Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Djurgården
Djurgårdenilla on runsaasti tilaa ja sieltä alkavat Tukholman maalaismaisemat, joihin kuuluu postikorttikauniita taloja, pihoja ja luontoa.

Lisää ajanvietevinkkejä

Tukholmassa riittää nähtävää ja tekemistä, mutta siellä ja lähiseudulla voi myös harrastaa ja puuhata kaikenlaista. Tällä sivulla annetaan muutama ajanvietevinkki Tukholmassa vieraileville.

Mene piknikille ja nauttimaan luonnosta Djurgårdenille

Djurgårdenin saari on tunnettu suurista museoistaan, joihin kuuluvat etenkin lapsiperheille suunnatut Junibacken ja ulkoilmamuseo Skansen. Valtaosa siitä on kuitenkin miellyttävää maalaismaastoa, jossa on hieno kesällä kävellä ja nauttia puhtaasta merellisestä tunnelmasta.

Mikäli haluaa rauhallisesti viettää aikaa Tukholmassa, ovat Djurgårdenin rantakalliot ja muut miellyttävät oleskelupaikat siihen hyvä ratkaisu, ja kaupunkilaisten lempipaikkoja tälle ovat kalliot ja rannat lähellä Waldemarsudde-museota ja Rosendalin luomupuutarhan ympäristössä [kartalla]. Täällä on runsaasti tilaa, ja Waldemarsudden ja Rosendalin välissä ovat Tukholman keskustan maalaismaisemat, joihin kuuluu postikorttikauniita taloja, pihoja ja luontoa. Täällä on hyvä tilaisuus ottaa aurinkoa kenenkään häiritsemättä, ja suojaisilta rannoilta on hyvät näkymät Södermalmille ja muualle Tukholmaan.

Mikäli mielii tänne nopeasti piknikille, kannattaa kaupassa käydä keskustassa ja hypätä historialliseen raitiovaunuun numero 7 tai bussiin numero 67, jotka tuovat Waldemarsudden viereen. Tilaa Djurgårdenissa on kaikkialla, ja etenkin rannat Skansenin toisella puolella, lähellä Rosendalsvägeniä ovat rauhallisia piknikpaikkoja kesäaikaan.

Mikäli ei halua lähteä piknikille mutta kuitenkin haluaa viettää aikaa Djurgårdenilla ja käydä siellä haukkaamassa jotain, ei hätä ole tämän näköinen, sillä Tukholman viehättävimpiä ruokapaikkoja on Rosendals Trädgårdskafé -kahvila (avoinna ma-su klo 11-17), jonka ruokalista muuttuu päivittäin ja jonka puutarhat ovat aina tutustumisen arvoisia. Djurgårdenilla on muitakin vastaavanlaisia ruokapaikkoja. Toinen erinomainen puutarhakahvila on Waldemarsudden museon vieressä sijaitseva Café Ektorpet (avoinna ti-su klo 11-17), jonka kesäiset kalaruoat ja pullakahvit ovat ylittämättömiä.

Tutustu Tukholmaan veneestä

Kuten kuka tahansa Tukholmaan laivalla matkustanut tietää, kaupungin edessä oleva saaristo on kaunis paikka kesäaikaan. Monet tekevät sinne kiertoajeluita tutuakseen paremmin tähän ainutlaatuiseen saariryhmään. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä sekin, että Tukholman keskusta on rakennettu 14 saarelle ja veneestä siihen on erittäin hyvä tutustua vaivatta ja ilman minkäänlaisia mahdollisten ruuhkien tai tungoksen aiheuttamia ongelmia.

Risteilylaiva, Nybrokajen
Tukholman keskusta on rakennettu 14 saarelle ja veneestä siihen on erittäin hyvä tutustua vaivatta. Kiertoristeilyt kulkevat Tukholman kauneimpien siltojen ja kanavien kautta.

Helpoin vaihtoehto on osallistua kiertoristeilylle, joka kulkee 50-200 minuutin ajan Tukholman kauneimpien siltojen ja kanavien kautta. Laivat lähtevät Strömkajen-laiturista Grand Hôtelin edestä, Nybroplanilta Strandvägenin edestä ja kaupungintalon edestä (Stadhusbron). Eniten kiertoristeilyjä ja muita laivaretkiä tehdään huhtikuun alkupuolelta joulukuun puoliväliin, mutta on olemassa myös talviristeilyjä, samoin kuin mitä erilaisimpia risteilyjä ruokailuristeilyistä jouluristeilyihin.

Mikäli ei halua osallistua turistivoittoiselle laivakierrokselle, Tukholmassa on monia vuokraamoita, joista saa erilaisia veneitä, kuten purjeveneitä, kanootteja, vesiskoottereita, polkuveneitä ja muita vesimenopelejä. Djurgårdsbron-sillan kupee on otollinen paikka vuokrata Sjöcaféet-kahvilasta kajakki, soutuvene tai polkuvene, ja sieltä saa vuokrattua myös pyöriä ja rullaluistimia. Toisella puolella siltaa oleva Strandbryggan puolestaan on oiva vuokrauspiste järeämmille vesipeleille, kuten purje- ja moottoriveneille huhtikuusta syyskuun loppupuolelle, ja sieltä saa vuokralle myös sähkökäyttöisen piknikveneen.

Lähde hautausmaalle

Odenplan-aukion lähellä sijaitsevan kaupunginkirjaston suunnitelleen Erik Asplundin toinen suuri luomus, Skogskyrkogården [kartalla] on ehdottomasti vierailun arvoinen, UNESCOn suojelema hautausmaa hivenen keskustan ulkopuolella. Paikalle pääsee helposti metrolla kulkemalla samannimiselle metroasemalle, jolta on lyhyt kävelymatka tälle laajalle hautausmaalle. Suuri osa tänne suuntaavista haluaa nähdä Greta Garbon haudan. Se onkin hyvä bongata, ja sille on helppo suunnistaa kylttien opastamana.

Hautausmaan toinen kiintopiste on krematorion ja kolmen kappelin tienoo, ja kaikki hautausmaan kappelit, patsaat ja muut rakennelmat ovat silmiä hivelevää katsottavaa mihin vuodenaikaan tahansa. Skogskyrkogården on hyvä vierailukohde milloin tahansa, ja hautausmaalla on hyvät puolensa niin kesällä kuin talvella ja niin auringonpaisteella kuin pilvisellä säälläkin. Greta Garbon lisäksi muita tunnettuja tänne haudattuja ovat hautausmaan ja sen rakennuksen pääasiassa suunnitellut arkkitehti Gunnar Asplund ja kirjailija Ivar Lo-Johansson.

Lähde uimaan ja kuntoilemaan

Tukholman puhtaat rannat vetävät kesäaikaan puoleensa melkoisesti ihmisiä, ja vähän keskustan ulkopuolella voi monessa paikassa uidakin silloin, kun ilmat sen sallivat. Ruotsissa kuten Suomessakin tosin karu totuus on se, että kesä on lyhyt ja vedet ovat aina melko viileitä, ja näin sisätiloissa uiminen ja muut siihen liittyvät tekemiset ovat monen mieleen.

Kaupungissa on nykyisin hyvin varusteltuja komplekseja, joissa voi paitsi uida myös käydä kuntosalilla, hyppiä aerobic-tunnilla ja rentoutua saunassa. Keskeisin uimahalli on Centralbadet (Drottninggatan 88) [kartalla], jonka hulppeissa jugendtyylisissä tiloissa voi paitsi uida ja saunoa myös nauttia mitä erilaisimmista hoidoista. Lippu uimaan maksaa 250 kruunua ma-to klo 15 asti, muulloin 350 kruunua. Sen ulkopuolella olevalla viehättävällä sisäpihalla on kahvila ja lounasravintola, joiden terassilla on kesällä mukava lounastaa tai juoda kahvit.

Edullisempi uimapaikka on Södermalmissa sijaitseva Eriksdalsbadet (Hammarby slussväg 8) [kartalla], jossa on uima-altaita sekä sisä- että ulkotiloissa. Täällä normaali aikuisten lippu maksaa 90 kruunua eli noin 10 euroa. Tänne on helppo saapua metrolla lähimmälle asemalle Skanstull. Kolmas vastaavanlainen paikka on Sturebadet (Sturegallerian, Stureplan), joka on Tukholman hienoimmassa ostoskeskuksessa Östermalmin kaupunginosassa oleva uimahalli. Siellä on mahdollisuus ottaa erilaisia hoitoja, alkaen noin 500 kruunulla per henkilö. Täällä on monenmoista hoitoa ja harrastusmahdollisuutta hulppeissa oloissa, ja täällä on myös aito turkkilainen kylpylä.

Lähde kummituskierrokselle

Venetsia on kuuluisa öisistä kummituskierroksistaan, ja myös Tukholmassa voi illan pimettyä ja kansalaisten mentyä kotiinsa osallistua kierrokselle, joka vie halki pimeiden porttikonkien ja sisäpihojen, lyhdyllä tietä valaisevan oppaan johdatuksella paikkoihin, joista eivät monet tukholmalaisetkaan tiedä mitään. Opas kertoo murhista, ratkaisemattomista rikoksista, paranormaaleista ilmiöistä, pelottavista huhuista ja muusta vertahyytävästä näillä ympäri vuoden järjestettävillä kierroksilla.

Kummituskierroksia järjestää ympäri vuoden toimiva Stockholm Ghost Tours. Vanhassakaupungissa tehtävät kierrokset ovat englanniksi, ne kestävät 90 minuuttia ja niitä suositellaan vain yli 7-vuotiaille. Aikuisilta liput maksavat 200 kruunua, lapsilta puolet tästä, ja kummituskierroksen jälkeen voi myös syödä järjestetyllä aterialla. Hyvät kävelykengät on syytä olla mukana, ja lokakuusta huhtikuulle myös lämpimät vaatteet ovat tärkeät tällä yleensä klo 18.30 Järntorget-aukiolta alkavalla kierroksella.

Lisätietoa

TimeOut-antaa lisävinkkejä mitä tehdä Tukholmassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti