Sukeltamassa
Sukeltaminen, veneily ja muu vesillä oleskelu on pitkän kesän aikana suosittua ja suositeltavaa puuhaa Napolin ympäristössä.

Ajanviete

Napolissa on paljon matkailijalle tyypillistä näkemistä ja tekemistä, mutta siellä ja lähiseuduilla voi myös harrastaa erikoisia asioita ja oppia uutta. Tällä sivulla esitellään muutama tavallisuudesta poikkeava ajanvietemahdollisuus kaupungissa vieraileville.

Lähde kylpylään

Napolin tienoo on tunnettu kuumista lähteistään, ja niinpä siellä on aina ollut termaalikylpylöitä antiikin Rooman ajoista lähtien. Nykyisin Ischia-saari on pääpaikkoja termaalikylpylöille, mutta saarelle on Napolista matkaa laivalla, eikä sinne pelkästään kylpylään kannata lähteä.

Paras paikka suunnata termaalikylpylään on Campi Flegrei -alue Napolin ulkopuolella, ja täällä on monta valinnanmahdollisuutta. Täällä on saunottu ja kylvetty jo reilut pari tuhatta vuotta. Pozzuolin, Cuman ja Baian lähistöllä on paljon kylpylöitä, joissa on kaikenlaisia hoitoja ja huippuluokan palvelut. Yksi tunnettu on Terme di Agnano (Via Agnano-Astroni 24), toinen Terme Puteolane (Corso Umberto I 195), joka sijaitsee Pozzuolissa, hyvin lähellä Gerolomini -asemaa, jonne pääsee Cumana-rautatiellä Montesanto-asemalta läheltä Piazza Dantea. Baiassa sijaitseva Stufe di Nerone (Via Stufe di Nerone 45) on yksi hyvä vaihtoehto noin 7 kilometrin päässä Pozzuolista, lähellä Lucrino-paikallisjuna-asemaa.

Toisella puolella Napolia, lähempänä Pompeijia ja Sorrentoa on myös termaalikylpylöitä, joille pääsee Circumvesuviana-paikallisjunalta Porta Nolanan asemalta. Terme Vesuviana Nunziante (Lido Azzurro Via Marconi 36) lähellä Torre Annunziata -asemaa on erinomainen kylpylävaihtoehto. Täällä merenrannalla Goethekin aikoinaan viihtyi, ja Napolin seudun kylpylät ovat tunnettuja siitä, että niissä on viihdytty paitsi Rooman valtakunnan aikoina myös jo 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin Charles Dickens ja monet muut kävivät täälläpäin rentoutumassa.

Lähde golfaamaan

Napolin seudun suotuisat ilmat ovat melko hyviä golfille miltei ympäri vuoden. Marraskuusta maaliskuun alkupuolelle on enemmän sateisia ja joskus kylmiäkin ilmoja, mutta talvellakin on paljon aurinkoisia ja melko lämpimiä päiviä, jolloin ulkona voi harrastaa kaikenlaista.

Golfia voi harrastaa La Piana Golf Clubilla, jonne tosin on hankala tulla muuten kuin taksilla. Toinen vaihtoehto on Volturno Golf, jonne sinnekin on vaikea tulla muulla kuin omalla autolla tai taksilla.

Lisää golf-kenttiä Napolin seudulla voi löytää Summer in Italy -sivustolta.

Lähde sukeltamaan

Sukeltaminen, veneily ja muu vesillä oleskelu on pitkän kesän aikana suosittua ja suositeltavaa puuhaa Napolin ympäristössä, mutta parhaat mahdollisuudet tälle ovat saarilla, kuten Caprilla ja Ischialla, samoin kuin Napolin ulkopuolella rannoilla, etenkin Sorrentossa. Lähempänäkin Pozzuolissa, 9 kilometrin päässä Napolista, voi sukeltaa ja harrastaa veneilyä.

Hyvä paikka lähteä sukeltamismielessä on Napoli Diving Center (Via Napoli 1). Parhaiten lähellä keskusta pääsee kulkemalla Montesanto-asemalta Cumana-paikallisjunalinjalla Gerolomini-asemalle Pozzuolissa. Tätäkin lähempänä Napolin keskustaa on Centro Sub Erasmo (Via Pazzigno 3) lähellä San Giovanni a Teduccio -asemaa.

Tutustu Herculaneumiin

Moni Napoliin suuntaava haluaa ehdottomasti tutustua Pompeijiin, joka onkin ainutlaatuinen nähtävyys, mutta sen lisäksi kannattaa pitää mielessä, että alueella on muitakin merkittäviä raunioita Rooman valtakunnan ajoilta. Pompeiji on suosittu kohde, jossa on paljon ryhmiä ja ympäri vuoden päivisin tungosta, mutta Herculaneum, joka sijaitsee saman Sorrenton ja Napolin väliä kulkevan paikallisjunalinjan varrella, ei ole läheskään yhtä suosittu vierailupaikka.

Myös Herculaneum, joka sijaitsee nykyisen Ercolanon kaupungin alueella, hautautui laavaan vuoden 79 syksyllä, ja nykyisin alueella on kaivettu esiin 4½ hehtaaria eli noin kymmenesosa siitä, mitä Pompeijissa on nähtävissä. Tutkittavaa silti riittää tunneiksi ellei moneksi päiväksi. Lippu on samanhintainen kuin Pompeijiin, mutta jos mielii sisään sekä Pompeijiin että Herculaneumiin sekä muihin Napolin seudun vastaaviin rauniokaupunkeihin, kannattaa ostaa 20 euroa maksava yhteislippu. Se on voimassa 3 vuorokautta ja sellaisen saa Pompeijin tai Herculaneumin lippukassalta.

Herculaneumiin pääsee samalla Sorrentoon kulkevalla paikallisjunalla kuin Pompeijiinkin. Porta Nolanan asemalta lähtee puolen tunnin välein juna Ercolano-kaupunkiin, matka maksaa pari euroa ja kestää alle puoli tuntia. Junaan voi nousta Napolissa myös Piazza Garibaldin asemalta, ja Ercolanosta pääsee junalla jatkamaan Pompeijiin ja Sorrentoon.

Lisää Napolin seudun nähtävyyksiä ja harrastusmahdollisuuksia on listattu TripAdvisor -sivustolla.

Teksti: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti