Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Graben, hevoskärryt
Innere Stadt -alueella kulkeva Graben on Wienin hienoimpia kauppakatuja, ja turistit ajavat sitä pitkin myös hevosvaunuilla.

Wienin kaupunginosia ja alueita

Suuri osa Wienissä vierailevista turisteista viihtyy ydinkeskustan (Innere Stadt) alueella, missä sijaitsee suuri osa oleellisimmista nähtävyyksistä ja missä riittää ihmeteltävää vaikka viikonkin kestävän loman ajaksi.

Nuorten turistien suosikki on usein Neubaun kaupunginosa, joka sijaitsee aivan Innere Stadtin kainalossa. Näiden välissä on MuseumsQuartier eli museokortteli, joka sekin on varsin nuorekas paikka ja jossa jokaisen kaupungissa olevan kannattaa käydä etenkin kesäaikaan vaikka syömässä tai muuten vain yleisestä luovasta tunnelmasta nauttimassa. Sen vieressä oleva Spittelberg on hieno alue, jossa voi käydä syömässä, ennen joulua markkinoilla tai vain muuten kävelemässä alueella, joka poikkeaa melkoisesti muista keskustan korttelistoista. Näiden vieressä sijaitseva Mariahilf on kaupunginosa, joka sekin on turistille varsin mielenkiintoista vaeltelupaikkaa. Sen läpi kulkeva ostoskatu on paikka, josta löytää kaikenlaista tavaraa, usein ydintä edullisemmin hinnoin.

Aivan toisella puolella keskustaa, Schwedenplatzin vieressä mutta Tonavan kanavan (Donaukanal) toisella puolella sijaitseva Leopoldstadt on sekin varteen otettava vierailupaikka muutenkin kuin sen laitamilla sijaitsevan huvipuiston osalta. Wieden on nimenä kaupungissa useinkin vierailleille tuntemattomin, mutta sen alueella sijaitsee Karlsplatz-aukio nähtävyyksineen, samoin kuin Naschmarkt-torikatu.

Innere Stadt

Ringstrassen eli kehätien sisään jäävä Innere Stadt [kartalla] tulee turistille kuin turistille tutuksi lyhyenkin Wienin-matkan aikana. Alueen tärkein ja miellyttävin osa on vanhakaupunki (Altstadt), mutta monille kehätien sisällä oleva alue muodostaan varsin saumattoman alueen, jossa valtaosa lomasta vietetään.

Ytimen kaikkien nähtävyyksien pintapuoliseenkin näkemiseen kuluu monilta monta päivää, joten Wienin-matkalla kannattaa ensimmäiseksi tutustua tähän alueeseen ja lähteä vasta sen jälkeen tutkimaan muita kaupunginosia.

Alueella sijaitsee lähes kaikki oleellinen Wieniin liitettävä, Mozartin entisestä kotitalosta [kartalla] upeisiin kirkkoihin, Hofburgin palatsiin ja kaupungin hienoimpiin kauppakatuihin, joina voidaan pitää Kärntner Strassea, Grabenia ja Kohlmarktia.

Turistit viihtyvät mieluusti myös Michaelerplatz-aukiolla [kartalla], sillä tämä portti Hofburgin palatsialueelle on vilkas ja tunnelmallinen aukio, jolla riittää tarkasteltavaa ja jonka läpi kulkee hevosvaunuja ja loputtomia turistivirtoja.

Innere Stadt, American Bar
Ytimen alueella sijaitsevat kaupungin parhaat ravintolat ja klassisimmat kahvilat.

Täällä ollessa kannattaa huomio kiinnittää myös Looshaus-taloon, joka on yhden kaupungin suurimman modernin arkkitehdin, Alfred Loosin, käsialaa. Saman arkkitehdin käsialaa on alkuperäinen, pikkuruinen Loos American Bar [kartalla], joka on kaupungin mielenkiintoisimpia illanviettopaikkoja.

Ruokailu ja yöelämä hoituvat hyvin ydinkeskustassa, mutta halpoja majapaikkoja siellä ei juuri ole. Vauraimmat matkaajat yöpyvät mieluiten tällä alueella, ja pienemmällä budjetilla liikkeellä olevat tulevat tänne Neubaun tai Mariahilfin puolelta syömään kebabeja ja muita pikaruokia Schwedenplatz-aukiolleSchwedenplatz-aukio [kartalla] sekä notkumaan sen vieressä sijaitsevalle, Bermudan kolmiona tunnetulle alueelle [kartalla]. Täällä on menoa ja meininkiä ympäri vuoden, mutta alue on erityisen eläväinen kesäaikaan, huhtikuusta syyskuulle, jolloin kymmenet terassit valtaavat monet sen kadut ja aukiotTerassi Bermudan kolmion alueella.

Ytimen alueella sijaitsevat tietenkin kaupungin parhaat ravintolat ja klassisimmat kahvilat, ja onpa sen laitamilla Wienin hienoimpia puistojakin. Kulttuurielämä on sekin vilkasta, Bermudan kolmion baarien musikanteista ja tiskijukista Hofburgin kappelissa sunnuntaisin laulavaan poikakuoroon, Oper-ooppertalon tarjontaan ja kenties maailman parhaaseen valikoimaan konsertteja ja esityksiä.

Neubau

Neubaun [kartalla] miellyttävä ja värikäs kaupunginosa on hyvää maastoa monenlaiselle puuhalle, ja erityisen hyvin siellä viihtyvät nuoret ja ne, jotka haluavat tehdä ainutlaatuisia hankintoja sen kymmenistä uniikeista putiikeista.

Neubaun ja ydinkeskustan välissä oleva MuseumsQuartier-museokorttelisto [kartalla] on näillä tienoilla paras paikka päästä nauttimaan Wienin kulttuuritarjonnasta. Neubaun majapaikkojen joukosta löytyy jokaiselle jotakin, korkeatasoisista hotelleista halpoihin hosteleihin. Kaupunginosa on maahanmuuttajien luvattua aluetta, ja siellä on erityisen paljon ihmisiä Lähi-Idästä ja Aasiasta. Siitä syystä täällä on valtava määrä ruokapaikkoja, jotka myyvät aasialaisia ruokia, kebabeja ja muita Lähi-idän ruokia, mutta täällä on myös hyvä määrä kojuja ja ravintoloita, jotka myyvät tyypillisiä paikallisia ruokia, kuten makkaroita.

Neubaun yöelämä on legendaarista, ja täällä on niin kaupungin englanninkielisen ulkomaalaisväestön pitämiä ja suosimia baareja kuin tyypillisiä wieniläisiä oluthuoneita, kahviloita, jotka iltaisin muuttuvat baareiksi ja jopa yökerhoiksi, ja paljon muita illanviettomahdollisuuksia. Koko Neubaun alue on miellyttävää ja monipuolista vaeltelualuetta, ja mikäli aikaa riittää, kannattaa sen katuja mittailla niin päivällä kuin illan hämärryttyäkin.

Spittelberg

Neubaun, Mariahilfin ja ytimen välissä oleva Spittelberg [kartalla] on korttelisto, joka voi helposti jäädä näkemättä. Siihen itse asiassa kuuluu myös MuseumsQuartier, mutta sen parhaat kadut ovat sen ja Neubaun välimaastossa. Esimerkiksi Spittelberggasse on tyypillinen alueen katu, jolla on ravintoloita ja jolla voi ennen joulua nauttia joulumarkkinoista.

Joulumarkkinoiden lisäksi Spittelberg on erityisen tunnettu kesäaikaan siitä, että siellä on paljon sisäpihoilla terassejaTerassi Spittelbergissä. Ravintoloidensa puolesta alue onkin ehdoton vierailupaikka, ja siellä voi myös viettää kohtalaisen seesteistä iltaa. Koska tahansa alue on käypä kahveille, illanvietolle tai sisätiloissa nautitulle aterialle, ja siellä on helppo ja nopea vierailla lähes kaikkialta Wienin keskustan tienoilta.

Museumsquartier, Mariahilf
Mariahilf-alueella sijaitseva MuseumsQuartier on hyvä vierailupaikka.

Mariahilf

Mariahilf-alue [kartalla], joka on keskittynyt Mariahilfer Strassen eteläpuolelle, on hivenen erilainen etenkin ostospaikkojensa puolesta kuin Neubau.

Pääostoskadun ja sen sivukatujen tarjonta tuppaa olemaan mainstream-henkistä, ja yksilöllisten putiikkien sijaan siellä on tunnettujen ketjuliikkeiden suuria myymälöitä. Kadun varrelta löytyy hyvin myös Wien-aiheista materiaalia, kuten nukkeja, Mozart-tavaraa ja muuta Wienistä haluttua tavaraa, usein ytimen turistirysiä edullisemmin hinnoin. Kadun varrella on valtava määrä kahviloita ja ruokapaikkoja, joilla on terasseja ja jotka myyvät lähinnä makeita paloja ja pikaruokia.

Westbahnhof
Mariahilf-alueelta on hyvät liikenneyhteydet mihin tahansa Wienin osaan, samoin kuin pois Wienistä Westbahnhof-rautatieaseman kautta.

Mariahilfer Strassen lähistöllä on hyvä määrä elokuvateattereita, ja kadun ydinkeskustan puoleisessa päässä sijaitsee MuseumsQuartier. Se on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa niin hengen kuin ruumiinkin ravinnon perässä olevalle. Sisäpihalla voi talvikaudella paitsi mennä museoon myös konserttiin, tanssiesitykseen tai johonkin muuhun tapahtumaan, kuten myös kahville tai syömään sen museoiden ravintoloihin. Kesäkauden aikana siellä on muutama terassi, joilla voi ottaa juoman, ja siellä on monia erilaisia tapahtumia, joihin kuuluvat keskikesän elokuvaesitykset, jotka ovat ulkona ja pääsymaksuttomia.

Mariahilf on majapaikkojensa puolesta erityisen hyvää maastoa pienellä budjetilla liikkeellä oleville, ja sieltä on hyvät liikenneyhteydet mihin tahansa Wienin osaan, samoin kuin pois Wienistä Westbahnhof-rautatieaseman kautta.

Mariahilfer Strasse jatkuu Westbahnhofin jälkeenkin, jolloin sen nimi on Äussere Mariahilferstrasse. Tämä alue on varsin miellyttävä paikka, jolla on täysin erilainen tunnelma kuin suuren yleisön suosiossa olevalla Mariahilfer Strassen pääpätkälläkin. Sen tarjontaan kuuluvat halvat liikkeet, joiden joukossa on sellaisia halpakauppoja kuin Penny Markt, eksoottiset ruokapaikat, joista osa on erittäin edullisia, ja aivan toisenlainen elämänmeno kuin vain muutaman sadan metrin päässä olevalla varsinaisella Mariahilfer Strassella (Innere Mariahilfer Strasse).

Wieden

Wieden-kaupunginosa [kartalla] sijaitsee Mariahilfin eteläpuolella, ja sen pääkallopaikka on ehdottomasti Karlsplatz ja sen vierestä alkava Naschmarkt [kartalla]. Naschmarkt on kaupungissa vierailevalle erityisen hyvä paikka tehdä elintarvike- ja viinihankintoja, nauttia leppoisasta tunnelmasta, käydä kahvilla ja syödä niin suuria aterioita kuin haukata välipalaakin. Kannattaa muistaa, että lauantaisin Naschmarktin takana on loistava kirpputori ja että sunnuntaisin kaikki torikadun paikat ovat kiinni - lukuun ottamatta lukuisia ravintoloita, joita on varsinaisen markkina-alueen ulkopuolella, toria reunustavien katujen varsilla. Niiden joukosta löytyy hyvin kasvisravintoloita ja aasialaisia ruokapaikkoja.

Sunnuntaisin Wieden ei kokonaisuudessaan ole kuollut paikka ainakaan kesäaikaan, sillä tällöin kaupunkilaiset, jotka jäävät viikonlopuiksikin sankoin joukoin kaupunkiin, viettävät aikaansa Karlsplatz-aukiolla ja sen vieressä olevissa puistoissa ja muilla aukioilla. Aukiolla on muutama hämmästyttävä näky, kuten KarlskircheKarlskirche [kartalla], jonka barokkimainen olemus on erikoinen ja jonka antiikin Roomasta vaikutteet saaneet pylväät ovat nekin tutkimisen arvoisia ja Wienin vapauttaneita neuvostojoukkoja muistava monumenttiWienin vapauttaneita neuvostojoukkoja muistava monumentti.

Aukiolla sijaitsee myös Wienin historiasta ja nykypäivästä paljon opettava kaupunginmuseo [kartalla]. Arkkitehtuurista kiinnostuneiden mielenkiinnon vie Secession-rakennus [kartalla], joka ulkoapäinkinSecession-rakennus tarkasteltuna on yksityiskohtineen hienoa nähtävää ja jonka sisällä on nykytaidetta esittelevä galleria.

Leopoldstadt
Leopoldstadt on pinta-alaltaan suuri ja hivenen erikoinen kaupunginosa.

Leopoldstadt

Leopoldstadt [kartalla] on pinta-alaltaan suuri ja hivenen erikoinen kaupunginosa, ja täällä jos missä voi päästä kiinni todelliseen wieniläiseen elämänmenoon. Kaupunginosan pääpaikat ovat Augarten-puiston ja Prater-huvipuiston hallitsemalla alueella, missä myös sijaitsee Handelskai-laituri.

Mikään nurkkakuntainen paikka tämän alun perin kaupungin juutalaisväestön asuinpaikkana ollut alue ei ole, sillä siellä pyörii aina jonkin verran turisteja etenkin syömässä, ja Wienin ulkomaalaisväestö viihtyy sekin kaupunginosassa hyvin. Kaupunginosassa on arkisin paljon elämää, mutta se on osin viikonloppuisin ja loma-aikoihin kuollut. Tämä pätee etenkin KarmeliterplatziinKarmeliterplatz [kartalla], joka on kaupunginosan toriaukio (Karmelitermarkt) ja jonka tuntumassa on paljon ruokapaikkoja. Toisaalta Augarten ja Prater ovat molemmat eläväisimmillään silloin kun ihmiset lomailevat, ja niissä voi etenkin kauniina viikonloppuiltapäivinä olla väkeä liiaksikin asti.

Huvipuiston maailmanpyörä, Prater
Nähtävyyksistä Leopoldstadtin kohokohta on sen reunalla oleva Prater-huvipuisto.

Nähtävyyksistä Leopoldstadtin kohokohta on sen reunalla oleva Prater-huvipuisto [kartalla], mutta paljon siitä ei jää jälkeen suuri Augarten-puisto [kartalla]. Siellä on monipuolinen määrä vierailupaikkoja, mutta siellä vierailu ei yleensä ole mikään nopea homma, vaan puisto on laaja ja alueella vierailuun kuluu luultavasti tuntitolkulla. Leopoldstadtiin ja hyvin lähelle Augartenia pääsee nopeimmin metron U4-linjalla kulkemalla Taborstrassen asemalle. Tänne kuten muuallekin kaupunginosaan kävelee varsin nopeasti Schwedenplatz-aukiolta Donaukanal-kanaalin ylitse Taborstrassea pitkin, raitiovaunulinjan 2 raiteita seuraamalla.

Puistossa sijaitsee hiljattain nimeään muuttanut nykytaiteen museo, joka nykyään on TBA21 [kartalla], ja se on nykyään pääsymaksuton museo (avoinna vain ke–su iltapäivisin). Sen suojissa on nykytaidetta ja etenkin veistoksia 1900-luvulta aivan nykypäiviin.

Toinen turistimagneetti Augartenissa on Wiener Porzellanmanufaktur -posliinitehdas [kartalla], joka on Euroopan toiseksi vanhin alallaan ja jonka tunnin opastetuilla kierroksilla voi oppia posliininvalmistamisen saloja. Koko palatsiAugartenin palatsi on melkoinen kokonaisuus, jossa on myös muuta, kuten ravintola. Kuuluisaa posliinia ja muita tehtaan tuotteita palatsista ei kuitenkaan voi ostaa, vaan myymälä [kartalla] sijaitsee aivan toisella puolella puistoa, Flakturmin vieressä (avoinna ma–la klo 10–18).

Augartenin erikoisuus on Flakturm [kartalla] eli toisen maailmansodan aikainen jykevä torni, joka suunniteltiin kestämään suuriakin pommituksia ja jollaisia ei Wienin ja Hampurin parin esimerkin lisäksi enää juuri ole jäljellä.

Ruokailu ja myös viihtyminen onnistuvat Flakturmin vieressä, sillä siellä sijaitsee ravintola Bunkerei, jossa on musiikkia, tapahtumia ja kaikenlaista mielenkiintoista. Ravintola, joka on kaikkein parhaimmillaan kesällä ja joka ei ole Wienin pidetyimpiä, sijaitsee posliinikaupan naapurissa.

Leopoldstadt on muutenkin hyvä paikka käydä syömässä tyypillisiä wieniläisiä ruokia niin sanotuissa Beisln-ruokaloissa, joista parhaimpia on Schöne Perle (Grosse Pfargasse 2) [kartalla]. Täältä saa hyviä wieninleikkeitä, ja kasvisruokailijoille on tarjolla erinomaisia muhennoksia tästä instituutioksi muodostuneesta ravintolasta.

Michelin-tähtiin mieltyneille löytyy heillekin täältä paikallisia aineksia käyttävä Restaurant Vincent (Grosse Pfargasse 7) [kartalla].

Muulloin kuin sunnuntaisin vilkkaana pysyttelevän Karmeliterplatzin [kartalla] numerossa 2 sijaitseva Spezerei on wieniläisiin ruokiin kyllästyneiden mieleen oleva tapaksia ja välimerellisiä ruokia tarjoava viinitupa.

Illanvietolle alue on trendikäs valinta, ja etenkin Tachles (Karmeliterplatz 1), jossa on intellektuelli tunnelma, on ajoittaisine musiikkiesityksineen ja kirjallisine iltoineen oiva valinta. Nuorekas Bricks Lazy Dancebar (Taborstrasse 38) on parikymppisten suosiossa oleva baari ja disko, jonka innovatiiviset tiskijukat ovat saaneet paljon faneja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti