Puola – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Varsova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lentokenttäjuna (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Varsovan lentoasemalta on helppoa ja edullista siirtyä junalla keskustaan. Junat lähtevät terminaalin edestä, ja valittavana on 2 eri junaa: S2 ja S3.

Saapuminen Varsovan asemille ja siirtyminen niiltä muualle kaupunkiin

Varsovaan voi saapua lentäen, maanteitse tai rautateitse, ja lähes kaikilta asemilta on melko vaivaton siirtyä muualle kaupunkiin. Julkiset liikkuvat Varsovan asemilta hyvin muualle kaupunkiin, eikä mistään ole välttämätöntä siirtyä muualle taksilla tai muulla yksityiskyydillä. Varsova on laaja kaupunki, jossa siirtyminen vie aina enemmän aikaa kuin luulisi, ja etenkin asemille suuntaavan kannattaa jättää ylimääräistä aikaa matkan taittamiseen.

Siirtyminen Chopin-lentoasemalta keskustaan

Warsaw Chopin Airport eli Varsovan suurin lentoasema [kartalla] sijaitsee alle 10 kilometrin matkan päässä ydinkeskustasta. Siellä on vuodesta 2010 lähtien ollut vain yksi terminaali eli Terminal A, joka on jakautunut kahteen osaan. Sieltä pääsee nopeasti ja edullisesti muualle kaupunkiin junalla, linja-autolla tai taksilla.

Junalla Chopin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Varsovan lentoasemalta on helppoa ja edullista siirtyä junalla keskustaan. Junat lähtevät terminaalin edestä, ja valittavana on 2 eri junaa: S2 ja S3. Niiden lisäksi on KLM-junia, joista tosin muiden kuin varsovalaisten on vaikea päästä täyteen selvyyteen.

Junat kulkevat 10–15 minuutin välein, ja lippuja saa automaateista sekä asemalta että junista. S2 ja S3 ovat ZTM:n eli Varsovan julkisesta liikenteestä vastaavan yhtiön alaisuudessa, ja niitä käyttävät voivat myös matkustaa 24 tuntia voimassa olevilla lipuilla. Matka ydinkeskustaan kestää noin 20 minuuttia ja maksaa euron tietämissä S2- ja S3-junilla, KLM-junilla vähän enemmän.

S2-juna kulkee vähän eri reittiä kuin S3, ja verkkosivuilta on hyvä katsella niiden reittejä sen mukaan, mihin tarkalleen on menossa. Verkkosivuilta voi nähdä sekä tarkat reitit että aikataulut, ja kaikki junat kulkevat joko päärautatieaseman kautta tai sitten hyvin läheltä sitä. Junat kulkevat lentoasemalta keskustaan noin klo 6–23.

Kaikki julkisen liikenteen liput ovat voimassa ensimmäistä leimauksesta, ja yhdellä normaalilla lipulla voi matkustaa 75 minuuttia ja päivälipulla 24 tuntia leimauksesta.

Lentokenttäbussi
Perinteinen kyyti lentoasemalta muualle kaupunkiin on ollut linja-auto, ja nykyään kulkee useita eri linjoja, joilla voi päästä eri puolille Varsovaa.

Linja-autolla Chopin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Perinteinen kyyti lentoasemalta muualle kaupunkiin on ollut linja-auto, ja nykyään kulkee useita eri linjoja, joilla voi päästä eri puolille Varsovaa. Lipun voi ostaa kioskilta, kuskilta tai sitten bussin sisällä olevasta automaatista. Myös monilla pysäkeillä on automaatteja, joista saa lippuja, ja busseista vastaa ZTM, joten niihin käyvät 24 tunnin liput ja muut muihinkin julkisiin kulkuneuvoihin käyvät liput. Linja-autoista kätevin on ehdottomasti numero 175, joka menee hyvin lähelle vanhaakaupunkia, aukiolle nimeltään plac Piłsudskiego [kartalla]. Tämä linja liikkuu valtaosan ajasta 7 minuutin välein, ja matka keskustaan kestää liikenteestä riippuen 30–45 minuuttia. Linja-autot liikkuvat noin aamuviiden ja klo 23 välisenä aikana.

Verkkosivuilta voi nähdä kartan, jolla lentoaseman uusi 21 pysäkin bussiasema sijaitsee. Jos jostakin syystä saapuu tai lähtee yöllä, linja N32 kulkee klo 23 ja 04.50 välisenä aikana lentoaseman ja keskustan väliä.

Kaikki julkisen liikenteen liput ovat voimassa ensimmäistä leimauksesta, ja yhdellä normaalilla lipulla voi matkustaa 75 minuuttia ja vuorokausilipulla 24 tuntia leimauksesta.

Taksilla Chopin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Jos haluaa taksilla lentoasemalta keskustaan tai minne tahansa kaupunkiin, sellaiseen ei kannata nousta noin vain terminaalin edestä. Kannattaa valita lentokenttäviranomaisten terminaalissa suosittelema taksiyhtiö, joihin kuuluvat Ele Taxi, iTaxi ja MPT Taxi._

Taksin voi tilata verkkosivujen välityksellä, ja niihin voi myös soittaa esimerkiksi matkalaukkua odotellessa. Numerot voi katsoa myös lentoaseman verkkosivuilta, ja normaali taksa lentoaseman ja ydinkeskustan välillä on 40 złotya eli noin 10 euroa.

Siirtyminen Modlin-lentoasemalta muualle kaupunkiin

Kesäkuusta 2012 Varsovassa on ollut toiminnassa lähinnä halpalentoyhtiöiden suosima Warsaw Modlin Airport [kartalla]. Sieltä voi lentää moneen eri paikkaan, vaikka Las Palmasiin, ja sieltä voi siirtyä junalla, bussilla tai taksilla keskustaan. Lentoasemalta on myös hyvät yhteydet suoraan joihinkin muihin Puolan kaupunkeihin, ja tästä saa tietoa verkkosivuilta.

KLM-juna kulkee vuorokaudessa yli 40 kertaa lentoaseman ja keskustan välin. Sieltä pääsee myös muualle, kuten Chopin-lentoasemalle, suoraan, ja tietoa saa hyvin lentoaseman junaterminaalista. Lippuja voi ostaa asemalta tai junasta, ja ne ovat edullisia.

Linja-autoista ModlinBus on kätevin. Siihen voi ostaa lippuja etukäteen verkkosivujen kautta, ja bussit ovat mukavia ja hyvin varusteltuja. Liput maksavat alkaen 9 złotya (alle 2 euroa), mutta viime hetkellä ostettuna ne voivat maksaa huomattavasti enemmän. Linja-autolla pääsee ydinkeskustaan, ja niitä liikkuu noin klo 05–01. Matka lentoaseman ja keskustan välillä kestää 45–60 minuuttia, ja bussi saapuu kulttuuri- ja tiedekeskuksen ja Centrum-metroaseman viereen, ja tämä paikka on myös kivenheiton päässä päärautatieasemasta.

Taksi maksaa enemmän kuin julkiset mutta hinnat ovat kiinteitä ja matka keskustaan kestää 35–40 minuuttia. Sawa Taxi on luotettava yhtiö lentoaseman ja muun kaupungin väliä kuljettaessa.

Varsovan pääasiallinen linja-autoasema
Varsovan pääasiallinen linja-autoasema sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Varsovan linja-autoasemilta muualle kaupunkiin

Varsovan pääasiallinen linja-autoasema (Dworzec Autobusowy Warszawa Zachodnia, engl. Warsaw West) [kartalla] eli ns. läntinen asema sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta. Sieltä pääsee paikallisjunalla tai linja-autolla nopeasti keskustaan, ja kannattavinta on mennä aseman vieressä kulkevalle päätielle alikulkutunnelia pitkin ja katsoa aikatauluista bussilinja, joka kulkee kohti ydintä. Siellä voi jäädä pois rautatieasemalla (Warszawa Centralna), ensimmäisellä metroasemalla (Centrum) tai jatkaa aivan ytimeen Muzeum Narodowe -pysäkille.

Bussi päärautatieaseman vieressä
Monet linja-autot saapuvat ja lähtevät myös päärautatieaseman (Warsaw Central Station) vierestä.
Kuva: Peter Forsberg

Vaikka metroyhteyttä paikan päällä mainostetaan, on tämä yhteys kuitenkin ainakin lähitulevaisuudessa vain rautatieyhteys keskustaan. Linja-autoasemalla on tavarasäilytysmahdollisuus, mutta linja-autoasema ei ole avoinna öisin ja usein se laitetaan kiinni jo klo 24, siitä huolimatta että linja-autoja lähtee öisinkin. Linja-autoaseman tunneleissa on kauppoja, baareja ja pikaruokapaikkoja, ja yleinen wc on avoinna useimpina päivinä klo 23 asti.

Monet linja-autot saapuvat ja lähtevät myös päärautatieaseman (Warsaw Central Station) vierestä, missä pysäkki numero 04 [kartalla] on kaikkein aktiivisin. Linja-autolla esimerkiksi Baltiasta Varsovaan saapuvan tai päinvastoin kulkevan kannattaa aina katsoa voiko tässä nousta linja-autoon tai jäädä pois.

Nykyisin PolskiBusin ostanut Flixbus on aktiivisin bussiyhtiö, joka kulkee sekä Puolan sisällä että Puolan ja muiden maiden välillä. Valtaosa sen busseista käyttää nykyään päälinja-autoasemaa (Warsaw West), mutta osa busseista voi saapua tai lähteä Marymont-metroaseman vierestä ja osa voi myös käyttää Młociny-metroaseman vieressä olevaa asemaa. Molemmilta asemilta voi nopeasti siirtyä Varsovan ytimeen metrolla, mutta aika harvat bussit saapuvat muualle kuin päälinja-autoasemalle tai rautatieasemalle.

Jos mielii siirtyä Baltian ja Puolan välillä, pääsee Varsovasta suoraan hyvin etenkin Kaunakseen, Vilnaan ja Riikaan, ja Riiassa voi vaihtaa bussiin, joka kulkee Pärnun kautta Tallinnaan. Yksi hyvä yhtiö on Lux Express, ja myös Ecolines kulkee Varsovasta Baltiaan ja päinvastoin.

Päärautatieasema
Päärautatieasemalta pääsee taksilla, kävellen tai useilla eri linja-autoilla ja raitiovaunuilla etenpäin.

Varsovan rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Rautateitse Varsovaan saapuvan ei tarvitse vaivata päätään muualle siirtymisellä. Keskustaan mielivälle päärautatieasema (Warszawa Centralna, Warsaw Central Station) [kartalla] on paras asema ja usein (mutta ei aina) myös päätepysäkki. Sieltä pääsee taksilla, kävellen tai useilla eri linja-autoilla ja raitiovaunuilla etenemään lähemmäs vanhaakaupunkia tai minne sitten haluaakin sieltä mennä.

Zlote Tarasy ja muuta rautatieaseman ympäristöä
Złote Tarasy -ostoskeskus on aivan rautatieaseman vieressä.

Ensimmäistä kertaa Varsovassa olevalle rautatieasema voi olla järkytys, sillä se on monin osin maan alla, se on vilkas ja se on myös laaja paikka, jossa on vaikea siirtyä heti sinne minne haluaisi. Siellä on paljon tavarasäilytyspisteitä, jotka toimivat sekä kolikoilla että korteilla, ja ne ovat Złote Tarasy -ostoskeskuksen puoleisessa päässä. Aseman yhteydessä on melkoinen määrä kahviloita, pikaruokapaikkoja ja muita ruokapaikkoja, ja sen yhteydessä on paljon kioskeja ja pieniä kauppoja, joista ei tosin saa alkoholia.

Tunnelit johtavat asemalta paitsi suoraan ostoskeskuksen alakertaan myös bussi- ja ratikkapysäkeille ja kohti ydintä, jossa myös sijaitsee lähin metroasema. Aivan vieressä ei metroasema ole, mutta jos kävelee laajan Plac Defiladin läpi, ohi korkean kulttuuri- ja tiedekeskuksen, saapuu Centrum-metroasemalle [kartalla], jolta pääsee metrolla etenemään muualle kaupunkiin. Centrum on jo melko lähellä kaupungin ydintä, ja rautatieasemalta voi kävellä aivan pääpaikoille 15–20 minuutissa.

Jos haluaa siirtyä taksilla muualle kaupunkiin, ne ovat paikallisbussipysäkkien vieressä, jotka ovat Złote Tarasy -ostoskeskuksen puoleisessa päässä.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Jaroslaw Pocztarski /Flickr, Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Onko muita kuin kerta-, päivä- ja kuukausilippuja. Onko tämä päivälippu voimassa 24h ensimmäisestä leimauksesta? /Jokke
Vastaus: Lisää asiaa lipuista on Liikkuminen-sivulla.

Muokattu: 30.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti