Aurinko paistaa Espanjalaisille portaille Roomassa
Rooman kesät ovat pitkiä: jo maaliskuussa lämpötila voi kohota yli 20 asteen ja vielä marraskuussakin voi päivisin usein heittää t-paidan päälle.

Rooman sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Roomassa nyt

Sääennuste

BBC:n sääennuste Roomaan seuraaville viidelle vuorokaudelle.

Italian kansallisen meteorologian laitoksen (Servizio Meteorologico) ennuste Roomaan.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Roomassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Roomassa on tunnetusti lämpimät ja aurinkoiset ilmat miltei ympäri vuoden, eikä sadekaan yleensä ole haittana. Kesät ovat pitkiä: jo maaliskuussa alkaa olla päivisin yli 20 asteen lämpötiloja ja vielä marraskuussakin voi päivisin usein heittää t-paidan päälle. Talvet puolestaan ovat lyhyitä, leutoja ja melko vähäsateisia. Sateisin kuukausi on yleensä marraskuu, joka tästä huolimatta ei ole huono aika vierailla kaupungissa.

Huonoin aika matkustaa Roomaan on keskikesä eli heinä- ja elokuu, sillä tällöin kuumuus on kovimmillaan: päivisin lämpötila on usein 30-35 asteessa ja öisinkin pysytellään vielä hellelukemissa. Merituuli ei tuo helpotusta pätsimäiseen kaupunkiin, ja keskikesällä roomalaiset samoin kuin monet yökerhotkin siirtyvät rannikon lomakohteisiin. Kaiken lisäksi elokuussa monet parhaat ravintolat sulkevat ovensa ainakin joksikin aikaa, ja muutenkin kaupunkilaiset ovat mieluummin lomalla kuin turisteja palvelemassa. Turisteja Roomassa on eniten juuri tähän kuumimpaan aikaan, sillä elokuuhun ajoittuvat monien eurooppalaisten kesälomat.

Mikäli Roomassa haluaa vierailla kesällä, on kesäkuun alkupuolisko usein vielä hyvää, vehreää vierailuaikaa. Keväällä maaliskuu ja syksyllä marraskuu ovat yleensä vähiten vilkkaita kuukausia matkustaa Roomaan, lukuun ottamatta mahdollista pääsiäisviikkoa maaliskuussa. Joulukuu on hyvä aika vierailla Roomassa, mutta tällöin turisteja on enemmän kuin muina talven kuukausina, sillä kaupungissa on hyvät joulumarkkinat. Joulun ja uudenvuoden välinen aika on sekin tunnelmallinen vierailuaika. Syyskuu on vielä täysin kesää ja tarjoaa mahdollisuuden hankkia ruskean ihonkin, mutta turisteja on syys- ja vielä lokakuussa ja marraskuun alussakin melkoisesti etenkin Vatikaanissa, centro storicossa ja Piazza Venezian ja Colosseumin välisillä alueilla.

Rooma on Euroopan kolmanneksi suosituin kaupunkilomakohde, ja mikäli haluaa vierailla Vatikaanissa, Colosseumissa ja muissa turistimagneeteissa, kannattaa kaupungissa käydä silloin, kun turisteja on vähiten - ja niitä on silloinkin paljon. Jos kaupunkiin lähtee shoppailemaan tai vain viettämään aikaa, voi siellä vierailla koska tahansa, mutta kannattaa pitää mielessä, että suosituimmat shoppailualueet ovat perjantai- ja lauantai-iltapäivisin täysin tukossa.

Kulttuuri- ja urheiluelämä ovat parhaimmillaan talvikaudella. Jalkapalloa pelataan syyskuun alusta toukokuun loppupuolelle. Roomassa on useimpina vuosina myös Euroopan liigojen otteluita, ja jos peli on Roomassa, on pelipäivä vilkas aika olla siellä. Kulttuurielämää on eniten lokakuusta kesäkuulle, mutta Roomassa on ulkosalla kesäisin melkoisesti konsertteja, oopperaa ja balettia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti