Latvia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Riika
Riika
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Vapauden monumentin edessä
Latvian pääkaupungissa meneillään oleva kulttuuripääkaupunkivuosi tuo kaupunkiin paljon matkaajia, ja heille monenlaista ajanvietettä.

Uutta ja huomionarvoista Riiassa loppuvuonna 2014

Latvian pääkaupungissa on meneillään kulttuuripääkaupunkivuosi, joka tuo sinne loppuvuoden aikana entistäkin enemmän tapahtumia.

Paljon kulttuurivuoden tapahtumia pidetään Esplanade-puistossa tai sen liepeillä aivan vanhankaupungin lähellä, joten pikavisiitilläkin olevien on mahdollista nopeasti ainakin käydä vilkaisemassa niitä. Mukaan mahtuu paljon kulttuuria, urheilua ja festivaaleja, ja muitakin kuin kulttuurivuoden tapahtumia on luvassa. Tänä syksynä Riiassa on speedwayta ja rantalentistä erilaisten kulttuuritapahtumien kuten musiikkitapahtumien lisäksi.

Riian lisäksi läheinen rantapaikka Jurmala on sekin vierailun arvoinen paitsi rantansa myös tapahtumiensa ansiosta. Kaiken muun lisäksi syyskuun alussa pyörähtää käyntiin KHL-liiga, joka tuo paitsi Jokerit myös muita huippuluokan jääkiekkojoukkueita Riian areenalle.

Uutta ja huomionarvoista

Urheilua

KHL-jääkiekkoliiga pyörähtää kesän päätteeksi käyntiin, ja Helsingin Jokerien mukanaolo lisää tietenkin suomalaisten kiinnostusta tätä huippuluokan liigaa kohtaan. Riian oma joukkue Dinamo Riga on ollut mukana alusta asti. Menestystä on tullut, ja Riikaan on hyvä lähteä katsomaan muitakin kuin Jokerien siellä pelaamaa kahta vierasottelua. Joukkue pelaa vuonna 2006 valmistuneessa Arena Riga -hallissa (Skantestes iela 21), johon mahtuu 14 500 katsojaa. Julkisilla paikalle pääsee esimerkiksi linja-autoilla 9, 11 ja 33, jolloin jäädään pois A.Briana iela -pysäkillä, jolta sitten käännytään Malpils-kadulle. KHL alkaa syyskuun alussa, ja yleensä kotijoukkueella on yhden viikon sisällä 2-4 ottelua peräkkäin omassa hallissaan.

Risteilyjä ja rantaelämää

Riika sijaitsee Daugavajoen (Väinäjoen) varrella, joskin joenrannalla on vähän mitään näkemistä eikä Riika vanhassakaupungissa kävellessä miltään joenrantakaupungilta vaikutakaan. Paremman kuvan joesta saa osallistumalla jokiristeilyille, joita on muutamia erilaisia ja joista Jurmalaan suuntaavat ovat pituudeltaan sopivia ja maisemiltaan kauniita. Laivat lähtevät Lielais Kristaps -laiturista aivan Vanšu- ja Akmens-siltojen puolivälistä. Jurmalasta voi myös palata junalla takaisin, ja siellähän kannattaa loppukesästä käydä, sillä Jurmalassa on useita hyviä tapahtumia kesäisin ja vielä syyskuussakin.

Monia muitakin vaihtoehtoisia risteilyjä on, kuten jokiristeily keskustan tuntumassa, kanavia pitkin tehty risteily ja muitakin risteilyjä. Niistä Riga Cruises -sivusto antaa lisätietoa risteilyistä ja myös mahdollisuuden varata lippuja etukäteen.

Tiedeakatemia
Tiedeakatemian talon nälöalatasanteelta saa hyvän yleiskuvan kaupungista.

Nähtävää

Riika on kaunis, suuri kaupunki, josta on vaikea saada kokonaiskuvaa vain katuja mittaillen. Hyvä tapa nousta yläilmoihin ja samalla tutustua vähän erilaisiin tienoihin on kävellä Latvian tiedeakatemian neuvostoaikaiseen rakennukseen (Zinatnu akademija, engl. Latvian Academy of Sciences). Latvian tiedeakatemian (Akademijas laukums 1) näköalatasanteelta on ehkä parhaat näkymät paitsi vanhaankaupunkiin myös sitä ympäröiviin uudempiin osiin. Ylös voi nousta muutaman euron pääsymaksua vastaan päivittäin klo 8-22.

Tiedeakatemialle ei ole vaikea suunnistaa, sillä se näkyy pitkälle, vanhastakaupungista katsottuna etelässä. Matkalla sinne kannattaa tietenkin tutustua Zeppelin-halleissa ja niiden ympäristössä oleviin kauppahalleihin ja toreihin, joista voi ostella kaikenlaista ja joiden tunnelma on aivan toinen kuin viereisessä vanhassakaupungissa.

Kulttuurivuoden tapahtumia kesällä ja syksyllä 2014

Latvian miehitysten museo (Raina bulvaris 7, Reimersa-kadun kulmaus) tarjoaa 19.10. asti mahdollisuuden tutustua KGB:n entiseen päämajaan (Brivibas iela 61), jossa todellakin oppii, minkälainen neuvostoaika kaupungissa oli. Miehitysmuseo sijaitsee nyt eri paikassa kuin ennen, kaupungin uudella puolella, ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. Päämajaan on kuitenkin 5 euron pääsymaksu, ja 5 euron lisämaksua vastaan on vielä mahdollisuus ottaa osaa opastetulle kellarikierrokselle. Päämaja on tiistaisin kiinni, ja sillä on eri päivinä sen verran erilaisia aukioloaikoja, että aukioloajat kannattaa tarkistaa verkkosivuilta.

KGB:n päämajan takana sijaitsevassa Esplanade-puistossa on paljon tapahtumia kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Puistossa sijaitsee "Culture Chalet" -sisätila, jossa on monenmoista tapahtumaa ja jossa on mukava oleskella muutenkin päivittäin klo 12 alkaen. Siellä on ilmainen langaton internet, lukutila, työpajoja ja kahvila, ja siellä myös esitetään elokuvia joka keskiviikko klo 22.30 alkaen. Tila on avoinna 5.10. asti.

Vuotuinen päätapahtuma on Riian kaupunkifestivaali eli Riga City Festival, joka tietenkin nyt kulttuurivuotena on entistäkin monipuolisempi. 15.-17.8. eli elokuun kolmantena viikonloppuna on luvassa musiikkia, taidetta, urheilua, teatteria, tanssia ja muuta ohjelmaa ympäri kaupungin sen verran, että kaikki muu jääkin sen varjoon ja paikalle tulee valtava määrä ihmisiä etenkin muualta Latviasta. Viikonlopun aikana julkisilla liikkuminen on perinteisesti ollut ilmaista, ja keskustassa majapaikat ovat tällöin tiukassa. Niillekin, jotka eivät festivaaleista juuri välitä, mielenkiintoinen on Doma laukums -aukion tori vanhassakaupungissa. Muitakin kuin kulttuuri-ihmisiä voi kiinnostaa myös se, että 16. päivä lauantaina joenrannalle ilmestyy retrohenkisiä autoja ja moottoripyöriä melkoinen määrä.

Splendid Cinema -elokuvateatteri
Elokuvan ystäville ja niille, joita Riika kiinnostaa kaupunkina, on syyskuussa tarjolla mahdollisuus nähdä Force Majeure -elokuva Splendid Cinema -teatterissa.

Elokuvan ystäville ja niille, joita Riika kiinnostaa kaupunkina, on syyskuussa tarjolla mahdollisuus nähdä Force Majeure -elokuva Splendid Cinema -teatterissa (eli Riga Cinema) (Elizabetes 61) jugendkortteliston hienoimmalla kadulla, Esplanade-puiston takana. Esitettävä elokuva muodostuu 7 dokumentintekijän episodeista, jotka kertovat Riian kaupunginosista ja niiden asukkaista ja jotka on yhdistetty normaalimittaisen elokuvan pituiseksi. Elokuvaa esitetään 3., 4., 5., 8. ja 9. päivä syyskuuta. Samassa tilassa on ympäri vuoden muitakin mielenkiintoisia esityksiä, kuten musikaaleja, teatteria ja konsertteja.

Modernin taiteen ystäville Latvian taidemuseossa (Valdemara iela 61), joka sekin sijaitsee Esplanade-puistossa, on maailmankuulun latvialaisen konstruktivismin edustajan Gustavs Kluciksen näyttely. Klucis asui vuodesta 1915 lähtien ensin Venäjällä ja sitten Neuvostoliitossa, missä hän kuului eri taiteilijaryhmiin ja missä hän saavutti maineensa esimerkiksi sosialismia edistävien julisteiden tekijänä, joskin hän itse kuitenkin joutui Stalinin terrorin kohteeksi vuonna 1938. Näyttely "Kokeilun anatomia" on esillä 23.8.-26.10.

Lisää modernia taidetta on esillä Riian pörssissä (Doma laukums -aukio), missä toisen Venäjällä vaikuttaneen, alun perin riikalaisen taiteilijan eli Vladimir Markovin (Voldemars Matvejs), näyttely on 5.9.-26.10. Näytillä on hänen valokuviaan, ja täällä voi tutustua hänen teorioihinsa ja innoituksen kohteisiinsa. Esillä on etenkin hänen Afrikasta ja muilta kaukaisilta mantereilta ottamiaan valokuvia.

Musiikki- ja muita kulttuuritapahtumia

Syyskuussa Riiassa on hyviä konsertteja. Kaupungin Sinfonietta-kamarimusiikkiorkesteri avaa kautensa 12.9. klo 19 suuressa kiltatalossa Liela Gildessa. (Amatu 6). Kauden avajaisissa on luvassa Richard Straussia ja Mendelssohn Bartholdya.

Samassa tilassa on 18.9. klo 19 vuorossa Riga Jazz 2014, jonka yhteydessä kaupungin sinfoniayhtye soittaa muun muassa Chick Coreaa.

19.9. edelleen samassa kiltatalossa klo 19 on vuorossa Latvian sinfoniaorkesterin kauden avajaiset, joissa soitetaan paikallista musiikkia ja myös Richard Straussia ja Gustav Mahleria.

Tästä viikko eteenpäin on vielä luvassa Mozart ja Beethoven -konsertti 26.9. klo 19, joka avaa Riian kamarimusiikkifestivaalit. Konsertti pidetään kuten jotkin muutkin festivaalin konsertit suurta kiltataloa vastapäätä sijaitsevassa pienessä kiltatalossa.

Jurmalan ranta
Jurmalan rannalla odotetaan jo elokuun lopun rantalentiskilpailuja. Vielä ehtii harjoitella.

Urheilu- ja muita tapahtumia

Riiassa ja Jurmalassa on luvassa paljon muitakin tapahtumia loppukesän ja syksyn aikana. Urheilun ja autojen ystäville on luvassa useita tapahtumia, joissa etenkin moottoriurheilu on vahvasti esillä.

16.8. klo 19-23 Bikernieku -urheiluhallissa (S. Eizenšteina 2) on speedwayn Latvian Grand Prix -kilpailut. Tämä on korkeatasoinen tapahtuma, jossa on paikalla 16 alan parasta. Halli sijaitsee sen verran syrjässä, että matka sinne taittuu parhaiten taksilla.

28.8.-31.8. Jurmalassa pidetään korkeatasoiset rantalentiskilpailut, ja paikalla on 40 alansa parhaimmistoon kuuluvaa kilpailijaa Euroopasta.

Samana viikonloppuna on lauantaina eli 30.8. näytillä hienoja vanhanajan autoja Retro Jurmala -tapahtumassa klo 11.30 alkaen. Tämä on vuotuinen tapahtuma Jurmalan rantakaupungissa kohtuullisen junamatkan päässä Riian keskustasta, ja luvassa on myös kilpailuja.

Riian sirkus (Merkela iela 4) avaa kautensa 19.9. klo 18.30, ja avajaisesityksiä on luvassa paitsi sinä viikonloppuna myös seuraavana. Sirkus on korkeatasoinen, ja siellä on esiintyjiä ympäri maailman. Sirkus on aivan keskustassa, parin korttelin päässä vanhastakaupungista, Vermanes-puiston naapurissa. Sirkuksella on kuitenkin kesäohjelmaakin, josta voi ottaa selvää sen verkkosivuilta.

Mikkelinpäivä on perinteinen kesän päätöspäivä ja syksyn aloitus Latviassa, ja tällöin kannattaa mennä Doma laukums -aukiolle vanhaankaupunkiin. Siellä on 27.9. klo 9-17 tarjolla hyviä ruokia sadonkorjuun kunniaksi. Täällä pääsee hyvin kärryille tyypillisistä paikallisista ruoista ja tuotteista, ja täällä on myös käsityöläisten kojuja. Myös lavalla on esiintyjiä päivän kunniaksi.

Tietoa muistakin kuin kulttuurivuoden tapahtumista Riga.com -sivuilla  | 

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti