Booking.com
Mariahilfer Strasse -shoppailukatu
Mariahilfer Strasse on pääshoppailukatu, jonka varrelta löytyy kaikenlaista huonekaluliikkeistä tavarataloihin kirjakauppoihin ja muotiliikkeisiin.

Ostokset

Tällä sivulla luodaan katsaus Wienin parhaisiin ostospaikkoihin, katsotaan, mitä sieltä olisi hyvä ostaa ja miten kaupat ovat avoinna. Lisäksi kerrotaan, mistä saa hyvin elintarvikkeita, missä on ruoka-, antiikki- ja kirpputoreja ja mistä voi löytää outlet-myymälöitä Wienin lähistöltä. Samoin luodaan katsaus Wienin hintatasoon ja kauppojen aukioloaikoihin.

Parhaat ostosseudut

Wien on erinomainen shoppailukaupunki. Sen kolme tärkeää ostosaluetta sijaitsevat Innere Stadt -ydinkeskustassa, Mariahilfer Strasse -kadun varrella ja sivukaduilla ja Neubaussa, joka on aivan Mariahilfer Strasse -pääshoppailukadun vieressä.

Innere Stadt eli Wienin vanha keskus (Altstadt) on hyvä paikka löytää kaikenlaisia luksustuotteita. Etenkin jalokivet, korut ja kellot ovat hyvin esillä, samoin kuin hienot elintarvikkeet ja makeiset, lähinnä klassista tyyliä olevat vaatteet, asusteet ja kengät. Täältä voi löytää monenmoista hienoista tuotteista aivan tavallisiin tarvikkeisiin.

Periaatteessa koko Innere Stadt -alue on täynnä kauppoja, mutta erityisen hyvässä shoppailukadun maineessa on Kärntner Strasse [kartalla], ja myös Graben [kartalla] ja Kohlmarkt ovat shoppailijoiden suosiossa. Kaikki nämä ovat hyviä shoppailukatuja siinäkin mielessä, että niihin tutustuessa pääsee hyvin kiinni kaupungin sykkeeseen ja näkee joitain kaikkein merkittävimpiä nähtävyyksiä, kuten Stephansdom-kirkon ja Michaelerplatz-aukion, jonka takana sijaitsee Hofburg-palatsi. Innere Stadtissa on myös muita shoppailumahdollisuuksia. Erityisen hyviä ovat monet aukiot, jotka etenkin ennen pääsiäistä ja joulua myyvät ajankohtaan liittyviä koristeita ja makeisia ja joilla myös on makkara-, olut- ja viinikojuja.

Mikäli haluaa päästä sisään todelliseen paikalliseen kaupankäyntiin, on vierailu kaupungin huutokaupoissa hyvä vaihtoehto. Huutokaupoissa myydään etenkin antiikkia, keräilyesineitä, huonekaluja ja taidetta. Wienin ykköshuutokauppa on Dorotheum [kartalla], ja toinen tunnettu huutokauppa on Auctionata [kartalla].

Wienissä on parit erinomaiset markkinat, joista Naschmarkt sijaitsee heti Innere Stadtin vieressä, Mariahilfer Strassin alkupäässä ja Neubaun naapurissa. Tämä pitkä tori on kuuluisa kahviloistaan, ruokapaikoistaan ja kojuistaan, jotka myyvät uskomattoman valikoiman mitä erilaisimpia elintarvikkeita ja juomia. Täältä on hyvä tulla hakemaan viinit, oluet ja elintarvikkeet, ja täällä on myös hyvä päästä kaupungin tunnelmaan kahvikupposella tai lounaalla aamusta iltaan muina päivinä paitsi sunnuntaisin.

Vanhan ydinkeskustan ulkopuolella Wienissä on valtava määrä shoppailumahdollisuuksia. Näistä paikoista on hyvä lähteä hakemaan muodikkaita vaatteita, uutta suunnittelua ja kaikenlaista ainutlaatuista käsitöistä keittiötarvikkeisiin. Mariahilfer Strasse -pääshoppailukatu [kartalla], joka kulkee MuseumsQuartier -museoalueelta Westbahnhof-rautatieasemalle, on hyvä shoppailupaikka kenelle tahansa. Kadun varrella on kaikenlaista huonekaluliikkeistä tavarataloihin, kirjakauppoihin ja muotiliikkeisiin. Täältä on melko turha lähteä hakemaan mitään käsitöitä tai muita ainutlaatuisia tuotteita, sillä shoppailu täällä käy melko pitkälle mainstream-hengessä, mutta jotkin sivukadut ja pienet aukiot tarjoavat mahdollisuuden myös käsitöiden ja muiden erilaisten tuotteiden hankkimiselle. Erityisen hyvä katu tässä mielessä on Neubaugasse-sivukatu [kartalla], joka johtaa kohti Mariahilf-kaupunginosan vieressä sijaitsevaa Neubaun kaupunginosaa.

Mikäli on kiinnostunut paikallisesta suunnittelusta ja muodista, erikoisesta tavarasta, antiikista, keräilyesineistä, muodikkaista vaatteista, asusteista, kengistä ja kaikenlaisesta muusta, mitä ei välttämättä joka kaupungissa tule vastaan, on Neubaun nuorekas, hivenen kapinahenkinen kaupunginosa tähän mitä parhain paikka. Etenkin Kirchengasse [kartalla], Neubaugasse ja Lindengasse [kartalla] ovat erityisen hyviä shoppailukatuja. Myös raitiovaunujen käyttämä Lerchenfelder Strasse [kartalla] kameraliikkeineen on hyvä ostoskatu. Neubaussa onkin hyvä kierrellä mahdollisimman paljon ostosmielellä, ja siellä on myös erinomaisia baareja ja ravintoloita. Lisätietoa Neubaun putiikeista on esimerkiksi 7tm -sivustolla.

Kauppa- ja ostoskeskuksia

Wienissä on ydinkeskustassa tai sen lähellä muutama ostoskeskus, mutta valtaosa kauppa- ja ostoskeskuksista sijaitsee keskustan ulkopuolella. Niille suuntaavan on hyvä aina pitää mielessä, että sunnuntaisin kaupat ovat kiinni ja että viikollakin ne suljetaan melko aikaisin, usein klo 19-20.

Keskustassa hyvä kauppakeskus on Ringstrassen Galerien [kartalla]. Toinen kauppakeskus, joka on keskustan vieressä, on Millennium City [kartalla], joka on Handelskai-metroaseman ja -laiturin vieressä.

Wienissä on ydinkeskustan ulkopuolella enemmän ostos- ja kauppakeskuksia. Huonolla ilmalla tai talvella Gasometer-ostoskeskus (metro: U3 Gasometer) on erikoinen kauppakeskus noin vartin metromatkan päässä ydinkeskustasta. Toinen hyvä ostoskeskus huonoilla ilmoilla on Shopping City Süd [kartalla], joka on kävijämäärältään Euroopan vilkkain ostoskeskus. Tänne pääsee ilmaiseksi IKEA-bussilla Oper-metroaseman ulkopuolelta, ja bussien aikataulun näkee Ikean verkkosivuilta.

Brunnenmarkt
Brunnengasse (tai Brunnenmarkt) on eksoottinen pitkä torikatu, jonka varrella on niin kaupoissa kuin kojuissakin valtava määrä kaikenlaisia elintarvikkeita.

Elintarvikeostoksilla toreilla ja valintamyymälöissä

Wienissä on Naschmarktin lisäksi reilut 20 varsinaista toria, joista varsin hyvä ja eksoottinen on pitkä torikatu, Brunnengasse (tunnetaan nimellä Brunnenmarkt) [kartalla]. Sen varrella on niin kaupoissa kuin kojuissakin valtava määrä kaikenlaisia elintarvikkeita, usein melko edullisin hinnoin. Katu on eksoottinen shoppailupaikka, sillä sieltä on suuri määrä ulkomaalaisväestön, etenkin turkkilaisten, pitämiä kauppoja ja kojuja, joissa myydään autenttisia itämaisia ruokia ja tavaroita. Wienistä voi ja kannattaa hankkia myös muualta tulevia elintarvikkeita. Ruokatorit ovat tähän tarkoitukseen kaikkein parhaita vaihtoehtoja, ja jopa Naschmarkt-päämarkkinapaikan varrella on kohtuuhintaisia ja eksoottisia elintarvikkeita valtava valikoima.

Wien on erinomainen kaupunki paitsi hankkia tuliaisia kotiin vietäväksi myös ostiskella elintarvikkeita piknikille tai ravintola-aterioiden korvikkeeksi. Ruokakauppoja on ympäri ydinkeskustan, myös Innere Stadt -ydinkeskustan alueella, ja niiden joukossa on niin edullisia ketjuliikkeitä kuin kalliimpia erikoisruokakauppojakin. Wienin ruokakauppojen elintarvikevalikoimat ovat erinomaiset, ja etenkin esimerkiksi viinien ja juustojen valikoimat ovat normaalissakin kaupassa varsin vaikuttavat. Kaupungin elintarvikeliikkeiden joukossa Julius Meinl -gourmetkauppa Am Grabenin ja Kohlmarktin kulmauksessa on kalleimpia, ja ketjuliike Hofer on yleensä halvin. Hyvä, kohtuuhintainen ruokakauppa on Billa, ja myös Spar on suhteellisen tasokas keskihintainen kauppa.

Viinejä, viinoja ja oluita voi Wienissä ostaa miltei mistä tahansa, ilman juuri minkäänlaisia rajoituksia. Monien pientenkin elintarvikeliikkeiden viinivalikoimat ovat hyvät, ja jopa kebabkojut ja -kioskit kauppaavat ympäri vuorokauden viinaksia oluesta kirkkaisiin.

Lisätietoa: Tietoa elintarvikeostoksista Wienissä  |  Tietoa Wienin ruokatoreista  |  Shoppailuopas Wieniin

Kirpputorit, antiikkitorit ja outlet-myymälät

Naschmarkt-torikadulla pidetään varsinaisten kojujen valtaaman alueen takana [kartalla] (metro: Kettenbrückengasse) suuri kirpputori joka lauantai klo 6.30-18. Täältä voi hankkia myös antiikkia, harvinaista keräilytavaraa ja muuta arvokasta, mutta silloin pitää tulla heti aamutuimaan paikan päälle.

Antiikin ystäville Am Hof -aukion antiikkitori [kartalla] pidetään maaliskuusta marraskuulle joka perjantai ja lauantai klo 10-18.

Kirpputori
Naschmarkt-torikadulla pidetään varsinaisten kojujen valtaaman alueen takana suuri kirpputori joka lauantai.

Wienissä on jonkin verran muitakin kirpputoreja ja antiikkimarkkinoita, ja niistä Wien.info-sivusto kertoo lisää.

Wienin ja Bratislavan välimaastossa sijaitseva Parndorf Designer Outlet [kartalla] on paras paikka kaupungin lähistöllä tehdä ympäri vuoden muodikkaita ostoksia 30-70 %:n alennuksella. Tänne kannattaa lähteä ma-to klo 9.30-19, pe klo 9.30-21 ja la klo 9-18. Paras tapa siirtyä tänne Wienistä on tulla Hauptbahnhof-asemalta Bratislavaan kulkevalla junalla Parndorf Ort- tai Neudsiedl am See -asemalle, mistä sitten voi taksilla mennä vartissa kauppakeskukselle. Tänne voi tulla myös Bratislavasta, tai matkan tänne voi hyvin yhdistää Bratislavan päiväretkeen, ja tänne voi myös tulla Wienistä autolla puolessa tunnissa. Verkkosivuilla on lisää kulkuohjeita ja taksin numero.

Mitä ostaa Wienistä?

Wienin Innere Stadt -ydinkeskus on hyvää maastoa kalliille luksustuotteille, joiden valikoimat ovat melkoiset ja hintataso yleensä edullisempi kuin Suomessa. Kaikenlaisia jalokiviä, kelloja, koruja, kristalleja, lasitavaraa ja muita arvoesineitä on esillä hyvin valikoimin, ja muutenkin luksustuotteet, esimerkiksi vaatteet, asusteet, kengät ja monet muut tuotteet ovat esillä näyttävästi. Elintarvikkeiden osalta ydinkeskusta on erinomaista maastoa juuri luksustyylisille ja korkeatasoisille elintarvikkeille, alkoholijuomille, kahveille, suklaalle ja tupakkatuotteille, ja etenkin Julius Meinl, jossa on kahvilan lisäksi elintarvikemyymälä ja joka kätevästi sijaitsee Am Grabenin ja Kohlmarktin kulmauksen vieressä, on keskustan johtava gourmetkauppa.

Wienissä juuri elintarvikkeet, alkoholijuomat, kahvit, suklaat ja makeiset ovat monen ostoslistalla. Kannattaa muistaa, että monet kahvilat myyvät asiakkaille kuuluisia leivoksiaan, ja jotkin lähettävät kakkujaan ulkomaillekin. Alkoholijuomat ovat huomattavasti edullisemman hintaisia kuin kotimaassa, etenkin halvimmat viinit, ja täältä saa helposti kohtuulaatuista viiniä alkaen parilla eurolla per litra.

Wien on erinomainen paikka hankkia uusia ja vanhoja huonekaluja ja sisustustarvikkeita, ja etenkin Mariahilfer Strassen varrella ja Neubaussa on melkoisesti näitä tuotteita myyviä liikkeitä. Myös antiikki, keräilyesineet ja vanha tavara ovat täällä hyvin esillä. Niitä kannattaa lauantaisin klo 6.30 ja 18.00 välisenä aikana lähteä katsomaan Flohmarkt-kirpputorille, joka on heti Naschmarkt-markkinoiden takana.

Hintataso ja aukioloajat

Monilta osin Wienin hintataso muistuttaa Helsingin hintatasoa, mutta etenkin alkoholijuomat ja jotkin elintarvikkeet ovat edullisemman hintaisia. Luksustuotteet saattavat kovan kilpailun takia olla edullisempia kuin kotimaassa, ja myös trendikkäät ja klassiset vaatteet, asusteet ja kengät ovat usein edullisempia.

Mariahilfer Strasse
Yleensä Innere Stadt -ydinkeskustassa hintataso on korkeampi kuin esimerkiksi keskiluokan suosimalla Mariahilfer Strassella (kuvassa) tai Neubaussa.

Hintataso riippuu hivenen siitä, missäpäin kaupunkia on: yleensä Innere Stadt -ydinkeskustassa hintataso on korkeampi kuin esimerkiksi keskiluokan suosimalla Mariahilfer Strassella tai Neubaussa, jossa hintataso ja tuotteiden laatu saattavat heitellä melkoisesti kaupasta toiseen. Yleisesti ottaen laatu Wienissä maksaa, ja mikäli mielii tehdä halpoja ostoksia, on parempi pysytellä vähän syrjemmällä ja suosia etenkin markkinoita, kirpputoreja ja suuria tavarataloja ja ketjuliikkeitä, joita on etenkin Mariahilfer Strassen varrella ja liepeillä. Hintatasosta enemmän kiinnostuneiden on helppo verrata Helsingin ja Wienin hintatasoja Numbeo-sivuston avustuksella.

Wienin liikkeet ovat ovat joitain poikkeuksia lukuun ottamatta auki ma-pe 09-18/19.00, la 09-18.00, ja sunnuntaisin ne ovat kiinni. Jotkin ostoskeskukset ja suuremmat myymälät voivat olla avoinna myöhempään, ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä myös rautatie- ja metroasemien liikkeistä on avoinna ainakin ruokakauppa ja mahdollisesti pari muutakin kauppaa. Parhaita paikkoja mennä sunnuntaisin tai illalla elintarvike- ja alkoholiostoksille (yleensä päivittäin klo 8-23) ovat Wien Mitte, Franz-Josefs-Bahnhof, Westbahnhof ja Praterstern, ja myös lentoaseman Billa on avoinna sunnuntaisin. Yleisesti ottaen sunnuntai on huono shoppailupäivä ja sekä lauantai- että perjantai-iltapäivät ovat usein hyvin vilkkaita shoppailuaikoja. Vienna Review -sivusto listaa sunnuntaisin avoinna olevia ruoka- ja muita kauppoja, joihin kuuluu etenkin erikoisluvan saaneita leipomoita ja joista muutama on ympäri vuorokauden avoinna.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Itävallan rahayksikkö on euro, ja euroja on hyvä ottaa kotimaasta runsaasti matkaan mukaan. Wien on turvallinen kaupunki yöt päivät, mutta metrossa, muiden joukkoliikennevälineiden tungoksissa, suosituilla nähtävyyksillä ja niiden lähistöllä liikkuu kyllä opportunistisia taskuvarkaita, jotka voivat tilaisuuden tullen napata jotakin liian huolettomalta turistilta. Taskuvarkaita on myös muilla vilkkailla paikoilla kuten toreilla ja erikoistilaisuuksissa kuten kesäfestivaaleilla.

Wienissä on pankkiautomaatteja siellä täällä, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa. Maksukortit käyvät suhteellisen yleisesti suuremmissa kaupoissa, mutta eivät juurikaan toreilla, pikkuliikkeissä, kioskeissa tai aina valintamyymälöissäkään. Käteinen raha on aina varmin Wienissä muualla kuin luksusluokan kaupoissa ja -ravintoloissa, ja sitä kannattaa pitää mukana niin seteleinä kuin kolikoinakin koko loman ajan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lukijoiden kommentteja

Olen hämmentynyt, että ostoskeskus Donau Zentrumia ei ole tässä tekstissä mainittu ollenkaan. Kyseessä Wienin alueen suurin ostoskeskus jonne pääsee nopeasti keskustasta metrolla U1.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti