Booking.com
Campo Santo Stefano, San Marco
Kuten hotellitkin, niin myös ravintolat ovat Venetsiassa hinta-laatusuhteeltaan yleensä sitä parempia, mitä kauempana ne ovat Pyhän Markuksen aukiosta ja muista suosituista nähtävyyksistä.

Ruoka ja ravintolat

Venetsian sekä koko Veneton alueen keittiö on hyvin monipuolinen ja kirjava. Se yhdistää paikallisia perinteitä, ja se on saanut vuosisatojen ajan vaikutteita monista eri kulttuureista. Tyypillisiä venetsialaiselle keittiölle ovat ennen kaikkea rannikon kalat ja muut merenelävät, mutta yhtä lailla siihen kuuluvat myös mantereen tasangolla kasvava riisi, kaikkialla kasvava maissi, tuoreet kasvikset ja riista.

Risotto on tyypillisimpiä ruokia Venetsiassa ja sitä ympäröivässä Venetossa, ja sitä on olemassa montaa erilaista. Venetsiassa merenelävin höystetty risotto ja niin sanottu musta risotto, jossa on mustekalaa, ovat tietenkin erityisen hyviä kalaruokien ystäville.

Risoton lisäksi kalaruoat ovat yleisiä Venetsiassa, ja muualta Italiasta tutut klassiset pasta-annokset kuuluvat lähes ravintolan kuin ravintolan tarjontaan. Pitsat puolestaan eivät ole siellä erityisen hyviä, ja yleensä ne ovat ylihintaisia. Kuten italialaisessa ruoanlaitossa yleensä, myös venetsialaisessa keittiössä yksinkertaisia ja tuoreita raaka-aineita ja kastikkeita yhdistelemällä saadaan aikaan rikkaita makuja.

Ravintolat ja parhaat seudut ravintolalle

Venetsian ravintolat reunustavat kaupungin vesistöjä ja kävelyteitä, ja niissä on mukava syödä lounasta ja katsella ihmisvilinää tai nauttia romanttista illallista. Pyhän Markuksen aukion [kartalla] ja muidenkin nähtävyyksien lähellä on monia ravintoloita, mutta niiden taso vaihtelee todella paljon ja useimmat niistä ovat ylihintaisia, toiset jopa huonoja ruokapaikkoja.

Kuten hotellitkin, niin myös ravintolat ovat Venetsiassa hinta-laatusuhteeltaan yleensä sitä parempia, mitä kauempana ne ovat Pyhän Markuksen aukiosta. Varsinaiset ravintolat, jotka usein ovat osteria-nimisiä, eivät kuitenkaan missään päin Venetsiaa ole edullisia, mutta yleensä jos löytää paikallisten suosiossa olevan ravintolan, niin siellä voi nauttia hyvän aterian ja viinilasin 10-20 eurolla. Nämä ravintolat ovat hinta-laatusuhteeltaan hyviä.

Enoteca-viiniravintolat tuppaavat olemaan kalliita, mutta niissä kuten joissain muissakin baareissa ja ravintoloissa on tarjolla cicchetti-pikkuleipiä, jotka on täytetty esimerkiksi kananmunalla, kinkulla, artisokalla tai mustekalalla. Näitä on etenkin tarjolla yksinkertaisissa viiniravintoloissa tai bacaro-baareissa, jotka ovat paikallisten suosiossa. Ne maksavat 2-4 euroa ja ovat eräänlaisia paikallisia tapaksia, jotka tarjoavat mahdollisuuden maistella tyypillisiä paikallisia aineksia. Cicchettien kanssa juodaan yleensä viiniä, joka tulee pienessä lasissa, kulkee ombra-nimellä ja maksaa 1-2 euroa. Ombraa ja cicchettiä nautitaan yleisimmin iltapäivisin ja alkuillasta, ja yleistä niiden kuten tapastenkin nauttimisessa on se, että niitä käydään maistelemassa monessa eri paikassa peräjälkeen. Ombraa ja cicchettiä on hyvin tarjolla ympäri kaupungin, ja esimeriksi Rialton torien vieressä on lukusia paikkoja, joissa paikalliset nauttivat niitä jo iltapäivisin.

Ravintolan terassi Lista di Spagna -kadulla
Ravintoloille erinomainen katu on Santa Lucia -rautatieaseman ja San Marco -kaupunginosan väliä kulkeva Lista di Spagna -katu.

Sekä ravintoloille että ostoksille erinomainen katu on Santa Lucia -rautatieaseman ja San Marco -kaupunginosan väliä kulkeva Lista di Spagna -katu [kartalla], joka vaihtaa nimeä ja päätyy lähelle San Marcoa Strada Nuova -nimisenä. Turisteja sen varrella riittää, mutta sen varrella ja lähialueilla on hyvä määrä ravintoloita, joista osa on täysin normaalihintaisia, toiset normaalia parempia ruokapaikkoja. Monella kadun ravintolalla on terassi, joka on käytössä ympäri vuoden, ja kadun varrella on myös erinomainen, perheillekin soveltuva itsepalveluravintola Brek.

Lähellä Lista di Spagna -katua sijaitseva juutalaiskorttelisto on hyvää maastoa tasokkaalle ravintolalle, jollaisia on Campo del Ghetto -aukion [kartalla] lähistöllä. Myös Fondamenta de Cannaregio -kanavan varrella [kartalla] on viehättäviä terasseja, ja Rialton markkinapaikan [kartalla] ympäristössä on tasokkaista ravintoloita ja ravintoloita, joiden hinta-laatusuhde on paikallaan, etenkin jos niissä pyörii yksinomaan paikallisia iltapäivisin.

Yksi hyvä alue aterialle siellä missä ei ole valtavia määriä turisteja, on Castello-kaupunginosa, missä etenkin Via Garibaldi [kartalla] on monipuolinen ravintolakatu.

Edullinen ateria

Venetsiassa ateriat ovat yleisesti ottaen kalliita, ja niihin kuuluu varsinaisissa ravintoloissa myös palvelumaksu eli coperto (2-4 euroa ). Ravintolat, joilla ei ole palvelumaksua, mainostavat tätä yleensä näyttävästi.

Kaikkein edullisin tapa ruokailla Venetsiassa on ostella voileipiä ja muita välipaloja kioskeista ja kaupoista ja vältellä etenkin ravintoloita, joissa on pöytiintarjoilu. Rullatut pitsapalat, panini-voileivät, kebabit ja muut ruoat, joita näkyy kauppojen ja kioskien ikkunoissa, ovat yleensä edullisia ja niitä voi mennä syömään rauhalliseen paikkaan vaikka Rialton ympäristöön tai Cannaregiossa kanavan rannalle. Välipaloja ostellessa on hyvä pitää mielessä, että jotkin paikat mainostavat ruokia niiden painon mukaan ja lopullinen hinta voi olla tuplasti sen, mitä hinnastossa on mainittu. Pienellä matkakassalla liikkeellä oleva varmistaa aina kaikkien ruokien ja tuotteiden hinnat ennen kuin alkaa ojennella myyjälle käteistä.

Ravintolalistoja

Elite Traveler -sivusto esittelee mielestään kahdeksan parasta ravintolaa Venetsiassa.
TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Venetsian ravintoloita.

Kasvisruoat

Venetsiassa kasvisruokailija pärjää varsin hyvin ilman kasvisruokailijoille suunnattuja ravintoloitakin, sillä kuten muuallakin Italiassa, Venetsiassa miltei kaikkien ravintoloiden tarjontaan kuuluu lihattomia pitsoja, pasta-annoksia, risottoja, salaatteja ja voileipiä. Risotoista etenkin sienirisotto on täällä hyvää, ja myös herneillä höystetty risotto on paitsi maukasta myös Veneton alueen tyypillinen ateria. Kohtuuhinnalla voi kasvissyöjäkin syödä Brekissä aivan Santa Lucia -rautatieaseman vieressä. Siellä voi kasata itse salaatin, ja siellä on päivittäin kasvisruokia, kuten risottoa ja pastaa tomaattikastikkeella. Kaikki pasta- ja risottoannokset maksavat 4-6 euroa. Happy Cow -sivusto esittelee Venetsian kasvisruokia tarjoavat ravintolat ja myös niin sanottuja terveyskauppoja.

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Italialainen keittiö on maailmankuulu, ja monet ruoat ovat matkailijalle ennestään tuttuja. Venetsian alue tarjoaa kuitenkin monia mielenkiintoisia ja herkullisia tuttavuuksia, joihin kannattaa tutustua kaupungissa vieraillessa. Seuraavassa lyhyt esittely muutamasta Venetsian ja Veneton alueelle tyypillisestä ruokalajista sekä tietysti herkullisista jälkiruoista.

Riisi on yksi venetsialaisen keittiön perusraaka-aineista, ja kuuluisin riisiruoka kaupungissa on yksinkertainen, mutta herkullinen risi e bisi eli riisi ja herneet. Keittomainen annos koostuu perusrisotosta, herneistä sekä pancettasta, ja jokaisen kaupungissa kävijän tulisi maistaa sitä ainakin kerran.

Jäätelöbaarin myyntitiski
Jälkiruoaksi saa helposti suussa sulavaa italialaista jäätelöä (gelato), jota myydään melkein jokaisessa kadunkulmassa mutta joka on kalleimmillaan Pyhän Markuksen aukion liepeillä.

Yksi Venetsian tyypillisimmistä ja tunnetuimmista pääruoista on kuuluisa fegato alla veneziana eli "maksaa Venetsian tapaan". Roomalaiset valmistivat annoksen aikoinaan viikunoiden kera antaakseen sille makeutta, mutta Venetsiassa se tarjoillaan sipulin kera.

Merenelävistä tyypillisiä ruokalajeja alueella ovat muun muassa cape sante alla Veneziana eli paistetut kampasimpukat, risotto al nero di seppia eli mustekalarisotto mustekastikkeessa sekä oikeastaan Muranosta peräisin oleva bisato su l’ara eli laakerinlehtien kera paistettu ankerias.

Jälkiruoaksi saa helposti suussa sulavaa italialaista jäätelöä (gelato), jota myydään melkein jokaisessa kadunkulmassa mutta joka on kalleimmillaan Pyhän Markuksen aukion liepeillä. Kaupungissa on kuuluisia gelaterioita eli jäätelöpaikkoja. Yksi parhaista ja parhailla näkymillä varustetuista on Gelateria Nico, Dorsoduron Zattere ai Gesuati -rantapromenadilla sijaitseva kahvila.

Venetsia on kuuluisa jälkiruoistaan. Kuuman kesäpäivän pelastajan jäätelön lisäksi tarjolla on muun muassa erilaisia keksejä ja pikkuleipiä, kuten pan del pescatore eli "kalastajan leipä", bussolai ja maissista valmistettu zaleti. Veneton alueelta on kotoisin myös maailmankuulu tiramisu, joskin taistelu siitä, mistä tiramisu tarkalleen ottaen on alun perin kotoisin, jatkuu edelleen.

Veneton alue on myös tunnettu viineistään, ja illallisen tai cicchettin seuraksi voi valita vaikka lasillisen paikallista kuohuviiniä, proseccoa. Paikalisesta kuohuviinistä ja (mieluiten tuorepuristetusta) persikkamehusta syntyy myös kaikkein venetsialaisin drinkki eli Bellini, jota myydään monessa eri paikassa. Harry’s Bar on kuitenkin kuuluisin paikka, jossa sitä voi Hemingwayn jalanjälkiä seuraten juoda, usein maailmanluokan kuuluisuuksien kanssa. Hinta on nykyään noin 20 euroa per lasi.

Hintataso

Venetsian hinnat kuuluvat Italian kalleimpiin, eikä siellä ole tavatonta maksaa varsin tavallisesta illallisesta ruokajuomineen 50 euroa. Kaupunki on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia ravintoloita, joiden pelkkä sisustus suorastaan kutsuu sinne ainakin viinilasilliselle. Niissä kannattaakin käydä viinilasillisella vähän katselemassa tarjontaa ja ruokalistaa jo ennen illallista, sillä niiden joukosta löytyy joka kaupunginosasta yllätyksiä.

Kahvilan terassi, Piazza san Marco
Venetsian hinnat kuuluvat Italian kalleimpiin, eikä siellä ole tavatonta maksaa varsin tavallisesta illallisesta ruokajuomineen 50 euroa.

Yleisesti ottaen hinta-laatusuhteeltaan parhaissa ravintoloissa pyörii paikallisia, jotka yleensä parkkeeraavat tiskin ääreen ja äänekkäästi puhellen maistelevat viinejä ja ruokia jo iltapäivisin. Näissä paikoissa voi saada hyvän aterian 15-20 eurolla, ja näitä tulee vastaan vähän syrjemmällä etenkin Dorsodurossa, Cannaregiossa, San Polossa ja Santa Crocessa, samoin kuin pienillä saarilla kuten Giudeccassa, Muranossa ja Buranossa.

Edullisissa ravintoloissa saa vaikka puoli litraa viiniä ja kokonaisen aterian leipineen ja salaatteineen 10-12 eurolla niin lounaalla kuin illallisellakin. Jotkut paikat tarjoavat myös lounastarjouksia, jotka ovat normaalia edullisempia. Muissa kuin itsepalveluravintoloissa on yleensä palvelumaksuja, jotka nostavat ateriatuokion hintaa vähintään parilla eurolla, mutta on myös ravintoloita, jotka mainostavat erilaisten lisämaksujen puuttumista.

Tippikulttuuri

Venetsiassa tipit hoidetaan palvelumaksuin ja muin lisämaksuin kuten copertolla, eikä niistä missään nimessä kannata muutenkin ylihintaisessa Venetsiassa kantaa huolta.

Ruokailuajat

Venetsia on turisteille suunnattu kaupunki, jossa voi syödä miltei koska tahansa. Monet ravintolat avaavat ovensa ja tarjoavat lounaita aikaisin, mutta yleisesti ottaen klo 12-13 varsinaiset ravintolat alkavat tarjota lounasta ja klo 19-20 alkaen illallista. Hienoissa ravintoloissa syödään illallista varsin myöhään, mutta baarit ja ravintolat eivät Venetsiassa ole perinteisesti myöhään auki, vaan ruokailla kannattaa mieluiten viimeistään klo 21-22.

Esimerkiksi World Travel Guidesta saa lisätietoa Venetsian ravintolatarjonnasta.

Teksti: Anniina Simula, Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Mitä ravintoloita suosittelette? /Varvas2

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti