Poliisi pysäyttää skootterin Roomassa
Onkin hyvä tietää, että omatoimiselle skootterilla seikkailemiselle on myös vaihtoehto, kokeneitten paikallisten ajajien vetämät skootterikiertoajelut aikoina, jona liikenne on vähemmän kaoottista.

Lisää ajanvietevinkkejä

Roomassa riittää nähtävää ja tekemistä, mutta siellä voi myös harrastaa erikoisia asioita ja oppia uutta. Tällä sivulla annetaan muutama ajanvietevinkki kaupungissa vieraileville.

Paranna kokkaustaitojasi keittokursseilla

Italialaiset ruoat ovat maailmankuuluja, ja Rooman ruoat parhaimmillaan nostavat itse kunkin ruoanlaittohaluja. Roomassa on erilaisia keittokursseja, joiden joukossa ovat englanninkieliset, Diane Seedin vetämät kurssit upeassa Doria Pamphili -palatsissa. Kurssit eivät ole halpoja: ne maksavat noin 200 euroa per päivä, ja kursseja on paitsi yhdelle myös kahdelle ja kolmelle päivälle. Kurssilla opitaan nimenomaan pastakastikkeiden tekemistä, sillä Diane Seed on tunnettu kirjastaan, joka käsittelee kaikkein maukkaimpia italialaisia pastakastikkeita.

Roomassa on toki muitakin, vähemmän tunnettuja kokkauskursseja, kuten Cooking Classes, Flavor of Italy ja Delicious Italy.

Lisää vaihtoehtoja sekä kokkaukseen että myös viininmaisteluun löytyy parhaiten internetistä Delicious Italy- tai Cultural Italy -verkkosivuilta.

Maistele viinejä

Ruoan ohella viini on Roomassa parhaimmillaan erinomaista ja yleensä kotimaan hintoihin tottuneelle edullista. Mikäli kuitenkin mielii saada viineistä irti enemmän kuin kohmelon, voi Roomassa ottaa osaa lukuisille viininmaistamiskursseille. Tietoa viininmaistamismahdollisuuksista ja ruoanlaittokursseista saa parhaiten internetistä esimerkiksi Cultural Italy -verkkosivuilta.

Hyppää skootterin selkään

Niin lapset, naiset kuin aikuiset miehetkin surraavat skoottereilla ympäri Rooman ketterästi ympäri vuoden ja usein ilman kypärää. Liikenneruuhkassa jumittuneessa bussissa monella herääkin halu myös itse päästä vipeltämään vapaasti skootterilla eteenpäin.

Koska Roomassa liikenne on ajoin kaoottista eivätkä turistille reititkään ole aivan selviä, on siellä mahdollista osallistua esimerkiksi HR Toursin kursseille, joilla voi oppia kaupunkia Vespan selästä käsin. Kursseja vetävät kokeneet paikalliset ajajat, ja niihin voi osallistua niin päivällä kuin illallakin (21-24.00). Illalla liikennettä on vähemmän ja kauniisti valaistut nähtävyydet hohtavat pimeydessä.

Muita vaihtoehtoja skootterikierroksille tarjoaa muun muassa Scooter Rome

Ryhdy taiteilemaan

Rooma on taidetta täynnä, ja siellä ollessa monelle tulee mieleen antaa omankin luovuutensa puhjeta kukkaan. Erilaisia taidekursseja onkin kaupungissa paljon, ja englannin kielellä voi esimerkiksi oppia mosaiikkien tekemistä tai ikonien maalaamista. Esimerkiksi Art Studio Cafe -kompleksi, joka on kahvila, näyttelytila ja mosaiikkikoulu, on hyvä paikka tutustua lasimaalausten ihmeelliseen maailmaan. Kursseja on päivän kestoisista viikon mittaisiin, ja yhden päivän kurssin hinta on noin 50 euroa.

Ryhdy taistelemaan - opettele gladiaattoriksi

Colosseum oli vielä parituhatta vuotta sitten hurjien gladiaattoritaisteluiden areena joskus satakin päivää yhteen menoon. Rooman muinaisten osien kaduilla gladiaattoreiksi pukeutuneet miehet saattavat herättää joissakuissa halun päästä kokeilemaan, minkälaista puuhaa se oikein olikaan. Gruppo Storico Romano -yhdistys järjestää gladiaattorikursseja sekä miehille että naisille. Kurssin koko määrää hinnan: Hintavimpia ovat yksi yhtä vastaan -kurssit, jotka maksavat 100 euroa. Edullisimmat kurssit ovat yleensä 25 euroa, kooltaan mukavimmat 50-75 euroa.

Lisätietoa

Gladiaattorikursseista ja muista mahdollisuuksista kehittää itseään Roomassa ollessaan on tietoa Lonely Planet -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti