Keski-Suomi – Vinkkejä ja matkakohteita

Kuvituskuva

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Hankasalmi

Joutsa

Tommolan tila - Perennanäyttely ja taimisto

Kukkien ja erityisesti perennojen ystävien kannattaa tehdä noin 30 kilometrin ja 25 minuutin ajomatka Joutsasta Tommolan tilalle. Täältä löytyy perennanäyttely, jossa kasvit näkee niiden oikeassa korkeudessa, muodossa ja värissä. Tilan yli 35-vuotisen olemassaolon aikana tänne on istutettu yli 3000 lajin ja lajikkeen kokoelmat. Heinäkuusta alkaen tilalta myydään myös sen omassa tarhassa kasvatettuja kirsikoita ja luumuja.

Leivonmäen kansallispuisto, Rutajoki kuohuvine koskineen

Leivonmäen kansallispuiston alueella risteilee useampikin pääosin helppokulkuinen reitti, jotka ovat sopivia päiväretkille. Harjujärven esteetön reitti on 700 m suuntaansa ja kuljettavissa myös pyörätuolilla. Muita reittejä ovat mm. Luupään lenkki (2km), Kirveslammen kierros (2km), Koskikaran kierros (3.5km) ja Mäyränkierros (5.5km) ja reittejä on muitakin. Maastopyörällä voi ajaa 22 km reitin. Kansallispuiston kohokohta on Rutajoki ja sen koski, minne reiteistä kulkee Koskikaran kierros.

Jyväskylä (14 vinkkiä)

Harju, Neron portaat ylös Harjulle ja Harjun näkötorni

Harju on Jyväskylän ytimessä sijaitseva mäntymetsäinen harjumuodostelma ja suosittu ulkoilualue. Täällä on kuntoiluratoja, urheilukenttiä, kesäteatteri ja lisäksi vappuna ylioppilaat ja perheet kokoontuvat tänne vastaanottamaan ja juhlimaan vappua. Harjulle voi kiivetä Neron portaita pitkin. Harjun laella kohoaa Vesilinna näkötorneineen. Näkötornissa toimii Luontomuseo ja kahvila-ravintola. Näköalat Harjun laelta ovat upeat ja tämä vetääkin väkeä paikalle sankoin joukoin ihailemaan niitä.

Laajis / Laajavuoren kiipeily- ja seikkailupuisto

Laajavuoren kesään kuuluu kiipeilyä pitkin ilmaan viriteltyjä ratoja ja köyliliukuja, joista huimin on lähes 250-metrinen, uskallusta vaativa Haikara-köysiliuku Laajavuoren eturinteen yli. Kiipeilypuiston puolella voi haastaa itseään erilaisilla puihin viritetyillä kiipeilyradoilla, jotka huipentuvat zipline-köysiliukuihin. Ratoja on helpoista, lähes maan pinnan tasolla kulkevista radoista yli 20 metrin korkeudessa kulkeviin, sekä fyysistä että henkistä kanttia vaativiin koitoksiin.

Jämsä (7 vinkkiä)

Pumptrack-rata lapsille

Maauimalan liikuntapuiston "pomppuradalla" eli pumptrackilla voi ajella vaikka polkupyörällä, potku- tai rullalaudalla ja rullaluistimilla. Radalla on runsaasti kurveja ja töyssyjä ja riittävästi pituutta vaikka minkälaisiin temppuihin. Kypärä ja suojukset on hyvä laittaa päälle täällä taituroidessa.

Mene uimaan

Jämsässä on useita uimarantoja ja uimahalli, jossa pääsee polskimaan.

Kannonkoski

Karstula

Keuruu

Tiltaltti - Ihanien tavaroiden kauppa

Tiltaltti myy kaikenlaista ihanaa pappilan vanhassa kivinavetassa keskellä Vanhaa Keuruuta. Valikoimiin kuuluu niin lahjatavaraa, vaatteita (paljon plus-kokoja), asusteita, luonnonkosmetiikkaa, ekologisia kodintuotteita, koruja, laukkuja, huiveja kuin hamam-pyyhkeitä. Samassa entisessä kivinavetassa eli nykyään Matkailukeskus Kamanan rakennuksessa toimii myös Keuruun matkailuneuvonta, josta saa vinkkejä Keuruun-vierailulle.

Hotelli Keurusselkä

Hotelli Keurusselkä on upealla paikalla, aivan Keurusselän rannalla sijaitseva retrohenkinen mutta siisti hotelli, jonka ikkunoista avautuu järvinäkymä. Se sopii erityisesti luonnonrauhaa hakeville, ja viime aikojen remontit ovat onnistuneesti kohentaneet sen olemusta. Hotellissa tarjotaan monipuolinen aamiainen ja lounasbuffet, ja koronahygienia on hyvin huomioitu eri puolilla. Lisäksi tarjolla on kaikenlaista ohjelmaa, kuten tansseja ja konsertteja. Hotellilla on myös oma pieni kylpylä.

Kinnula

Ruska Bar & Bistro

Lounaspaikka keskellä maalaiskylä, kesäterassi järvinäkymällä. Viikonloppuisin pitseria ja karaokea, toisinaan myös elävää musiikkia.

Kivijärvi

Local Cafe Aurora

Kahvila ja lounaspaikka keskellä maalaiskylää, kesäterassi ja herkulliset tuoreet munkit ja muut leivonnaiset. Avoinna 9-15 ma-pe la 10-14

Konnevesi

Hotelli-Ravintola Mierontie Oy

Tunnettu hyvästä kotiruokalounaasta ja maukkaista pizzoista, joiden pizzapohjat tehdään Konneveden Myllyn jauhoista, kuten myös suussasulavat munkit. Saman katon alla myös postipalvelut sekä baari. Majoitusta 1hh/2hh huoneissa, vain 30 min. automatkan päässä Etelä-Konneveden Kansallispuistosta. Tervetuloa leppoisan ja mutkattoman palvelun Mierontielle!

Kyyjärvi

Kyyjärvi camping, paikka auringossa

Mahtavan auringon laskun paikka. Pieni ja rauhallinen leirintä alue. Matala hiekkapohjainen järvi mihin on mukava suoraan saunasta pulahtaa. Mökeissä isot ikkunat suoraan järvelle

Laukaa

Luhanka

Multia

Muurame

Petäjävesi

Pihtipudas

Saarijärvi

Toivakka (3 vinkkiä)

Nukula - kohtaamisia luonnossa

Nukula, hyvinvointi- ja majoituspalveluja tarjoava perheyritys sijaitsee erämaajärvi-Päijänteen rannalla kaupungin ja liikenteen hälyn tavoittamattomissa historiallisessa maalaismiljöössä. Sinua hellitään lähiruualla, pehmeillä löylyillä, hiljaisuudella ja aktiviteeteilla. Tule kokoustamaan, juhlimaan tai viettämään mieltä lataava loma. Nukula on saanut Green Key -sertifikaatin vastuullisesta matkailu toiminnastaan ja Visit Finlandin myöntämän Sustainable Travel Finland -vastuullisuusmerkin.

Tommolan tila - Perennanäyttely ja taimisto

Kukkien ja erityisesti perennojen ystävien kannattaa tehdä noin 20 kilometrin ja 20 minuutin ajomatka Toivakasta Tommolan tilalle. Täältä löytyy perennanäyttely, jossa kasvit näkee niiden oikeassa korkeudessa, muodossa ja värissä. Tilan yli 35-vuotisen olemassaolon aikana tänne on istutettu yli 3000 lajin ja lajikkeen kokoelmat. Heinäkuusta alkaen tilalta myydään myös sen omassa tarhassa kasvatettuja kirsikoita ja luumuja.

Uurainen

Viitasaari

Äänekoski