Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Gianicolo-puisto
Roomaa halkova Tiber (italiaksi Tevere) on yli 400 kilometriä pitkä joki, jonka rannoilla on mukava käveleskellä

Tiber, puistot ja muut Rooman luonnolliset vierailupaikat

Rooma on yllättävän vehreä kaupunki, ja sen keskustassakin on puistoja ja muita luonnonnähtävyyksiä. Joenrannoilla on rauhallista kaikkein vilkkaimpinakin aikoina, puistot ovat laajoja ja kesäisin viileämpiä paikkoja kuin keskustan kadut ja muutenkin loma on virkistävämpi, jos sen aikana voi nauttia myös luonnosta.

Tiber

Roomaa halkova Tiber (italiaksi Tevere) on yli 400 kilometriä pitkä joki, jonka rannoillaTiberin rantoja on mukava käveleskellä, käydä lenkillä tai ihailla maisemia. Joen ylittävät sillat ovat toinen toistaan hienompia, ja joen varrella on myös monia merkittäviä nähtävyyksiä ja museoita.

Ponte Vittorio Emanuele II
Ponte Vittorio Emanuele II

Kannattaa myös huomata, että Ponte Garibaldi- ja Ponte Palatino -siltojen välillä sijaitsevalla Isola Tiberina -saarella [kartalla] on mukava tunnelma etenkin iltapäivisin ja alkuillasta. Mikäli Isola Tiberina-saaren ohittaa vierestä kulkevaa Ponte Palatino -siltaa pitkin, kannattaa panna merkille Ponte Rotto [kartalla], antiikin aikainen pätkä siltaa, joka nykyään on melkoisen raunioina mutta silti vaikuttava näky. Merkittävä on myös Ponte Vittorio Emanuele IIPonte Vittorio Emanuele II [kartalla], jonka lähes jokainen Roomassa vieraileva näkee. Sitäkin hienompi on siitä seuraava silta, Castel Sant’Angelon edessä oleva Ponte Sant’AngeloPonte Sant’Angelo [kartalla], joka tuo monen mieleen Prahan Kaarlensillan.

Tiber on eteläisenä jokena valtaosan vuodesta melko kuiva, eikä sillä ole veneitä tai laivoja. Kaikkein paras siltaan on tutustua menemällä Isola Tiberinalle, jonka silloilta on hyvät näkymät joelle. Joki kannattaa ylittää myös muita siltoja pitkin, jolloin näkee sen eri osia.

Villa Borghese

Villa Borghese [kartalla] on suuri ja monipuolinen puisto, joka on varteenotettava vierailupaikka mihin vuodenaikaan tahansa ja soveltuu vain oleskelupaikaksi etenkin perheille tai romanttiselle kävelyretkelle. Tähän laajaan puistoon voi helposti nousta pakoon Espanjalaisten portaitten ja muun vanhan ydinkeskustan tungoksia, jotka etenkin viikonloppuiltapäisin ovat melkoisia.

Puisto on niin laaja, että sinne menevän kannattaa ainakin vähän etukäteen tutustua tarjontaan. Kävelymatkat ovat pitkiä, ja yksi tapa nopeuttaa puistoon tutustumista on vuokrata siellä pyörä, jonkalaisia on tarjolla monenlaisia. Puisto ei ole erityisen hyvä paikka kävellä pitkiä matkoja kesäkauden aikana keskipäivällä, mutta kuumina kesäpäivinä sinne voi mennä lepäilemään ja vähän vilvoittelemaan.

Puiston tarjotaan kuuluu museoita, kartanoita, järvi [kartalla] jolla voi soudella, kahviloita ja kaupungin eläintarha, Bioparco.

Museoihin kuuluvat Villa Medici [kartalla], joka sijaitsee kaukana puiston pääpaikoilta lähellä Spagna-metroasemaa, ja Galleria Borghese [kartalla], jota pidetään yhtenä kaupungin parhaista taidemuseoista. Puiston museoihin kuuluvat myös Museo Pietro Canonica [kartalla] ja Museo Carlo Bilotti [kartalla].

Puistossa on myös elokuvateatteri Casa del Cinema [kartalla], jossa Rooman elokuvafestivaalien aikaan on esillä ennennäkemättömiä elokuvia.

Puiston tarjontaan kuuluu myös hämäävästi nimetty Art Cafè [kartalla], joka on vain pe ja la (klo 00–05) avoinna oleva disko ja yökerho.

Terrazza del Pincio
Terrazza del Pincio

Yksi vierailunarvoinen paikka, joka on lähellä Piazza del Popoloa ja Flaminio-metroasemaa, on Terrazza del PincioTerrazza del Pincio [kartalla], joka antaa erinomaiset näkymät tälle yhdelle Rooman vanhojen osien pääaukioista.

Piazza di Spagna
Piazza di Spagna

Toinen näkölapaikka, joka tosin on etenkin viikonloppuisin turhan suosittu, on Trinitá dei Monti -kirkon vieressä [kartalla], josta näkee yli Espanjalaisten portaiden (Scalinata di Trinità dei Monti) Piazza di Spagna -aukiollePiazza di Spagna.

Perheet vierailevat nukketeatterissa, joka on lähellä Popolo-aukiota. Esityksiä on teatterissa nimeltään San Carlino Gran Teatro Dei Piccoli [kartalla], ja niitä on viikonloppuisin.

Espanjalaisen portaat ovat yksi reitti nousta puistoon, mutta viikonloput ovat hektisiä. Nykyään portailla ei saa istua sekuntiakaan, asiaa valvotaan ja tämä on tehnyt portaista jossakin määrin helpommat kulkea viikonloppuisinkin.

Toinen reitti, joka on aina vähemmän vilkas, on Piazza del Popolon kautta, mutta tietenkin myös puiston takaosista voi siirtyä sinne, etenkin jos on matkalla eläintarhaan.

Puiston läpi kulkee useita bussilinjoja, mutta ne kulkevat yhtä katua (Viale San Paolo del Brasile) [kartalla] pitkin. Linjoihin kuuluvat 61 ja 89, jotka pysähtyvät esimerkiksi Museo Carlo Bilotin edessä.

Passeggiata del Gianicolo

Vatikaanin ja Trasteveren välimaastossa sijaitsee rauhallinen Gianicolo-puisto (engl. Janiculum) [kartalla], josta on mahtavat näkymät moneen Rooman osaan. Parhaat näkymät ovat puiston taakse, näköalatasanteelta nimeltään Terrazza del Gianicolo [kartalla]. Aivan näköalapaikan vieressä on Cannone del Gianicolo, josta päivittäin ammutaan tykeillä klo 12.

Yksi puiston vetonaula on sen etuosissa sijaitseva puutarha, joka on yksi Rooman kasvitieteellisistä puutarhoista [kartalla] (Orto Botanico di Roma), ja siitä Sapienza-yliopisto pitää huolta. Se on ympäri vuoden avoinna klo 9 alkaen aina auringonlaskuun saakka.

Puisto sai alkunsa vuonna 1880, ja se perustettiin Italian yhdistäjän Giuseppe Garibaldin kunniaksi. Puisto on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta, mutta sinne on sen verran hankala siirtyä, että lyhyellä lomalla sinne ei kannata lähteä ja se on myös parempi vierailupaikka kesä- kuin talvikauden aikana. Julkisilla sinne pääsee bussilinjalla 115, josta voi jäädä pois aivan näköalatasanteen edustalla olevan Garibaldi-muistomerkin kohdalla.

Parco degli Acquedotti

Suuressa ja rauhallisessa Aqueduct-puistossa [kartalla] voi ihmetellä muinaisen Rooman vesijohtoja, joista korkein, Aqua Claudia [kartalla], on 28 metrin korkeudessa. Tämä päävesijohto otettiin käyttöön 50-luvulla ennen ajanlaskun alkua, ja sen vedenlaatu oli legendaarisen hyvä.

Alueella on myös muinaisten talojen raunioita, ja yksi hyvä vierailupaikka on ulkomuseo Casale Roma Vecchia [kartalla]. Puisto on mahtava paikka päästä eroon tunkkaisesta Roomasta ja pitää vaikka piknik. Hyvät kävelykengät kannattaa ottaa mukaan, ja myös pullo vettä on hyvä olla laukussa, sillä vesijohdoista huolimatta vettä ei ole hyvin tarjolla.

Aqueduct-puistoon pääsee parhaiten metron A-linjalla, joka kulkee Anagninan suuntaan, ja pois jäädään Giulio Agricola -metroasemalla [kartalla], mutta myös Subaugusta ja Cinecittá ovat yhtä lähellä puistoa.

Niiden, jotka haluavat nähdä yhden maailman kuuluisimmista elokuvastudioista, jossa Fellinin elokuvat kuvattiin ja jossa Fellini itse kuvausten aikana lähes tulkoon asui, kannattaa jommallakummalla matkalla mennä Cinecittá-metroaseman kautta. Sen vieressä sijaitsee samanniminen, kuuluisa studiokompleksi [kartalla]. Studioalue on 400 000 neliötä suuri, mutta se on vain elokuvantekijöitä varten eikä itse alueella voi yleensä vierailla.

Lisää asiaa Rooman luonnollisesta puolesta:

Lisää Rooman puistoja on esimerkiksi Romeing-sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti