Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Frankfurt
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Eurotower
Frankfurtin tunnetuimpia pilvenpiirtäjiä on Eurotower, joka on osa Euroopan keskuspankkia. Rakennuksen edessä olevan euron symbolin edessä moni turisti käy ottamassa poseerauskuvan.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Frankfurt ei ole vain nykyajan liike-elämän keskus vaan se on ollut merkittävä paikkakunta jo Rooman valtakunnan ajoilta lähtien. Keskiajalta eteenpäin Frankfurt oli Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan tärkeimpiä kaupunkeja, ja tältä ajalta kaupungissa on edelleen paljon nähtävää jäljellä. Frankfurtin myöhemmät ajat ovat nekin tuoneet kaikenlaista kaupunkikuvaan, mutta toisen maailmansodan pommitusten takia valtaosa vanhoista rakennuksista tuhoutui ja vain osa rakennettiin pikkutarkasti uudelleen.

Sodanjälkeinen aika on lisännyt kaupungin merkitystä, ja itse asiassa valtaosa nähtävyyksistä on peräisin muutaman viime vuosikymmenen ajalta. Frankfurt am Main onkin kaupunki, jossa on monenmoista nähtävyyttä eri aikakausilta, ja vaikka kaupunkiin ei yleensä matkusteta perinteiset nähtävyydet mielessä, on siellä mahdollista viettää pitkäkin aika vain nähtävyyksiin tutustuen.

Römerberg

Frankfurtin pienehkön vanhankaupungin (Altstadt) keskus on Römerberg [kartalla], aukio joka nimensä mukaisesti on ollut merkittävä paikka jo Rooman valtakunnan ajoista lähtien. Turistit suuntaavat sankoin joukoin aukiolle, joka on monille kuvista tuttu miellyttävien julkisivujensaRömerberg-aukion julkisivuja ansiosta.

Römerberg kuhisee turisteja kesät talvet, ja siellä monet haluavat kuvauttaa itsensä aukion keskellä olevan suuren suihkulähteen edustalla. Näin kuvaan tulevat paitsi matkalainen, julkisivut ja suihkulähde (Römerbergbrunnen tai Justitiabrunnen) myös sen keskellä oleva patsas, Justitia (lat. Lustitia) eli Rooman aikainen oikeuden jumalatar.

Jos paikalle sattuu oikeaan aikaan iltapäivällä tai alkuillasta, voi kuvaan vielä saada julkisivuista katsoen Mainjoen puolella olevan goottilaistyylisen kirkon (Alte Nikolaikirche)Alte Nikolaikirche, jonka nykyinen versio on peräisin 1400-luvulta. Se on luterilainen kirkko, jonka kellotornissa on peräti 51 kelloa, mutta huomattavin piirre kirkossa lienee se, että se selvisi vuosien 1943–44 pommituksista pienin vaurioin, vaikka kaikki muu sen ympäristössä tuhoutui. Lähes kaikki muu aukiolla oleva rakennettiin sodan jälkeen pikkutarkasti uudelleen, ja myös tätä sopii aukiolla ja muualla vanhassakaupungissa hämmästellä.

Suihkulähde Römerberg-aukiolla
Römerberg-aukion keskellä on suuri suihkulähde, jonka edustalla monet haluavat kuvauttaa itsensä.

Vaikka pommitusten takia koko aukio kärsi melkoisen takaiskun, on se miellyttävä ja ainutlaatuinen paikka, josta ei aivan heti viitsi siirtyä eteenpäin. Julkisivuja vastapäätä olevan kaupungintalon (Römer) edustalla on etenkin kesäaikaan hääpareja, joiden liiton aukiolla otetut kuvat sinetöivät lopullisesti.

Kaupungintalon vieressä oleva turisti-info on kannattava vierailupaikka, sillä sieltä saa kartan ja kaikenlaista tietoa. Aukio on mukava oleskelupaikka mihin vuodenaikaan tahansa, mutta heinä-elokuussa siinä käy melkoinen vilske, ja talvikauden iltapäivien valaistus antaakin aukiolle lähes taianomaista tunnelmaaRömerbergin tunnelmaa.

Taianomaista mutta myös vilkasta ja markkinahumuista tunnelmaa aukiolla on etenkin marraskuun loppupuolella alkavien joulumarkkinoiden aikaan. Tällöin siellä on karuselli ja värikkäitä kojuja, ja markkinatunnelmasta voi nauttia noin kuukauden ajan.

Aukion laitamilla on lukuisia turistien suosiossa olevia kahviloita ja ravintoloita, joissa on mukava nauttia aukion tunnelmasta. Kesäkautena aukiolla on kaikenlaisia tapahtumia, ja siellä tuleekin helposti vierailtua useita kertoja Frankfurtiin suuntautuvan matkan aikana. Aukiolta on helppo kulkea kohti muita nähtävyyksiä ja tutustua vanhaankaupunkiin, joka kuitenkin on kuin varjo sotaa edeltäneistä ajoista, sillä sieltä sodan pommituksissa tuhoutui noin 2000 rakennusta.

Frankfurter Dom – Kaiserdom

Frankfurtin tuomiokirkko [kartalla] tunnetaan sekä Frankfurter Dom- että Kaiserdom-nimisenä. Kirkolle on hyvä kulkea läheiseltä Römerberg-aukiolta, ja valtaosa kaupungissa vierailevista suuntaakin Markt-kujaa pitkin ohi nykytaidetta esittelevän Frankfurter Kunstvereinin tuomiokirkon ympäristöön.

Kirkon historia on pitkä ja merkittävä, ja esimerkiksi vuosina 1562–1792 Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsijat kruunattiin kirkossa. 1800-luvulla tuomiokirkkoa pidettiin orastavan Saksan yhtenäisyyden symbolina, mutta vuonna 1867 se tuhoutui tulipalossa ja rakennettiin samalle paikalle uudestaan. Lisää tuhoa toivat liittoutuneiden pommitukset etenkin 22.3.1944, jolloin yli 1000 vanhaa rakennusta meni maan tasalle vanhassakaupungissa ja kirkkokin vaurioitui pahoin. 1950-luvulla kirkon palaneet sisukset uusittiin ja ulko-osien tuhot korjattiin. Nykyisin kirkko on Frankfurtin suurimpia vetonauloja turistien keskuudessa, ja se kuuluu ns. pakollisiin vierailupaikkoihin, joilla ympäri vuoden käy melkoinen kuhina.

Kaiserdom
Kaiserdom-kirkon sisätiloissa on mukava viettää ainakin jonkin aikaa, ja yhdessä sen osassa on iltapäivisin konsertteja.

Kirkon sisätiloissa on mukava viettää ainakin jonkin aikaa, ja yhdessä sen osassa on iltapäivisin konsertteja, jotka ovat nimeltään ”Domführung” (ti–su klo 15, aikuisten lippu 4 €, Frankfurt Cardin kanssa ja joka kuukauden viimeinen lauantai ilmainen).

Tuomiokirkon torniin voi hyvällä säällä pääsymaksua vastaan kavuta 66 metrin korkeuteen katsomaan näkymiä vanhaankaupunkiin, joenrannoille ja muuallekin kaupunkiin. Se on avoinna klo 9–18, eikä sinne ole hissiä.

Tuomiokirkon museon pääantia ovat aarteet, ja se on avoinna ti–pe klo 10–17 ja la–su klo 11–17. Museo on paikka, jossa tuomiokirkon historiasta ja aarteista kiinnostunet vierailevat, ja siihen kuuluu vastapäätä oleva Haus am Dom.

Kirkon vieressä on myös pilapiirrosmuseo, joka on avoinna vähän samantyylisesti kuin tuomiokirkon museokin. Se on paikka, jossa voi käydä katsomassa tyypillisiä, joistain tunnetuista ihmisistä pilaa tekeviä piirroksia.

Tuomiokirkon pitkästä ja värikkäästä historiasta voi oppia lisää opastetuilla kierroksilla, jotka alkavat klo 19 ja joille pitää ilmoittautua viimeistään aiottua kierrosta edellisenä päivänä. Niitä on kuitenkin melko harvoin, ja näin ollen valtaosa vierailijoista viettää jonkin aikaa kirkossa ja mahdollisesti käy museossa ja nousee torniin.

Hauptwache

Hauptwache-aseman ympäristö [kartalla] on Frankfurtin ydin, jossa niin paikalliset kuin kaupungissa vierailevatkin syövät, shoppailevat ja huvittelevat. Itse An der Hauptwache -aukion lisäksi alueeseen kuuluvat siltä lähtevät kadut, kuten kaupungin pääostoskatu Zeil, jonka varrella ja sivukadulla ovat kaupungin parhaat ostoskeskukset ja tavaratalot. Hyviä shoppailukatuja alueella on paljon, ja niin himoshoppaajien kuin satunnaisten ikkunaostelijoidenkin kannattaa tutustua näihin kortteleihin tarkkaan.

Börse
Kuuluisa pörssitalo (Börse) sijaitsee Schillerstrassen varrella.

Esimerkiksi Schillerstrasse on tutustumisen arvoinen, ja se on usein rauhallinen ja aina trendikäs ostoskatu, joka kulkee merkittävän Eschenheimer-tornin ja Hauptwachen välimaastossa. Sen varrella on kuuluisa pörssitalo (Börse), jonka edustalla olevalla Börsenplatzilla on muistakin finanssikeskuksista tutut härkä- ja karhu-patsaat. Nehän kertovat markkinatilanteesta ja siitä, että aina on menossa joko ”bull market” (noususuhdanne) tai ”bear market” (laskusuhdanne).

Koko An der Hauptwache -aukio on saanut nimensä barokkityylisestä Hauptwache-rakennuksesta, joka valmistui sen ajan päätyylin eli barokkityylin mukaisesti 1700-luvun alkupuolella ja joka pommitusten jälkeen rakennettiin pikkutarkasti uudelleen. Siellä toimi tärkeitä virastoja ja vankila, mutta nykyisin se on tunnettu miellyttävästä kahvilasta, jonka terassilta on mukava tarkastella alueen vilkasta elämänmenoa.

Hauptwache on kaupungin suurimpia liikenteen solmukohtia nimenomaan maanalaisen asemansa takia, ja sieltä pääsee hyvin kaikkialle kaupunkiin ja myös päiväretkille kaupungin ulkopuolelle.

Pilvenpiirtäjät

Frankfurt on harvoja Manner-Euroopan kaupunkeja, jossa on pilvenpiirtäjiä, ja niistä onkin tullut tämän usein myös ”Mainhattanina” ja ”Bankfurtina” tunnetun liikekeskuksen tavaramerkkejä. Pilvenpiirtäjiä on tietenkin ydinkeskustassa hankala tiirailla, mutta mikäli niistä haluaa saada hyvän kokonaiskuvan, kannattaa siirtyä Mainjoen toiselle puolelle Sachsenhauseniin, jonka Museumsufer-rantapromenadilta näkee niin uudet kuin vanhatkin pilvenpiirtäjät hyvin yhdellä silmäyksellä.

Tunnetuimpia pilvenpiirtäjiä on Eurotower [kartalla], joka on osa Euroopan keskuspankkia ja jonka edessä olevan euron symbolin edessä moni turisti käy ottamassa poseerauskuvan. Vuonna 1977 valmistunut Eurotower on kuitenkin 148 metrillään vasta Frankfurtin 15. korkein rakennus, eikä se enää yksinään toimi Euroopan keskuspankkina. 18.3.2015 lähtien pääkonttorin tehtäviä on jakanut 185 metriä korkea tornitalo ja kompleksi [kartalla], joka on ydinkeskustan ulkopuolella.

Korkein rakennelma Frankfurtissa on Pariisin Eiffel-tornin kanssa samaa kokoa oleva Europaturm (337 metriä), mutta tätä televisiotornia ei lasketa kaupungin pilvenpiirtäjien joukkoon. Frankfurtin reilusta 30 valmiista tai rakenteilla olevasta tornitalosta Commerzbank-talo on 300 metrillään korkein varsinainen pilvenpiirtäjä, ja messualuetta hallitseva Messeturm on kolmanneksi korkein rakennelma. Lähivuosina tilanne kuitenkin muuttuu, sillä joskus valmistunee Millennium Tower, jonka pitäisi olla 369 metriä korkea ja jossa pitäisi olla peräti 97 kerrosta.

Millennium Towerin valmistuminen on kuitenkin epävarmaa, ja tällä hetkellä parhaat näköalat korkeuksista ympäri Frankfurt am Mainin saa Eurotowerin lähellä olevasta Main Towerista [kartalla], jossa voi kohota 200 metrin korkeuteen. Jos haluaa vältellä jonoja, kannattaa reilun seitsemän euron hintainen lippu ostaa etukäteen verkkosivuilta. Aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, ja kesäkaudella sinne voi pe ja la mennä klo 23 asti mutta talvella viikolla vain klo 19 asti.

Lisää aiheesta

Wikipedian artikkeli Frankfurtin tornitaloista

Yelp-sivuston käyttäjät esittelevät Frankfurtin parhaita näköalapaikkoja

Goethe-Haus – Goethen kotitalo

Vaikka Saksan suurimmaksi kirjailijaksi ja kansalliskirjailijaksi usein nimetty Johann Wolfgang von Goethe (1749–1832) yhdistetään yleensä Weimarin kaupunkiin, syntyi hän Frankfurtissa ja vietti siellä valtaosan ajastaan vuoteen 1775 saakka. Ydinkeskustassa sijaitseva Goethe-Haus (Grosser Hirschgraben 23) [kartalla] eli talo, jossa kirjailija syntyi 28.8.1749, on itse asiassa vain kopio alkuperäisestä, toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutuneesta talosta. Pommituksista säilyi kuitenkin ehjänä kalustoa, kuten kirjoituspöytä, jonka ääressä Goethe kirjoitti esimerkiksi romaanin Nuoren Wertherin kärsimykset. Talon rekvisiittaan kuuluu myös kaikenlaisia alkuperäisiä käsikirjoituksia ja aikalaisten maalaamia kuvia Goethesta. Opastetut kierrokset ovat tätä nykyä vain saksaksi, mutta kieltä taitamattomille on tarjolla englanninkielinen audiovisuaalinen, omaan tahtiin tehty kierros.

Goethen synnyintalo ja sen yhteydessä oleva galleria ovat avoinna päivittäin eli myös maanantaisin klo 10–18 mutta sunnuntaisin ja juhlapyhinä se suljetaan jo klo 17.30. Talo ei ole varteenotettava vierailupaikka liikuntarajoitteisille eikä lastenrattaita työntäville. Pääsymaksu aikuisilta on 7 euroa.

Museumsufer
Vaikka ei kävisikään Museumsufer-promenadi varrella olevissa museoissa, lyhyelläkin lomalla olevat pääsevät nopeasti kiinni alueen henkeen vain viettämällä aikaa joenrannalla.

Museumsufer – Museoiden valtaama rantakatu

Frankfurtin Hauptwache-aseman tienoo ja vanhakaupunki ovat paikkoja, joissa turistit eniten pyörivät, mutta monet suuntaavat myös Mainjoen toiselle puolelle, jossa on miellyttävä Sachsenhausenin kaupunginosa. Vaikka kaupunginosaan ei haluaisikaan sen lähemmin tutustua, kannattaa joki ylittää ja tutustua ainakin rantakatuun ja joenrannalla kulkevaan promenadiin, jotka tunnetaan Museumsufer-nimellä [kartalla]. Nimensä Museumsufer on saanut lukuisista, järjestään korkeatasoisista museoista, jotka sinänsä ovat oma lukunsa, ja niiden tutustumiseen meneekin melkoisesti aikaa. Lyhyelläkin lomalla olevat kuitenkin pääsevät nopeasti kiinni alueen henkeen vain viettämällä aikaa joenrannalla ja mahdollisesti istahtamalla kesällä yhdelle sen terasseista.

Museumsufer on paikallisten suosikkipaikka pyöräilylle, lenkkeilylle ja koirien ulkoiluttamiselle, ja kesäkautena se on vilkas paikka, jossa voi istahtaa terassille tai vuokrata veneen. Museumsuferilla on kesäaikaan kaikenlaisia tapahtumia, joista saa tietoa verkkosivuilta. Moniin museoihin pääsee jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina ilmaiseksi sisään, ja tätä päivää kutsutaan nimellä Satourday. Ainakin kesäkauden aikana ja talvellakin leutoina lauantaipäivinä sinne myös tuodaan kaikenlaista lapsia viihdyttämään, ja koko perhe viihtyy hyvin lauantaisin pidettävillä kirpputoreilla, joille kannattaa suunnata heti aamutuimaan.

Hyvä mutta vilkas aika vierailla Museumsuferilla on Museumsuferfest-festivaali elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tapahtuma tuo ruokia, musiikkia ja yleistä ilonpitoa joenrannalle, ja se on melko laajalla alueella, niin että peräti kolmisen miljoonaa ihmistä vierailee siellä festivaaliviikonlopun aikana.

Lisää nähtävyyksistä ja muista merkittävistä vierailupaikoista

Frankfurtin viralliset turistisivut esittelevät suurten kuvien kera kaupungin parhaita paloja

Frankfurt.de esittelee lisää merkittävää nähtävä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti