Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hampuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alsterarkaden-pylväikkö
Alsterfleet-kanavan rannalla oleva pylväskäytävä (Alsterarkaden) on kauniilla ilmalla lyömätön hengähdyspaikka.

Hampurin nähtävyyksiä

Sekä vuoden 1842 tulipalo että vuoden 1943 yliampuvat pommitukset tuhosivat valtaosan Hampurista, ja kaikki se mitä siellä on jäljellä on pääosin toisen maailmansodan jälkeen rakennettua tai jälleenrakennettua. Kaupungissa on kuitenkin jonkin verran vanhoja rakennuksia, mutta se on pääosin suomalaiselle tutunoloinen kaupunki, jossa lähes kaikki on melko uutta.

Hampurissa on jonkin verran nähtävyyksiä, mutta perinteiset nähtävyydet eivät ole siellä pääosassa. Satama-alueet, Elben joenrannat, muutama kirkko näköalatorneineen ja uusi, uraauurtava arkkitehtuuri, jota siellä näkee automaattisesti, ovat kaupungin nähtävyyksiä, joihin tulee siellä ollessa aivan varmasti tutustuttua.

Kaupunkikortti

Hamburger Card on useaan pääsymaksulliseen nähtävyyteen ja museoon aikovalle kannattava hankinta. Se maksaa vain pari kolme euroa enemmän kuin tavallinen päivälippu julkisiin liikennevälineisiin, ja sillä saa korkeintaan alennuksia (korkeintaan 50 %) pääsymaksuista.

Kortteja on kahdenlaisia: niitä, jotka käyvät Hampurissa ja jotka vuorokaudelta maksavat reilut 10 euroa ja niitä, jotka käyvät myös koko laajalla Hampuria ympäröivällä alueella ja jotka maksavat reilut 20 euroa vuorokaudelta. Mitä useamman vuorokauden kortin hankkii, sen parempi hinta-laatusuhde sillä on.

Hampuri-kortin ostaminen on yhtä helppoa kuin normaalin lipunkin, ja niitä on tarjolla monilla pysäkeillä ja kaikilla metroasemilla olevissa lipunmyyntilaitteissa. Kortteja on myös saatavilla turisti-infoissa (mm. lentokentällä ja päärautatieasemalla) samoin kuin monissa hotelleissa ja muissa majapaikoissa.

Rathausmarkt ja kaupungintalo

Hampuri on kaupunki, jolla tuntuu olevan monta keskustaa ja merkittävää aukiota, mutta kaikesta huolimatta kaupungin keskusaukion ja ytimen voidaan katsoa olevan Rathausmarkt-aukiolla [kartalla] eli torilla, joka on kaupungintalon edustalla. Tori on merkittävä keskus monesta eri syystä eikä yksin kauniin, 1880-luvulta peräisin olevan kaupungintalon (Rathaus) takia.

Aukio on liikenteen solmukohta, jonka kautta kaikki yöbussit ja muutamat bussit päivälläkin kulkevat. Se on myös paikka, jossa voi tutustua taiteeseen Bucerius Kunst Forumissa, ja Alsterfleet-kanavaan, jonka rannalla oleva pylväskäytävä (Alsterarkaden) on kauniilla ilmalla lyömätön hengähdyspaikka.

Päähuomion aukiolla kuitenkin vie mielipiteitä jakava raatihuone eli kaupungintalo. Rathaus nousi 1890-luvulla vasta yli 50 vuotta suuren tulipalon jälkeen, ja vasta sen valmistumisen jälkeen kaupunki alkoi päästä takaisin jaloilleen. Kaupungintalo valmistui vuonna 1897, ja sen yksi rooli oli alusta lähtien valistaa ihmisiä merkittävistä keisareista ja kauppamiehistä, jotka olivat kaupungin menestyksen takana. Talossa kokoontuu kaupunginvaltuusto joka toinen tiistai klo 15, ja sen takaosassa on pörssi (Börse), jonkalainen Hampurissa on ollut vuodesta 1558 lähtien.

Kaupungintalon 647 huonetta ja julkisivu ovat lähemmän tutustumisen arvoisia, ja taloon järjestetään opastettuja kierroksia. Talo on yleisölle avoinna päivittäin klo 8–18, ja opastettuja kierroksia järjestään useita joka päivä, niin saksan kielellä kuin englanniksi selostettuina. Ne ovat edullisia, ja niille voi hyvin ottaa osaa, vaikka kielet eivät niin olisikaan halussa.

Sankt Nikolai

Hampurin merkittävistä kirkoista vanhankaupungin alueella oleva St. Nikolai eli Nikolainkirkko [kartalla] on kenties täysin raunio, mutta sen luona käy jatkuva kuhina ja sen tuntumassa on parasta vanhankaupungin (Altstadt) tunnelmaa. Kirkko on lähellä kaupungintaloa, ja se on kahdesti kärsinyt kovia, sillä vuoden 1842 tulipalo ja vuoden 1943 liittoutuneiden pommitukset ovat tehneet siitä sen hävityksen kauhistuksen, joka se nykyisin on.

Yksi asia, joka tuo ihmisiä kirkon pihamaalle, on näyttelytila, joka yleensä valistaa siellä vierailevia vuoden 1943 pommituksista ja niiden vähän puhutuista tuhoista. Siellä on valokuvia ja muuta aineistoa tästä pommituksesta (Operaatio Gomorrah 1943), ja siellä on myös muuta toiseen maailmansotaan liittyvää.

Kirkon vetonaula on sen 144 metriä korkea torni, jonka ironista kyllä suunnitteli myöhäisgoottilaiseen tyyliin viktoriaanisen ajan englantilainen arkkitehti, G.G. Scott, joka on vastuussa myös sodasta kuin ihmeen kaupalla selvinneen Kölnin tuomiokirkon tornin suunnittelusta. St. Nikolain torniin on nykyisin helppo nousta ihailemaan maisemia, sillä vuonna 2005 sen kylkeen asennettiin lasinen hissi, joka vie nopeasti ja turvallisesti yläilmoihin. Myös liikuntarajoitteiset ja pyörätuolilla liikkeellä olevat voivat käyttää hissiä, ja torniin voi nousta ympäri vuoden (klo 10–18, mutta lokakuun alusta huhtikuun loppuun vain klo 17 asti). Yhteislippu, jolla voi nousta torniin ja tutustua näyttelyyn, maksaa aikuisilta viisi euroa.

Hauptkirche Sankt Michaelis

Toinen merkittävä kirkko, jolla on suosittu näköalatorni, on St. Michaelis [kartalla]. Aikoinaan sen kellotornin sanottiin ohjaavan merenkävijät keskustan satamaan, ja nykyisin sen 132 metriä korkean tornin näköalatasanne antaa parhaat näkymät Hampurin keskustaan. 106 metriä korkea tornin näköalatasanne antaa näkymän myös Elbejoelle, mutta kirkko on merkittävä myös sisätiloiltaan, sillä se on 2500 istumapaikallaan suurin Hampurin viidestä merkittävästä kirkosta.

Protestanttikirkkona sen sisus ei ole kovin hulppea, mutta siellä ollessaan voi mietiskellä kirkon pitkiä vaiheita ja monia korjausprojekteja. Kirkko on nimittäin kolmas, joka samannimisenä seisoo tällä paikalla, ja ensimmäinen kirkko paikalle nousi vuonna 1641. Vuonna 1750 sen tuhosi salama, vuonna 1906 tulipalo teki siellä tuhojaan ja sodassa se oli pommitusten kohteena vuosina 1944–45. Kirkko on kuitenkin sen verran merkittävä, että yhdeksän kirkkoa ympäri maailman on kopioinut sitä kellotornia myöten, ja moni huomaakin kellotornissa tuttuja piirteitä. Huomionarvoinen seikka on se, että tornin läpimitaltaan kaksimetrinen kello on Saksan suurin, ja sen 5 metriä ja 3 ½ metriä pitkät viisarit painavat molemmat 130 kiloa.

Arkkienkeli Mikaelin mukaan nimetty kirkko on tunnettu myös toisessa kerroksessa olevasta näyttelytilasta, jossa on ”HamburgHIStory”-multimedianäyttely. Siellä oppii nopeasti kaupungin tuhatvuotisesta historiasta, josta kertoo viisi metriä korkea panoraamaruutu.

Yksi kirkon nykyaikainen erikoisuus on mahdollisuus vierailla siellä iltaisin, jolloin päivittäin muulloin kuin sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 21 soitetaan trumpettia ja kirkonkelloja. Kirkko on parhaiten avoinna toukokuun alusta lokakuun loppuun (klo 9–20), mutta torni ja näyttelytila eivät ole avoinna kirkonmenojen aikaan. Kirkon eri tiloihin on pääsymaksuja, ja nousu näköalatorniin maksaa 5 euroa, pääsy multimedianäyttelyyn 4 euroa mutta 7 euroa maksavalla yhteislipulla pääsee molempiin.

Chilehaus
Kontorhausviertelin komein ja katselluin talo on Chilehaus, joka valmistui Fritz Högerin suunnittelemana vuonna 1924.

Kontorhausviertel ja Chilehaus

Yksi keskustan ja vanhankaupungin (Altstadt) merkittävimpiä ja mieleenpainuvimpia osia on Kontorhausviertel eli toimistotaloalue, jonka tunnusmerkkejä ovat punatiilistä rakennetut, usein erikoiset mutta aina vaikutuksen tekevät toimistotalot. Tämä alue, joka tulee vastaan matkalla kaupungintalolta kohti HafenCityä, on parhaimmillaan Chilehausin [kartalla] ympäristössä. Talo selvisi yhdessä muun lähiympäristön kanssa toisen maailmansodan pommituksista kuin ihmeen kaupalla, ja vuonna 2015 se liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon. Kaupunginosassa on paljon hyvin säilyneitä katuja, joiden arkkitehtuuri on yleensä 1900-luvun alkupuolelta. Etenkin viikonloppuisin siellä on rauhallista tunnelmaa eikä siellä kävellessään uskoisi olevansa aivan kaikkein vilkkaimpien korttelien naapurissa. Se on erinomainen vierailupaikka koska tahansa, mutta kaikkein vilkkaimpinakin aikoina se on viikonloppuisin autio ja tunnelmaltaan rauhallinen.

Kontorhausviertelin merkittävimmät rakennukset ovat Pumpen-kadun tienoilla, jolla nykyisin on myös interaktiivinen ChocoVersum, jossa oppii suklaan valmistuksesta ja historiasta. Koko alueen komein ja katselluin talo on kuitenkin Chilehaus, joka valmistui Fritz Högerin suunnittelemana vuonna 1924. Se on eräänlainen laivanmuotoinen fuusiorakennus, jossa yhdistellään aikansa rakennustyylejä perinteisten rakennustyylien kanssa, ja kaikkein mieleenpainuvimmillaan talo on Pumpenin ja Burchardplatzin kulmauksessa. Talo on saanut nimensä sen alkuperäisen omistajan mukaan, sillä hän keräsi omaisuutensa rahtaamalla natriumnitraattia eli chilensalpietaria Chilestä muualle.

Arkkitehtuurista kiinnostuneet voivat kierrellä taloa pitkänkin tovin, ja sen sisäpihan terasseilla voi nauttia aterian tai kahvit. Talo on naapuriensa tavoin suuri punatiilistä tehty rakennus, josta on vaikea räpsäistä kunnollista kuvaa, ja sama pätee naapuritalo Sprinkenhofiin, jossa on tasokas ravintola. Alueella voi hyvin viettää jonkin aikaa ja tutustua lähemmin tähän niin sanottuun tiiliskiviekspressionismiin (saks. Backsteinexpressionismus), jota Kontorhausviertelin monet massiiviset toimistotalot edustavat.

Flakturm IV
Toisen maailmansodan aikana Hitlerin insinööritiimi Organisation Todt rakennutti Saksaan ja Itävaltaan muutaman tornitalon nimeltään Flakturm, joiden oli tarkoitus selvitä pommituksista vahingoittumattomina.

Flakturm IV

Toisen maailmansodan aikana Hitlerin insinööritiimi Organisation Todt rakennutti Saksaan ja Itävaltaan muutaman tornitalon nimeltään Flakturm, joiden oli tarkoitus selvitä pommituksista vahingoittumattomina. Niitä valmistui aikoinaan kahdeksan kappaletta, ja kaksi niistä rakennettiin Hampuriin, joista yksi eli Flakturm IV [kartalla] jätettiin sodan jälkeen pystyyn. Muista Flakturmeista kolme rakennettiin Berliiniin ja kaksi Wieniin, ja pienempiä versioita näistä pomminkestävistä taloista rakennettiin myös muualle, kuten Norjan Trondheimiin.

Rakennus on vaikuttavan näköinen, ja sen seinät ovat 3 ½ metrin paksuiset. Sodan aikana sillä oli oma veden- ja sähkönjakelu, siellä toimi sairaala ja se pystyi majoittamaan 18 000 ihmistä. Tornissa on myös kaksi 300 neliön suuruista avointa tilaa, jotka suunniteltiin kaasuiskujen varalle.

Torni sijaitsee lähellä keskustaa, Feldstrasse-metroaseman vieressä St. PaulissaFeldstrasse-metroaseman vieressä St. Paulissa, ja betoninen tornitalo antaa tienoolle aivan oman säväyksensä. Tornin ympäristössä on mukava liikuskella jonkin aikaa, ja sen sisällä on kaikenlaista, joista merkittävin on yökerho ja klubi nimeltään Uebel & Gefährlich. Siellä on monta kertaa viikossa ohjelmaa, josta osa on varsinaisen tornin tiloissa, ja siellä on esimerkiksi jatsia ja muutakin musiikkia. Ohjelma voi alkaa jo klo 19 tai 20, mutta etenkin perjantaisin siellä on ohjelmaa vasta puolenyön jälkeen.

Lisää aiheesta:

Hamburg Travel esittelee kaupungin nähtävyyksiä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti