Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Getreidegasse-ostoskatu
Vanhankaupungin pääkatu ostoksille on Getreidegasse. Sen varrella on hienoja putiikkeja, uskomatonta laatua ja ylittämätöntä tyyliä.

Ostoksilla Salzburgissa

Salzburgin moniin vahvuuksiin kuuluvat sen liikkeet ja korkeatasoiset tuotteet, jotka entisestään lisäävät Salzburgiin suuntautuvan matkan ikimuistoisuutta. Sen vanhankaupungin ostoskadut sivukujineen ja sisäpihoineen kuuluvat Euroopan mieleenpainuvimpiin ostospaikkoihin. Vanhankaupungin ja keskustan uudemman puolen liikkeistä saa pääosin korkeatasoisia tuotteita, joihin kuuluu kaikenlaista suklaista viineihin ja vaatteisiin. Ostoksia voi tehdä myös ostoskeskuksissa, toreilla ja outlet-myymälässä, ja ostoksille lähteminen kuuluu siellä asiaan.

Parhaat alueet ostoksille

Salzburg on helppo kaupunki ostosten tekemiselle, ja siellä niin vanhakaupunki eli Altstadt kuin keskustan uudempikin puoli (Neustadt) ovat hyviä kaikenlaisille ostoksille. Ostoskeskuksia kaupungissa on niitäkin, ja niin niissä kuin muissakin liikkeissä on hyvä tehdä ostoksia muulloin kuin sunnuntaisin ja iltaisin.

Vanhankaupungin pääkatu ostoksille on Getreidegasse [kartalla]. Sen varrella on hienoja putiikkeja, uskomatonta laatua ja ylittämätöntä tyyliä. Vaatteet, asusteet, kengät, kellot, korut ja kaikenlaiset muut tuotteet löytyvät täältä helposti. Samaa tyyliä ostoskatuna edustaa sitä Rathausplatzin jälkeen jatkava Judengasse, jolla kuten Getreidegassenkin varrella kannattaa ehdottomasti koluta kaikki pienet sivukujat ja sisäpihat, jotta kaikki liikkeet ja muu tarjonta tulee nähtyä.

Vanhassakaupungissa on myös siellä täällä kojuja, joista saa tyypillisiä tuliaisia, matkamuistoja ja herkkuja. Kojuja on keskitetysti päivittäin Universitätsplatz-aukiolla [kartalla], missä on myös paljon erilaisia liikkeitä. Toisella puolella vanhaakaupunkia, merkittävien nähtävyyksien hallitsemalla alueella sijaitsevalla Residenzplatz-aukiolla [kartalla] pidetään joulumarkkinat marraskuun loppupuolelta tapaninpäivään, ja myös pääsiäisen tienoilla monilla vanhankaupungin aukioilla on aiheeseen liittyviä kojuja. Läheisellä Kajetanerplatz-aukiolla pidetään joka perjantai ns. maanviljelijöiden markkinat (engl. Farmers’ market), joilta voi ostaa suoraan tuottajilta tulevia tuoreita ja puhtaita elintarvikkeita.

Salzachjoen toisella puolella olevat alueet ovat vähemmän vilkkaita eikä Neustadtin kaduilla ole läheskään yhtä paljon rakennusten ja katunäkymien hämmästelijöitä kuin vanhassakaupungissa. Platzl-aukio [kartalla] ja siltä lähtevät Linzer Gasse, Dreifaltigkeitsgasse ja joenrantaa kulkeva Schwarzstrasse ovat kaikki erinomaisia ostoskatuja. Kaupunginosassa on myös toreja, joista vilkkain on Mirabellplatz [kartalla]. Sillä pidetään paitsi torstaimarkkinat (Schrannemarkt) myös muita markkinoita ja tilaisuuksia, kuten kevään ja syksyn viinifestivaaleja.

Muualle kaupunkiin ei kannata lähteä ostoksille kuin erityistapauksessa. Kauppakeskusten ystäville Europark [kartalla], jossa on 130 liikettä ja jonne pääsee keskustasta bussilla numero 20, on kansainväliset mitat täyttyvä ostospaikka. Keskus on avoinna ma–to klo 9–19.30, pe klo 9–21 ja la klo 9–18.

Salzburg.info kertoo lisää ostosten tekemisestä

Elintarvikeostoksilla

Torit ja markkinat ovat parhaita paikkoja tehdä elintarvikeostoksia, ja Salzburgissa on myös siellä täällä erikoisliikkeitä, joista saa esimerkiksi luomuelintarvikkeita, joitain tiettyjä elintarvikkeita, viinejä tai muita alkoholijuomia. Universitätsplatzin päivittäinen tori on hyvä paikka tehdä myös elintarvikeostoksia, ja sen ympäristössä on kaikenlaisia elintarvikkeita myyviä liikkeitä, salmiakkia ja ruotsalaisia karkkeja myyvää putiikkia myöten. Yksi laadukas erikoisliike on Edelweiss (Getreidegasse 24), josta saa viinejä ja kuuluisaa Salzburgin suolaa. Toinen erikoisliike on Cadenhead (Alter Markt 1), josta saa yli 400 erilaista viskiä, ja suklaanystäville myös sunnuntaisin avoinna oleva Braun (Judengasse 1) on hyvä paikka hakea käsintehtyjä suklaita.

Varsinaisia valintamyymälöitä Salzburgin keskustassa on jonkin verran. Yksi keskeisimpiä on myös sunnuntaisin avoinna oleva Billa (Griesgasse 19) [kartalla], joka on lähellä keskustan joen ylittävää kävelysiltaa. Toinen melko keskeinen Billa (Kaigasse 32) [kartalla] ei ole sunnuntaisin avoinna ja sulkee ovensa ma–pe klo 19.30.

Keskustan uudemmalla puolella on elintarvikeliikkeitä sielläkin, ja Mirabellplatzin torstainen tori on tietysti hyvä katsastaa. Sen vierestä löytyy myös Spar (Faberstrasse 6). Toinen Spar löytyy keskeiseltä paikalta sekin (Linzer Gasse 19), eikä se ole sunnuntaisin avoinna. Luomuelintarvikkeiden ystäville saman kadun varrella numerossa 35 sijaitseva Sonnentor on hyvä vierailupaikka keskustan tällä puolella.

Outletit ja tehtaanmyymälät

Salzburgin lentoaseman vieressä on suuri Designer Outlet [kartalla], jossa on yli 100 tuotemerkkiä ja josta voi tehdä hankintoja jopa 70 % alennuksella. Se on avoinna muina päivisin kuin sunnuntaisin, ja sinne on helppo kulkea vartissa linja-autoilla 2, 10 tai 27.

Mozartin kuulia
Tutuimpia ja arkisimpia ostoksia ovat Mozartiin liittyvät tuotteet, etenkin suklaat, ja täältä saa niitä tuttuja Mozartinkuulia monesta eri paikasta.

Mitä Salzburgista kannattaa ostaa?

Salzburg on ennen kaikkea paikka, josta ostetaan kaikkein korkeatasoisimpia tuotteita ja jonka perinteiset tuliaisetkin ovat kaikkein tyylikkäimmästä päästä. Tutuimpia ja arkisimpia ovat Mozartiin liittyvät tuotteet, etenkin suklaat, ja täältä saa niitä tuttuja Mozartinkuulia monesta eri paikasta. Salzburgin kuuluisa suola on yksi ykkösostoksia, sillä viittaahan kaupungin nimikin suolaan (Suolalinnoitus). Suolaa on moneen eri tarkoitukseen, ja kaikenlaiset ihoa puhdistavat suolat ja kylpysuolat ovat hyviä hankintoja. Kannattavinta on mennä suolaostoksille erikoisliikkeeseen, esimerkiksi Salzburg-Salz-kauppaan (Wiener-Philharmoniker-Gasse 3), joka on hyvin varusteltu ja asiantunteva liike Universitätsplatz-aukion yhteydessä.

Universitätsplatz-aukiolta ja sen erikoisliikkeistä kannattaa myös katsella juustoja, makkaroita ja muita lihoja, viinejä ja muita alkoholipitoisia juomia ja kaikenlaisia makeisia, myös muita kuin suklaita. Lähikaduilta löytyy paljon muotia ja ajatonta tyyliä, ja tänne on mukava lähteä kenkä- tai vaateostoksille. Myös jalokivet, kellot ja korut kuten myös erilaiset tyylikkäät ja kallisarvoiset tuotteet ovat hyvin tarjolla Getreidegassella ja sen lähikaduilla, etenkin Goldgassella. Sen varrella ja lähistöllä on liikkeitä, jotka ovat muodostuneet nähtävyyksiksi sinänsä, ja niihin kuuluu Holzermayr-suklaapuoti, joka sijaitsee kadun varrella olevalla Alter Markt -aukiolla.

Hintataso ja aukioloajat

Salzburgin hintataso on monin osin samantyylinen kuin Helsingin, mutta vertailujen mukaan kaupungissa on osin edullisempaa ja salzburgilaisilla on yli kolmannes enemmän tuloja käytettävissään kuin suomalaisella keskimäärin. Hintoja nostavat korkeatasoiset tuotteet, mutta matkailija säästää Suomeen nähden eniten alkoholijuomia ostellessaan ja myös syömässä käyminen on edullisempaa. Viinit ja viinat, joita saa tavallisista valintamyymälöistä, ovat erittäin hyvissä hinnoissa Salzburgissa, ja litran kohtalaista pöytäviiniä saa alkaen parilla eurolla. Toisaalta kaupungissa on sitten myös liikkeitä, joista saa satojen ja tuhansien eurojen hintaisia pulloja, ja näin siellä on kaikille jotakin eikä siellä välttämättä kulu loman aikana suuria summia.

Liikkeiden aukioajat ovat moneen muuhun Euroopan kolkkaan nähden rajalliset. Sunnuntai on joitain keskustan liikkeitä lukuun ottamatta päivä, jolloin ei ole kauppoja avoinna. Sama pätee yleisiin juhlapyhiin, joskin erilaiset torit ja markkinat toimivat etenkin pääsiäisenä ja joulun pyhäpäivinäkin. Yleiset aukioloajat normaaleille liikkeille ja muille kuin valintamyymälöille ovat ma–pe klo 10–18 ja la klo 10–15/17. Perjantai on joillekin liikkeille ja kauppakeskuksille päivä, jolloin ollaan avoinna klo 21 asti. Valintamyymälät ovat avoinna paremmin, avautuvat usein jo klo 7 ja sulkevat ovensa klo 19–21. Minkäänlaisten ostosten tekemistä ei kannata jättää illaksi, vaan ostoksille on hyvä lähteä aamu- tai iltapäivällä, ja vilkkaimpia ajankohtia kuten perjantai-iltoja ja lauantai-iltapäiviä himoshoppailijat mieluiten välttelevät.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Itävallassa on käytössä euro, ja turvalliseen Salzburgiin voi hyvin ottaa mukaan muutaman satasen käteistä. Pankkiautomaatteja vanhassakaupungissa ja keskustan uudemmalla puolella on hyvä määrä, niin ettei niitä erikseen tarvitse metsästellä. Maksukorttien käyttö on Itävallassa viime vuosina yleistynyt melkoisesti, mutta silti käteistä on hyvä pitää ostoksilla mukana, sillä kojut, joita vanhassakaupungissa on melkoisesti, eivät välttämättä ota kortteja vastaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti