Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Berliini
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Berliinin televisiotorni ja Zeughaus
TV-torni, joka rakennettiin DDR:n symboliksi, ja Zeughaus, 1700-luvun upea barokkirakennus ovat Berliinin kahden aikakauden maamerkkejä.

Berliinin upeita rakennuksia ja maamerkkejä

Berliini on täynnä ainutlaatuisia ja merkittäviä rakennuksia ja maamerkkejä, jotka heijastavat kaupungin monimutkaista historiaa ja monikulttuurista nykyhetkeä. Näihin pääsemme tutustumaan tällä sivulla pienten vinkkien kautta, joita myös sinä voit sivun lopusta löytyvällä lomakkeella lähettää muiden iloksi.

Vanhaa

Berliinin rakennuksista vanhaa Berliiniä edustavat sen monet historialliset rakennukset, joista yksi merkittävimmistä on Brandenburgin portti. Tämä kaupungin maamerkki on ollut näyttämönä monille tärkeille historiallisille tapahtumille, ja sen rinnalla seisoo Fernsehturm-torni, Saksan korkein rakennelma, joka muistuttaa meitä Berliinin jakautumisen ajasta.

Charlottenburgin palatsi, joka on yksi kaupungin suurimmista ja viehättävimmistä palatseista, on eloisa muistutus Berliinin keskiaikaisesta loistosta. Tämä 17. vuosisadalla rakennettu ylellinen palatsi kätkee sisäänsä loistokkaita saleja ja huoneita sekä tarjoaa yleisölle avoimen, ihastuttavan puutarhan. Samalla vanhaa kaupunkia kuvastaa Berliinin tuomiokirkko, joka sijaitsee Museosaaren sydämessä. Tämä uusrenessanssityylinen katedraali on yksi kaupungin merkittävimmistä uskonnollisista rakennuksista ja sen kupolista avautuu hengästyttävä näkymä yli Berliinin.

Berliinin arkkitehtonisessa maisemassa on vielä muitakin huomattavia vanhoja rakennuksia ja maamerkkejä, jotka ansaitsevat maininnan. Yksi niistä on vanha Riksdag-rakennus, arvostettu paikka, jossa Saksan parlamentti eli Bundestag kokoontui ennen muuttoaan uusiin tiloihin. Gendarmenmarkt, puolestaan on yksi kaupungin kauneimmista aukioista. Sen keskellä kohoaa upea rakennus - Saksalainen tuomiokirkko (Deutscher Dom), joka on loistava esimerkki 1700-luvun arkkitehtuurista. Sen vieressä on Ranskalainen tuomiokirkko (Französischer Dom), joka on yhtä vaikuttava. Nämä kaksi kirkkorakennusta yhdessä konsernitalon (Konzerthaus) kanssa muodostavat yhden Berliinin arkkitehtuurisesti kauneimmista kokonaisuuksista.

Uutta

Kun käännymme kohti uudempaa Berliiniä, kohtaamme ensimmäisenä Holocaust-muistomerkin, joka on omistettu toisen maailmansodan aikana murhattujen juutalaisten muistolle. Tämä syvällinen ja ajatuksia herättävä maamerkki edustaa kaupungin myöhempää historiaa ja pyrkimystä sovintoon sen traagisen menneisyyden kanssa.

Seuraavaksi nykyaikaa etsivä katseemme kiinnittyy Potsdamer Platzille, modernin arkkitehtuurin helmeen, joka ennen toista maailmansotaa oli vilkas kaupungin keskus, mutta jäi sodan jälkeen autioksi. Se uudistettiin 1990-luvulla Berliinin muurin murtumisen jälkeen ja on nykyään yksi Berliinin uusista maamerkeistä. Alueen pilvenpiirtäjät, kuten entinen Sony Center, nykyiseltä nimeltään toistaiseksi "The Center Potsdamer Platz" ja DB Tower, ovat modernin Berliinin tunnetuimpia maamerkkejä. Berlin Hauptbahnhof, kaupungin päärautatieasema, on toinen uuden ajan merkittävä maamerkki. Tämä vaikuttava lasista ja teräksestä valmistettu rakennelma, joka valmistui vuonna 2006, symboloi sekä Berliinin uusiutumista että sen asemaa Euroopan liikenteellisenä solmukohtana.

Lopuksi, uudemman ajan ilmentymänä on myös East Side Gallery, osa entistä Berliinin muuria. Se on taidenäyttämö taivasalla, joka on tunnettu sen lukuisista värikkäistä maalauksista ja graffiteista, jotka käsittelevät rauhaa, vapautta ja kaupungin jakautumisen aiheuttamaa jännitettä. Tämä ainutlaatuinen maamerkki muistuttaa kävijöitään siitä, kuinka tärkeää on muistaa historia, mutta myös katsoa rohkeasti tulevaisuuteen, ja tätä samaa henkeä edustaa vielä yksi Berliinin merkkiteos, Futurium, tulevaisuuden museo. Futuriumin moderni ja kestävää kehitystä heijastava arkkitehtuuri symboloi tulevaisuuden visioita ja innovaatioita, ja sen näyttelyissä käsitellään tulavaisuuden tuomia haasteita niin teknologioiden, ympäristöasioiden kuin sosiaalisten kysymysten osalta.

Fernsehturm Berlin - Televisiotorni, josta näkee koko kaupungin

Näköala Fernsehturmista oli upea ja ylhäältä näki monia Berliinin nähtävyyksiä. Ylhäällä ol myös pyörivä ravintola, joka tuntui suositulta. Fernsehturm on tärkeä osa Berliinin historiaa, se rakennettiin Itä-Saksan aikana ja pyrki symboloimaan kommunismin voimaa. Täällä käydessä miinuspuoliin lukeutui se, että jono oli pitkä ja lippu oli melko kallis. Lippu kannattaa varata etukäteen ja päiväksi valita selkeä päivä, jotta 200 metrin korkeudesta näkee kunnolla pitkälle.

tv-turm.de/

Panorama­straße 1A, Berlin (kartalla)

Olympiastadion

Vuonna 1936 rakennettu Berliinin olympiastadion on valtava, ja siellä järjestetään nykyäänkin urheilu- että musiikkitapahtumia. Hitler vaikutti merkittävästi siihen, millainen stadionista tuli, ja antiikin rakennustyyli näkyy selvästi sen muodoissa. Suurieleisesti sen katsomot vetivät yli satatuhatta ihmistä. Pitkän väännön jälkeen stadion päätettiin kunnostaa. Stadion on helppo löytää ja saapua julkisilla liikennevälineillä. Kuumalla päivällä täältä ei juuri löydy viileä tai varjoisaa paikkaa.

olympiastadion.berlin/

Olympischer Platz 3, Berlin (kartalla)

Siegessäule-voitonpylväs - Saksan yhdistymissotien muistomerkki

Tutustu historialliseen Siegessäuleen, eli Voitonpylvääseen, Berliinin Tiergarten-puistossa! Tämä 67 metriä korkea muistomerkki, joka kohoaa ylväänä puiston yllä, kunnioittaa Preussin sotavoimien voittoja ja Saksan yhdistymissotia. Älä missaa kahdeksan metriä korkeaa Victorian patsasta pylvään huipulla, jota berliiniläiset kutsuvat hellästi nimellä "Goldelsen". Pylväälle pääsee maanalaisia tunneleita pitkin, ja rohkeimmat voivat kiivetä patsaan juureen ihailemaan upeaa näköalaa Tiergartenin yli.

en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Victory_Column

Großer Stern 1, Berlin (kartalla)

Keisari Vilhelmin muistokirkko

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche sijaitsee Berliinin ytimessä, ylellisellä "Ku’dammilla". Kirkko on vahvamuistutus kaupungin haavoittuvuudesta ja kestävyydestä: Kirkko rakennettiin 1890-luvulla, ja se kärsi vakavia vaurioita toisen maailmansodan aikana vuonna 1943. Sen rauniot aiottiin aluksi purkaa, mutta berliiniläiset päättivät säilyttää vaurioituneen päätornin sodan muistomerkkinä. Tänä päivänä se on yksi Berliinin tunnetuimmista maamerkeistä, symboloiden kaupungin kykyä jatkaa eteenpäin.

www.gedaechtniskirche-berlin.de/

Osoite: Breitscheidplatz, Berlin

Berliner Dom - Berliinin tuomiokirkko

Berliner Dom sijaitsee Spreeinsel-saarella (Museumsinsel), ja on tärkeä osa Saksan kulttuuriperintöä. Kirkko valmistui vuonna 1905, ja vaikka se vaurioitui toisen maailmansodan aikana, sen restaurointi on suoritettu huolella, ja lopputulos on henkeäsalpaava. Kirkon sisällä on vaikuttavia yksityiskohtia, kuten alttarit, saarnatuoli ja upea urut. Kirkko järjestää säännöllisesti urkukonsertteja ja sen kupolista aukeaa upeat näkymät yli Berliinin. Lustgarten, aivan lähellä, on hyvä paikka levähtää.

www.berlinerdom.de/

Am Lustgarten, 10178 Berlin (kartalla)

Charlottenburgin barokkilinna - Berliinin Versailles

Charlottenburgin barokkilinna on ehdoton must-see Berliinissä, ja sen historiallinen merkitys ja vaikuttava taidekokoelma tekevät vierailusta erittäin mielenkiintoisen. Linnassa pääsee sukeltamaan 1700-luvun ylenpalttiseen loistoon, jota erityisesti huokuu Altes Schloss, jossa linnna rakennuttanut Fredrik I ja hänen vaimonsa asuivat. Linnan vehreä puistoalue on avoinna yleisölle, ja siellä on mukava vilvoitella kesähelteellä. Älä unohda tutustua vastapäätä oleviin taidegallerioihin ja museoihin.

www.spsg.de/en/palaces-gardens/object/charlottenburg-pa...

Spandauer Damm 10, Berlin (kartalla)

Reichstag - Moderni valtiopäivätalo ja sen lasikupoli

Berliinin horisontista erottuu yksi erittäin merkittävä rakennus, joka on tunnettu sen ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja rikkaasta historiasta: Reichstag. Tämä maamerkki on Saksan liittopäivien koti. Lukemattomat turistit päivittäin vierailevat sen lasisessa kupolissa, kävelevät sitä reunustavia tasoja pitkin, ja ihailevat kaupungin yli levittäytyviä maisemia ja myös näkymiä alapuolella olevaan valtiopäiväsaliin. Paikka on niin suosittu, että liput on hyvä varata jo useampi viikko etukäteen.

www.bundestag.de/

Platz der Republik 1, Berlin (kartalla)

Kerro vinkkisi Berliinin maamerkistä

Merkittävät rakennukset, tornit ja muut rakennelmat ovat esimerkkejä maamerkeistä. Vinkkaa näkemisen arvoisesta maamerkistä muillekin.

Vinkin otsikko (esim. paikan nimi):
Kerro parilla kolmella lauseella lisää:
( 0 / 500 merkkiä käytetty )
Verkkosivujen osoite, josta saa lisätietoa:
Sijainti, mielellään katuosoite (tai karttakoordinaatit):
Toimituksemme käy läpi vinkit ennen julkaisua. Julkaisemme vinkit, jotka ovat asiallisia, ajantasaisia ja liittyvät sivun aiheeseen. Tarpeen mukaan voimme stilisoida vinkkejä, kuten korjata kirjoitusvirheitä. Kun julkaistun vinkin tiedot vanhenevat tai muut syyt sitä edellyttävät, voimme poistaa vinkin. Lähettämällä vinkin hyväksyt nämä periaatteet.

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti