Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Salzburg
Salzburg
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Salzburg
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pilviä vuoristomaisemassa
Alppien pohjoisosissa sijaitsevassa Salzburgissa säät ovat keskieurooppalaiseen tyyliin huonosti ennustettavissa mutta Suomen säitä huomattavasti leudompia ja lämpimämpiä.

Salzburgin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Salzburgissa nyt

Sääennuste

Itävallan meteorologian laitoksen (ZAMG) tarjoama Salzburgin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Lumitilanne Salzburgin ympäristössä

On the Snow / Salzburg

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Salzburgissa on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Alppien pohjoisosissa sijaitsevassa Salzburgissa on vaikeasti määriteltävä ilmasto, mutta säät siellä ovat keskieurooppalaiseen tyyliin huonosti ennustettavissa ja Suomen säitä huomattavasti leudompia ja lämpimämpiä. Kaupungissa sataa kesäkaudella melkoisesti, talvisin tulee jonkin verran pysyvää lunta ja aurinko paistaa vähän eli 1700 tuntia vuodessa.

Kesäkausi, joka Salzburgissa on yhtä tärkeä matkustuskausi kuin talvikausikin, pyörähtää liikkeelle huhti- tai toukokuun aikana, jolloin päivälämpötilat nousevat yleensä yli 15 asteen ja lähentelevät toukokuussa 20 astetta. Yöt pysyttelevät keväällä viileinä, ne eivät keskikesälläkään keskimäärin kohoa yli 13 asteen mutta päivälämpötilat ovat heinä- ja elokuussa helteen puolella tai lähellä sitä. Heinäkuu on lämpimin kuukausi, elokuu toisiksi lämpimin mutta kesäkautta varjostavat tihkusateet eli ”Schnürlregen” kuten salzburgilaiset ne tuntevat. Sateisinta on keväällä ja keskikesällä, jolloin joka kuukausi on luvassa vettä 10–15 vuorokautena. Kesäkausi jatkuu syyskuussa lämpimänä ainakin alkukuun, mutta yöt alkavat viiletä ja pahimpina öinä Salzburgissa on syyskuussa käyty pakkasen puolella. Syyskausi jatkuu leutona vielä lokakuussa, jolloin on keskimäärin vielä noin 15 astetta päivisin, ja lokakuussa sataa vain noin puolet siitä mitä keskikesällä. Kevät ja kesä ovat aurinkoisimpia aikoja Salzburgin ympäristössä, ja eniten aurinkoa saadaan maalis- ja lokakuun välisenä aikana, ja toukokuun alusta elokuun loppuun on erityisen aurinkoista.

Talvikausi alkaa marraskuussa, jolloin kuun lopussa jo hiihdetäänkin, ja vaikka marraskuussa päivälämpötilat ovat vielä lähellä 10 astetta, voi öisin hyvin olla pakkasta ja luntakin tulee keskimäärin 5 senttiä marraskuun aikana. Joulukuussa on jo hyvin talvista, aurinko paistaa marraskuutakin vähemmän ja lunta sataa vähän väliä, niin että lähes joka toinen päivä tulee lisää lunta. Talvikausi kestää marraskuulta maaliskuulle, ja esimerkiksi hiihto- ja laskettelukaudet ovat yleensä lumien puolesta marraskuun viimeiseltä viikolta maaliskuun puoliväliin tai kuun loppupuolelle. Lunta tulee tasaisesti noin 10 senttiä kuukaudessa, aurinko ei juuri paista ennen helmikuun loppua, päivälämpötilat ovat 4–5 asteessa ja öisin on 2–4 astetta pakkasta.

Vaikka talvikausi on monin tavoin talvinen vuodenaikana, voi silloin esiintyä föhntuulia, jotka voivat nostaa ilman lämpötilaa äkillisesti, muutamassa minuutissa jopa 15 astetta. Ne eivät kuitenkaan vaikuta hiihtokeleihin, jotka ylempänä Alpeilla ovat yleensä hyvät koko talvikauden ajan.

Parhaat matkustusajat

Salzburg kuuluu niihin harvoihin Euroopan kaupunkeihin, joihin ympäri vuoden matkustetaan sekä aktiivilomalle että nähtävyyksiä katsomaan. Sekä talvi- että kesäkausi ovat käypiä ajankohtia vierailla kaupungissa, ja vähiten väkeä siellä on liikkeellä siirtymäkausina, huhtikuussa ja loka-marraskuussa. Salzburgissa voi tutustua nähtävyyksiin ja sellaisin kohokohtiin kuin Sound of Music koska tahansa, kelit ovat siellä talvisinkin kaikin tavoin miellyttävät ja muutama lämpöaste päivisin varmistaa sen, että terassilla voi Alpeilta tuttuun tyyliin istuskella kevättalven aurinkoisina iltapäivinä.

Talvikausi on suosittua aikaa lähteä nimenomaan hiihtämään, laskettelemaan tai harrastamaan muita talvilajeja. Paras ajankohta niille on marraskuun lopulta maaliskuun puoliväliin, mutta parasta ja suosituinta aikaa ovat helmikuun loppu ja maaliskuun alku, jolloin päivisin on miellyttävän lämmintä ja aurinko voi hyvinkin paistaa. Marraskuulta helmikuun puolivälin paikkeille aurinko ei juuri näyttäydy, mikä vaikuttaa Salzburgin tunnelmaan, mutta talviaktiviteetteihin säillä ei yleensä ole vaikutusta. Talvikaudella voi lähteä katselemaan nähtävyyksiä ja tutustumaan Salzburgiin muutenkin kuin urheilumielessä, mutta päivät ovat lyhyitä, vaatetta pitää olla mukana ja pukeutuminen on etenkin kevättalvella vaihtelevien lämpötilojen takia hankalaa. Talvikaudella kaupungissa on vähemmän väkeä kuin kesällä, mutta tällöinkin joululomat ja helmikuun kahden viimeisen viikon lomat tuovat normaalia enemmän vierailijoita kaupunkiin. Talvikaudella nähtävyyksien kiertely on helpompaa kuin kesällä, sillä harvaan paikkaan on tungosta ja valtaosa Salzburgissa pyörivistä on ylhäältä Alppien hiihtokeskuksista tullut käymään kaupunkiin päiväretkelle. Talvikaudella viikot ovat aina viikonloppuja hiljaisempia aikoja vierailla Salzburgissa, ja näin ollen päiväretkelle sinne kannattaa lähteä muulloin kuin lauantaina tai sunnuntaina.

Kevätkausi alkaa Salzburgissa varsin varhain, mutta luonto siellä on kauneimmillaan ja patikointipolut kuivina vasta toukokuun alkupuolelta eteenpäin. Ennen koulujen lomia toukokuussa ja kesäkuun alussa kaupungissa on aurinkoista ja varsin väljää, mutta juhannuksesta eteenpäin vierailijoiden määrä kasvaa. Eniten matkustajia Salzburgissa on perinteisesti heinä- ja elokuussa, jolloin viikollakin on armottomia tungoksia. Salzburgissa käydään ahkerasti kesän aikana, sen ympäristön nähtävyydet ja merkkipaikat ovat nekin vilkkaita ja vilkkain ajankohta on heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin. Syyskuussa ihmisiä alkaa olla vähemmän, ja alkukesän tavoin syyskuu on yksi parhaita kuukausia lähteä Salzburgiin lomalle, jolla katsellaan nähtävyyksiä ja tutustutaan kulttuuriin. Lokakuun alkupuoli voi vielä olla aivan hyvää säiltään sekin, mutta syksy alkaa auttamatta viimeistään lokakuussa, jolloin aurinko ei juuri enää näyttäydy ja jolloin vain odotellaan marraskuussa alkavia hiihtokelejä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/09

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti