Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Äkkilähtöjen avulla voit löytää tavallista edullisemman matkan tai päätyä seikkailulle yllättävään paikkaan. Mutta mitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähdön varaamista? Lue kattava tietopaketti matkailijalle!
koristekuva Frankfurt on suuri liikenteen solmukohta ja sinne on Suomestakin suhteellisen helppo päästä. Suoria lentoja on sen verran, että välilaskullisia lentoja ei ole välttämätöntä katsella. Suomalaiset matkustavat lähes poikkeuksetta Frankfurtin lentoasemalle, jolta juna on kaikkein paras ja nopein kyyti kaupunkiin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Jyväskylä
Jyväskylä (täyskuva)

Jyväskylä – Tekemistä, nähtävää ja vinkkejä

Autetaan toinen toisemme Suomen parhaiden paikkojen luo. Lähetä menovinkkejä ja kerro hienoista nähtävyyksistä ja muista paikoista täällä tai muualla Suomessa, vaikka kotiseudullasi.

Harju, Neron portaat ylös Harjulle ja Harjun näkötorni

Harju on Jyväskylän ytimessä sijaitseva mäntymetsäinen harjumuodostelma ja suosittu ulkoilualue. Täällä on kuntoiluratoja, urheilukenttiä, kesäteatteri ja lisäksi vappuna ylioppilaat ja perheet kokoontuvat tänne vastaanottamaan ja juhlimaan vappua. Harjulle voi kiivetä Neron portaita pitkin. Harjun laella kohoaa Vesilinna näkötorneineen. Näkötornissa toimii Luontomuseo ja kahvila-ravintola. Näköalat Harjun laelta ovat upeat ja tämä vetääkin väkeä paikalle sankoin joukoin ihailemaan niitä.

visitjyvaskyla.fi/kohteet/harju-ja-nakotorni/

Ihantolantie 5, Jyväskylä (kartalla)

Nähtävää
Tekemistä

Laajis / Laajavuoren kiipeily- ja seikkailupuisto

Laajavuoren kesään kuuluu kiipeilyä pitkin ilmaan viriteltyjä ratoja ja köyliliukuja, joista huimin on lähes 250-metrinen, uskallusta vaativa Haikara-köysiliuku Laajavuoren eturinteen yli. Kiipeilypuiston puolella voi haastaa itseään erilaisilla puihin viritetyillä kiipeilyradoilla, jotka huipentuvat zipline-köysiliukuihin. Ratoja on helpoista, lähes maan pinnan tasolla kulkevista radoista yli 20 metrin korkeudessa kulkeviin, sekä fyysistä että henkistä kanttia vaativiin koitoksiin.

www.laajis.fi/seikkailupuisto

Laajavuorentie 15, Jyväskylä (kartalla)

Tekemistä
Vauhdikas
Hyvä kesäisin

Matti Nykäsen mäki ja muut Laajavuoren hyppyrimäet

Jyväkylän Laajavuoressa sijaitsee mäkihyppystadion, jolla on viisi hyppyrimäkeä, joita ilman ei Jyväskylää voi ajatellakaan. Yksi mäistä on nimetty Matti Nykäsen mukaan Nykäsen mäeksi, Mattihan oli Jyväskylän poikia. Jo jonkin aikaa mäki on valaistu Nykäsen muistoa kunnioittavalla valaistuksella. Sen keskipisteenä on valo, joka nousee ensin ylös mäkitorniin, siirtyy sitten hyppypaikalle ja laskee lopuksi mäkeä alas. Mäkitorniin voi itsekin kiivetä ihailemaan maisemia ja sen juurella olevaan kahvilaan voi piipahtaa kahville ja pullalle.

visitjyvaskyla.fi/kohteet/matti-nykasen-maki/

Hyppyritie 131, Jyväskylä (kartalla)

Nähtävää

Alvar Aalto -museo

Aallon arkkitehtuuriin, muotoiluun ja henkilöhistoriaan pääsee tutustumaan pintaa syvemmältä Jyväskylän Alvar Aalto -museossa. Museossa on esillä perusnäyttely, jossa kerrotaan Alvar Aallon elämästä ja laajasta tuotannosta esineiden ja kalustettujen interiöörien avulla ja vaihtuvia näyttelyitä. PÄIVITYS: Alvar Aalto -museo suljetaan 2021 maaliskuussa peruskorjausten takia. Arvioitu avaamisajankohta 2023 elokuussa.

www.alvaraalto.fi/kohde/alvar-aalto-museo/

Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä (kartalla)

Nähtävää

Alvar Aallon suunnittelema Jyväskylän yliopiston kampus ja Seminaarinmäki

Vuonna 1951 Alvar Aalto voitti kutsukilpailun, joka koski Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun laajentamista. Kilpailussa piti suunnitella useita uudisrakennuksia ja osana sitä piti laatia myös alueen kokonaissuunnitelma. Suunnitelman pohjalta rakennettiin päärakennus, kirjasto, ruokala, opiskelija-asuntola ja monia muita rakennuksia. Rakennusten kiitosta saaneen sijoittelun esikuvana toimi amerikkalainen campus-periaate.

visit.alvaraalto.fi/fi/kohteet/jyvaskylan-yliopiston-ka...

Seminaarinkatu 15, Jyväskylä (kartalla)

Nähtävää
Rauhallinen

Hotelli Verso

Verso on hyvä ja yleisilmeeltään siisti hotelli aivan Jyväskylän keskustassa kävelykadun varrella. Lähellä on hyvät ostosmahdollisuudet, mm. kauppakeskus samassa korttelissa. Keskeisestä sijainnista huolimatta huoneisiin ei silti kuulu juuri mitään ääniä ulkoa. Aamiaisella on monipuolisesti kaikenlaista maistuvaa ja plussana tuore munakas, jonka saa pyytämällä keittiöstä vastavalmistettuna. Verso on hinta-laatusuhteeltaan oivallinen vaihtoehto ketjuihin kyllästyneille.

www.booking.com/hotel/fi/hotel-verso.fi.html

Kauppakatu 35, Jyväskylä (kartalla)

Ruokailu
Yöpyminen

Omena-hotelli

Edullisuus on Omena-hotellin valtti. Jos on valmis luopumaan tavallisten hotellien ylellisyyksistä ja hoitamaan hotelliyöpymisen yksityiskohdat itsepalveluperiaatteella, Omenassa tämä on mahdollista edullisesti. Ompussa hinta ja laatu kohtaavat, ja tämä hotelli on paras heille, jotka vain kaipaavat keskeistä tukikohtaa, jossa nukkua ja josta pääsee helposti hyödyntämään Jyväskylän keskustan palveluita, kuten haukkaamaan aamupalaa jossain lähistön kahvilassa tai ravintolassa.

www.booking.com/hotel/fi/omenahotelli-jyvaskyla.fi.html

Vapaudenkatu 57, Jyväskylä (kartalla)

Yöpyminen

Toivolan vanha piha - Tunnelmallinen pala Jyväskylän vanhaa puutalokaupunkia

1800-luvun pihapiiri, jossa toimii kymmenkunta yrittäjää. Täällä voi viettää aikaa rennosti yhdessä, kahvitella (kahvila Valkoinen puu, kokeile vaikka suklaa-pähkinäleivosta) ja tehdä ostoksia (Museokauppa Sparvin ja Titityy). Toivolan pihakioskista saa pientä makeaa ja suolaista suuhunpantavaa ja juomia. Käsityöläismuseon Kuparisepän talo ja Puusepän talo ovat vanhimpia pystyssä olevia taloja Jyväskykässä. Lankoja ja luonnonmateriaaleja myyvä Titityy on kaikkien käsitöitä tekevien aarreaitta.

toivolanpiha.fi/

Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä (kartalla)

Ostokset
Rauhallinen

Konttiravintola Morton - Loistava burgerpaikka

Jyväskylän parhaita hampurilaisravintoloita. Ota vaikka Little John Burger, joka on paikan klassikko tai suosituin burgeri, Delaware Burger tai Ridley Burger, jonka saa myös porkkana-pellavapihvillä. Lisukkeiksi vaikka rapeita bataattiranskalaisia tai normiranuja, joissa maistuu raikas, yrttinen maustekuorrute. Arkisin lounasaikaan tarjolla päivän burgeri tai salaatti lounashintaan. Hienot Jyväsjärven näköalat, hyvät burgerit ja kylmä juoma - mitä muuta enää voi toivoa. Vahva suositus.

morton.fi/konttiravintola/jyvaskyla/

Satamakatu 2, Jyväskylä (kartalla)

Ruokailu

Risteily Päijänteellä - Näe Jyväskylän kaunein puoli höyrylaivalta käsin

Päijänteen viehättävään saaristoon on kätevä tutustua höyrylaivaristeilyllä. Päivisin tehdään lounasristeilyjä ja illemmalla illallisristeilyjä. Samalla kun nautit laivan seisovan pöydän antimista, aluksen kapteeni kertoo rannoilla vastaan tulevista asioista. Matkaan voi lähteä myös vain nauttimaan kesästä ja maisemista (ei ruokailua). Risteilyt starttaavat Jyväskylän satamasta (Satamakatu 8) ja palaavat samaan paikkaan.

www.paijanne-risteilythilden.fi/lahivesiristeilyt/jyvas...

Satamakatu 8 (kartalla)

Tekemistä
Ruokailu
Hyvä kesäisin
Rauhallinen

Time Hostel - Edullinen ja siisti paikka yöpyä

Omailmeisen tyylikäs paikka viettää yönsä. Sijainti on hyvä ja rauhallinen. Kulku tapahtuu ovikoodeilla, erillistä vastaanottoa ei ole. Yhteistiloihin kuuluu yhteiskeittiö, oleskelutila ja kirjasto, joissa tapaat muita matkailijoita. Kirjastossa voit lukuhetken lisäksi pelata pelikonsolia ja lautapelejä. Pyykit saa pestyä talon pesukoneella ja kuivaksi kuivaimella. Vastuullisuus ja kestävyys huomioidaan, hostelli on mukana esimerkiksi Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmassa.

www.booking.com/hotel/fi/time-hostel-amp-apartments.fi.html

Vaasankatu 29, Jyväskylä (kartalla)

Yöpyminen

Hotelli Yöpuu - Tyylikäs pieni boutique-hotelli

Keskeisellä paikalla Jyväskylässä sijaitseva Yöpuu on viihtyisä ja klassisen tyylikäs boutique-hotelli. Se on hienostunut mutta ei tärkeilevä. Teema vaihtelee huoneittain, ja yksityiskohtiin on kiinnitetty huomiota, esimerkiksi Aalto-huoneessa teema on hammaslasista alkaen mietitty ja ehtaa Alvar Aaltoa. Hotellin aamiainen on runsas, ja jos haluaa syödä hotellin Pöllöwaari-ravintolassa, hyvä vinkki on kokeilla sen maistelumenua. Hotellin saunasta irtoaa hyvät löylyt. Palvelu on ystävällistä.

www.booking.com/hotel/fi/hotelli-yopuu.fi.html

Yliopistonkatu 23, Jyväskylä (kartalla)

Ruokailu
Yöpyminen

Padel Club Finland Jyväskylä - Keski-Suomen suurin padelkeskus

Tammikuussa 2022 avattu padelkeskus, jossa on 12 sisäkenttää, PadelShop-myymälä, pukuhuoneet ja sosiaalitila. Keskus on kooltaan Keski-Suomen suurin ja sijaitsee Jyväskylän Aholaidassa. Keskus on avoinna joka päivä aamunkoitosta alkuyöhön. Paikan päältä on mahdollista saada vuokralle varusteet. Kenttä varataan ja mailat voi vuokrata Playtomic-applikaatiolla, jonka kautta saa ovikoodin, jolla pääsee pelaamaan. Keskus on hieno ja tuli tarpeeseen Jyväskylässä.

padelclub.fi/jyvaskyla

Aholaidantie 3, Jyväskylä (kartalla)

Tekemistä
Vauhdikas

Frisbeegolfrata Vesalan Monttu

Uusi 2020 perustettu 18-väylänen rata muutaman kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Suunittelussa on ollut mukana Youtubestakin tunnettu Esa Salonen, ja radasta on monet muutkin tubettajat tehneet videoita. Rata on kilpatasoinen (AA1). Rata on maksullinen ja maksetaan MobilePayllä. Väylien piituudet ovat 51 ja 300 metrin välillä. Rata sijaitsee hiekkakuopalla ja siellä ei ole suuria korkeuseroja. Väyläopasteiden kanssa hieman hankaluuksia.

frisbeegolfradat.fi/rata/vesalan-monttu/

Neulakankaatie 64, Jyväskylä (kartalla)

Tekemistä
Hyvä kesäisin
Hyvä lapsiperheille

Kerro matkavinkkisi

Vinkkaa nähtävyydestä, kaupasta, ruokapaikasta, tapahtumasta tai ajanvietteestä – tai mistä tahansa hienosta asiasta.

Vinkin otsikko (esim. paikan nimi):
Kerro parilla kolmella lauseella lisää:
( 0 / 500 merkkiä käytetty )
Valitse seuraavista vaihtoehdoista ne, jotka sopivat vinkkiisi:
Verkkosivujen osoite:
Sijainti, mielellään katuosoite:
Lisätietoa sinusta tai yrityksestäsi:
Jos haluat, anna blogisi tai kotisivujesi osoite. Tieto näytetään jättämiesi vinkkien yhteydessä.
Toimituksemme käy läpi vinkit ennen julkaisua. Julkaisemme vinkit, jotka ovat asiallisia, ajantasaisia ja relevantteja. Tarpeen mukaan voimme stilisoida vinkkejä, kuten korjata kirjoitusvirheitä. Kun julkaistun vinkin tiedot vanhenevat tai muut syyt sitä edellyttävät, voimme poistaa vinkin. Lähettämällä vinkin hyväksyt nämä periaatteet.
Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti