Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Herculaneum (License: Public Domain Mark 1.0)
Moni Napoliin suuntaava haluaa ehdottomasti tutustua Pompeijiin, mutta myös Herculaneum hautautui laavaan vuoden 79 syksyllä, ja sielläkin riittää tutkittavaa tunneiksi ellei moneksi päiväksi.

Ajanviete

Napolissa ja sen ympäristössä voi tehdä kaikenlaisia asioita, mutta itse Napolin ytimessä tekeminen voi nähtävyyksien vähäisyyden ja kaupungin tietynlaisen yksitoikkoisuuden takia muutaman päivän päästä loppua. Jos mieli ei tee retkelle vaikka Caprille tai Pozzuoliin, voi Napolissa tehdä monenmoisia asioita. Siellä on kylpylöitä, siellä voi golfata, alueella voi sukeltaa ja jonkin matkan päässä keskustasta on Pompeijin tyylinen Herculaneum, jossa on vähemmän vierailijoita kuin Pompeijissa ja johon on mukavampi tutustua.

Lähde kylpylään

Napolin tienoo on tunnettu kuumista lähteistään, ja niinpä siellä on aina ollut termaalikylpylöitä antiikin Rooman ajoista lähtien. Nykyisin Ischia-saari on pääpaikkoja termaalikylpylöille, mutta saarelle on Napolista pitkähkö laivamatka, eikä sinne pelkästään kylpylään kannata lähteä.

Paras paikka suunnata termaalikylpylään on Campi Flegrei -alue Napolin ulkopuolella, ja täällä on monta eri kylpylää. Alueella on saunottu ja kylvetty jo reilut pari tuhatta vuotta, ja täältäpäin on suomalainen saunakin saanut innoitteensa.

Pozzuolin, Cuman ja Baian lähistöllä on paljon kylpylöitä, joissa on kaikenlaisia hoitoja ja huippuluokan palvelut.

Yksi tunnettu on Terme di Agnano (Via Agnano-Astroni 24) [kartalla]. Se on itse asiassa Napolin laitaosissa, ja sinne voi hyvin hurauttaa taksilla.

Baiassa sijaitseva Stufe di Nerone (Via Stufe di Nerone 45) [kartalla] on yksi kelpo kylpylä, joka sijaitsee noin 7 kilometrin päässä Pozzuolista, lähellä Lucrinon asemaa.

Toisella puolella Napolia, lähempänä Pompeijia ja Sorrentoa on myös termaalikylpylöitä, joille pääsee Circumvesuviana-paikallisjunilla, jotka lähtevät Porta Nolanan keskeiseltä asemalta.

Terme Vesuviana Nunziante (Lido Azzurro Via Marconi 36) [kartalla], joka sijaitsee lähellä Torre Annunziatan asemaa on erinomainen kylpylä. Täällä merenrannalla Goethekin aikoinaan viihtyi, ja Napolin seudun kylpylät ovat tunnettuja siitä, että niissä on viihdytty paitsi Rooman valtakunnan aikoina myös jo 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin Charles Dickens ja monet muut kävivät täälläpäin kylpylöissä ja ihanteellisessa ilmastossa rentoutumassa.

TripAdvisor esittelee paitsi kylpylöitä myös muita hemmottelupaikkoja.

Lähde golfaamaan

Napolin seudun suotuisat ilmat ovat melko hyviä golfille miltei ympäri vuoden. Marraskuusta maaliskuun alkupuolelle on enemmän sateisia ja joskus kylmiäkin ilmoja, mutta talvellakin on paljon aurinkoisia ja melko lämpimiä päiviä, jolloin ulkona voi harrastaa kaikenlaista. Keskikesä eli aika juhannuksen tienoilta syyskuun alkuun on kuuma vuodenaika golfille, ja jos keskikesällä golfaa, kannattavaa on lähteä kierrokselle mahdollisimman aikaisin aamulla.

La Piana Golf Club on suljettu, mutta sen lähellä, merenrannalla sijaitseva Volturno Golf [kartalla] on edelleen avoinna. Se sijaitsee kuitenkin melko kaukana Napolin keskustasta, Pozzuolista pohjoiseen.

Lisää golfkenttiä Napolin tienoilta ja muualta Campaniasta voi löytää Leading Coursesta.

Lähde sukeltamaan

Sukeltaminen, veneily ja muu vesillä oleskelu on pitkän kesän aikana suosittua ja suositeltavaa puuhaa Napolin ympäristössä. Parhaat apajat kaikelle tällaiselle kuitenkin on saarilla, kuten Caprilla ja Ischialla, samoin kuin Napolin keskustasta kaukana sijaitsevilla rannoilla, etenkin Sorrentossa. Lähempänäkin, Pozzuolissa, 9 kilometrin päässä Napolista, voi sukeltaa ja harrastaa veneilyä.

Hyvä paikka lähteä sukeltamismielessä on Centro Sub Campi Flegrei [kartalla], joka sijaitsee lähellä Lucrinon asemaa, Pozzuolista pohjoiseen.

Lisää sukelluspaikkoja ja myös muita vesilajeja esittelee TripAdvisor.

Tutustu Herculaneumiin

Moni Napoliin suuntaava haluaa ehdottomasti tutustua Pompeijiin, joka onkin ainutlaatuinen nähtävyys, mutta sen lisäksi kannattaa pitää mielessä, että alueella on muitakin merkittäviä raunioita Rooman valtakunnan ajoilta.

Pompeiji on suosittu kohde, jossa on paljon ryhmiä ja ympäri vuoden päivisin tungosta, mutta Herculaneum [kartalla] (Ercolano), joka sijaitsee saman Sorrenton ja Napolin väliä kulkevan paikallisjunalinjan varrella, ei ole läheskään yhtä suosittu vierailupaikka.

Myös Herculaneum, joka sijaitsee nykyisen Ercolanon kaupungin alueella, hautautui laavaan vuoden 79 syksyllä, ja nykyisin alueella on kaivettu esiin 4 ½ hehtaaria eli noin kymmenesosa siitä, mitä Pompeijissa on nähtävissä. Tutkittavaa silti riittää tunneiksi ellei moneksi päiväksi. Lippu on edullisempi (11 euroa) kuin Pompeijiin (15 euroa), mutta jos mielii sisään sekä Pompeijiin että Herculaneumiin sekä muihin Napolin seudun vastaaviin rauniokaupunkeihin, kannattaa ostaa reilut 30 euroa maksava Campania-card. Se on voimassa 3 vuorokautta, ja sillä voi matkustaa ilmaiseksi myös paikallisjunilla ja Napolin joukkoliikenteessä. Lipun voi ostaa etukäteen verkosta (10 euroa), ja Herculaneumiin on vähän erilaisia aukioloaikoja eri vuodenaikoina, joten ne kannattaa tarkastaa ennen paikalle lähtemistä. Ympäri vuoden varminta on mennä heti klo 10 ja lokakuulta helmikuun loppuun se on maanantaisin kiinni ja avoinna vain klo 16 asti.

Herculaneumiin pääsee samalla Sorrentoon kulkevalla paikallisjunalla kuin Pompeijiinkin. Porta Nolanan asemalta lähtee puolen tunnin välein juna Ercolanon kaupunkiin, matka maksaa pari euroa ja kestää alle puoli tuntia. Junaan voi nousta Napolissa myös Piazza Garibaldin asemalta, ja Ercolanosta pääsee junalla jatkamaan Pompeijiin ja Sorrentoon.

Lisää aiheesta:

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä Napolin tienoolla.

Teksti: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti