Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Getreidegasse, Altstadt-vanhakaupunki
Vanhankaupungin pääkatu on Getreidegasse, jonka varrella on uskomaton kokoelma kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Sen varrella on sisäpihoja ja kujia, joille kaikille on hyvä kurkistella.

Salzburgin kaupunginosia ja alueita

Itävallan ja Saksan Baijerin rajamailla sijaitseva Salzburg on 150 000 asukkaan kaupunki, jolla on takanaan pitkä ja värikäs historia. Vielä pari sataa vuotta sitten oli epäselvää, pitäisikö kaupungin olla osa Itävaltaa vai Saksaa, mutta 1800-luvulla Napoleonin sotien jälkeen Wienin kongressi ratkaisi asian Itävallan hyväksi. Salzburg oli 1860-luvun loppupuolelta ensimmäiseen maailmansotaan Itävalta-Unkarin tärkeimpiä kaupunkeja, ja vuonna 1919 siitä tuli osa Itävallan ensimmäistä tasavaltaa. Salzburg on ollut merkittävä kaupunki kautta historiansa, sen arkkitehtuuri ja muut ihmeet ovat vetäneet sinne matkailijoita jo satojen vuosien ajan. Nykyään Salzburg on monipuolinen kulttuuri- ja urheilukaupunki, joka on tuottanut maailmaan suuruuksia Mozartista Felix Baumgartneriin.

Salzburg ei ole aivan pieni kaupunki, mutta siellä vierailevan näkökulmasta nähtävyydet, museot ja muut vierailupaikat sijaitsevat lähes poikkeuksetta joko vanhankaupungin (Altstadt) tai Salzachjoen toisella puolella olevan keskustan uuden puolen (Neustadt) alueella. Niiden lisäksi kaupungin ulkopuolella on paljon mielenkiintoisia vierailupaikkoja, ja niin Salzburgin maakunnassa kuin Saksankin puolella aivan muutaman kilometrin päässä on melkoinen määrä kaikenlaista, luonnonihmeistä linnoihin ja tuhansiin kilometreihin laskettelurinteitä ja patikointipolkuja. Yksi vierailupaikka, joka on vain muutaman kilometrin päässä keskustasta ja jonne voi nopeasti mennä, on Hellbrunnin puistoalue, jossa on linnake, puistoalue, museo ja eläintarha.

Altstadt – Vanhakaupunki

Salzburgin vanhin osa on kohtalaisen pieni alue, jonka rajaavat Mönchsberg-kukkula pariltakin suunnalta, Salzachjoki yhdeltä ja Hellbrunner Bach -virta yhdeltä, niin että Schauspielhaus-teatteri [kartalla] on aivan sen laitimmaisissa osissa.

Vaikka Altstadt on suhteellisen pieni paikka, on siellä valtava määrä nähtävää. Alue on luotu pääosin barokkikaudella, ja vanhankaupungin rakennukset säilyivät pommituksista melko hyvin. Pääkatu on Getreidegasse [kartalla], jonka varrella on uskomaton kokoelma kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Sen varrella on sisäpihoja ja kujia, joille kaikille on hyvä kurkistella, ja sitä jatkaa Judengasse, jonka kaupat ja ravintolat ovat samaa luokkaa. Huomio kannattaa tällä välillä kiinnittää ainakin sellaisiin aukioihin kuin Alter Markt ja Rathausplatz [kartalla], jotka kuten tämä aluekin ovat tunnelmaltaan parhaita illan hämärryttyä. Getreidegasse ja sitä ympäröivät kadut ja aukiot ovat hyvin vilkkaita kauppojen ollessa avoinna, ja etenkin iltapäivät ovat aikoja, jolloin täällä pyörii vähän turhankin paljon ihmisiä. Illan hämärryttyä, kun päiväretkeläiset ja monen kaupungin kierroksella olevat ovat poistuneet keskustasta, siellä on talvikauden vilkkaimpinakin aikoina ylittämätöntä vanhanajan tunnelmaa. Keskikesällä alue ei ole niin taianomainen, ja tällöin siellä pyöriikin valtava määrä ihmisiä myös iltaisin.

Nähtävyyksien puolesta alue Getreidegasselta kohti Mönchsbergin kukkulaa on yksi parhaita koko kaupungissa. Täällä on useita eri museoita, kuten kuuluisa modernin taiteen museo, johon noustaan hissillä, kuten myös lelumuseo ja luonnontieteellinen museo [kartalla], joka sattumoisin sijaitsee vanhankaupungin parhaan illanviettoalueen eli Gstättengassen vieressä. Näissä kortteleissa, jotka ovat hyvin lähellä Getreidegassea, ei ole paljonkaan turisteja, vaan tämä on melko rauhallista aluetta vanhankaupungin pääkävelykatuun verrattuna. Toisaalta tämä on aluetta, jolla on joenrantojen lisäksi eniten liikennettä vanhassakaupungissa, eikä siellä yleensä tule vietettyä pitkiä aikoja.

Museoiden hallitsemalta alueelta on helppo kävellä joenrannoille, joilla on erilaisia nimiä. Joenrannat ovat liikenteeltään turhan vilkkaita etenkin aamu- ja iltapäivisin, mutta vanhankaupungin joenrannalla on kaikenlaista mielenkiintoista. Kaipromenade eli vain pyöräilijöille ja jalankulkijoille tarkoitettu joenrantapromenadi on hyvä liikennettä vältteleville, ja sillä on jonkin verran ravintoloita ja kesäterasseja. Silloista miellyttävä on Makarsteg [kartalla], vain pyöräilijöille ja jalankulkijoille tarkoitettu silta, jota pitkin pääsee parissa minuutissa Neustadtin pääpaikoille. Yksi eläväisimpiä osia joenrantaa on iltaisin Rudolfskai, joka on yksi pääasiallisia illanviettopaikkoja kaupungissa. Joenrannalla eniten liikkeitä on Griesgassen varrella ja Franz-Josef-Kain varrella on sekä liikkeitä että kahviloita ja baareja.

Getreidegassen ympäristössä on paljon erilaisia merkittäviä katuja, kuten ravintoloiltaan hyvä, osin joenrannalla kulkeva Griesgasse, ja Goldgasse, joka on hyvä ostoskatu. Getreidegasselta etelään tulee vastaan lisää merkittäviä vierailupaikkoja, ja etenkin Universitätsplatz -aukioon [kartalla] ja sen lähikortteleihin on hyvä tutustua mahdollisimman tarkkaan. Tämä on parhaita ostospaikkoja, täällä on toreja ja myös ravintoloita ja kahviloita, kuten myös Mozartin synnyintalo. Aukion vieressä, etenkin sen eteläpuolella, on melkoinen määrä perinteisiä nähtävyyksiä ja konserttisaleja, useita kirkkoja, yliopiston rakennuksia kuten kirjasto ja Rupertinum, joka on osa modernin taiteen museota. Täällä sijaitsee myös Pietarinkirkko (St. Peter), jonka hautausmaa [kartalla] on ehdoton vierailupaikka. Sen ympäristössä on lisää kaikenlaista, kuten yksi Euroopan vanhimpia ravintoloita, jossa voi syödä ja kuunnella konsertteja. Tämähän on jo aluetta, joka on Salzburgin pääasiallisen linnakkeen eli Festung Hohensalzburgin edustalla, ja tähän alueeseen on hyvä tutustua tarkkaan. Festungsgasselta [kartalla] voi nousta köysijunan kyytiin ja kulkea hetkessä ylös, ja tämä hyvin turistivoittoinen vierailu onkin monelle yksi Salzburgin-matkan kohokohtia. Näkymät linnakkeelta ovat huikeat, ja siellä on kaikenlaista konserteista ravintolaan ja erikoistilaisuuksiin, joihin kuuluu joulutori.

Mozartplatz, Mozartin muistomerkki
Kaupunginmuseon edustalla olevalla Mozartplatz-aukiolla kuhisee turisteja ympäri vuoden Mozart-muistomerkin edustalla.

Nämä vanhankaupungin laitaosat linnakkeen edustalla ovat eräitä kaikkein parhaita koko vanhassakaupungissa, sillä täällä ei keskikesää lukuun ottamatta pyöri valtavaa määrää turisteja. Alueella on Mozart-elokuvateatteri, useita yliopiston rakennuksia ja monta kirkkoa, ja tienoo on hyvä ravintoloiltaan ja oluttuviltaan. Paljon kaikenlaista on Kaigassen [kartalla] varrella, jolla myös elokuvateatteri on.

Tästä vähän matkan päässä oleva alue on kaikesta huolimatta se, jolle turistit yleensä ensimmäiseksi suuntaavat ja jolla on aina eniten turisteja ja myös turisteille sopivaa tunnelmaa. Mozartplatz, Residenzplatz, Domplatz ja Kapitelplatz muodostavat alueen [kartalla], jolla on melkoinen määrä kaikenlaista, tuomiokirkosta (Dom) kaupunginmuseoon ja turisti-infoon (Mozartplatz 5). Nykyisin osa alueesta ja etenkin Residenz-palatsin ja tuomiokirkon muodostama kortteli tunnetaan DomQuartier-nimisenä, ja tämä on paikka, johon moni tutustuu ajan kanssa. Täällä on myös hevoskyytejä, torikojuja Kapitelplatz-aukiolla ja Residenzplatz on paikka, jossa marras-joulukuussa pidetään Salzburgin pääasialliset joulumarkkinat. Tunnelmaa on tietenkin myös kaupunginmuseon edustalla olevalla Mozartplatz-aukiolla, jonka Mozart-muistomerkin edusta päiväsaikaan kuhisee turisteja ympäri vuoden.

Neustadt – Keskustan uudempi puoli

Kuten Saksassakin, Itävallassa monilla kaupungeilla on vanhakaupunki ja sen vieressä on sitä vähän nuorempi vanhakaupunki, joka tunnetaan Neustadt-nimellä. Salzburgin Neustadtin joenrannalla olevat osat ovat samantyylisiä kuin vanhankaupungin korttelit, ja tässä osassa sijaitsevat kaupunginosan suosituimmat nähtävyydet. Alue kuitenkin kärsi pommituksista sen verran, että nykyään kuten niin monessa muussakin Itävallan ja Saksan kaupungissa, se on lähinnä sodan jälkeen rakennettua. Tyypillisesti sillä myös on asuinkorttelien lisäksi katuja, joilla on paljon kauppoja ja ravintoloita, ja sen alueella sijaitsee valtaosa Salzburgin majapaikoista.

Alueet lähinnä jokea ovat Neustadtin kauneimpia, ja joenrannalta on mukava katsella kohti vanhaakaupunkia ja Festung Hohensalzburgia ja Mönchsbergiä. Elisabethkai [kartalla] on paikka, jonne turistit tulevat suurin ryhmin, ja heitä ilmaantuu tänne läheisten nähtävyyksien takia. Niihin kuuluvat useat eri konserttisalit, teatteri ja nukketeatteri, jotka ovat Mozarteum-musiikkikorkeakoulun [kartalla] tiloissa ja vieressä. Mozarteum on rakennettu aivan Schloss Mirabell -linnakkeen ja puutarhan viereen, ja tämä Sound of Musicista tuttu vierailupaikka on hulppea konserttisali.

Rainerstrasse
Joesta katsoen Mirabell-palatsin takana olevat alueet ovat hyviä vierailupaikkoja. Täällä on paljon uusia rakennuksia ja leveitä katuja kuten Rainerstrasse.

Joesta katsoen Mirabell-palatsin takana olevat alueet ovat myös hyviä vierailupaikkoja. Täällä on paljon uusia rakennuksia kuten Kongressikeskus, leveitä katuja kuten Rainerstrasse ja merkittäviä aukioita kuten Mirabellplatz. Sillä on toreja ja markkinoita, siellä on niin elintarviketoreja kuin kirpputorejakin, ja ennen joulua siellä on joulutori. Torin ympäristössä on useita eri yhtiöitä, jotka myyvät Sound of Music -kierroksia kuten myös muita opastettuja kierroksia. Sound of Music -kierroksille lähdetään bussilla yleensä täältä, ja tämä on kaikin tavoin kätevä aukio tuntea, sillä sen laidalla on apteekki, valintamyymälä ja jonkin verran muitakin liikkeitä.

Tästä vähän matkan päässä sijaitsee toinen uudemman puolen alue, jolla on normaalia enemmän kaikenlaista. Aivan konserttisalien ja teatterien takana sijaitsee Makartplatz [kartalla], jolla sijaitsee Mozartin perheen asuintalo. Tämä on vilkas liikenteen solmukohta, jolta voi nousta busseihin, ja sen ympäristössä on etenkin joenrannalla ja sen lähistöllä melkoinen määrä kauppoja, kahviloita, baareja ja ravintoloita. Platzl-aukio [kartalla] on Neustadtin liike-elämän keskuksia, sen alueella ja lähistöllä on hyviä liikkeitä, ja etenkin Schwarzstrasse on erityisen hyvä katu kaupoiltaan. Sen varrella joenrannalla on myös kaikenlaisia kahviloita ja ruokapaikkoja, joilla on kesäisin terassit. Ne ovat pääasiallisesti kaikkein hienoimpia ja kalleimpia kaupungissa, ja niihin kuuluu Hotel Sacherin kahvila, joka on yksi hienoimpia kaupungin monista upeista kahviloista.

Platzlilta voi lähteä moneen eri suuntaan, ja vaikka valtaosa suuntaakin heti Linzer Gassea pitkin kohti Neustadtin uumenia, on muissakin suunnissa kaikenlaista. Giselakai eli joenranta, jolla on hotelleja, on myös yksi kaupungin parhaita illanviettopaikkoja. Hyvä katu tutustua on sen yläpuolella kulkeva Steingasse, joka aikoinaan oli pääasiallinen kauppareitti Salzburgin ja Italian välillä. Sen varrella on muutama ravintola, kaikenlaista muutakin ja myös yksi kaupungin parhaita elokuvateattereita. Tästä voi jatkaa joenrantaa pitkin kohti seuraavia siltoja, ja joenranta kulkee kohti kauniita asuintaloja ja alppimaisemia.

Platzl-aukiolta voi suunnata ylös Linzer Gassea pitkin, ja tämä katu on yksi kaupungin merkittävimpiä. Sen varrella on erityisen hyvä valikoima kauppoja ja ravintoloita, ja niitä kumpiakin on hyvin monipuolinen valikoima. Sen varrella voi syödä erityisen hyvin tai sitten halvalla, ja sen varrella voi mennä kaikkein hienoimpiin liikkeisiin tai valintamyymälään. Sen varrella ei ole valtavasti nähtävyyksiä, mutta yksi hyvä vierailupaikka kesät talvet on Sebastianfriedhof [kartalla], hautausmaa, jolla lepäävät Mozartin lähisukulaiset ja monet kuninkaalliset.

Kapuzinerberg
Neustadtin vieressä sijaitseva kukkula on Kapuzinerberg, jolla sijaitsevat luostari ja fransiskaanilinnake.

Linzer Gassen päässä oleva Franz-Josef-Strasse on toinen alueen pääkaduista, ja sillä on hyvä määrä ravintoloita ja jonkin verran muutakin mielenkiintoista. Näissä kortteleissa, jotka ovat muutaman sadan metrin päässä joesta, on melkoinen määrä majapaikkoja. Monet niistä ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä ainakin muulloin kuin keskikesällä, ja tänne majoittuva on alueella, jolla on omaa rauhaa ja tunnelmaa mutta jolta pääsee nopeasti vanhaankaupunkiin ja muihin tärkeisiin paikkoihin.

Neustadtin vieressä sijaitseva kukkula on Kapuzinerberg, jolla sijaitsevat luostari ja fransiskaanilinnake [kartalla]. Tänne voi kävellä Kapuzinerberg-katua pitkin, ja se löytyy Linzer Gassen numeron 12 kohdalta. Kävely tai pyöräily ylämäkeen ei ole mikään helpoin urakka, mutta näkymät kukkulalta ovat hyvät ja vilkkainakin matkustusaikoina täällä on rauhallista.

Neustadtin vieressä, jo muissa kaupunginosissa sijaitsevilla alueilla, on jonkin verran paikkoja, joille matkailijalle tulee asiaa. Hauptbahnhof eli päärautatieasema sijaitsee täällä, ja tänne tulevat myös linja-autot muista kaupungeista ja maista. Osa lentoaseman ja keskustan välillä kulkevista linja-autoista saapuu aseman edustalla olevalle Südtiroler Platz -aukiolle [kartalla], jolta pääsee taksilla tai paikallisbussilla muualle kaupunkiin. Tästä on Neustadtin hotelleille oikeita reittejä pitkin radan alta lyhyt matka, ja Neustadtissa yöpyvien kannattaa harkita lentoasemalta rautatieasemalle asti tulemista. Rautatieaseman vieressä sijaitsee ostoskeskus, hotelleja, ravintoloita ja kaikenlaista muuta, mitä rautatieaseman ympäristöstä voi olettaa löytävänsä. Sen lähellä on myös illanviettopaikkoja, kuten jazzklubi Jazzit [kartalla], ja alue päärautatieaseman ja Salzachjoen välissä on tienoota, jolla on paljon liikematkustajien suosiossa olevia hotelleja.

Hellbrunn

Schloss Hellbrunn [kartalla] on muutaman kilometrin päässä Salzburgin keskustasta sijaitseva linnake, jonka vieressä olevalla puistoalueella on museo ja eläintarha.

Hellbrunnin linnake on pääsymaksullinen vierailupaikka, jonka Markus Sittikus rakennutti kesäasunnokseen jo 1600-luvun alkupuolella. Tänne lähdettiin Residenz-palatsista kesäajaksi juhlimaan, ja sen puutarhat olivat virkistävässä maineessa jo tuolloin, ja jo tällöin sen tekovesiputouksia (Wasserspiele) ihasteltiin. Linnakkeen sisätilat ovat hulppeat ja monipuoliset, niin että siellä on kiinalainen sali, 1700-luvulta peräisin oleva ”mekaaninen teatteri” ja muitakin tiloja. Yhtä paljon ellei enemmän on nähtävää puutarhassa, jossa on grottoja eli tippukiviseinämiä ja roomalaistyylinen amfiteatteri. Hellbrunnin puistoalueella on kaiken lisäksi paikkoja, jotka ovat tuttuja Sound of Musicista, ja sen fanit löytävät täältä kaikenlaista mielenkiintoista.

Puutarhoihin voi tutustua ilmaiseksi ympäri vuoden, mutta linnakkeen sisään pääsee vain pääsylipulla maaliskuun viimeiseltä viikolta marraskuun alkuun. Linnake ja puutarhat ovat avoinna eri tavoin eri kuukausina, ja ajat on hyvä katsoa mutta se on avoinna joka päivä. Liput ovat melko hintavia, mutta ne sisältävät opastetun kierroksen, joka tutustuttaa myös vesiputouksiin. Paikalle pääsee hyvin pyöräillen, kävellen tai sitten kulkemalla reilun neljän kilometrin matkan bussilinjalla 25, joka kulkee päärautatieaseman ja ydinkeskustan kautta tänne reilussa kymmenessä minuutissa.

Linnakkeeseen saa yhteislippuja, joilla pääsee varsinaisessa Schlosspark Hellbrunnissa [kartalla] sijaitseviin vierailupaikkoihin, jotka ovat noin 10 minuutin kävelymatkan päässä itse linnakkeelta. Schlossparkissa sijaitsee Volkskunde Museum eli kansanperinteen ja kansantaiteen museo, joka on avoinna vain huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Puiston toinen vierailupaikka eli eläintarha on perheiden suosikki, ja se on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Sinne voi tulla yhteislipulla tai erillisellä lipulla, ja eläintarha eli Zoo on avoinna eri kuukausina eri aikoihin mutta kuitenkin aina se aukeaa klo 9.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti