Booking.com
gondoliajelulla
Gondolit ovat hyvä tapa nähdä kaupunkia uudesta näkökulmasta, vedestä käsin. Asiansa osaava gondolieeri saattaa käydä myös vähemmän tunnetuissa, mutta mielenkiintoisissa paikoissa ja osaa kertoa värikkäitä tarinoita kaupungista.

Ajanviete

Venetsiassa on paljon matkailijalle tyypillistä näkemistä ja tekemistä, mutta siellä ja lähiseuduilla voi myös harrastaa kaikenlaista ja oppia uutta. Tällä sivulla esitellään muutama ajanvietemahdollisuus Venetsiassa vieraileville.

Lähde Lidoon rannalle

Lido on kuuluisa, pitkänomainen saari noin vartin vesibussimatkan päässä Pyhän Markuksen aukiolta, ja siellä pyörii kuuluisuuksia pitkän kesän ja etenkin loppukesän elokuvafestivaalien aikana. Jo pitkään siellä on viettänyt aikaa esimerkiksi muotisuunnittelija Karl Lagerfeld.

Kuuluisan Lidosta teki aikoinaan Thomas Mannin romaani ja sittemmin kreivi Viscontin siitä tekemä elokuva Kuolema Venetsiassa. Romaani ja elokuva ovatkin aina tuoneet saarelle ihmisiä katsomaan kuuluisia tapahtumapaikkoja, kuten Grand Hotel des Bains -hotellia [kartalla]. Hotelli näyttää elokuvassa olevan aivan rannalla, mutta se on hivenen kauempana, ja sitä voi niin halutessaan käydä äkkiä vilkaisemassa.

Ranta on pitkä hiekkaranta, jolla on palveluita, osia, jotka kuuluvat hotelleille, ja jonkin verran ilmaisia pätkiä myös. Suosittu ranta täällä noin 15 kilometrin pituisella saarella on Blue Moon Beach, joka on nimenomaan se, joka on lähellä Grand Hotellia ja jolla on myös kaunis Excelsior-hotelli. Tämä ei kuitenkaan asiaa tuntevien mukaan ole saaren parhaita rantoja, vaan paras on saaren eteläisin ja viimeisin ranta, Alberoni [kartalla]. Sinne voi hyvin suunnata pyörällä, jonkalaisen saa helposti ympäri vuoden vuokrattua vesibussilaiturin läheltä, ja laiturin vierestä lähtee myös bussi kohti Alberonia. Ranta on aivan toisenlainen kuin keskustan ruuhkaiset rannat, sillä se sijaitsee luonnonsuojelualueella. Kesä on pitkä, aurinkoinen ja kuuma, ja etenkin keskustan rannat ovat silloin suosittuja, mutta ajankohta, jolloin sinne ei kannata oikeastaan lähteä, on yleensä syyskuun alkuun ajoittuva elokuvajuhlan aika.

Ota osaa opastetulle kävelykierrokselle

Gondoliajeluiden lisäksi myös opastetut kävelykierrokset ovat hyvä ja mielenkiintoinen tapa oppia kaikenlaista Venetsiasta. Erilaisia kävelykierroksia on tarjolla runsaasti, ja niiden joukosta löytyy varmasti mieluisa. Voit tutustua Venetsiaan esimerkiksi valokuvauskierroksella, jonka avulla saat kaupunkiin aivan uuden näkökulman. Kierroksen ajatuksena on kiertää kaupunkia paikallisen näkökulmasta ja kuvata rakennuksia ja varsinkin ihmisiä ja heidän ilmeitään ja tunteitaan, jotka kertovat Venetsian tarinaa.

Muita kierroksia ovat muun muassa Dogen palatsin yksityiskohtainen kierros, jolla palatsi ja sen historia tulevat todella tutuiksi, ruton jälkeistä Venetsiaa käsittelevä kierros sekä lapsille suunnattu kierros, jossa aiheina ovat kellotornit, gondolien tekijät ja muuta hauskaa.

Yksi illalla järjestettävä opastettu kävelyretki on kummituskierros, joka tehdään pimeyden laskeuduttua ja joka paljastaa pelottavia yksityiskohtia tästä salaperäisestä kaupungista.

Opastetuille kävelykierroksille osallistuvan on hyvä tuntea mahdollisimman hyvin englantia, joskin kierroksia tehdään myös muilla kielillä, tietenkin italiaksi mutta myös ranskaksi, saksaksi ja venäjäksi.

Lisätietoa eri tavoista kiertää Venetsiaa ja nauttia kaupungin tunnelmasta saa Original Walking Tours -sivuilta ja Dark Rome -sivuilta. Dark Rome järjestää opastettuja kierroksia myös gondolien kyydistä ja muilla tavoin.

Käy hautausmaalla

Venetsian neliskulmainen hautausmaasaari, San Michele [kartalla], näkyy Fondamenta Nove -rantakadulle, ja samannimiseltä pysäkiltä pääsee hautausmaalle muutamassa minuutissa esimerkiksi Muranoon kulkevilla vaporetoilla (numerot 4.1 ja 4.2). Vaikka vesibussissa olisi tungosta, jäävät vain muutamat paikalliset yleensä pois hautausmaan pysäkillä siitä huolimatta, että kyseessä on ainutlaatuinen vierailupaikka koko maailmassa. Hautausmaalle voi kuka tahansa tulla katsomaan erikoisia hautoja ja joitain kuuluisuuksien hautoja. Ne ovatkin turistien ykköskohteita siellä, ja niihin kuuluu säveltäjä Igor Stravinskyn hauta.

Hautausmaan suunnitteli Mauro Codussi, ja se valmistui vuonna 1469. Codussi toi Venetsiaan samalla renessanssiajan arkkitehtuurin, sillä venelaiturin vieressä sijaitseva saaren kaunis pääkirkko, San Michele in Isola, on kaupungin ensimmäinen renessanssityylin rakennus. Tämän lisäksi hautausmaalla on käytetty runsaasti Istrian niemimaalta peräisin olevaa kiveä, jota on helppo louhia mutta joka hylkii vettä. Sitä alettiin tästä eteenpäin käyttää pääasiallisena palatsien rakennusmateriaalina koko kaupungissa. Napoleonin aikana saaresta tuli Venetsian virallinen hautausmaa, ja nykyään se on niin täynnä, että muut kuin merkkihenkilöt eivät jää sinne kuin korkeintaan vuosikymmeneksi. Vuonna 1998 sitä kuitenkin päätettiin laajentaa, ja nykyisin siellä onkin uusi bunkkerityylinen hautapaikka ja muitakin uudempia osia. Stravinskyn lisäksi San Michelessä ovat muun muassa runoilija Ezra Poundin ja Nobelin kirjallisuudenpalkinnon vuonna 1987 voittaneen Joseph Brodskyn haudat.

Hautausmaalle ja sen kirkkoon ei ole pääsymaksua, ja ne ovat avoinna kesällä klo 7.30-19 ja lokakuun alusta maaliskuun loppuun klo 7.30-16.

Pescaria-kalamarkkinat
Venetsialaiset tietävä, että parhaat raaka-aineet kalaruokiin saa Campo della Pescarian kalamarkkinoilta.

Elä kuin venetsialainen

Venetsia on kaupunki, jonne on kautta aikojen muutettu muualta ja jonka asukas moni on halunnut ja edelleenkin haluaisi olla. Venetsiassa on tiettyä tyyliä, jota on mukava vähän opetella. Kaupungissa pidempään viihtyvä haluaakin mielellään erottautua siellä ensi kertaa vierailevista ja toivoo, että häntä luultaisiin pikemminkin paikalliseksi. "Venexianarse" eli venetsialaiseksi ryhtyminen on näin ollen koska tahansa mahdollista ja myös mielenkiintoista, sillä sellaiseksi muuttuminen vaatii tiettyjä toimenpiteitä.

Puhu italiaa

Venetsiassa puhutaan italiaa, joten sitä on ainakin jonkin verran hyvä hallita, ja jotta Venetsian erikoinen murre ja sen slangitermit tulevat tutuiksi, on sitä hyvä opetella juuri täällä. Instituto Venezia auttaa tässä nopeasti alkuun, ja siellä oppii paitsi kieltä myös paikallista kulttuuria.

Tee hyvää sapuskaa

Vaikka Venetsiassa on enemmän huonoja ravintoloita kuin muualla Italiassa, on siellä silti enimmäkseen hyvät sapuskat, jonkalaisia mielellään söisi kotimaassakin ja joiden tunteminen kuuluu aidon venetsialaisen repertoaariin. Kokkauskurssit ovat kaupungissa yleisiä ja suosittuja, ja esimerkiksi Sur la Table järjestää kokkauskursseja. Jotta kursseille ei mene aivan ummikkona, on hyvä tutustua In Mama’s Kitchen -sivustoon ja vähän etukäteen katsella, mitä siellä on odotettavissa.

Hallitse taiteet

Venetsia on tietenkin kaupunki, jossa on Tintoretton taulujen johdolla valtavasti niin paikallista kuin muualtakin peräisin olevaa taidetta, ja suuria hupeja täällä on kiertää taidegallerioita ja tutustua etenkin kaupungissa vaikuttaneisiin taiteilijoihin. Niinpä aito venetsialainen hallitsee jonkin verran paitsi taidehistoriaa myös taiteen tekemistä, ja missäpä sitä olisi venetsialaisempi opetella kuin Tintoretton alkuperäisessä studiossa, joka sijaitsee Cannaregiossa ja jonka nimi on Bottega di Tintoretto. Täällä voi opetella maalausta tai veistosten tekemistä ja muutakin taiteentekoa yleensä viiden päivän kursseilla, jotka kestävät 30 tuntia.

Karnevaalinaamioita
Venetsiassa voi osallistua työpajoihin, joissa oppii tekemään myös itse karnevaalinaamion.

Osallistu karnevaalehin

Laskiaiskarnevaalit ovat vilkas ja kallis ajankohta vierailla Venetsiassa, ja aidon venetsialaisen on toki hyvä osata itse tehdä karnevaalinaamionsa, niin ettei kellään toisella voi olla aivan identtistä naamiota. Ca’ Macana on Dorsodurossa sijaitseva työpaja ja ateljee, jossa parissa tunnissa oppii tekemään ainutlaatuisen laskiaiskarnevaalinaamion.

Hörpi viiniä

Venetsialaiset osaavat kaikenlaista, liikuskelevat tyylikkäästi pukeutuneena kaupungilla turisteista välittämättä ja poikkeavat mielellään koska tahansa viinitupaan tai bacaro-baariin hörppäämään pienen lasin viiniä. Ombra eli noin 12 sentin viinilasillinen kuuluu olennaisena osana elämänmenoon jo iltapäivisin, ja jos sen kanssa haluaa hiukopalaa, on cichetti (tai cicchetti ) siihen ehdoton paikallinen pikkuvoileipä. Myös tramezzini on paikallinen täytetty voileipä, jota syödään välipalaksi.

"Andemo a ombra" on perinteinen ja edelleen Venetsiassa yleinen paikallinen kutsu: "kutsua joku varjoon". Se aina tarkoittaa jonkinlaiseen baariin menemistä, mikä on kaikkein venetsialaisin tapa viettää iltapäiviä. Yksi hyvä, menevä alue ombralle on Rialto-markkinapaikan tienoo, missä on runsaasti jo iltapäivällä vilkkaita viinibaareja. Niitä on kuitenkin muuallakin, etenkin Dorsoduron, San Marcon, San Polon ja Cannaregion syrjäkujilla, missä etenkin Fondamenta Ormesini -kanavaranta [kartalla] on paikallisten suosima paikka viinilasillisille.

Lisätietoa

TripAdvisor-sivusto esittelee lisää nähtävää ja tekemistä Venetsiassa

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti