Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Poliisi pysäyttää skootterin Roomassa
Onkin hyvä tietää, että omatoimiselle skootterilla seikkailemiselle on myös vaihtoehto, kokeneitten paikallisten ajajien vetämät skootterikiertoajelut aikoina, jona liikenne on vähemmän kaoottista.

Lisää ajanvietevinkkejä

Roomassa ei ole pakko muiden turistien kanssa kiertää antiikin ajan nähtävyyksiä, tutustua muihin, lähes poikkeuksetta vilkkaisiin nähtävyyksiin tai kiertää hullun lailla ostoskatuja. Siellä voi hyvin vain ottaa rennosti mutta jos haluaa jotakin unohtumatonta ja matkaa monipuolistavaa ajanvietettä on se Roomassa mahdollista.

Erilaiset ruoanlaittokurssit ja gourmet-tason kierrokset ovat siellä yleisiä, ja ne tarjoavat tilaisuuden päästä sisään paikalliseen kulttuuriin. Viininmaistelukurssit niin Roomassa kuin ympäröivällä maaseudullakin ovat myös yleisiä, ja etenkin vanhoissa osissa opastetulla viinikierroksella oppii kielitaidotonkin yhtä ja toista. Roomassa voi myös opetella lasimaalausten tekemistä ja muunlaisen taiteen luomista, ja siellä voi opastetun kierroksen yhteydessä ajella skootterilla kaikkein parhaita reittejä pitkin. Roomassa etenkin perheet ottavat mielellään osaa pari tuntia kestäville gladiaattorikursseille, jolloin Rooman historiasta saa vähän erilaista otetta kuin vain nähtävyyksiä kierrellessä.

Paranna kokkaustaitojasi keittokursseilla tai ota osaa ruokakierrokselle

Italialaiset ruoat ovat maailmankuuluja, ja erinomaiset Rooman ruoat lisäävät itse kunkin ruoanlaittohaluja. Erilaisia kokkauskursseja on melkoinen määrä, mutta valtaosa niistä vaatii englannin tai italian kielen tuntemusta. Kokkauskurssia helpompia ovat gourmet-henkiset kierrokset, joilla kierrellään toreilla ja ravintoloissa.

Gourmet Italy on monipuolinen kurssien ja kierrosten vetäjä, joka järjestää myös viininmaistajaisia. Heidän kierroksiinsa kuuluvat Rooman eri osissa tehtävät kierrokset, pitsojen maistelu ja jälkiruokiin liittyvät kierros, joka on aivan vanhojen osien pääpaikoilla.

The Roman Food Tour on toinen monipuolinen kurssikeskus, joka järjestää päivittäisiä ruokakierroksia Roomassa, pari kertaa viikossa roomalaisessa ravintolassa tehtävän kokkauskurssin ja viiniin liittyviä kierroksia ja kursseja.

Roomassa on paljon muitakin ruoanlaittoon ja ruokien maisteluun liittyviä kurssikeskuksia ja kierrosten tekijöitä. Niihin kuuluvat Cooking Classes, Flavor of Italy ja Delicious Italy.

Maistele viinejä

Ruoan ohella viini on Roomassa parhaimmillaan erinomaista ja yleensä kotimaan hintoihin tottuneelle edullista. Mikäli kuitenkin mielii saada viineistä irti enemmän kuin kohmelon, voi Roomassa ottaa osaa lukuisille viininmaistamiskursseille. Osa kursseista on monipuolisia, ja niihin kuuluu myös ruokien maistelua, taidetta ja kaikenlaista muutakin.

Gourmet Italy on monipuolinen kurssi- ja kierrospaikka, jonka viininmaisteluun kuuluu juutalaiskortteleissa paikallisten kanssa ruokailu ja viinien maistelu, viinin maistelu yhdessä ruokien ja Caravaggion taiteen kanssa ja tyypillisessä viinikellarissa vierailu.

The Roman Food Tour on toinen monipuolinen alan toimija. Heidän viineihin liittyvään ohjelmistoonsa kuuluvat muutaman kerran viikossa Rooman pääpaikoilla pidettävät viininmaistelukierrokset, joiden yhteydessä myös ruokaillaan. Toinen ajanviete, joka soveltuu viikonkin Roomassa viettäville, on maaseudulla viikonloppuisin pidettävät viinitilavierailut.

Viinit ja juustot kuuluvat olennaisesti yhteen, ja niihin keskittyvät kurssit ovat Roomassa yleisiä. Cultural Italy tarjoaa 1700-luvulta peräisin olevassa keskustan palatsissa pidettäviä tilaisuuksia, joissa perehdytään viinien ja juustojen maukkaaseen maailmaan. Toinen vastaavanlaisia kursseja järjestävä taho, joka on yksi edullisimpia, on Fat Tire.

Hyppää skootterin selkään

Niin lapset, naiset kuin aikuiset miehetkin surraavat skoottereilla ympäri Rooman ketterästi ympäri vuoden ja usein ilman kypärää. Liikenneruuhkassa jumittuneessa bussissa monella herääkin halu myös itse päästä vipeltämään vapaasti skootterilla eteenpäin. Monilla kierroksilla hintaan kuuluu kaksi kypärää, joten skootterikierroksille voivat osallistua esimerkiksi pariskunnat.

Koska Roomassa liikenne on ajoin kaoottista eivätkä turistille reititkään ole aivan selviä, on siellä mahdollista osallistua esimerkiksi HR Toursin kursseille, joilla voi oppia kaupunkia Vespan selästä käsin. Kursseja vetävät kokeneet paikalliset ajajat, ja niihin voi osallistua niin päivällä kuin illallakin ( klo 21–24). Illalla liikennettä on vähemmän ja kauniisti valaistut nähtävyydet hohtavat pimeydessä.

Ryhdy taiteilemaan

Rooma on yksi maailman suuria taiteen keskuksia, ja siellä ollessa monelle tulee mieleen antaa omankin luovuutensa puhjeta kukkaan. Erilaisia taidekursseja onkin kaupungissa paljon, ja englannin kielellä voi esimerkiksi oppia mosaiikkien tekemistä tai ikonien maalaamista.

Opettele gladiaattoriksi

Colosseum oli vielä parituhatta vuotta sitten hurjien gladiaattoritaisteluiden areena joskus satakin päivää yhteen menoon. Rooman muinaisten osien kaduilla gladiaattoreiksi pukeutuneet miehet saattavat herättää joissakuissa halun päästä kokeilemaan, minkälaista puuhaa se oikein olikaan.

Gruppo Storico Romano on paikka, joka nykyään järjestää lähinnä yhdenlaisia kursseja. Ne ovat suosittuja perheiden keskuudessa, ja esimerkiksi kahdeksanvuotiaat ja sitä vanhemmat voivat hyvin osallistua kaksi tuntia kestävälle gladiaattorikurssille, jonka hinta on vähän alle 100 euroa.

Lisää asiaa ajanvietemahdollisuuksista:

TripAdvisor esittelee Rooman ajanvietteitä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti