Ruotsi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Tukholma
Tukholma
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tukholma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kaupungintalo
Tukholman upea kaupungintalo on monelle tuttu näky, mutta tähän tyylikkääseen rakennukseen kannattaa ehdottomasti tutustua lähemminkin.

Rakennuksia ja maamerkkejä

Tällä sivulla esitellään Tukholman olennaisimpia rakennuksia ja maamerkkejä, niin ydinkeskustassa kuin muuallakin.

Moneen nähtävyyteen ja etenkin rakennukseen on pääsymaksu, ja mikäli mielii moneen maksulliseen vierailukohteeseen loman aikana, voi olla kannattavaa hankkia Go City Stockholm -kortti.

Stadshuset - kaupungintalo

Tukholman upea kaupungintalo [kartalla] on monelle tuttu näky, mutta tähän tyylikkääseen rakennukseen kannattaa ehdottomasti tutustua lähemminkin. Sen alueella on mukava viettää aikaa ja tutustua erilaisiin patsaisiin, sisäpihaan ja rantanäkymiin, jotka venelaitureineen ovat kesäaikaan viehättävä näky.

Mikäli mielii tutustua myös kaupungintalon sisäosiin, pitää ottaa osaa opastetulle kierrokselle, jolle liput maksavat kesällä 100 kruunua, talvella 70 (alle 12-vuotiaille ilmainen). Kierroksia on eniten kesällä, ja niiden yhteydessä pääsee myös torniin. Ruotsin lisäksi kierroksia on englanniksi ja joskus muillakin kielillä. Kaupungintalon sisätilat ovat hulppeita. Erityisen hienoa nähtävää on Blå hallen eli Sininen sali, jossa Nobel-illalliset pidetään, ja lisäksi mahdollisuus on laskeutua alas samoja portaita, joita pitkin loppuvuodesta Nobelin palkinnon saaneetkin tulevat alas saliin.

Kaupungintalon sisätiloja voi kierrellä vain opastetun ryhmän kanssa. Kierroksia on sekä julkisia että yksityisiä, ja usean henkilön ryhmien pitää ottaa oma oppaansa, mikä maksaa vähintään 1 000 kruunua. Kierrokset alkavat tasatunnein ympäri vuoden, englanniksi ma-su klo 10-15. Kaupungintalossa on kuitenkin usein tilaisuuksia, jotka saattavat lyhyelläkin varoajalla sulkea koko paikan, ja verkkosivuilla on etukäteen mainittu päiviä, jolloin sisään ei pääse tai jolloin kierroksia on rajallisesti.

Gamla stan - Vanhankaupungin nähtävyydet

Tukholman 1300-luvulta alkaen rakennettu vanhakaupunki on suomalaisten suosituimpia vierailupaikkoja, ja harva matka Tukholmaan jää vaille vierailua tämän viehättävän kaupunginosan alueelle. Gamla stanin pääkadut kuten Västerlånggatan ja sitä Järntorget-aukiolta jatkava, joskin edeltäjäänsä rauhallisempi Österlånggatan ovat etenkin kesäaikaan ja joulun alla melkoisen tukossa. Vanhankaupungin pääaukio Stortorget on sekin usein varsin vilkas, etenkin viikonloppuisin kesällä ja keskitalvella. Gamla stanin suosio on vankka niin turistien kuin paikallistenkin keskuudessa, mutta verrattuna vaikkapa Venetsian tai Lontoon yleisömääriin on Tukholman suosituimmillakin paikoilla melko rauhallista.

Kungliga Slottet
Vanhankaupungin tunnetuin nähtävyys on 608 huonetta sisältävä Kungliga slottet -kuninkaanlinna.

Västerlånggatan [kartalla], joka alkaa heti Kungliga slottet -kuninkaanlinnan vierestä, on kaupungin suosituimpia turistivetonauloja. Sen varrella kuuluu kävellä hitaasti, syödä jäätelöä, pysähtyä kenties aterialle tai kahville Järntorget-aukion terasseille ja ainakin tehdä ikkunaostoksia, sillä pienten putiikkien tarjonta on värikästä - välillä kliseistä turistikrääsää, välillä ainutlaatuisia käsitöitä tai kalliita luksustuotteita. Katu on erinomainen tuliaisille, ja sen kauppojen lisäksi kannattaa kurkkia sivukujille, joille pujahtaminen kiireisimpinä aikoina vie välittömästi eroon suuremmista väkijoukoista.

Österlånggatan, joka alkaa Järntorget-aukion jälkeen, on rauhallisempi, hienostuneempi ja yllätyksellisempi kuin Västerlånggatan. Sen varrella viihtyvät etenkin niin klassisen kuin trendikkään muodin perässä olevat naiset, joista kaiken ikäiset otetaan huomioon Gamla stanin putiikeissa, jotka levittäytyvät kesäisin kaduille. Myös tämän kadun sivukujat ovat erityisen hyviä löytää putiikkeja, ja kadun varrella on hienostuneita ruoka- ja drinkkipaikkoja, kun taas Västerlånggatanin kahvilat ja ravintolat tuppaavat olemaan perusturistille suunnattuja.

Vanhankaupungin keskus on Stortorget-aukio [kartalla], jonka ympärille on onnistuttu luomaan tyypillistä ruotsalaista tunnelmaa vanhoine puhelinkioskeineen ja pikkutarkasti ylläpidettyine rakennuksineen. Talvisin ennen joulua ehdoton kohokohta täällä on joulutori, joka on suositumpi paikallisten kuin turistien keskuudessa. Tänne tullaan paitsi lasten kanssa viihtymään vanhanajan markkinahumussa myös hakemaan korkeatasoisia, perinteisiä jouluruokia ja -juomia, samoin kuin mausteita, makeisia ja koristeita. Muina aikoina aukiolla on aina jonkinlaista toimintaa. Kesäisin siellä on konsertteja, ja sitä reunustavien kahviloiden ja ravintoloiden terasseilla on mukava nauttia huikopalaa ja katsella maailman menoa. Erityisen suositeltava kahvila täällä on Grillska Huset (Stortorget 3).

Aukio on hyvä lähinnä kahvittelulle, mutta jos täällä mielii syömään, ovat parhaat paikat metroaseman ympäristössä. Sen vieressä oleva Mälartorget-aukio [kartalla] on tunnettu hyvistä ravintoloistaan, ja sen läheltä kulkevat Stora ja Lilla Nygatan -kadut ovat hyviä nekin. Täällä on hyviä lounastarjouksia ma-pe keskipäivisin ja joissain paikoissa myös viikonloppuisin.

Nähtävyyksiä vanhassakaupungissa on rutkasti. Tunnetuin nähtävyys on 608 huonetta sisältävä Kungliga slottet -kuninkaanlinna, joka rakennettiin sen jälkeen, kun Ruotsin ylpeys Tre Kronor -linnake 1600-luvulla paloi maan tasalle. Linnaan on tietenkin roima pääsymaksu: 150 kruunua aikuisilta, 75 kruunua 7-17-vuotiailta maksavalla lipulla pääsee kuninkaallisten huoneistoihin, aarrekammioon, Tre Kronor -museoon ja kesällä myös antiikkimuseoon. Lippu on voimassa seitsemän vuorokauden ajan, ja sen voi ostaa sisään mennessä. Jos haluaa vältellä jonoja ja muita viivästyksiä, liput voi hankkia etukäteen verkkosivuilta. Toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin linnassa voi kierrellä ma-su klo 10-17, muina vuodenaikoina ti-su klo 10-16.

Riddarholmskyrkan
Riddarholmen on Tukholman vanhin osa, ja siellä sijaitsee Riddarholmskyrkan-kirkko. Sen suojissa on kuninkaallisten hautoja.

Stortorget-aukion laidalla sijaitseva Storkyrkan-kirkko (viralliselta nimeltään Sankt Nikolai kyrka) on vuodelta 1306 peräisin oleva kuninkaallisten kirkko. Sen suurin vetonaula on 1400-luvulta peräisin oleva mutta hiljattain entisöity Pyhän Yrjänän ja lohikäärmeen patsas. Toinen samanaiheinen patsas vanhassakaupungissa sijaitsee Köpmantorget-aukiolla [kartalla], joka on Österlånggatan-kadun varrella. Aukion toinen vetonaula on Nobelmuseet, joka kertoo Nobelin palkinnon historiasta ja palkinnon voittaneista henkilöistä. Muualla vanhassakaupungissa on paljonkin muuta nähtävää, kuten kuninkaanlinnan yhteydessä oleva Livrustkammaren [kartalla], jossa on näytteillä vanhoja juhla-asusteita, värikkäitä hevosvaunuja ja muuta kuninkaallisten historiaan liittyvää. Sen vieressä sijaitseva Kungliga Myntkabinettet puolestaan kertoo rahan ja finanssielämän historiasta yleensäkin.

Gamla stanin yhteydessä on kaksi muutakin saarta, jotka kannattaa katsastaa täällä ollessa. Usein automaattisesti tuleekin nähtyä Helgeandsholmen-saari, joka on Gamla stanin ja Drottninggatanin välissä ja jolla sijaitsee Ruotsin parlamenttitalo [kartalla]. Täällä on mukava olla ja istuskella, ja Drottninggatanin sillallakin on usein kesäaikaan esiintyjiä. Kesäiset kaupunkimaisemat ovat täällä myös parhaimmillaan. Helgeandsholmen-saarella kannattaa nykyisin myös tarkistaa vuonna 2010 uudelleen avattu Medeltidsmuseet, jonka tilalle piti alun perin rakentaa parkkipaikka. 1970-luvulla paikalta löytyikin sitten raunioita 1500-luvulta, ja museo rakennettiin muinaisten rakennelmien yhteyteen kertomaan, minkälaista elämä keskiajalla täälläpäin oli.

Toinen Gamla stanin yhteydessä oleva mielenkiintoinen paikka on Tukholman vanhin osa, Riddarholmen [kartalla], joka on kaupungintalon puolella. Täältä on etenkin aamuvarhaisin kauniit maisemat kohti kaupungintaloa. Riddarholmskyrkan-kirkko on sekin kaunis, ja sen suojissa on kuninkaallisten hautoja. Myös Riddarhuset-palatsi on kaunista katseltavaa vain ulkopäinkin.

Drottninggatanin nähtävyydet

Vanhankaupungin ohella heti sen vierestä alkava Drottninggatan on suomalaisten suosikkipaikkoja Tukholman-matkoilla. Tämä pitkä katu, joka suurelta osin on vain kävelijöille tarkoitettu, on ympäri vuoden kaupungin elämän keskus. Turistien suosiosta huolimatta se on myös paikallisten mieluisimpia hengailu- ja shoppailupaikkoja koko kaupungissa.

Sergels torg ja Kulturhuset
Sergelin torin ehdoton kohokohta on Kulturhuset, sillä tämän upean monikerroksisen tilan sisällä on vaikka mitä: saleja musiikki- ja teatteriesityksille, taidegallerioita, kahviloita, jne.

Drottninggatanin alkupää Helgeandsholmen-saarelta lähtien on suureksi osaksi turisteille suunnattujen kauppojen valtaamaa aluetta. Täältä saakin usein edullisin hinnoin Ruotsi-aiheista tavaraa, tyypillistä turistikrääsää, kirjoja, vaatteita ja makeisia, etenkin valtavia valikoimia salmiakkia ja muita irtokarkkeja. Lisäksi kadun varrella on heti alusta lähtien kirjava valikoima kahviloita, ravintoloita ja pikaruokapisteitä, joiden joukosta voi valita minkälaisen aterian tahansa - tosin kannattaa huomata, että ruoat täällä eivät ole kalleimmasta päästä eivätkä yleensä keskinkertaista parempia. Kahvilat ovat hyviä aamiaiselle tai iltapäiväkahville, ja monilla niistä on mukava terassi kesäaikaan, osalla jopa oikeat sohvakalustot kesän kunniaksi. Kadulla on kesäaikaan myös erikoistapahtumia. Yhdet hienoimmista ovat elokuun puolenvälin viikonlopun kirjamarkkinat, jotka ovat maailman pisimmät kirjamarkkinat ja jatkuvatkin miltei kilometrin matkan.

Drottninggatanin luonne muuttuu Sergels torg -aukiolle tullessa, ja turistivirrat jäävät täällä paikallisten jalkoihin. Kulturhuset on Sergelin torin ehdoton kohokohta, sillä tämän upean monikerroksisen tilan sisällä on vaikka mitä: saleja musiikki- ja teatteriesityksille, taidegallerioita, kahviloita, ravintola, kirjasto ja runsaasti tilaa katsella ulos lasi-ikkunoista Sergelin torin vipinää. Talo on erityisen hyvä oleskelupaikka tietenkin talviaikaan, mutta aina kannattaa muistaa, että se on hyvä vierailupaikka milloin tahansa: monet sen taidenäyttelyt ovat ilmaisia, siellä voi lukea lehtiä ja se on hyvin varusteltu käymälöiden suhteen.

Sergels torg -aukio on vilkas liikenteen solmukohta, jonka läpi kulkee satoja tuhansia ihmisiä päivittäin. Joitain sen osia metroaseman ovien tuntumassa pidettiin aikoinaan vaarallisina, mutta verrattuna maailman suuriin metropoleihin meininki on täällä melko kesyä. Aukiolla on kuitenkin ympäri vuoden toimintaa mielenilmauksista kampanjoihin, markkinoihin ja muuhun, ja on siellä nähty joukkonälkälakkojakin.

Sergels torg -aukion jälkeen seuraava maamerkki on Åhlens-tavaratalo, joka sijaintinsa puolesta on suosituimpia ostospaikkoja suomalaisten keskuudessa. Åhlens on kieltämättä kätevällä paikalla ajatellen sitä, että illalla siirrytään kohti laivaa läheisen päärautatieaseman edestä bussilla numero 53 tai Cityterminal-terminaalista Flybuss-bussilla. Tavaratalon suojissa on erittäin tasokas valikoima kaikenlaisia tavaroita, joista saa etenkin heinäkuussa ja tammikuussa melkoisia alennuksia. Myös alakerran Hemköp-ruokakauppa on ehdoton vierailupaikka. Siellä on valtavat valikoimat mitä tahansa tuotteita, mutta ruotsalaiseen tyyliin etenkin makeiset ovat esillä sellaisin valikoimin, että heikompia hirvittää.

Åhlens-tavaratalo
Sergels Torg -aukion jälkeen seuraava maamerkki on Åhlens-tavaratalo, joka on suosituimpia ostospaikkoja suomalaisten keskuudessa.

Åhlensin tavaratalon jälkeinen Drottninggatanin osio on monipuolista shoppailualuetta, jolla viihtyvät etenkin nuoret tukholmalaiset naiset. Alueella on perinteisiä ostospaikkoja ja joka vuosi jotakin uuttakin. Kesällä kadulla istuskelee suuret määrät ihmisiä. Täällä on jonkin verran ruokapaikkoja ja kahviloita, etenkin Hötorget-aukion jälkeen, jolloin kauppojen määrä vähenee ja kahviloita ja ravintoloita ilmaantuu enemmän katukuvaan. Hötorget on tietenkin hyvä pysähtymispaikka, sillä ympäri vuoden se on ruokatori, viikonloppuisin sillä on kirpputoreja, ennen joulua jouluaiheisia kojuja ja aina vipinää, kesät talvet. Aukion laidalla ja liepeillä on paljon pikaruokapaikkoja, kuten kebabravintoloita, ja sen laidalla sijaitseva Kungshallen on erinomainen paikka löytää monenmoisia ravintoloita, aasialaisista pitsa- ja hampurilaispaikkoihin. Toinen hyvä ruokailuun liittyvä paikka täällä on Hötorgshallen, jossa myydään kaikenlaisia herkkuja, ja etenkin Kajsas Fiskrestaurang tarjoaa maineeltaan erinomaista kalakeittoa.

Drottninggatanin loppupää Hötorgetilta eteenpäin on hyvä paikka löytää hyvätasoinen kahvila tai ravintola. Hinta-laatusuhde täällä on kohdallaan, etenkin lounasaikaan, jolloin miltei joka paikalla on tarjouksia. Kadun loppupää on lähinnä paikallisten kansoittamaa, ja harvat turistit jaksavat kävellä tänne asti. Näiden kortteleiden tunnelma on kuitenkin hieno ja tänne kannattaa tulla, jos ei muuten, niin tutustumaan Ruotsin merkittävimmän kirjailijan August Strindbergin viimeiseen asuintaloon eli niin sanottuun Siniseen torniin (Blå tornet) [kartalla]. Se on nykyisin museo, jossa oppii tämän värikkään elämän viettäneen näytelmäkirjailijan vaiheista. Lisäksi kannattaa ehdottomasti talon kulmalta koukata vasempaan ja mennä Tegnérlunden-puistoon, jossa sijaitsee erikoinen Strindberg-patsas, hienot maisemat ja tilaa istahtaa hetkeksi kesäpäivästä nauttimaan.

Skansen

Helsingissä on Seurasaari, mutta Tukholmassa on Skansen [kartalla], joka oli maailman ensimmäinen ulkomuseo. Tämä Djurgårdenin saarella, Gröna Lundin huvipuiston vieressä sijaitseva museoalue on hintava vierailupaikka, mutta etenkin lapsiperheille se on oiva vierailukohde, sillä lasten liput ovat melko halpoja. Museon perusti vuonna 1891 Artur Hazelius, ja hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli opettaa silloisille ruotsalaisille, miten heidän esi-isänsä olivat eläneet. Koko museoalue onkin sitten tehty niin perusteelliseksi, että siellä voisi viettää parikin päivää eikä silti ehtisi välttämättä nähdä kaikkea.

Alue kokonaisuutena on eräänlainen Mini-Ruotsi järvineen, metsineen ja rautaruukkeineen, ja sen kohokohtia ovat talot, joissa oppii, miten ennen asuttiin ja joissa myös tutustutaan eri ammattikuntien työmenetelmiin - yksi erityisen suosittu vierailukohde on lasinpuhaltajan mökki. Toinen vetonaula etenkin perheiden keskuudessa on pohjoismainen eläintarha, jossa on näytillä hirviä, poroja ja susia. Erityisen hieno aika täällä vierailla on kevät (huhti-toukokuu).

Skansen on avoinna ympäri vuoden, ja siellä on ympäri vuoden erilaisia aukioloaikoja ja pääsymaksuja. Aikuisten liput maksavat normaalisti 100-150 kruunua, ja 6-15-vuotiaat pääsevät sisään aina 60 kruunulla. Aukioloajat ovat sekavat, joten ne on hyvä tarkistaa ennen paikalle menemistä, mutta talvella Skansen on avoinna useimpina päivinä vain klo 10-15 ja kesällä pisimmät normaalit aukioloajat ovat klo 10-20.

.

Drottningholmin palatsi
Drottningholmin linna on osan vuodesta kuninkaallisten asuntona ja palatsialue on ehdoton vierailupaikka etenkin kesäisen Tukholman matkan yhteydessä.

Drottningholm

Renessanssivaikutteinen Drottningholmin linna [kartalla] on edelleenkin osan vuodesta kuninkaallisten asuntona. Tämä upea palatsialue on ehdoton vierailupaikka etenkin kesäisen Tukholman-matkan yhteydessä. Kesäisin sen upeat puutarhat pääsevät oikeuksiinsa, ja järven rannalla voi katsella laivoja ja juoda kahvit. Itse linnakkeeseen voi mennä sisään reilun 120 kruunun hintaisen lipun ostettuaan tutustumaan tähän 1600-luvulla Versailles’n kanssa samoihin aikoihin rakennettuun palatsiin. Jos haluaa vierailla myös kiinalaisessa paviljongissa, kannattaa hankkia 180 kruunua maksava yhteislippu. Opiskelijat maksavat puolet tästä, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Palatsi ja sen eri osat ovat avoinna sekavasti, parhaiten touko-syyskuussa ma-su klo 10-16.30, heikoiten marraskuusta maaliskuun loppuun, la-su klo 12-15.30.

Palatsissa voi kävellä vierailijoille varatuissa tiloissa yksinään, tai sitten voi osallistua opastetulle kierrokselle, joita on parin tunnin välein klo 10-16.00 kesäkuusta elokuuhun. Alueen muista rakennuksista Drottningholms Slottsteater -teatteri on 1700-luvulta peräisin oleva hovin teatteri, jonka backstage on etenkin hyvä nähtävä, ja teatterissa voi myös hyvällä tuurilla nähdä oopperaa, balettia tai musiikkiesityksiä kesäaikaan. Kolmas vierailun arvoinen rakennus on Kina slott eli kiinalainen paviljonki, jonne pääsee sisään edullisimmin ostamalla yhteislipun linnan kanssa. Opastettu kierros siellä on varsin viihdyttävää seurattavaa.

Drottningholmin palatsin takana oleva geometrinen puutarha on mieleenpainuva paikka. Alueella voi mielin määrin kävellä, se on laaja ja kesäaikaan parhaimmillaan. Paikalle pääsee parhaiten kulkemalla metrolla T-Brommaplan-asemalle ja hyppäämällä siellä bussiin 176, 177 tai 301-306, tai sitten voi kesällä lähteä veneretkelle Strömma Kanalbolagetin laivoilla, jotka kulkevat kaupungintalon edustalta tänne tiuhaan tahtiin toukokuusta syyskuun puoliväliin, vähän harvemmin syyskuun loppupuolella ja viikonloppuisin lokakuussa. Vierailut kestävät yleensä 5 tuntia yhteensä, ja niiden aikana voi vierailla pääpalatsissa tai kiinalaisessa paviljongissa tai kummassakin, 300-380 kruunulla. 0-5-vuotiaat lapset pääsevät mukaan ilmaiseksi, alle 12-vuotiaat pääsevät puolella hinnalla mutta tätä vanhemmat joutuvat ostamaan normaalihintaisen lipun.

Visit Stockholm -sivustolla listataan Parhaita nähtävyyksiä Tukholmassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti