Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mozarteum
Turisteille suunnattuja konsertteja pidetään mm. teatterin vieressä olevassa Mozarteumissa, joka on Salzburgin musiikkikorkeakoulu.
Kuva: Peter Forsberg

Tekemistä ja ajanvietettä Salzburgissa

Salzburg on monipuolinen kaupunki mahdollisuuksiensa puolesta, ja siellä voi tehdä ja nähdä kaikenlaista lomansa aikana. Monet lähtevät Salzburgiin kevättalvella laskettelemaan mutta samalla kuitenkin tutustuvat kaupungin muuhunkin tarjontaan.

Talvikaudella konsertteja on joka lähtöön, ja muutakin kulttuuria on luvassa paljon talven aikana. Kesäkaudella Salzburgiin lähdetään perinteiselle kaupunkilomalle tai patikoimaan upeissa alppimaisemissa, ja tällöin kaupungissa on hyviä festivaaleja ja tapahtumia ulkosalla. Ympäri vuoden Salzburgissa on kolmen yliopiston ja iloisten turistien innoittama yöelämä, ja se onkin paikka, jossa ei loman aikana tylsää hetkeä ole luvassa.

Salzburgin tapahtumien kuningas on keskikesällä pidettävä Salzburg-festivaali, joka nostaa hintoja ja tuo valtavia määriä ihmisiä kaupunkiin. Jos kaupungissa haluaa tutustua nähtävyyksiin ja sen normaaliin tunnelmaan, ei festivaalin aika ole hyvä vierailuajankohta.

Kulttuurielämä – Musiikki, teatteri ja kulttuuritapahtumat

Salzburg on todellinen kulttuurikaupunki, jossa tosin massaturismi kallistaa ja monimutkaistaa kulttuuritapahtumista nauttimista. Eniten musiikkia ja kaikenlaisia esityksiä on suurten festivaalien aikaan, eli pääsiäisenä ja heinä-elokuussa. Syyskuun puolivälistä kesän alkuun kaupungissa on paljon balettia, oopperaa, konsertteja, tanssia ja muuta korkeakulttuuria. Teatteria siellä voivat seurata saksaa hyvin hallitsevat, ja kaupungissa on korkeatasoisia elokuvia näyttäviä elokuvateattereita.

Klassinen musiikki, ooppera ja baletti

Mozartin synnyinkaupungissa on tietenkin ihanteellista lähteä konserttiin, joita Salzburgissa on monen hintaisia. Suosituimpia ja kalleimpia ovat suurten festivaalien aikaan pidettävät konsertit, ja muina aikoina kaupungissa voi kuulla klassisen musiikin konsertteja ja muita vastaavia musiikkiesityksiä edullisestikin. Talvikauden esityksiä sisätiloissa voi seurata syyskuulta touko- tai kesäkuulle.

Edullisten konserttien löytäminen ei välttämättä turistilta helposti onnistu, sillä niitä ei kauheasti mainosteta. Paras tapa selvittää pilkkahintaiset, vain paikallisten tietämät konsertit on katsoa kaupungin sanomalehteä nimeltään Salzburger Nachrichten ja sieltä osio Regionalteil. Myös turisti-infosta (Mozartplatz 5) voi kysellä edullisista konserteista, joita kaupungissa on muulloin kuin keskikesällä. Paikkoja, joissa edullisia konsertteja pidetään, ovat esimerkiksi nukketeatterin kanssa samassa rakennuksessa olevat Kammerspiele ja Landestheater. Landestheaterissa on myös balettia, oopperaa ja teatteria. Konsertteja, jotka useimmiten ovat turisteille suunnattuja ja kalliita, pidetään myös teatterin vieressä olevassa Mozarteumissa, joka on Salzburgin musiikkikorkeakoulu.

Äärimmäisen suosittuja ja usein melko hintavia ovat turistien suosiossa olevat konsertit, joita on upeissa konserttisaleissa ympäri vuoden. Schloss Mirabell ja Festung Hohensalzburg [kartalla] kuuluvat hienoimpiin ja suosituimpiin saleihin, ja niissä on paljon korkeatasoisia konsertteja. Myös nukketeatteri eli Salzburger Marionettentheater [kartalla] on paikka, jonne paikalliset suuntaavat mielellään katsomaan maineeltaan erittäin hyviä Mozartin oopperoita.

Yksi varsin kohtuuhintainen tapa kuulla ainakin vähän musiikkia on kello viiden kesäinen konserttituokio, jonka yhteydessä kesäisin muulloin kuin keskiviikkoisin pidetään tunnin mittaisia konsertteja. Niiden säveltäjä on Johann Michael Haydn, jonka veli Joseph on perheen suurin kuuluisuus. Konsertteja pidetään Sankt Peterin kirkossa [kartalla], jonka hautausmaa on yksi vanhankaupungin mieleenpainuvia vierailupaikkoja.

Aivan vieressä sijaitsevassa ravintolassa pidetään Mozartin illalliskonsertteja, jotka ovat kalliita mutta ikimuistoisia iltoja nauttia Mozartista yhdessä Euroopan ja koko maailman vanhimmista ravintoloista.

Lisätietoa Salzburgin konserteista kannattaa ehdottomasti kysellä turisti-infosta, ja niistä saa tietoa myös verkkosivuilta. Vienna Concerts ja Salzburg.info listaavat Salzburgin konsertteja. Salzburg Highlights kertoo erilaisista konserteista ja etenkin konserttitilaisuuksista, kuten illalliskonserteista ja myös risteilyistä.

Jazz, blues ja rock

Salzburgissa voi kuunnella muutakin musiikkia, ja erityisen hyvä siellä on mennä jazz-konsertteihin. Jazzit [kartalla] rautatieaseman lähistöllä on ykköspaikka jatsille, bluesille ja muullekin rytmimusiikille. Republic [kartalla] on paikka, jolla on päivisin suosittu kesäterassi ja jossa iltaisin on tiskijukkia tai ilmaisia blues-, rock- tai hip hop -konsertteja.

Salzburger Marionettentheater
Marionettentheater on nukketeatteri lapsiperheiden mieleen.
Kuva: Peter Forsberg

Teatteri ja elokuvat

Schauspielhaus Salzburg [kartalla] on kaupungin ykkösteatteri, jonka korkeatasoiset näytelmät vetävät puoleensa kaupungin kulttuuriväkeä.

Teatteriesityksiä mutta myös tanssi- ja musiikkiesityksiä voi nähdä ja kuulla Toihausissa [kartalla], joka on Mirabellin palatsin vieressä.

Landestheater [kartalla] aivan lähellä on sekin monipuolinen paikka, jossa teatterin lisäksi on oopperaa ja tanssia, ja sen vieressä oleva Marionettentheater on nukketeatteri lapsiperheiden mieleen.

Tasokas elokuvateatteri on Mozart Kino [kartalla], joka sijaitsee vanhankaupungin pääkallopaikoilla ja jossa voi nähdä kaikenlaisia elokuvia. Saksan kieltä taitamattomille (OV) kertoo, että elokuva esitetään alkukielisenä ja englanninkieliset elokuvat merkitään sanalla ”englisch”. Toinen tasokas elokuvateatteri, jossa näkee paljon eurooppalaista elokuvaa, on Das Kino [kartalla], ja täälläkin valtaosa elokuvista vain tekstitetään saksaksi (UT).

Kulttuuripitoiset tapahtumat

Kulttuuripitoiset tapahtumat tarjoavat hyvän tilaisuuden kuulla konsertteja Salzburgissa.

Hyvin edullista kuunnella musiikkia on adventtiaikaan joulukuussa, jolloin legendaarisimmat esitykset pidetään Salzburger Adventsingen -salissa (Residenzplatz 9) aivan kaupungin pääpaikoilla. Joulukonsertteja on myös linnoissa kuten Hellbrunnissa, mutta näissä kaikissa konserteissa lauletaan salzburgilaisittain ja kaiken ymmärtääkseen tarvitaan erityisen hyvä ja laaja saksan kielen taito.

Pääsiäinen on sekin ajankohta, jolloin kuullaan normaalia enemmän konsertteja, ja jos Salzburgissa sattuu olemaan pääsiäisenä on Osterfestspiele vierailun arvoinen tapahtuma. Myös helluntai on ajankohta, jolloin on normaalia enemmän konsertteja, mutta kaikkein eniten konsertteja ja unohtumattomia tapahtumia on Salzburgin pääfestivaalien (Salzburger Festspiele) aikaan juhannuksen tienoilta elokuun loppuun. Tämä on hyvin vilkas ajankohta vierailulle, ja hotelli ja liput konsertteihin on hyvä varata vähintäänkin puolta vuotta ennen itse tapahtumaa.

Mozart
Mozartin syntymäpäivän tienoilla (27.1.) pidetään Salzburgissa Mozart-viikko.
Kuva: Peter Forsberg

Mozartin syntymäpäivän tienoilla (27.1.) pidetään Salzburgissa Mozart-viikko, jonka aikana pääasiassa Mozarteum-musiikkiyliopistossa on konsertteja ja muita tapahtumia.

Tapahtumat

Salzburgissa on melkoinen määrä erilaisia tapahtumia, joista suurimmat ovat kulttuuripitoisia festivaaleja. Muitakin mahtuu kuitenkin mukaan toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna juostavasta maratonista lukuisiin kesäisiin Mirabellplatzin viinitapahtumiin (Winzermarkt am Mirabellplatz).

Muiden tapahtumien parhaimmistoa

Tärkeimpiä tapahtumia Salzburgissa ovat monin tavoin messut, jotka säännöllisin väliajoin tuovat valtavia määriä ihmisiä kaupunkiin, ja ne väliaikaisesti nostavat huoneiden hintoja ja laskevat saatavuutta. Messujen joukossa on kaikenlaisia, niitä on pitkin vuotta ja ne pidetään Messezentrum Salzburg -alueella [kartalla]. Siellä on kaikenlaista messua puutarhamessuista ruokamessuihin, ja selkeän listauksen tulevista messuista näkee verkkosivuilta. Paras tapa tulla tänne julkisilla on johdinautolinja numero 1, joka tuo perille asti.

Muista tapahtumista katumarkkinoiden ystäviä kiinnostavat Gassenmarkt, tori joka pidetään Goldgasse-kadulla touko- ja lokakuussa.

Salzburg on hyvä vierailupaikka adventtiaikaan marras- ja joulukuussa, ja sen joulutori eli Salzburger Christkindlmarkt kestää reilun kuukauden marraskuun kolmannelta viikolta tapaninpäivään.

Tapahtumakalenteri: Salzburg.info käy läpi kaikki pienet ja suuret kulttuuritapahtumat

Talvikauden aktiviteetit ja ajanvietemahdollisuudet

Talvikaudella eli marraskuun loppupuolelta maaliskuun loppupuolelle Salzburgiin lähdetään harrastamaan talvilajeja, joista laskettelu on eri muotoineen suosituinta. Jonkin verran ihmisiä myös hiihtää perinteisissä murtomaamaisemissa, ja lunta Alpeilla pitäisi olla marraskuun loppupuolelta maaliskuun puoliväliin ja vähän sen jälkeenkin. Salzburgiin majoittuvan on hankala tietysti jatkuvasti lähteä muualle laskettelemaan, mutta lähin vuori on vain 10 kilometrin matkan päässä (Untersberg) ja ympäristössä on kymmeniä eri hiihtokeskuksia, niin Itävallan kuin Saksankin puolella. Salzburgissa ja sen ympäristössä on hotelleja, jotka soveltuvat erityisen hyvin laskettelemaan lähteville.

Kirchberg, hiihtohissejä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Salzburgin ympäristössä on monta erinomaista hiihtokeskusta. Kaikkein parhaimpina pidetään paria Kitzbühel/Kirchberg

Talvisin Salzburgiin on helpoin päästä Suomesta, sillä parikin lentoyhtiötä tekee suoria lentoja sinne Helsingistä, ja näin on yleensä vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden ajan. Salzburg on keväällä suosittu paikka lähteä laskettelemaan, ja hinnat ovat huipussaan helmikuun lomaviikkojen aikaan, joita ympäri Eurooppaa on paljon helmikuun kahden viimeisen viikon aikana. Myös maaliskuussa on lomia, ja maaliskuun alkupuoli onkin säiltään aurinkoisinta talviaikaa Salzburgissa. Syystalvi on ankeampi ja edullisempi ajankohta lasketella Alpeilla, ja kauden kiivain vaihe pyörähtää yleensä käytiin tammikuun ensimmäisen viikon aikana. Lumitilannetta Salzburgissa ja sen ympäristössä voi tarkastella sille omistautuneen verkkosivun avustuksella.

Salzburgin ympäristössä on monta erinomaista hiihtokeskusta. Kaikkein parhaimpina pidetään paria Kitzbühel/Kirchberg, ja muita erityisen hyviä ovat Zell am Ziller, Saalbach, Flachau/Wagrain/Alpendorf, Hochkönig, Zell am Seen Schmittenhöhe, Bad Gastein, Obertauern, Katschberg, Wildkogel ja Kitzsteinhorn – Kaprun. Muitakin varsin hyviä on, ja esimerkiksi Skiresorts arvostelee, pisteyttää ja rankkaa eri laskettelupaikat. Hyvä sivusto on myös Ski Austria, joka käy läpi Salzburgin ympäristön hiihtokeskuksia. Sen kautta ja muualtakin voi hankkia Salzburg Super Ski Cardin, jolla pääsee 25 eri lasketteluseudulle, ja niillä on mahdollista lasketella 199 päivänä vuodessa ja käyttää yhteismitaltaan 2800 kilometrin pituisten rinteiden 925 hiihtohissiä.

Hiihtämään ja laskettelemaan pääsee Salzburgin keskustasta parhaiten joulukuulta maaliskuun puoliväliin kulkevalla Snow Shuttle -kyydillä, joka menee keskustasta Flachaun hiihtokeskuksille. Muualle pääsee kätevimmin vuokra-autolla, ja myös taksikyydit porukoille tulevat kysymykseen. Monilla yhtiöllä on kiinteitä hintoja, ja esimerkiksi 4 ihmistä pääsee kohtuuhinnalla läheisille hiihtokeskuksille. Salzburgista on jonkin verran julkista liikennettä muille hiihtokeskuksille, mutta julkisilla liikennevälineillä ei kaikille keskuksille pääse hyvin.

Visit Salzburg kertoo lisää hiihtämisestä ja laskettelusta Salzburgissa ja sen ympäristössä

Kesäkauden aktiviteetit ja ajanvietemahdollisuudet

Kesäkausi on pitkä ajanjakso huhti-toukokuulta syys-lokakuulle. Sen aikana Salzburgiin saapuu valtava määrä turisteja, jotka tulevat niin lyhyille kuin vähän pidemmillekin vierailuille tutustumaan kaupungin barokkiajan palatseihin ja seuraamaan suuria kulttuurifestivaaleja. Eniten väkeä on heinä-elokuussa, jolloin majapaikat ovat hintavimmillaan ja suosituimmillaan. Kesäkauden suosituimpiin urheiluaktiviteetteihin kuuluvat patikointi ja pyöräily, jotka molemmat ovat mahdollisia Salzburgin keskustan liepeillä ja joissa kummassakin on mahdollisuuksia kaikille, vasta-alkajista alan konkareihin.

Salzkammergut (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Hyvä paikka patikoida on myös Salzkammergut eli järvitienoo, jossa on satumaiset maisemat ja kesän aikana kaikenlaista laivakyydeistä festivaaleihin.

Talvisin Alpeilla hiihdetään ja lasketellaan, ja kesäisin siellä on hyvä pyöräillä ja patikoida. Kesäkausi on pitkä ja lämmin mutta melko sateinen ajankohta vierailla Salzburgissa. Kiireisimpiä ajankohtia on hyvä vältellä, sillä ne ovat myös kuumimpia, ja patikointi on parhaimmillaan touko-kesäkuussa ja syys-lokakuussa. Kaupungin ympäristössä on 7200 kilometriä merkittyjä polkuja, ja ympäristössä on valtava määrä suojeltuja metsiä ja luonnonpuistoja. Kaikkein arvostetuimmat ja luotettavimmat kartat alueesta on perinteisesti kustantanut Freytag, ja Salzburgin kirjakaupoista saa niitä kuten myös saksan- ja englanninkielisiä patikointioppaita.

Lähin paikka ainakin vähän jaloitella on Untersberg, jossa on köysihissi [kartalla] ja useita melko vaativia polkuja. Kokemattomien on hyvä mennä hissillä ylös ja kävellä ylhäällä olevia helppoja reittejä pitkin. Kokeneet kävelijät saavat erityistä nautintoa Untersbergin huipulle kävelemisestä, ja vuoren juurelle pääsee Salzburgista linja-autolla numero 25 Grödigiin, josta köysihissi kulkee.

Hyvä paikka patikoida on myös Salzkammergut eli järvitienoo, jossa on satumaiset maisemat ja kesän aikana kaikenlaista laivakyydeistä festivaaleihin. Siellä yksi parhaita paikkoja tehdä parin kolmen tunnin kävelylenkki on Fuschlsee, jonka ympäri kävelee reilussa neljässä tunnissa ja jossa on erityisen kaunista syys-lokakuussa.

Lisää tietoa patikoinnista ja Salzburgin kaupungissakin mahdollisista kävelylenkeistä saa turisti-infosta (Mozartplatz 5). Myös Visit Salzburg ja Wikiloc esittelevät Salzburgin ympäristön parhaita patikointireittejä.

Salzburgin ympäristössä on tärkeää pysytellä merkityillä poluilla eikä lähteä seikkailemaan tienoille, joita ei ole merkitty. Joka vuosi kaupungin ympäristössä eksyy kävelijöitä, jotka syystä tai toisesta poikkeavat merkityiltä poluilta ja jotka pitää pelastaa.

Pyöräilystä Salzburgissa ja sen ympäristössä kerrotaan sivulla ”Saapuminen, liikkuminen ja matkat”.

Yöelämä

Salzburg on kaupunki, jossa on kolme yliopistoa, suuri messukeskus ja lähes ympäri vuoden iloisia matkalaisia, joista valtaosa on yhdessä unelmiensa matkakohteista. Näin ollen siellä on paljon baareja ja muita illanviettopaikkoja, ja siellä on paljon juhlaseuraa ja kaikenlaista humua lähes koska tahansa. Tästä huolimatta Salzburgin varsinainen biletys ja klubeissa tapahtuva yöelämä ei ole maineeltaan riehakasta vaan kaupunki tunnetaan lähinnä pienistä baareistaan ja mukavista oluttuvista, joissa syödään ja juodaan kesät talvet. Kaupungissa on kesäisin paljon terasseja, ja kesät talvet vanhakaupunki ja joen toisella oleva keskustan uudempi puoli ovat suosituimpia alueita illanvietolle. Niin oluttuoppien kuin viinilasillistenkin hinnat ovat kohtuullisia, niin että tuopin olutta saa yleensä 3–4 eurolla paikasta kuin paikasta, toisinaan edullisemminkin.

Rudolfskai
Rudolfskai ja sitä vastapäätä joen toisella puolella oleva Giselakai ovat joenrantakatuja, joilla on paljon erilaisia anniskelupaikkoja.
Kuva: Peter Forsberg

Vanhankaupungin edustalla oleva joenranta eli Rudolfskai ja sitä vastapäätä joen toisella puolella oleva Giselakai ovat katuja, joilla on paljon erilaisia anniskelupaikkoja. Melkoinen määrä baareja ja muita illanviettopaikkoja on vanhassakaupungissa Gstättengasse-kadulla [kartalla], minne voi lähteä koska tahansa.

Neustadtissa eli joen toisella puolella olevalla keskustan uudemmalla puolella on paljon majapaikkoja ja myös melkoinen määrä erilaisia illanviettopaikkoja. Steingasse [kartalla] talvisinkin avoinna olevine terasseineen ja sitä Platzl-aukion jälkeen jatkava Linzer Gasse ovat varmoja valintoja ainakin jonkinlaiselle drinkkipaikalle. Linzer Gassen sivukaduista Priesterhausgasse ja Bergstrasse ovat otollisia baarien ja kahviloiden suhteen.

Baarien ja ravintoloiden lisäksi Salzburgissa on tietenkin suuria ja kuuluisia oluttupia, joista suurin ja kuuluisin on Augustinerbräu – Kloster Mülln (Lindhofstrasse 7) [kartalla]. Tällä kuten monilla muillakin oluttuvilla ja perinteisillä ravintoloilla on kesäterassi, sieltä saa tyypillisiä oluttupien ruokia ja tuopit ovat kohtuullisemmissa hinnoissa kuin pienemmissä baareissa ja ravintoloissa. Toinen vaihtoehto lähellä linnaa on StieglKeller (Festunsgasse 10), joka on Münchenin oluttupien suunnittelijan luomus ja jossa on hyvät oluet ja itävaltalaiset ruoat. European Beer Guide listaa kaikki kaupungin oluttuvat ja antaa niistä yksityiskohtaista tietoa.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät ja rankkaavat kaupungin illanviettopaikkoja

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Matt Lewis /Flickr, Christoph Sammer /Flickr
2016/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti