Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kahvilan terassi, Altstadt
Altstadt-vanhankaupungin alueella on paljon ravintoloita, jotka ovat enemmän turistien suosiossa ja vähän kalliimpia kuin muualla kaupungissa, mutta täältä on helppo katsoa mieleinen ruokapaikka.

Wienin parhaat alueet ja kaupunginosat ravintolalle

Valtaosa Wienissä lomailevista yrittää löytää ravintolan vanhastakaupungista ja muualta ydinkeskustasta, ja niiden alueella onkin erittäin paljon ravintoloita. Jonkin verran edullisempaa on syödä muualla, ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevat löytävät kaikenlaista vanhankaupungin laitamilla olevista osista. Myös Mariahilf, Neubau ja jotkin muut ytimen vieressä olevat kaupunginosat ovat ravintoloiltaan monipuolisia, ja hinnat ovat lähes poikkeuksetta alhaisempia kuin ytimessä.

Wienissä ravintolat ovat monin osin kalliita, ja ateriaan ruokajuomineen kuluu herkästi 15–20 euroa. Lounastarjoukset, erilaiset pisteet ja kojut, aasialaiset ravintolat ja myös turkkilaiset ravintolat ovat kuitenkin tätä edullisempia. Halvimmillaan mahansa voi täyttää 6–8 eurolla, eikä Wienissä niin halutessaan ole välttämätöntä laittaa joka päivä kymmeniä euroja ruokiin ja juomiin.

Wienin parhaat ravintolaseudut

Wienissä on valtava määrä ravintoloita ja pikaruokapisteitä, ja siellä voi syödä myös baareissa, kahviloissa ja joissain muissa paikoissa. Eniten ravintoloita on ytimessä ja etenkin vanhakaupunki on ravintoloita pullollaan. Ytimen vieressä oleva Naschmarkt on alue, jolla on valtava määrä ruokapaikkoja, ja niitä on paitsi itse torilla myös sitä reunustavilla kaduilla.

Muualla kaupungissa on valtava määrä ravintoloita, ja alueista, joilla vierailijat mielellään viettävät aikaa, paljon ravintoloita on Mariahilfer Strassen varrella, sen lähikaduilla ja sen vieressä olevassa Neubaussa, joka on yksi Wienin kansainvälisimpiä kaupunginosia. Myös sen vieressä oleva Spittelberg on alue, jolla on paljon ravintoloita ja jolla turistit mielellään vierailevat. Näiden alueiden lisäksi monet torit, kuten Karmeliterplatz ja Brunnenmarkt ovat paikkoja, joissa on paljon ravintoloita, ja monet niistä ovat ainakin jonkin verran edullisempia kuin ytimen ravintolat.

Ravintolan terassi Wienissä
Ydinkeskustan alueella monet paikat ovat melko hintavia, ja suosituimmat ruokailupaikat menevät usein tukkoon.

Ydinkeskusta

Wienin tunnelmallisin ja suosituin ateriointipaikka on ydinkeskusta (Innere Stadt), johon kuuluu vanhakaupunki ja sen ympäristössä olevia alueita. Ytimessä voi syödä erityisen hyvin tyypillisiä wieniläisiä ruokia, kuten wieninleikkeitä, makkaroita ja voileipiä. Nykyään ytimestä saa myös entistä paremmin muualta peräisin olevia ruokia, mutta paikalliset ruoat ovat turistien kuten myös paikallisten mieleen.

Erilaisia ravintoloita on kaikkialla ydinkeskustan alueella, mutta tietenkin niiden määrä ja hinnat vaihtelevat myös ydinkeskustassa. Monet paikat ovat melko hintavia, ja suosituimmat ruokailupaikat menevät lounasaikaan ja viikonloppuisin usein tukkoon. Normaalihintaisen aterian (15–20 euroa) löytäminen ei tuota ongelmia, ja jos on halukas upottamaan ateriaan pari kolme kymppiä, on valinnanvaraa ytimessäkin mielin määrin.

Edullisia aterioita, ruokia muista maista ja pikaruokia on tarjolla niitäkin vanhassakaupungissa, mutta lähinnä sen laitamilla. Erityisen hyvät apajat melko edullisellekin aterialle on lähellä Tonavan kanavaa olevilla alueilla, jotka ovat Schwedenplatz-aukion [kartalla] lähettyvillä. Itse aukiolla on lukuisia pikaruokakojuja, joista nykyään saa muutakin kuin kebabia ja makkaraa. Aasialaiset ruoat ovat monipuolistaneet sekä tämän alueen että monen liikenteen solmukohdan ruokavalikoimia, ja ne ovat tuoneet pikaruokapisteisiin myös kasvissyöjille soveltuvia aterioita. Pikaruokapisteillä on istumapaikkoja, grillikioskeilla tosin usein vain seisomapaikkoja, mutta kesäkauden aikana kojujen vieressä voi nauttia kunnollisen aterian, joka maksaa noin 5–8 euroa.

Pikaruokapisteiden lisäksi Schwedenplatz-aukiolla on kahviloita, joissa on kohtuuhintaisia täytettyjä sämpylöitä, ja lisäksi aukion lähikaduilla on ravintoloita, joiden hintataso on alhaisempi kuin varsinaisten ravintoloiden. Tällaisiin ruokapaikkoihin kuuluu Maschu Maschun piste [kartalla], josta saa alle 10 eurolla minkä tahansa aterian, joka sopii myös kasvissyöjille.

Maschu Maschun vierestä alkaa alue, joka jo vuosikymmeniä sitten ristittiin Bermudan kolmioksi. Nimi juontaa juurensa siitä, että aikoinaan alueella oli paljon baareja, joista monet olivat kaupungin edullisimpia, ja näin tälle alueelle saattoivat monet tunti- tai jopa päiväkausiksi “kadota”. Nykyään edulliset oluet ovat menneen talven lumia, mutta happy hour -tarjouksia löytyy alkuillasta ja alueella on huomattava määrä normaalia edullisempia ruokapaikkoja. Bermudan kolmion [kartalla] olennaisimpia katuja ovat Rabensteig, Seitenstettengasse, Salzgasse, Judengasse, Ruprechtsplatz, Sterngasse ja Marc Aurel Strasse.

Nakkikioski vanhassakaupungissa
Aina kohtuuhintaisia ja soveltuvia erityisesti välipalalle ovat vanhankaupungin lukuisat grillikioskit, joita on kaikkein kalleimmillakin alueilla.

Vanhankaupungin syövereissä on vähän edullisia ravintoloita, mutta aina kohtuuhintaisia ja soveltuvia erityisesti välipalalle ovat lukuisat grillikioskit, joita on kaikkein kalleimmillakin alueilla.

Naschmarkt

Naschmarkt [kartalla] on loistava paikka aterialle, mutta täällä etenkin kauniina lauantai-iltapäivinä monet terassit ja sisätilatkin täyttyvät totaalisesti, eikä alue tällöin ole paras mahdollinen ateriointipaikka. Valikoima on hyvä, ja täällä voi nauttia tyypillisiä paikallisia ruokia ja kalaruokia. Myös muita ruokia on kuitenkin paljon tarjolla, etenkin aasialaisia, italialaisia ja Lähi-idästä tulevia ruokia. Varsinaisen torialueen lisäksi kannattaa katsastaa myös itse kadun laitamien ravintoloita, joista löytyy hyviä ruokia kasvissyöjille, etenkin aasialaisista ravintoloista, miltei poikkeuksetta Naschmarktin ruokia edullisemmin hinnoin. Naschmarkt-tori ja sen ruokapaikat ovat sunnuntaisin kiinni, mutta kadun muut ravintolat ovat avoinna sunnuntaisin.

Neubau

Neubau on hyvää maastoa kaikenlaisille ruoille, ja siellä on tarjolla niin wieniläisiä ruokia kuin muualtakin tulevia ruokia, erityisen hyvin aasialaisia, turkkilaisia ja muita Lähi-idän ruokia. Kasvissyöjille soveltuva Maschu Maschu (Neubaugasse 20) [kartalla], jolla on myös piste Bermudan kolmiossa Rabensteig-kadun varrella, on oiva paikka syödä vähän erilaisia Lähi-idän ruokia. Pienellä budjetilla liikkeellä olevat löytävät Neubausta ja sen liepeiltä valtavan määrän pikaruokia myyviä kioskeja, samoin kuin muitakin kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Neubaussa ravintoloita tai muita ruokapaikkoja ei erikseen tarvitse etsiskellä, vaan niitä on samoilla kaduilla kuin kauppojakin. Neubaussa on myös huomattava määrä grillikioskeja ja muita pikaruokapaikkoja, jotka ovat edullisia, nopeita paikkoja täyttää mahansa.

Spittelberg
Spittelberg-alue on mielenkiintoinen paikka nauttia tunnelmallinen ateria.

Spittelberg

Mielenkiintoinen paikka nauttia tunnelmallinen ateria on Spittelberg-alue [kartalla], joka on MuseumsQuartierin takana, Burggassenja Spittelberggassen välissä. Alueen biedermeier-rakennusten keskellä on mukava nauttia tyypillisiä paikallisia ruokia ja juomia.

Yksi pidetty Spittelbergin ravintola on Boheme (Burggasse 17).

Ruokailu muualla kuin keskustassa

Ruokapaikan löytäminen ei muuallakaan Wienissä ole kiven takana, vaan missä tahansa osassa kaupungin keskustaa on valtava määrä kahviloita, ravintoloita ja pikaruokakojuja. Kojut ovat nykyisin varsin monipuolisia, monet tarjoavat kokonaisia aterioitakin ja etenkin aasialaiset ruoat sopivat kasvissyöjillekin.

Schöne Perle, Leopoldstadt
Leopoldstadt on hyvää maastoa löytää ravintoloita, ja hyvä paikka täällä syödä kasvisruokia, wieninleikkeitä ja tyypillisiä paikallisia ruokia on Schöne Perle.

Leopoldstadt

Leopoldstadt on hyvää maastoa löytää ravintoloita, ja kaupunginosa on muutenkin hyvä alue majapaikalle ja lisäksi tutustumispaikaksi niille, joilla on aikaa enemmän kuin pari päivää. Leopoldstadtiin voi kävellä Schwedenplatzilta muutamassa minuutissa, mutta kaupunginosan läpi kulkevat myös raitiovaunut ja sen alueella on metroasemiakin. Hyvä paikka täällä syödä kasvisruokia, wieninleikkeitä ja tyypillisiä paikallisia ruokia on Schöne Perle (Grosse Pfarrgasse 2) [kartalla].

Paljon erilaisia ruokapaikkoja pikaruokapaikoista ravintoloihin on Leopoldstadtin torialueen eli Karmeliterplatzin [kartalla] ympäristössä. Siellä on kaikkein paras syödä silloin kun torilla on elämää, ja näin se on erityisen hyvä paikka lounaalle maanantaista lauantaihin. Muulloinkin siellä on ravintoloita avoinna, mutta se on etenkin iltaisin ja sunnuntaisin hiljainen paikka.

Josefstadt ja Ottakring

Josefstadt on lyhyen matkan päässä ytimestä, ja sinne on helppo suunnata metrolla (asemat: Josephstädter Strasse ja Thaliastrasse).

Sen vieressä, moottoritien toisella puolella on Ottakring, jonka puolella on Brunnenmarkt. Se on Brunnengassen varrella oleva torikatu, jonka päässä on Yppenplatz-aukio [kartalla]. Alueella on suuri määrä autenttisia turkkilaisia ruokia myyviä ravintoloita ja kioskeja, samoin kuin paljon muitakin ruokapaikkoja. Alue on varteenotettava vierailupaikka etenkin viikolla aina varhaiseen iltaan asti, mutta lauantaisin siellä voi olla tungosta ja sunnuntaisin ei juuri mikään ole avoinna.

Lisää asiaa Wienin ravintoloista:

Wien.info esittelee ravintoloita.

Tripadvisor-sivuilla on lisätietoa ja kommentteja Wienin ravintoloista.

Aasialainen ravintola
8–10 euron aterioita saa joistain aasialaisista ravintoloita.

Hintataso

Wienin ravintoloissa on nykyään aika samanlainen hintataso kuin Suomessa, ja se on huomattavasti hintavampi kaupunki ravintoloidensa puolesta kuin Saksan suuret kaupungit. Aterioiden hinnat ovat siellä viime vuosina nousseet melkoisesti, mutta siellä on edelleen halpojakin ravintoloita.

Jos mielii syödä edullisesti mutta kunnollisen aterian, kaikkein halvinta se on metroasemien ja muiden liikenteen solmukohtien pikaruokapisteissä. Niitä on esimerkiksi Schwedenplatzilla useita, ja niissä voi syödä varsinaisen aterian 5–8 eurolla.

Edullisimmat ravintola-ateriat, joihin kuuluvat normaalien ravintoloiden lounastarjoukset, maksavat 8–10 euroa. Tällaisia aterioita saa muulloin kuin lounasaikaan joistain aasialaisista ravintoloita ja kebabpaikoista, joita on etenkin Westbahnhofin vieressä olevilla kaduilla.

Jos haluaa syödä kunnollisen aterian Beisln-ravintoloissa, joutuu ateriasta muulloin kuin lounastarjousten aikaan maksamaan vähintään 15 euroa, ja ateriaan voi hyvin kulua 20–25 euroa. Myös muissa varsinaisissa ravintoloissa hintataso on tätä luokkaa, eikä Wienin varsinaisissa ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu, voi haaveilla syövänsä kovin halvalla.

Kebab-koju, Schwedenplatz
Edullisimpia ruokapaikkoja Wienissä ovat kebab- ja makkarakojut. Esimerkiksi Schwedenplatzin halvoissa ravintoloissa ja kojuissa selviää 4–8 eurolla.

Jos illallisella haluaa säästää, kannattaa mennä torikatujen tuntumaan tai Äussere Mariahilfer Strasselle Westbahnhofin taakse. Niistä saa pita-kebabin alkaen neljällä eurolla, isomman dürüm-rullan hivenen kalliimmalla ja kokonaisen kebabateriankin alle 10 eurolla. Myös nakkikioskit ja muut pikaruokakojut myyvät makkaroita ja muitakin ruokia edullisesti, ja pienellä matkakassalla liikkeellä olevien kannattaa mieluummin ruokailla niissä kuin normaaleissa ravintoloissa, joissa ateriaan kuluu aivan samalla tavalla kuin Suomessakin.

Juomarahat

Wienissä harrastetaan juomarahojen antamista selvästi enemmän kuin kotimaassa, ja normaalia on ainakin pyöristää loppusumma lähimpään vitoseen tai kymppiin ravintoloissa, joissa on pöytiintarjoilu. Nykyään Wienissä on paljon itsepalvelupaikkoja ja valtavasti myös erilaisia ruokia tarjoavia kioskeja, toreja ja markkinoita, eikä niissä tietenkään jätetä juomarahoja.

Jos palvelu on erityisen hyvää ja ystävällistä, kannattaa jättää 10–15 % laskun loppusummasta juomarahaksi.

Maksukortit

Wienissä otetaan vastaan entistä enemmän maksukortteja, joista Visa ja Mastercard ovat yleisimmät, mutta siellä ei kulujen takia pieniä summia maksettaessa yleensä käytetä kortteja. Edulliset ruoat kuten makkarat ja kebabit, joita eniten tarjoillaan kioskeista ja kojuista, pitää aina ostaa käteisellä, ja itse asiassa muihin kuin hienoihin ravintoloihin menevällä on hyvä aina olla käteistä mukana ateriaa varten.

Ruokailuajat

Wienin ravintolat ovat avoinna klo 11–12 alkaen myöhään, yleensä 23–24 asti. Suuri osa ravintoloita on avoinna kaikkina viikonpäivinä, joskin jotkin ytimen ulkopuolella sijaitsevat ravintolat rajoittavat aukioloaikojaan viikonloppuisin tai voivat olla kiinni lauantaisin tai sunnuntaisin tai molempina viikonlopun päivinä.

Sunnuntaisin lähes kaikki kaupat mutta myös monet ravintolat ja ruokapisteet ovat kiinni, jopa turistien suosimassa ydinkeskustassa. Vilkkailla paikoilla kuten Schwedenplatz-aukiolla ruokakojut ja muut paikat ovat avoinna erittäin hyvin myös sunnuntaisin ja myöhään yöllä ja osa läpi yönkin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Yksi tutustumisen arvoinen ravintola on myös Salm Bräu, panimoravintola, joka on vanhassa luostarissa, osoite Rennweg 8. Kävellen keskustasta n. 15-20 min, tai ratikalla, linja 71 pysäkki Unteres Belvedere. Vaikka klise, niin en ole parempaa Wienin leikettä saanut missään muualla, toki muutenkin ruoka ja olut hyvää. /wiskari

Jos majoittuu, tai muuten on lähellä Petrusgassea, Landstrasser-Hauptstrassen poikkikatua, niin kannattaa poiketa Petrus&Paulus Stuben -nimisessä paikallisväestön suosimassa olut-tuvassa/ravintolassa Petrusgassen ja Paulusgassen kulmassa. Ei välttämättä mikään gourmetpaikka, mutta isot annokset hyvää ruokaa ja kohtuu hinnalla, hyvän ja nopean palvelun kera. Esim. huhtikuussa 2014 illallinen kahdelle oluineen ja viineineen sekä brandyt päälle vain 32€, jolla hinnalla Tampereella saattaa juuri saada alkupalat.... Suosittelen.
Myös keskikaupungilla sijaitsevat 2 Figlmüller-ravintolaa, osoitteessa Wollzeile 5, sekä Bäckerstrasse 6, ovat käymisen arvoisia ravintoloita, mutta kannattaa varautua jonottamaan, tuntuivat olevan sekä paikallisten että turistien suosimia. /wiskari

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti