Gianicolo-puisto
Gianicolo on Vatikaanin takana, lähellä Trasteveren kaupunginosaa sijaitseva rauhallinen puisto, josta on mahtavat näkymät moneen Rooman osaan.

Puistot, puutarhat ja vesistöt

Rooma on yllättävän vehreä kaupunki, ja sen keskustassakin on puistoja ja muita luonnonnähtävyyksiä. Tällä sivulla esitellään Rooman oleellisimpia puistoja, puutarhoja ja muita luonnon muovaamia nähtävyyksiä.

Villa Borghese

Villa Borghese [kartalla] on suuri ja monipuolinen puisto, joka on hyvä vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa, ja erityisen hyvä se on lapsiperheille tai romanttiselle kävelyretkelle. Tänne on hyvä myös tulla pakoon Espanjalaisten portaitten väentungosta ja kävellä patsaiden keskellä ja vaikka vierailla Villa Medici -kartanossa [kartalla] tai Galleria Borghesessa [kartalla], jota pidetään yhtenä kaupungin parhaista taidemuseoista.

Puisto on laaja, siellä voi hyvin olla piknikillä ja siellä on myös hyviä mahdollisuuksia nauttia virvokkeita, jäätelöä tai aterioitakin. Näköalat niin Piazza Spagnan kuin Piazza del Popolonkin yli kohti Vatikaania ovat kirkkaalla säällä vertaansa vailla. Puistossa vuokrataan polkupyöriä (myös tandemeita ja pyöriä isommillekin ryhmille), ja Villa Borghesen puisto onkin Rooman ainoita paikkoja, missä pyöräilyä voi rauhassa harrastaa.

Gianicolo-puisto (Passeggiata del Gianicolo)

Vatikaanin takana, lähellä Trasteveren kaupunginosaa sijaitsee rauhallinen Gianicolo-puisto (Janiculum) [kartalla], josta on mahtavat näkymät moneen Rooman osaan ja jossa myös pidetään päivittäisiä nukketeatteriesityksiä. Puisto on peräisin vuodelta 1880, ja se perustettiin Italian yhdistäjän Giuseppe Garibaldin kunniaksi. Puistossa ammutaan vanhalla Itävalta-Unkarin aikaisella tykillä joka päivä klo 12.00. Gianicolo-puistossa on myös yksi Rooman kasvitieteellisistä puutarhoista [kartalla], joka on yliopiston ylläpitämä. Puisto on myös merkittävä paikka kristinuskon näkökulmasta, sillä täällä Pietarin oletetaan tulleen ristiinnaulituksi, ja täällä onkin San Pietron eli Pietarin nimeä kantava kirkko, nimenomaan paikalla, jolla ristiinnaulitsemisen uskotaan tapahtuneen.

Aqueduct-puisto (Parco degli acquedotti)

Rauhallisessa Aqueduct-puistossa [kartalla] voi ihmetellä muinaisen Rooman vesijohtoja, joista korkein, Aqua Claudia, on 28 metrin korkeudessa. Tämä päävesijohto otettiin käyttöön 50-luvulla ennen ajanlaskun alkua, ja sen vedenlaatu oli legendaarisen hyvä.

Isola Tiberina
Ponte Garibaldi- ja Ponte Palatino -siltojen välillä sijaitsevalla Isola Tiberina -saarella on mukava tunnelma. etenkin iltapäivisin ja alkuillasta.

Alueella on myös muinaisten talojen raunioita, ja puisto on mahtava paikka päästä eroon tunkkaisesta Roomasta ja pitää vaikka piknik. Hyvät kävelykengät kannattaa ottaa mukaan, ja myös pullo vettä on hyvä olla laukussa - vesijohdoista huolimatta vettä ei ole hyvin tarjolla. Aqueduct-puistoon pääsee parhaiten metron A-linjalla, joka kulkee Anagninan suuntaan, ja pois jäädään Giulio Agricola -metroasemalla [kartalla]. Täällä vierailevan on hyvä pitää mielessä, että vain parin pysäkin päässä sijaitsee Cinecitta [kartalla], yksi maailman kuuluisimmista elokuvastudioista, ja täällähän Fellininkin elokuvat kuvattiin.

Tiberjoki

Roomaa halkova Tiber (italiaksi Tevere) on yli 400 kilometriä pitkä joki, jonka rannoilla on mukava käveleskellä, käydä lenkillä tai ihailla maisemia. Joen ylittävät sillat ovat toinen toistaan hienompia, ja joen varrella on myös monia merkittäviä nähtävyyksiä ja museoita.

Kannattaa myös huomata, että Ponte Garibaldi- ja Ponte Palatino -siltojen välillä sijaitsevalla Isola Tiberina -saarella [kartalla] on mukava tunnelma etenkin iltapäivisin ja alkuillasta. Mikäli Isola Tiberina-saaren ohittaa vierestä kulkevaa Ponte Palatino -siltaa pitkin, kannattaa panna merkille Ponte Rotto [kartalla], antiikin aikainen pätkä siltaa, joka nykyään on melkoisen raunioina mutta silti vaikuttava näky.

Lisätietoa

Lisätietoa Rooman puistoista on esimerkiksi Rome Guide -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti