Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola Mozarts Geburtshaus -rakennuksen edessä
Universitätsplatz-aukio on paikka, jolla voi syödä vaikka Mozartin kotitalon edessä, ja sen alueella ja liepeillä on melkoisesti vaihtoehtoja.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Salzburgin vanhassakaupungissa ja keskustan uudemmalla puolella eli alueilla, joilla sijaitsevat parhaat nähtävyydet, kaupat ja illanviettopaikat, ovat myös Salzburgin parhaat ravintolat. Kaupungissa on mukava maistella itävaltalaisia ja keskieurooppalaisia herkkuja, tasokkaita italialaisia ruokia, erilaisia aasialaisia ruokia kuten myös muualtakin tulevia ruokia. Salzburgin ravintolat tarjoavat kaikille jotakin paitsi ruoillaan myös hinnoillaan, joita on edullisesta aina korkeimpaan Michelin-luokkaan.

Salzburgin parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Salzburgin vanhakaupunki (Altstadt) ja joen toisella puolella oleva keskustan uudempi puoli (Neustadt) ovat paikkoja, joissa yövytään, katsellaan nähtävyyksiä, käydään konsertissa, tehdään ostoksia ja myös käydään syömässä. Kummassakin kaupunginosassa ravintoloita on moneen eri lähtöön, aterioiden hinnat ovat niin halutessa kohtuullisia ja ruokajuomien hinnat eivät nosta loppusummaa turhan korkeaksi.

Altstadt

Altstadt on alue, johon kaupungissa ollessa kannattaa tutustua ensimmäiseksi, ja siellä on hyvä ainakin kerran käydä syömässä kunnolla. Paljon erilaisia ruokapaikkoja on sen pääkadun eli Getreidegassen, sen varrella olevien aukioiden kuten Alter Marktin ja sitä jatkavan Judengassen varrella. Ravintoloiden skaala on laaja, täällä on paikallisia ruokia, aasialaisia, nakkikioskeja ja paljon kaikenlaisia muitakin vaihtoehtoja myös alueen kahviloissa. Alter Marktilla on paikallisten suosima grillikioski, sen vieressä sijaitseva Goldene Kugel (Judengasse 3) on hyvä itävaltalainen ravintola ja Hana’s Rasoi (Getreidegasse 18) tarjoaa hintavia intialaisia ruokia. Goldene Kugel on varsin tyypillinen paikallinen olutravintola, jossa voi syödä sellaisia paikallisen ruokavalion kulmakiviä kuin wieninleikettä, gulassikeittoa, sianpotkaa ja grillimakkaraa. Ruokien hinnat ovat tyypillisiä näille tienoille, ja edullisimmat makkarat maksavat reilut 10 euroa, oikea vasikanlihasta tehty wieninleike reilut 15 euroa ja tuoppi Augustiner-olutta 3,60 euroa. Sitä hivenen edullisempi ja usein vähemmän vilkas on saman kadun varrella mutta vähän piilossa oleva Wilder Mann (Getreidegasse 20), jonka reilun kympin maksava bratwurst on grillimakkara vailla vertaa.

Getreidegassen ja joen välinen alue on otollinen monenmoiselle ravintolalle, ja myös joenrannalla on ravintoloita ja muita ruokapaikkoja. Griesgasse [kartalla] on monipuolinen katu, ja sillä on kebabpaikkoja, japanilainen ravintola ja paikallisia ravintoloita. Vähän erilainen ja aika edullinen paikka vain juomalle tai sitten nopeasti saataville ruoille kuten kalakeitolle, grillilohelle tai alle 3,50 euron oluelle on joenrannalla oleva Fisch-Krieg [kartalla], eli ”Kalasota” jonka asiakkaat ovat pääosin paikallisia.

Vanhassakaupungissa on muitakin alueita, joilla on huomattava määrä ravintoloita, ja osa ravintoloista on vähän edullisempia kuin pääkadun tuntumassa olevat. Universitätsplatz-aukio [kartalla] on paikka, jolla voi syödä vaikka Mozartin kotitalon edessä, ja sen alueella ja liepeillä on melkoisesti vaihtoehtoja. Monet ravintolat täällä ovat suuria, niin että niihin mahtuu isojakin porukoita, mutta osa pieniä ja sellaisia, joissa muiden kanssa saattaa joutua samaan pöytään. Tyypillisiä paikallisia ruokia makkaroineen ja gulasseineen tarjoaa Zipfer (Universitätsplatz 19).

Vanhankaupungin kaduilta, sivukujilta ja sisäpihoilta voi löytyä houkutteleva ravintola lähes mistä tahansa, ja yksi alue, jolla on maineeltaan hyviä ravintoloita on Residenzplatz-aukiolta vähän matkan päässä olevan hautausmaan [kartalla] ympäristössä. Täällä on Mozart-illallisiin erikoistunut, Salzburgin ja kenties koko Keski-Euroopan vanhin ravintola, St. Peter Stiftskeller (St. Peter Bezirk 1), jossa syödään kolmen, neljän tai viiden lajin aterioita (43–83 euroa) ja jossa kasvissyöjillekin on omat kiinteät 3 tai 4 lajin ateriat. Varaus kannattaa tehdä etukäteen verkkosivuilla ja kannattaa myös tutkia Mozart-illallisia ja muita ravintolan erikoistilaisuuksia.

Samalla alueella on muitakin ravintoloita, joissa on lähinnä itävaltalaisen ja keskieurooppalaisen keittiön tuotoksia tai sitten jonkinlaisia fuusioruokia. Pauli Stubm (Herrengasse 16) on terassilla varustettu ja useita oluita tarjoava oluttupa, ja Stieglkeller (Festungsgasse 10) on puitteiltaan upea paikka korkeatasoisille itävaltalaisille ruoille ja juomille. Ja jos haluaa sitäkin enemmän tunnelmoida ja nauttia aivan takuuvarmasti unohtumattoman ravintolaillan, on ylhäällä linnan tiloissa sijaitseva Panoramarestaurant hinnoiltaan vain vähän kalliimpi vaihtoehto kuin vanhankaupungin ravintolat keskimäärin.

Kahvilan terassi Neustadt:in alueella.
Neustadtin puolella, joenrannalla oleva Steingasse on sekin katu, jolle voi lähteä syömään.

Neustadt

Joen toisella puolella oleva Neustadt on vanhaakaupunkia pienempi ja helpompi paikka löytää nopeasti ravintola. Vaikka tällä puolella jokea on paljon majapaikkoja, ei sen ravintoloissa pyöri valtavaa määrää turisteja ja siellä on usein enemmän paikallisväriä kuin vierailijoita.

Neustadtin pääkatu Linzer Gasse on varma paikka löytää nopeasti ravintola, ja sen varrella on erihintaisia ruokapaikkoja. Japanilaisia ruokia tarjoaa Nagano (Linzer Gasse 36), Refettorio (Linzer Gasse 43) on korkeatasoinen Välimeren maiden ruokia tarjoava ravintola ja sen vieressä sijaitseva Alter Fuchs on hyvä oluttupamainen ravintola, josta saa makkaroita ja muita paikallisia ruokia. Hyvä tärppi kadun varrella on myös Il Centro (Linzer Gasse 23), josta saa autenttisia ja kohtuuhintaisia italialaisia ruokia.

Toinen alueen monipuolinen katu ravintoloiltaan on Franz-Josef-Strasse [kartalla]. Sillä on monipuolinen valikoima ravintoloita, kuten useita italialaisia ruokapaikkoja ja kiinalainen ravintola, jossa on ruokaisia vaihtoehtoja myös kasvissyöjille.

Joenrannalla oleva Steingasse on sekin katu, jolle voi lähteä syömään. Andreas Hofer Weinstube (Steingasse 65) on vain iltaisin avoinna oleva viinitupa, jossa turisteja näkyy melko vähän.

Visit Salzburg esittelee kaupungin ravintoloita.

Via Michelin esittelee pöytävarausmahdollisuudella Salzburgin lukuisia Michelin-tähdellä ansioituneita ravintoloita.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Salzburgin ravintoloissa on pääasiallisesti itävaltalaisia, italialaisia ja aasialaisia ruokia tarjolla. Hampurilaiset, fuusioruoat ja erilaiset trendikkäät ruoat kuten sushi ovat sieltä myös hyvin saatavilla, mutta pääpaino on Keski- ja Etelä-Euroopan ruoissa. Aasialaisista ruoista on hyvin tarjolla japanilaista, intialaista, kiinalaista ja thaimaalaista. Salzburgissa on kannattavaa syödä paikallisia ruokia ainakin muutaman kerran, sillä ne ovat maukkaita ja niiden hinnat ovat usein yllättävän kohtuullisia, etenkin ”Gasthaus”-nimeä kantavissa oluttuvissa ja ravintoloissa. Aasialaiset ruoat ovat usein korkeatasoisia ja vähän edullisempia kuin muut ruoat, lukuun ottamatta aina huokeahintaista kebabia (Döner), jota ei kovin paljon ole Salzburgin keskustassa tarjolla. Italialaiset ruoat pitsoista pastoihin ovat nekin usein edullisia, mutta myös kalliita italialaisia ravintoloita Salzburgin keskustassa on.

Makkaraa, perunaa, hapankaalia
Salzburgissa pääpaino on Keski- ja Etelä-Euroopan ruoissa.

Salzburgissa on jonkin verran kalaravintoloita, mutta se ei sisämaan kaupunkina ole paikka, jossa kalaruokia kannattaisi paljon syödä. Joitain poikkeuksia kuten joenrannalla olevaa ”Kalasotaa” lukuun ottamatta Salzburgissa kannattaa ottaa muita kuin kalaruokia. Jos haluaa kalaa, ovat taimen (forelle) ja muut joki- ja järvikalat usein tuoreempia ja edullisempia kuin merestä saatavat kalat.

Visit Salzburg antaa vinkkejä Salzburgin ravintolaelämään.

Kasvisruoat

Lähes kaikissa Salzburgin ravintoloissa on jonkinlaisia kasvisruokia tarjolla. Itävaltalaisissa ravintoloissa on aina pari kolme lämmintä kasvisvaihtoehtoa, italialaisissa on lukuisia lihattomia ruokia ja aasialaisissa on tofua ja muuta proteiinipitoista.

Normaalien ravintoloiden lisäksi Salzburgissa on melkoisesti ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, jotka tarjoavat pelkästään tai pääasiassa ruokia kasvissyöjille ja vegaaneille. Happy Cow listaa Salzburgin kasvisravintoloita.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Salzburgin vanhakaupunki voi olla kallis paikka syödä ja juoda, etenkin jos suuntaa turistien suosimaan ravintolaan. Vanhankaupungin kaduilla on paljon kaikenlaisia ravintoloita, ja monet edullisimmat ovat vähän syrjässä eivätkä aivan pääkaduilla. Tästä huolimatta grillimakkaran saa 10–12 eurolla, vasikanlihasta tehdyn wieninleikkeen 15–18 eurolla ja pihvin saa 20 euron hinnalla. Ruokajuomat eivät nosta aterian hintaa valtavasti, sillä tuopin olutta saa useimmista ruokapaikoista noin 3,50 eurolla ja lasin viiniä samantyylisellä hinnalla. Edullisissa ravintoloissa kuten Neustadtissa olevissa ruokapaikoissa aterian saa vähän edullisemmin, ja siellä voi saada illallisensa 6–10 eurolla, joskin sitäkin paljon kalliimpia paikkoja tulee vastaan.

Salzburgissa on tunnetusti kesäkaudella tyly ja välinpitämätön palvelu, ja sen ravintolat ovat täysin ylikansoitettuja ja tarjoilijat ylityöllistettyjä etenkin Salzburgin kesäfestivaalien aikaan. Vaikka siellä normaalisti jätetään juomarahaa 5–10 %, ei tylystä tai välinpitämättömästä tarjoilusta kannata palkita. Yleisesti ottaen tipeistä ei kannata ottaa turhaa stressiä, ja jos palvelu on asiallista, kannattaa vain pyöristää loppusumman seuraavaan viiteen tai kymmeneen euroon. Jos maksaa maksukortilla, tippi on parempi jättää käteisenä. Myös pelkkää olutta pitkään laskuun juovan oletetaan ainakin pyöristävän loppusummaa vähän ylöspäin.

Maksukortit käyvät nykyisin Salzburgin ravintoloissa hyvin, mutta monessa tapauksessa nopeampaa ja vaivattomampaa on maksaa käteisellä. Ravintolaan syömään lähtiessä on aina hyvä olla käteistä mukana, ja kaupungissa on myös paikkoja, kuten grillikioskeja ja pienempiä ravintoloita, joissa kortit eivät käy.

Salzburgissa on monipuoliset ruokailuajat. Hienommat ravintolat aukeavat aikaisintaan klo 11, valtaosa klo 12 ja osa ravintoloista on avoinna vain iltaisin klo 18 jälkeen. Osa ravintoloista on avoinna vain lounaalle (klo 11/12–15) ja illalliselle (klo 18/19–22/23). Valtaosa keittiöistä laitetaan kiinni viimeistään klo 22, joten ruokailua ei kannata jättää viime tippaan. Osa ravintoloista, jotka ovat edullisia kuten joenrannan Kalasota, sulkevat ovensa jo alkuillasta. Iltaisin ihmisiä näkee juomassa ja syömässä heti töiden päätyttyä, ja illallisaika on aika pitkä ajankohta alkuillasta aina klo 22 asti, ja siihen usein kuuluu niin turistien kuin paikallistenkin osalta muutama olut ennen ja jälkeen aterian.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti