Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parlamenttitalon patsaat kauniissa säässä
Suurimmat erot Suomen säihin ovat Wienin pidemmät ja kuumemmat kesät ja muutaman viikon lyhyemmät talvet. Säät ovat myös Suomea arvaamattomampia.

Wienin sää, ilmasto ja parhaat matkustusajat

Sää Wienissä nyt

Sääennuste

Norjan meteorologisen laitoksen tarkkana pidetty pitkän ajan ennuste Wieniin.

Itävallan meteorologisen laitoksen (ZAMG) tarjoama Wienin sääennuste kertoo, minkälaista säätä alueelle on odotettavissa lähipäivinä.

Milloin matkustat?

Katso, miten lämmintä Wienissä on ollut eri kuukausina viime vuosina:

Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu

Ilmasto

Huomattavasti eteläisemmästä sijainnistaan huolimatta Wienin ilmasto ei ratkaisevasti eroa Etelä-Suomen ilmastosta. Neljä vuodenaikaa erottuvat Itävallan pääkaupungissa selkeästi toisistaan, ja talvisin on kylmää ja kesäisin lämmintä ja usein kuumaakin. Normaaliin talveen kuuluu joskus paljonkin lunta, ja pakkastakin saattaa olla saman verran kuin kotimaassa talvikaudella, joka on joulukuusta maaliskuulle.

Suurimmat erot Suomen säihin ovat pidemmät ja kuumemmat kesät ja muutaman viikon lyhyemmät talvet. Säät ovat myös Suomea arvaamattomampia, ja näin talvellakin saattaa joskus olla 15 astetta lämmintä ja kesät voivat ajoittain olla pilvisiä ja kotimaatakin koleampia. Pysyvää lumipeitettä ei Wienissä ole, vaan lunta sataa ja se sulaa muutaman päivän tai korkeintaan kahden viikon päästä pois. Lumisten, kylmempien kausien välissä on usein päiviä, joina lämpötila kohoaa reilusti plussan puolelle. Tyypillinen talvikauden sää on muutaman asteen plussan puolella oleva, täysin pilvinen päivä, joka on lyhyt ja jota seuraa yö, jonka aikana lämpötila tippuu ainakin jonkin verran nollan alapuolelle.

Kesäkausi on Wienissä pitkä ja kuuma, ja lämpötilat nousevat hellelukemiin huomattavasti kotimaata herkemmin. Sekä heinä- että elokuussa on lähes poikkeuksetta hellettä, ja myös kesä- ja elokuu ovat kuukausia, jolloin hellelukemia on usein. Kesällä sataa vähemmän kuin muina vuodenaikoina, ja näin neljänä kuukautena aurinko paistaa huomattavasti enemmän kuin muulloin, jolloin on mieluiten pilvistä. Myös huhti-, touko- ja syyskuu ovat normaalia aurinkoisempia kuukausia, loka- ja marraskuu ovat kohtalaisen aurinkoisia mutta muut kuukaudet ovat pääosin pilvisiä.

Kesäkausi alkaa yleensä huhtikuussa mutta joinain vuosina jo maaliskuun loppupuolella on keväisen oloista. Huhtikuussa on luvassa 15–18 asteen päivälämpötiloja, mutta yöt ovat vielä viileitä. Vasta toukokuussa, jolloin päivälämpötilat yleensä ovat 20 asteen paremmalla puolella, on öisin yli 10 astetta. Yöt ovat suhteellisen viileitä koko kesän ajan, sillä vain heinä- ja elokuussa on öisin varmasti yli 15 astetta. Ajoittain, hellejaksojen aikana, jolloin päivisin on lähes 40 astetta, yöt ovat trooppisia, ja näin keskikesällä ilmastoitu huone on joillekin välttämättömyys. Myös elokuu on kokonaan kesäinen, syyskuussakin lämpötila kohoaa usein hellelukemiin ja lämpimät ilmat voivat jatkua lokakuun alkupuolelle.

Syyskuussa säät voivat olla monenlaisia, mutta yleensä ensimmäiset kaksi viikkoa on helteistä ja aivan kesäistä ja vasta kuun jälkimmäisellä puoliskolla alkaa tulla viileämpää ja myös pilvisempää kuin kesällä. Monina vuosina säät kuitenkin ovat syyskuussa ja vielä lokakuun alussakin kesäisiä, ja terassit, jotka ilmaantuvat katukuvaan huhtikuun aikana, pysyvät paikoillaan ainakin lokakuun alkuun asti.

Talvikausi alkaa Wienissä lokakuun aikana, mutta ilmat pysyttelevät melko leutoina yleensä jouluun asti. Varsinainen talvi alkaa vuodenvaihteen aikoihin, ja joulukuun loppupuolelta aina maaliskuun ensimmäiselle puoliskolle päivisin on 3–6 astetta ja öisin on pakkasta. Varsinainen talvi kestää maaliskuun puolivälin tienoille, mutta joinain vuosina talvikausi jatkuu pitkälle huhtikuuhun.

Terasseja kanaalin varrella
Säistä voi nauttia vaikka Donaukanal-kanaalin varrella olevilla terasseilla, joilla on myös hiekkaranta.

Parhaat matkustusajat

Wien on hyvä koko vuoden matkakohde, lukuun ottamatta joitain kaikkein kiireisimpiä ja säiltään huonoimpia aikoja. Etenkin elokuu ja sen kaksi ensimmäistä viikkoa ovat huonoja aikoja matkustaa kaupunkiin, sillä siellä on silloin usein hyvin kuumaa, monet kaupat ja ravintolat ovat lomien takia kiinni ja kaupunkiin virtaa valtava määrä turisteja. Mikäli Wieniin haluaa matkustaa elokuussa, on sen loppupuoli yleensä jonkin verran alkua rauhallisempi, ja sama pätee toisin päin myös heinäkuuhun: mikäli kaupunkiin mielii kuumaan heinäkuun aikaan, ovat sen kaksi ensimmäistä viikkoa yleensä rauhallisempia kuin loppukuu.

Wienin kaikki neljä vuodenaikaa ovat varsin miellyttäviä aikoja matkustaa kaupunkiin, lukuun ottamatta kaikkein kuumimpia kausia ja sellaisia siirtymäkuukausia kuin maaliskuu ja marraskuu. Suomea jonkin verran leudompi talvikausi on kuitenkin tunnelmallinen ja rauhallinen aika matkustaa kaupunkiin, ja tällöin voi myös kesää paremmin nauttia kaupungin kulttuuri- ja urheilutapahtumista. Mikäli Wienin haluaa nähdä hehkeimmillään, on aika pääsiäisestä juhannukseen siihen hyvää aikaa, ja tällöin kaupungin kulttuurielämäkin on vilkasta.

Muita hyvin kiireisiä aikoja matkustaa Wieniin ovat pääsiäinen, aika joulukuun alkupuolelta tammikuun ensimmäisen viikon loppuun ja Euroopan koulujen talvi- ja syysloma-ajat, joita tyypillisesti on helmi- ja lokakuussa. Muina aikoinakaan kaupungissa ei välttämättä ole täysin rauhallista, sillä hiljaisimpina matkustusaikoina Wien on koululaisryhmien suuren suosion kohteena, ja ne saattavat huonolla tuurilla tukkia joitain nähtävyyksiä ja kenties täyttää edullisimpia majapaikkoja. Tyypillisesti maalis-toukokuu on koululaisryhmien lempiaikaa vierailla Wienissä, mutta heidän matkansa ajoittuvat yleensä arkipäiviin.

Suomesta Wieniin matkustetaan mielellään pääsiäisenä, koulujen kesälomien aikaan, syyslomilla ja joulun-uudenvuoden tienoihin. Näinä aikoina pakettimatkojen hinnat ovat usein kalliimpia kuin muina aikoina, ja pienellä budjetilla liikkeellä olevat karttavat kiireisimpiä matkustusaikoja. Jos Wieniin matkustaa kiireisimpinä aikoina, kannattaa varaukset tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja esimerkiksi kahden tai kolmen kuukauden varoajalla voi saada kohtuuhintaisia lentoja ja hinta-laatusuhteeltaan parhaita majapaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti