Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Suklaaleivonnaisia
Wienin on todellinen herkuttelijan paratiisi, josta usein tuodaan myös jotakin suussa sulavaa kotiin asti.

Ostokset

Wien on ostoskaupunki vailla vertaa, mutta se on melko hintava ja monin tavoin luksukseen suuntautunut kaupunki. Wieniläiset pukeutuvat hienosti ja kiinnittävät äärimmäistä huomiota tyyliin ylipäätään, ja näin kaupungista on helppo ostaa sekä muodikkaita että ajattomia vaatteita, asusteita ja muuta päälle pantavaa. Itävalta sijaitsee keskellä Eurooppaa, ja näin siellä on mahdollista ostiskella monista eri Euroopan kolkista peräisin olevia tuotteita, ja etenkin alppimaiden tuotteet ja italialaiset herkut ja muut italialaiset tuotteet ovat siellä hyvin esillä. Wienissä on myös erinomaisia makeisia suklaista marsipaaniin, ja se on todellinen herkuttelijan paratiisi, josta usein tuodaan myös jotakin suussa sulavaa kotiin asti.

Wienissä on mukava tehdä ostoksia arkisin, mutta lauantait ovat vilkkaita ja sunnuntaisin lähes kaikki kaupat ovat kiinni. Wienin hintataso on samantyylinen kuin Suomenkin mutta yllätyksiä tulee vastaan ja esimerkiksi alkoholijuomat maksavat siellä vain osan siellä siitä mitä ne Alkossa maksavat.

Mitä ostaa Wienistä?

Wienin vanhakaupunki ja muu ydinkeskusta ovat hyvää maastoa kalliille luksustuotteille, joiden valikoimat ovat melkoiset ja hintataso yleensä edullisempi kuin Suomessa.

Kaikenlaisia jalokiviä, kelloja, koruja, kristalleja, lasitavaraa ja muita arvoesineitä on esillä hyvin valikoimin, ja muutenkin luksustuotteet, kuten vaatteet, kengät, muut asusteet ja monet muut tuotteet ovat esillä näyttävästi.

Elintarvikkeiden osalta ydinkeskusta on erinomaista maastoa juuri luksustyylisille ja korkeatasoisille elintarvikkeille, alkoholijuomille, kahveille, suklaalle ja tupakkatuotteille, ja etenkin Julius Meinl, jossa on kahvilan lisäksi elintarvikemyymälä ja joka kätevästi sijaitsee Am Grabenin ja Kohlmarktin kulmauksen vieressä, on keskustan johtava gourmetkauppa.

Wienissä juuri elintarvikkeet, alkoholijuomat, kahvit, suklaat ja makeiset ovat monen ostoslistalla. Kannattaa muistaa, että monet kahvilat myyvät asiakkaille kuuluisia leivoksiaan, ja jotkin lähettävät kakkujaan ulkomaillekin. Alkoholijuomat ovat huomattavasti edullisemman hintaisia kuin kotimaassa, etenkin ja täältä saa helposti kohtuulaatuista viiniä alkaen parilla eurolla per litra ja myös viinat ovat kohtuullisissa hinnoissa. Juomien valikoima on myös täysin toisenlainen kuin Suomen liikkeissä, ja Wienistä voi ostella hienoja ja harvinaisia viinoja.

Wien on erinomainen paikka hankkia uusia ja vanhoja huonekaluja ja sisustustarvikkeita, ja etenkin Mariahilfer Strassen varrella ja Neubaussa on melkoisesti näitä tuotteita myyviä liikkeitä. Myös antiikki, keräilyesineet ja vanha tavara ovat täällä hyvin esillä. Antiikkia, keräilyesineitä, kodintarvikkeita, koristeita, huonekaluja ja muuta vastaavaa näkee paitsi kaupungin liikkeissä myös toreilla, joista parhaat ovat perjantaisin ja lauantaisin Am Hof -aukion kirpputori ja Naschmarktin lauantainen kirpputori.

Torikoju
Wienissä kannattaa käydä ainakin yhdellä torilla. Niistä Naschmarkt on kaikkein turistivoittoisin.

Elintarvikeostoksilla toreilla ja valintamyymälöissä

Parhaita paikkoja tehdä elintarvikeostoksia ovat torit ja valintamyymälät, mutta esimerkiksi kauppahalleja ei Wienin keskustassa ole. Kaupungissa on tietenkin myös erikoisliikkeitä, jotka myyvät vaikkapa luomutuotteita, ja niitä tulee vastaan esimerkiksi rautatieasemien yhteydessä olevilla kauppakujilla.

Torit

Wienissä on reilut 20 varsinaista toria, ja niistä ainakin yhdellä on kannattavaa käydä. Wienin torien ympäristössä, etenkin ytimen ulkopuolella, on kaikenlaista yllättävää ruokapaikoista kauppoihin, ja hinnat ovat yleensä rutkasti vanhaakaupunkia edullisempia,

Erinomainen katu, joka mielletään toriksi, on Brunnengasse, joka tunnetaan nimellä Brunnenmarkt [kartalla]. Sen varrella on niin kaupoissa kuin kojuissakin valtava määrä kaikenlaisia elintarvikkeita, usein melko edullisin hinnoin. Katu on monin tavoin eksoottinen paikka, sillä sieltä on suuri määrä ulkomaalaisväestön, etenkin turkkilaisten, pitämiä kauppoja ja kojuja, joissa myydään autenttisia itämaisia ruokia ja tavaroita. Wienistä voi ja kannattaa hankkia myös muualta tulevia elintarvikkeita. Katu on parhaimmillaan aivan tavallisina arkipäivinä, mutta lauantaisin on vilkkaampaa. Brunnengasse kulkee kahden metroaseman (Thaliastrasse ja Josefstädter Strasse) välissä, joten täällä voi melko nopeasti käväistä niin, että kulkee toiselle asemalle, kävelee kadun läpi ja siirtyy alueelta pois toiselta asemalta.

Muita toreja, joilla on hyvää tunnelmaa, on Wienissä useita. Yksi kaikkein keskeisimpiä on Schwedenplatzin metroaseman lähellä oleva Karmelitermarkt, joka on aukiolla nimeltään Karmeliterplatz [kartalla]. Sinne voi kävellä ytimestä melko nopeasti, ja sinne pääsee myös raitiovaunuilla, joista kannattaa jäädä pois pysäkillä nimeltään “Karmeliterplatz”. Siellä voi tehdä monenmoisia ostoksia mutta myös ruokailla tai istahtaa juomalle, ja niin hinnat kuin tunnelmakin täällä ovat erilaisia verrattuna vanhankaupungin turistien kansoittamiin kortteleihin. Torilla voi tehdä monenmoisia ostoksia, mutta myös sitä ympäröivillä kaduilla on liikkeitä, joiden joukossa on valintamyymälä Billa.

Valintamyymälä
Spar on varsin yleinen kauppa, ja niitä on usein asemien yhteydessä. Asemat ovat aina käypiä elintarvikeostoksille.

Valintamyymälät

Wienissä kannattaa käydä ainakin yhdellä torilla, joista Naschmarkt on kaikkein turistivoittoisin, mutta pääasiallisesti ostokset tehdään Wienissä valintamyymälöissä. Valintamyymälät ovat melko hyvin avoinna, mutta sunnuntaisin vain asemien yhteydessä olevia valintamyymälöitä on avoinna. Asemat ovat aina käypiä elintarvikeostoksille, joskin niiden valintamyymälät voivat olla vilkkaita, ja yksi asema, jolla on helppo tehdä ostoksia sunnuntaisinkin, on Westbahnhof.

Wienin elintarvikeliikkeiden joukossa on paljon Billa-valintamyymälöitä, jotka ovat itävaltalaisia, ja niitä edullisempia mutta myös monin tavoin alkeellisempia ovat saksalaisen Penny Markt -ketjun liikkeet. Normaalia edullisempia ovat myös Lidlit, ja myös Hofer, joka monissa muissa maissa tunnetaan nimellä Aldi, on normaalia edullisempi ruokakauppa. Spar on varsin yleinen kauppa sekin, ja niitä on usein asemien yhteydessä.

Erikoisliikkeet

Kaikkein kalleimpia ovat erikoisliikkeet, joita tulee vastaan paitsi vanhassakaupungissa myös Neubaussa ja muissakin kaupunginosissa. Yksi tällainen erikoisliike, joka on hieno ja kallis, on Grabenin ja Kohlmarktin kulmauksessa oleva Julius Meinl. Se on paras osoite niille, jotka haluava tehdä luksusluokan juoma- ja elintarvikeostoksia.

Viinejä, viinoja ja oluita voi Wienissä ostaa miltei mistä tahansa, ilman juuri minkäänlaisia rajoituksia. Monien pientenkin elintarvikeliikkeiden viinivalikoimat ovat hyvät, ja jopa kebabkojut ja -kioskit kauppaavat ympäri vuorokauden viinaksia oluesta kirkkaisiin. Alkoholijuomat ovat edullisia, huomattavasti edullisempia kuin muu hintataso tai juomien hinnat anniskelupaikoissa antavat odottaa. Litran viiniä saa alkaen alle 2 eurolla, pullon vodkaa alkaen reilulla viidellä eurolla ja hienotkin viinat maksavat aivan erilaisia summia kuin Alkossa. Tupakka ja muut tupakkatuotteet ovat hintavia, suurin piirtein Suomen hinnoissa, ja niitä on hankalampi ostaa, niin että tupakkaa kannattaa ottaa omaan tarpeeseen mukaan.

Lisää asiaa elintarvikeostoksista:

Tupalo käy läpi Wienin elintarvikeliikkeitä  |  Tietoa Wienin ruokatoreista

Herkkuja Naschmarkt-katumarkkinoilla
Naschmarkt on usein yllättävän edullinen elintarvikkeiden, juomien ja herkkujen ostospaikka.

Naschmarkt

Katumarkkinat ja erilaiset torit kuuluvat muulloin kuin sunnuntaisin oleellisesti Wienin elämänmenoon. Toreilla ja markkinoilla käydään ympäri vuoden tekemässä elintarvikeostoksia, hakemassa viiniä, juomassa kahvit, syömässä etenkin lounas tai iltapäivän välipala ja juomassa olutta tai muita drinkkejä. Meininki on tietenkin parhaimmillaan kesäaikaan, ja Wienin pitkä kesäkausi (maalis–marraskuu) on miltei kokonaan markkinoiden luvattua aikaa.

Keskustassa markkinoita ei juuri ole, lukuun ottamatta Naschmarkt-torikatua [kartalla], joka kulkee Mariahilfer Strassen suuntaisesti, Karlsplatz-aukion ja metroaseman tuntumasta aina Kettenbrückengassen metroasemalle, jolta lauantaisin alkaa Wienin suosituin ja monipuolisin kirpputori. Kirpputorilta voi hankkia kaikenlaista antiikista käyttötavaroihin ja krääsään, mutta se on mukava paikka myös niille, jotka eivät välttämättä osta mitään. Mikäli mielii edes katsella arvokasta tavaraa, kannattaa paikalle tulla heti aamutuimaan.

Naschmarkt on usein yllättävän edullinen elintarvikkeiden, juomien ja herkkujen ostospaikka, mutta jotkin kojut ja kaupat ovat lähinnä turisteille suunnattuja eivätkä välttämättä tasoltaan kovin hyviä. Etenkin torikadun kaupoissa, jotka myyvät aasialaisia ja muita eksoottisia elintarvikkeita, "parasta ennen" -päivämäärät kannattaa katsoa jokaisesta pakatusta tuotteesta, sillä täällä yritetään helposti antaa kerran paikalla käyvälle turistille vähän vanhentunutta tavaraa. Tuoreet tuotteet ovat tietenkin moitteettomia, ja kaikki kojut myyvät puhtaita ja täysin turvallisia välipaloja, juomia ja muita ruokia, joita voi hyvin ostella.

Kirpputori
Naschmarkt-torikadulla pidetään varsinaisten kojujen valtaaman alueen takana suuri kirpputori joka lauantai.

Kadun varrella on niin paikallisia kuin muualtakin maailmasta tulevia tuotteita myyviä kojuja ja kauppoja, ja myös ravintolat tarjoavat siellä kaikkea wieninleikkeistä kebabeihin, sushiin ja kalaruokiin. Monet kahvilat ja ravintolat ovat lauantai-iltapäivisin hyvin suosittuja: istumapaikkaa voi olla vaikea löytää etenkin myöhemmin iltapäivästä. Monissa paikoissa on livemusiikkia tai tiskijukkia, ja etenkin kaupungin 20–40-vuotias väestö viihtyy täällä vähintäänkin yhtä hyvin kuin turistit.

Kirpputorit, antiikkitorit ja outlet-myymälät

Naschmarkt-torikadulla pidetään varsinaisten kojujen valtaaman alueen takana [kartalla] (metro: Kettenbrückengasse) suuri kirpputori joka lauantai klo 6.30–17. Täältä voi hankkia myös antiikkia, harvinaista keräilytavaraa ja muuta arvokasta, mutta silloin pitää tulla heti aamutuimaan paikan päälle.

Antiikin ystäville Am Hof -aukion antiikkitori [kartalla] pidetään maaliskuusta marraskuulle joka perjantai ja lauantai klo 10–18.

Wienissä on jonkin verran muitakin kirpputoreja ja antiikkimarkkinoita, ja niistä Wien.info-sivusto kertoo lisää.

Huutokaupat

Mikäli haluaa päästä sisään todelliseen paikalliseen kaupankäyntiin, on vierailu kaupungin huutokaupoissa yksi kaikkein perinteisimpiä ajanvietteitä. Huutokaupoissa myydään eniten antiikkia, keräilyesineitä, huonekaluja ja taidetta.

Wienin ykköshuutokauppa on Dorotheum [kartalla], ja toinen tunnettu mutta vasta vuonna 2015 perustettu huutokauppa on samalla kadulla sijaitseva Amadeus [kartalla].

Hintataso

Monilta osin Wienin hintataso muistuttaa Helsingin hintatasoa, mutta etenkin alkoholijuomat ja jotkin elintarvikkeet ovat edullisempia. Luksustuotteet saattavat kovan kilpailun takia olla edullisempia kuin kotimaassa, ja myös trendikkäät ja klassiset vaatteet, asusteet ja kengät ovat usein edullisempia.

Mariahilfer Strasse
Jos mielii tehdä halpoja ostoksia, on parempi pysytellä vähän syrjemmällä ja suosia etenkin torikatuja, kirpputoreja ja suuria tavarataloja ja ketjuliikkeitä, joita on etenkin Mariahilfer Strassen varrella ja liepeillä.

Hintataso riippuu hivenen siitä, missäpäin kaupunkia on: vanhassakaupungissa ja muualla ydinkeskustassa hintataso on korkeampi kuin esimerkiksi keskiluokan suosimalla Mariahilfer Strassella tai Neubaussa, jossa hintataso ja tuotteiden laatu saattavat heitellä melkoisesti kaupasta toiseen.

Yleisesti ottaen laatu Wienissä maksaa, ja mikäli mielii tehdä halpoja ostoksia, on parempi pysytellä vähän syrjemmällä ja suosia etenkin torikatuja, kirpputoreja ja suuria tavarataloja ja ketjuliikkeitä, joita on etenkin Mariahilfer Strassen varrella ja liepeillä. Hintatasosta enemmän kiinnostuneiden on helppo verrata Helsingin ja Wienin hintatasoja Numbeo-sivuston avustuksella.

Aukioloajat

Wienin liikkeet ovat ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta avoinna ma–pe 9–18/19 ja la 9–18, mutta sunnuntaisin ne ovat kiinni. Jotkin ostoskeskukset ja suuremmat myymälät voivat olla avoinna myöhempään, ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä myös rautatie- ja metroasemien liikkeistä on avoinna ainakin ruokakauppa ja mahdollisesti pari muutakin kauppaa.

Parhaita metro- ja rautatieasemia mennä sunnuntaisin tai illalla klo 20 jälkeen elintarvike- ja alkoholiostoksille (yleensä päivittäin klo 8–23) ovat Wien Mitte, Franz-Josefs-Bahnhof, Westbahnhof ja Praterstern, ja myös lentoaseman Billa on avoinna sunnuntaisin. Virtual Vienna listaa valintamyymälöitä ja muita liikkeitä, jotka ovat sunnuntaisin ja juhlapyhinä avoinna. Niiden lisäksi monet leipomot ovat sunnuntaisin ja myös juhlapyhinä avoinna.

Yleisesti ottaen sunnuntai on huono ostospäivä ja sekä lauantai- että perjantai-iltapäivät ovat turhan vilkkaita aikoja yrittää tehdä nopeasti ostoksia.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Itävallan rahayksikkö on euro, ja euroja kannattaa ottaa kotimaasta runsaasti matkaan mukaan. Wien on turvallinen kaupunki yöt päivät, mutta metrossa, muiden joukkoliikennevälineiden tungoksissa, suosituilla nähtävyyksillä ja niiden lähistöllä liikkuu kyllä opportunistisia taskuvarkaita, jotka voivat tilaisuuden tullen napata jotakin liian huolettomalta turistilta. Taskuvarkaita on myös muilla vilkkailla paikoilla kuten toreilla ja erikoistilaisuuksissa kuten festivaaleilla.

Wienissä on pankkiautomaatteja siellä täällä, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa. Maksukortit käyvät suhteellisen yleisesti suurimmissa kaupoissa, mutta eivät juurikaan toreilla, pikkuliikkeissä, kioskeissa tai aina valintamyymälöissäkään. Käteinen raha on aina varmin Wienissä muualla kuin luksusluokan kaupoissa ja -ravintoloissa, ja sitä kannattaa pitää mukana niin seteleinä kuin kolikoinakin koko loman ajan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Olen hämmentynyt, että ostoskeskus Donau Zentrumia ei ole tässä tekstissä mainittu ollenkaan. Kyseessä Wienin alueen suurin ostoskeskus jonne pääsee nopeasti keskustasta metrolla U1.

Vastaus: Kiitos vinkistä

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti