Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – München
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Fischbrunnen, Marienplatz
Fischbrunnen-suihkulähteen lisäksi Marienplatz -aukion laitamilla on merkittäviä rakennuksia kuten Pyhän Pietarin kirkko ja Vanha kaupungintalo.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Münchenin olennaisimpia rakennuksia, maamerkkejä, katuja ja aukioita.

Marienplatz ja sen nähtävyydet

Münchenin ehdoton keskus on Marienplatz-aukio [kartalla], joka on paitsi kaupungin elämän keskipiste myös kohtalaisen vilkas liikenteen solmukohta. Paikalle on helppo tulla metrolla mistäpäin kaupunkia tahansa, ja vuoden ympäri aukiolla ja sen liepeillä on eläväinen tunnelma.

Marienplatzin kohokohtia ovat uusi kaupungintalo (Neues Rathaus) ja se tornissa oleva Glockenspiel-kellopeli, joka on näkemisen arvoinen klo 11.00, 12.00 ja maaliskuusta lokakuulle myös klo 17.00 keskiaikaisen kellopeliesityksen takia. Tyyliltään uusgoottilainen kaupungintalo on Keski-Euroopan upeimpia, ja etenkin pilvettöminä päivinä sen näkeminen hivelee silmiä koko loman ajan. Sen sisällä on turisti-info, ja yhdestä sen tornista näkee kirkkaana päivänä muutaman euron sisäänpääsymaksua vastaan Alpeille asti.

Aukion laitamilla on muitakin merkittäviä rakennuksia. Kaupungin kirkoista Pyhän Pietarin kirkko (Peterskirche) on vanhimpia, alun perin 1200-luvulta. Myös sen tornista näkee kauas ja edullisemmalla hinnalla kuin vastapäisen kaupungintalon tornista. Aukion laidalla on myös vanha kaupungintalo eli Altes Rathaus vuodelta 1474, joskin rakennus tuhoutui toisessa maailmansodassa ja se rakennettiin myöhemmin pikkutarkasti uudelleen. Nykyisin rakennuksessa on Spielzeugmuseum eli lelumuseo, ja sen edustaa koristaa Veronan kaupungin lahjoittama Julia-patsas, joka on saanut innoitteensa Shakespearen näytelmästä.

Aukion laidalla on myös yksi kaupungin ostospyhätöistä, Ludwig Beck -tavaratalo, jota kenenkään ei sen tyylikkään ulkokuoren kannata antaa pelästyttää, sillä tavaratalon valikoimat ovat monipuoliset ja sieltä löytyy kaikille jotakin. Marienplatzilta lähtevät kävelykadut ovat kaupungin parhaita shoppailukatuja, ja aukion vieressä on Viktualienmarkt, Münchenin paras ja suosituin ruokatori. Marienplatz on vilkas talviaikaankin, ja marraskuun loppupuolelta jouluaattoon se on osa suurta keskustan joulumarkkina-aluetta, jota pidetään yhtenä Euroopan tunnelmallisimmista jouluostospaikoista.

Residenz
Residenz on Münchenin monista palatseista majesteettisin. Se sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Marienplatzilta.

Residenz -palatsi

Lyhyen kävelymatkan päässä Marienplatzilta sijaitsee Münchenin monista palatseista majesteettisin, Residenz [kartalla]. Tämä valtava linnamainen palatsikompleksi rakennettiin 1200-1800-luvuilla, ja sen asukkaina olivat vuoteen 1918 asti Baijerin hallitsijat. Rakennukseen on ahdettu rakennustaidetta ja aarteita useiden satojen vuosien ajalta, eikä sinne sisälle menevien kannata edes yrittää tutustua kaikkeen yhdellä kerralla. Täällä voi vierailla kuninkaallisten asuinhuoneistoissa, Residenz-museossa ja aarrekammiossa, jonka kulta ja jalokivet hakevat vertaisiaan.

Näiden lisäksi palatsin yhteydessä on Hofgarten-puiston puolella teatterimuseo ja yksi Euroopan hienoimmista rokokootyylisistä teattereista, Cuvilliés. Palatsiin on pääsymaksu, mutta sen puistoon ja palatsia ympäröiviin sisäpihoihin voi tutustua ilmaiseksi. Joulukuisten joulumarkkinoiden aikana sen sisäpihalla on etenkin lapsiperheille kaikenlaista nähtävää esityksistä kojuihin.

Frauenkirche -kirkko

Münchenin keskustassa on useita upeita kirkkoja, ja jos haluaa valita yhden, johon tutustuu lähemmin, on Frauenkirche [kartalla] varsin hyvä vaihtoehto. Tämä melko erikoinen roomalaiskatolinen tuomiokirkko rakennettiin myöhäisgoottilaiseen tyyliin, ja edelleenkin sen 98 metriä korkeat tornit ovat Münchenin korkein kohta. Kirkko rakennettiin vuosina 1468-1494, mutta sen Jerusalemin Kalliomoskeijan mallin mukaisesti tehdyt kupolit asennettiin paikalleen vasta vuonna 1525. Katedraali tuhoutui pahoin toisessa maailmansodassa, mutta se rakennettiin uudelleen pikkutarkasti.

Kirkon sisään mahtuu 20 000 ihmistä, ja normaalin kauniin katolisen sisustuksen lisäksi siellä on erikoista nähtävää, kuten Teufelstritt eli ovensuussa oleva jalanjälki, jonka väitetään olevan itsensä paholaisen jättämä. Kirkon sisään on vapaa pääsy, mutta mikäli mielii nähdä Münchenin kenties parhaat näkymät, kannattaa pientä maksua vastaan kiivetä sen torniin.

Schloss Nymphenburg -palatsi

Ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva Nymphenburgin palatsi [kartalla] oli alun perin Baijerin kuninkaallisten pienempi kakkosasunto, mutta nykyisin se on Saksan suurin barokkityylinen palatsi. Palatsin sisäosiin on pääsymaksu, mutta sisään menemistä kannattaa harkita tarkkaan, sillä vain osa huoneista on nähtävissä eivätkä palatsin sisätilat vedä vertoja Residenzille.

Sen sijaan kesäaikaan palatsin puutarhoihin kannattaa tutustua ilman minkäänlaista pääsymaksua, ja palatsin tiluksilla on myös Münchenin kasvitieteellinen puutarha. Puistoalueella on useita rakennuksia, joiden joukossa on museoita, kuten Mensch und Natur, jonne on sunnuntaisin alennettu, vain yhden euron pääsymaksu. Siellä kerrotaan maapallon ja elämän historiasta, ja nähtävää riittää tunnin parin ajaksi. Erityisen mielenkiintoinen vierailupaikka se on lapsiperheille. Hienoihin, kalliisiin asioihin mieltyneille palatsin alueella on myös ehdoton Marstallmuseum, jossa esitellään kuninkaallisten hevosvaunuja ja posliinia.

Toinen merkittävä rakennus palatsin ympäristössä on värikäs, barokkityylinen Amalienburg. Sen takana sijaitsevan Badenburg-paviljongin sisätiloissa on 1700-luvulta peräisin oleva uima-allas, joka oli Euroopan ensimmäinen lämmitetty uima-allas. On myös hyvä tietää, että puiston keskuskanavassa tehdään huhti-lokakuussa kauniilla ilmoilla gondolikyytejä kuin Venetsiassa ikään, klo 10 alkaen.

Nymphenburgin palatsi, Marstallmuseo ja sen yhteydessä oleva posliinimuseo ovat avoinna 1.4.-15.10. klo 10-18 ja talvella klo 10-16. Amalienburg, Badenburg ja pari muuta pienempää rakennusta ovat avoinna vain kesällä klo 9-18. Päärakennukset ovat hyvin avoinna muulloin kuin joulusta uuden vuoden alkuun, jolloin on monta pyhäpäivää. Nymphenburgin linnalle pääsee parhaiten raitiovaunulla numero 17 joko Hauptbahnhof-päärautatieasemalta tai Karlsplatz-aukiolta, suuntana Amalienburg ja päätepysäkkinä Schloss Nymphenburg.

Olympiapark -alue

Münchenin vuoden 1972 kesäolympialaisia pidetään yleisesti ensimmäisinä täysin nykyaikaisina olympialaisina, ja edelleenkin uraauurtavaan Olympiapark-alueeseen [kartalla] kuuluu Müncheniin suuntautuvan loman aikana käydä tutustumassa. Puisto sijaitsee Oberwiesenfeld-alueella, ja se on suuri erilaisten tapahtumien pitopaikka edelleenkin. Alueen kohokohtiin kuuluu niin sanottu olympia-alue, jolla ovat muun muassa stadion ja uimahalli. Stadion oli vuoteen 2006 asti Bayern München -jalkapallojoukkueen kotistadion, mutta nykyisin joukkue pelaa Saksan maailmanmestaruuskisoihin valmistuneella Allianz-areenalla.

BMW Welt
Olympiapark-alueen vieressä sijaitsee BMW Welt, joka kertoo BMW-automerkin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Toinen merkittävä nähtävyys on olympiakylä, jota nykyisin asuttavat opiskelijat. Siellä tapahtui olympialaisten surullisen kuuluisa verilöyly, jossa israelilaisia urheilijoita kuoli ja josta Steven Spielberg teki hiljattain Munich-nimisen elokuvan. Kuitenkin on hyvä tietää, että alkuperäiset miesten asuntolat ovat nykyisin normaali asuinalue, ja myös naisten entiset asuntolat purettiin ja niiden tilalle rakennettiin Studentendorf eli opiskelija-asunnoista muodostuva alue. Olympiapuiston muut osat ovat nekin mielenkiintoisia. Niin sanotulle Olympic Media City -alueelle on kohonnut viime aikoina suuri ostoskeskus, ja varsinaisen puiston alueellakin riittää nähtävää, kuten olympiajärvi ja olympiavuori.

Puistossa voi hyvin käydä mihin vuodenaikaan tahansa, mutta jos puistoon haluaa tutustua kunnolla, kannattaa sinne suunnata kesäaikaan, touko-syyskuussa. Olympiapuistoon pääsee helposti Marienplatz-metroasemalta U3-metrolla, pysäkkinä Olympiazentrum.

BMW Welt -keskus

Olympiapark-alueen vieressä sijaitseva BMW Welt on hyvä vierailukohde samalla, kun käy tutustumassa olympia-alueeseen. Tämä pääsymaksuton näyttelytila on uusimpia Münchenin nähtävyyksiä, sillä rakennus nousi pystyyn 2003-2007. Sen suojissa on useita eri näyttelytiloja, jotka kertovat BMW-automerkin menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Rakennuksessa on runsaasti erikoistapahtumia ympäri vuoden jazz-konserteista lasten jouluaskareisiin, ja erityisen hyvä vierailukohde tämä suuri rakennus on talviaikaan. BMW Welt on avoinna yleensä joka päivä klo 7.30-24, ja sinne pääsee helpoiten metrolinjalla U3 Marienplatzilta pysäkille Olympiazentrum.

BMW-maailman vieressä, toisella puolella tietä sijaitsee vielä varsinainen BMW-museo, jossa on sekä pysyvä näyttely että vaihtuvia näyttelyitä. Tänne on 10 euron pääsymaksu aikuisilta, ja museo on avoinna ti-su klo 10-18.

Oktoberfest

Syyskuun lopulta lokakuun ensimmäisen viikon loppuun München nousee uutisotsikoihin kaikkialla maailmassa suurten Oktoberfest-olutfestivaaliensa ansiosta. Kesän päättävät karkelot ovat oluthuurteinen tapahtuma, jossa humalainen törttöily ei ole kovin yleistä mutta jossa ollaan kyllä normaalia hilpeämmissä tunnelmissa. Olutta juodaan perinteisesti litran vetoisista Mass-tuopeista, joiden hinta on kohonnut lähelle 10:tä euroa, ja suurissa teltoissa perinteisiin asuihin pukeutuneet tarjoilijat kantavat olutta pöytään.

Tunnelmaa luovat erilaiset esitykset ja musiikki, ja oluen kanssa erityisen hyvin maistuvia baijerilaisia ruokiakin on tarjolla. Oktoberfestin aika on hyvin kiireinen ja kaikkein kallein aika matkustaa kaupunkiin, sillä silloin monet majapaikat nostavat hintojaan. Mikäli Müncheniin haluaa matkustaa tähän aikaan, kannattaa majapaikka varata mahdollisimman ajoissa, viimeistään keväällä.

Lisätietoa

Esimerkiksi Muenchen.de-sivustolla on lisätietoa Münchenin nähtävyyksistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olympiapark ja BMW ovat lähellä toisiaan ja hyvä yhden päivän vierailukohde. Erityisesti kannattaa kesäaikaan käydä Olympiaparkin uimahallissa, jossa kilpailtiin myös 1972 olympia-voitoista. Suosittelen Münchenia! /Jani

Suosittelen opastettua pyöräretkeä n. 30€/4h jolla näkee kattavasti päänähtävyydet. Kivat oppaat, rento tunnelma. /Tuuba

Bmw museoon on 10 euron sisäänpääsymaksu, ja on varmasti hintansa arvoinen tutustumiskode. Museoon tutustumiselle kannattaa varata ainakin tunti aikaa. Museon vieressä sijaitseva Bmw welt on maksuton turistikohde, ja siellä sijaitsee myös Bmw shop, jossa on myynnissä merkin laajahkot vaatevaikoimat. /tcbfin

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti