Parlamenttitalon patsaat kauniissa säässä
Suurimmat erot Suomen säihin ovat Wienin pidemmät ja kuumemmat kesät ja muutaman viikon lyhyemmät talvet. Säät ovat myös Suomea arvaamattomampia.

Wienin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Wienissä nyt

Sääennuste

Itävallan meteorologisen laitoksen (ZAMG) tarjoama Wienin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Wienissä on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Huomattavasti eteläisemmästä sijainnistaan huolimatta Wienin säät eivät ratkaisevasti eroa Etelä-Suomen säätiloista. Neljä vuodenaikaa eroavat Itävallan pääkaupungissa selkeästi toisistaan. Normaaliin talveen kuuluu joskus paljonkin lunta, ja pakkastakin saattaa olla saman verran kuin kotimaassa talvikaudella, joka on joulukuusta maaliskuulle.

Suurimmat erot Suomen säihin ovat pidemmät ja kuumemmat kesät ja muutaman viikon lyhyemmät talvet. Säät ovat myös Suomea arvaamattomampia, ja näin talvellakin saattaa joskus olla 10 astetta lämmintä ja kesät voivat ajoittain olla pilvisiä ja kotimaatakin koleampia. Pysyvää lumipeitettä Wienissä ei monina talvina ole, vaan lunta sataa ja se sulaa usein montakin kertaa talvikauden aikana, ja lumisten, kylmempien kausien välissä on usein päiviä, joina lämpötila kohoaa reilusti plussan puolelle.

Kesäkausi on Wienissä pitkä ja kuuma, ja lämpötilat nousevat hellelukemiin huomattavasti kotimaata herkemmin. Kesäkausi pyörähtää liikkeelle usein pääsiäisen siivittämänä. Huhti-toukokuun vaihteeseen mennessä terassit ilmaantuvat kaupunkikuvaan ja elämä siirtyy ulkosalle. Kesäkausi jatkuu pidempään kuin kotimaassa. Elokuu on kokonaan kesäinen, syyskuussakin lämpötila kohoaa usein hellelukemiin ja lämpimät ilmat voivat jatkua lokakuun alkupuolelle.

Talvikausi alkaa Wienissä joulukuun aikana, ja ilmat pysyttelevät melko leutoina yleensä jouluun asti: varsinainen talvi alkaa vuodenvaihteen aikoihin. Varsinainen talvikausi kestää helmi-maaliskuun vaihteeseen, ja jo maaliskuussa joinain vuosina Wienin upeat puistot pääsevät oikeuksiinsa ja kaupunkiin voi matkustaa varmana siitä, että siellä pääsee nauttimaan kaikista sen parhaista puolista.

Parhaat matkustusajat

Wien on hyvä koko vuoden matkakohde, lukuun ottamatta joitain kaikkein kiireisimpiä aikoja. Etenkin elokuu ja sen kaksi ensimmäistä viikkoa ovat huonoja aikoja matkustaa kaupunkiin, sillä siellä on silloin usein hyvin kuumaa, monet kaupat ja ravintolat ovat lomien takia kiinni ja kaupunkiin virtaa valtava määrä turisteja. Mikäli Wieniin haluaa matkustaa elokuussa, on sen loppupuoli yleensä jonkin verran alkua rauhallisempi, ja sama pätee toisin päin myös heinäkuuhun: mikäli kaupunkiin mielii kuumaan heinäkuun aikaan, ovat sen kaksi ensimmäistä viikkoa yleensä rauhallisempia kuin loppukuu.

Wienin kaikki neljä vuodenaikaa ovat varsin miellyttäviä aikoja matkustaa kaupunkiin, lukuun ottamatta kaikkein kuumimpia kausia. Suomea jonkin verran leudompi talvikausi on tunnelmallinen ja rauhallinen aika matkustaa kaupunkiin, ja tällöin voi myös kesää paremmin nauttia kaupungin kulttuuri- ja urheilutapahtumista. Mikäli Wienin haluaa nähdä hehkeimmillään, on aika pääsiäisestä kesäkuun alkuun siihen hyvää aikaa, ja tällöin kaupungin kulttuurielämäkin on vilkasta.

Muita hyvin kiireisiä aikoja matkustaa Wieniin ovat pääsiäinen, aika joulukuun alkupuolelta tammikuun ensimmäisen viikon loppuun ja Euroopan koulujen talvi- ja syysloma-ajat, joita tyypillisesti on helmi- ja lokakuussa. Muina aikoina kaupungissa ei välttämättä ole täysin rauhallista, sillä hiljaisimpina matkustusaikoina Wien on koululaisryhmien suuren suosion kohteena, ja ne saattavat huonolla tuurilla tukkia joitain nähtävyyksiä ja kenties täyttää edullisimpia majapaikkoja, etenkin virallisia HI-hostelleja. Tyypillisesti maalis-toukokuu on koululaisryhmien lempiaikaa vierailla Wienissä.

Suomesta Wieniin matkustetaan mielellään pääsiäisenä, koulujen kesälomien aikaan, syyslomilla ja joulun-uudenvuoden tienoihin. Näinä aikoina pakettimatkojen hinnat ovat usein kalliimpia kuin muina aikoina, ja pienellä budjetilla liikkeellä olevat karttavat kiireisimpiä matkustusaikoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja päivitetty: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti