Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aurinko paistaa piazzalla Roomassa
Kesäkausi alkaa leudon talven jälkeen maaliskuun jälkipuoliskolla, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 15 asteen ja öisin alkaa olla lähes 10 astetta.

Rooman sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Roomassa nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Roomaan.

Italian kansallisen meteorologian laitoksen (Servizio Meteorologico) ennuste Roomaan.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Roomassa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto ja parhaat matkustusajat

Roomassa on tunnetusti lämpimät ja aurinkoiset ilmat miltei ympäri vuoden, eikä sadekaan ole haittana kuin keväisin ja syksyisin. Kesät ovat pitkiä: jo maaliskuussa alkaa olla päivisin yli 20 asteen lämpötiloja ja vielä marraskuussakin voi päivisin usein heittää t-paidan päälle. Talvet puolestaan ovat lyhyitä, leutoja ja melko vähäsateisia.

Sateisin kuukausi on yleensä marraskuu, joka tästä huolimatta ei ole huono aika vierailla kaupungissa. Muita normaalia sateisempia kuukausia ovat loka-, joulu- ja huhtikuu.

Aurinko paistaa Roomassa erinomaisesti, ja myös talvikuukausina siellä paistaa usein. Auringonpaistetta on luvassa lähes 2500 tuntia vuodessa, joka on lähes 1000 tuntia enemmän kuin Suomen rannikoilla. Roomassa ilman kosteusprosentti on melko korkea, ja se pysyttelee ympäri vuoden 72–77 prosentissa.

Kesäkausi alkaa leudon talven jälkeen maaliskuun jälkimmäisellä puoliskolla, jolloin päivälämpötilat nousevat yli 15 asteen ja öisin alkaa olla lähes 10 astetta. Monen muun Italian kaupungin tavoin yöt ovat lähes ympäri vuoden viileitä, eikä Roomassakaan ole usein luvassa yli 20 asteen yölämpötiloja.

Huhtikuu on vuoden toiseksi sateisin kuukausi ja monin tavoin epävarma kuukausi matkustaa Roomaan, sillä sateiden lisäksi yöt ovat vielä melko viileitä eikä päivisin ole yleensä läheskään 20:tä astetta. Huhtikuussa kuitenkin aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin talvikaudella, ja pitenevät päivät tekevät lomailun Roomassa talvikautta hedelmällisemmäksi.

Varsinainen kesä alkaa toukokuussa, jolloin sateita alkaa olla hyvin vähän ja jolloin yölämpötilat nousevat yli 10 asteen. Päivisin on ajoittain hellettä mutta ei läheskään aina. Lämmin, aurinkoinen ja melko kuiva toukokuu kuuluu vuoden parhaisiin kuukausiin matkustaa Roomaan.

Kesäkuun alusta lähtien Roomassa on päivittäin hellettä ja yölämpötila on harvoin alle 16. Aurinko paistaa eniten kesäkuun alusta elokuun loppuun, ja etenkin heinä- ja elokuu ovat kuukausia, jolloin nähtävyyksiä ei kuumuuden takia ole mukava kierrellä. Viimeistään juhannuksesta ainakin syyskuun alkuun kannattaa katsella muita matkakohteita, sillä Roomassa on usein yli 30 asteen helteitä ja trooppisten kausien aikaan myös öisin ei ole vain lämmintä vaan myös kosteaa. Ilmastointi on kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin lähes välttämättömyys mutta useimmissa halvoissakin majapaikoissa on nykyään laite, joka viilentää ilmaa kesäisin ja lämmittää sitä talvisin.

Syyskuu on toukokuuta huomattavasti lämpimämpi kuukausi, mutta illat alkavat pimetä entistä aikaisemmin ja aurinko paistaa vähemmän kuin keskikesällä. Lämpötilat ovat kuitenkin syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla jo sellaisia, että nähtävyyksiä on mukava kierrellä. Syys- ja lokakuussa, jolloin on päivisin lähes aina yli 20 astetta, voi iltaisin istua myöhäänkin ulkona, ja tämän tyylinen loppukesä voi joinain vuosina jatkua pitkälle marraskuuhun.

Marraskuun aikana lämpötilat laskevat, aurinko paistaa entistä vähemmän, on sateista ja iltaisin tulee aikaisin pimeää. Marraskuun loppupuolellakin on usein noin 15 astetta päivisin ja 8–10 öisin, mutta vuodesta toiseen lämpötilat ovat erilaisia. Talvikausi alkaa marraskuun aikana, ja se on omalla tavallaan hyvä vuodenaika tutustua Roomaan ja sen museoihin, sillä vierailijoita on vähemmän kuin muulloin ja majapaikat ovat edullisimmillaan.

Varsinainen talvi on joulukuun alusta helmikuun loppuun. Lämpötilat vaihtelevat melkoisesti ilmavirtausten mukaan, ja ajoittain voi olla lämmintäkin. Yleensä päivisin kuitenkin on 12–14 astetta ja öisin 3–5. Valtaosassa Rooman majapaikoista on lämpöpatteri, mutta eteläeurooppalaiseen tyyliin sisätilatkin ja nimenomaan sellaiset paikat kuín kylpyhuoneet ovat talven aikana viileitä.

Matkailijoita Roomassa
Ajankohdat, jolloin vierailijoita on huippuaikoja vähemmän, ovat muita parempia tutustua Roomaan.

Parhaat matkustusajat

Parhaat ajat tutustua Roomaan täysin siemauksin ovat silloin kun ei ole liian kylmää mutta ei liian kuumaakaan. Myös ne ajankohdat, jolloin vierailijoita on huippuaikoja vähemmän, ovat muita parempia.

Huhtikuu on kenties sateinen kuukausi, mutta silloin voi mennä jalkapallo-otteluun tai oopperaan, ja silloin voi hyvin syödä ulkona. Toukokuu on kenties vuoden paras kuukausi olla Roomassa, mutta silloin monet ryhmät ja eritoten koululaisryhmät kiertelevät myös Roomaa.

Kesäkuun alkupuoli on vielä varteenotettava ajankohta matkustaa Roomaan, mutta se ei ole hyvä kaupunkilomakohde juhannuksesta syyskuun alkuun. Tähän aikaan on kuuma, vierailijoita on eniten, majapaikat ovat kalleimmillaan, elokuussa puolet roomalaisista on lomalla ja monet ravintolat ja kaupatkin ovat kiinni.

Syyskuun puolivälin tienoilta eteenpäin arki on palannut Roomaan, ja tästä aina jouluun asti on varsin mukava matkustaa Italian pääkaupunkiin ja muuallekin maahan. Lokakuun loppupuolella on syyslomien takia normaalia enemmän vierailijoita, ja tähän aikaan matkustavan kannattaa tehdä varaukset hyvissä ajoin etukäteen.

Marraskuu on ainakin alkukuusta hyvä mutta epävarma kuukausi olla Roomassa. Sateita on luvassa, lämpötilat voivat ajoittain laskea päivisinkin alle 15 asteen mutta on myös vuosia, jolloin marraskuussa on 20–25 astetta.

Talvikausi on matkustusmielessä arvoitus, mutta aika joulusta loppiaiseen on normaalia vilkkaampi matkustusaika, jolloin varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen. Helmikuun ystävänpäivän tienoilla, etenkin jos se sattuu viikonlopuksi, Roomaan matkustaa paljon romantiikkaa hakevia pariskuntia. Helmikuun jälkimmäisen puoliskon talvilomaviikot tuovat Roomaan normaalia enemmän matkustajia ja etenkin perheitä. Jos Roomaan matkustaa ystävänpäivän ja helmikuun viimeisen viikonlopun välisenä aikana, kannattaa varaukset tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Jos Roomassa haluaa mennä jalkapallo-otteluun, oopperaan tai klassisen musiikin konserttiin, kannattaa matkustaa syyskuun alun ja toukokuun lopun välisenä aikana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti