Venäjä – Lisää kiinnostavia paikkoja
Viipuri
Viipuri
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Viipuri
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pienten lasten huvipuisto
Viipuri on hyvä kohde perheille. Siellä on kaikenlaista tekemistä, kuten Alvar Aallon kirjaston vieressä oleva kesäinen huvipuisto.

Tekemistä ja ajanvietettä Viipurissa

Viipuri ei ole mikään suuri kulttuurikaupunki, mutta siellä pidetään elokuussa elokuvafestivaalit ja muutenkin kaupungin elokuvateatterissa on jonkin verran ohjelmaa. Heinäkuu on suurinta tapahtumien aikaa, ennen joulua Viipurissa on muutama tapahtuma ja sinne onkin hyvä matkustaa kesällä tai keskitalvella. Viipuri on oiva kohde perheille, ja niin perheet kuin muutkin tutustuvat kesäisin mieluusti Viipurin ympäristöön laivan kannelta. Viipurissa on muutama baari ja yökerho, ja vaikka se onkin yöelämältään laimea paikka, voi siellä iltaa piristää vierailemalla pubissa.

Kulttuurielämä

Viipurissa ei ole mikään vilkas kulttuurielämä, mutta venäjänkielentaitoiset voivat siellä mennä elokuvateatteriin, joka sijaitsee aivan kaupungin keskustassa. Viipurin palatsi (Krepostnaja 25) avattiin uudelleen vuonna 2008, ja se on jo pitkään ollut alueen arvostetuin elokuvateatteri. Ohjelmisto vaihtuu viikoittain, siellä on yksityisiä VIP-tiloja ja mukavat tuolit, siellä on usein avajaisten yhteydessä juhlia ja elokuussa siellä pidetään viikon kestävät elokuvafestivaalit. Niillä esitetään monipuolisesti draamaa, dokumenttia ja animaatiota.

Tapahtumat

Tapahtumia Viipurissa on oikeastaan vain kesällä ja Pyhän Lucian päivä joulukuun puolivälissä. Eniten tapahtumia on heinäkuussa, joka on siinä mielessä vuoden paras aika vierailla Viipurissa.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna juhlitaan perinteisesti keskiaikaisia päiviä (Majskoje derevo), jotka tuovat markkinoita ja erilaisia tapahtumia kaupunkiin. Tapahtuma pidetään linnan alueella, ja tämä on myös kansanmusiikkifestivaali.. Täällä on luvassa keskiaikaisia asuja, turnajaisia ja kaikkea muuta, joka erityisesti kiinnostaa lapsiperheitä. Heinäkuun lopussa on toiset keskiaikaiset festivaalit, ja nämä pidetään perinteisesti Viipurin keskustassa kuun viimeisenä viikonloppuna.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna on Viipurin jazzfestivaali, jolloin Viipurissa kuulee korkeatasoista jatsia.

Kesällä heinäkuun toisena viikonloppuna valkeiden öiden aikaan Monrepos’n puistossa pidetään klassisen musiikin festivaali.

Viipurin elokuvafestivaalit elokuun puolivälissä ovat tapahtuma, jota juhlistetaan kulkuein ja soittokunnin, mutta siitä on vähän tietoa verkossa. Yleensä festivaali alkaa elokuun toisena lauantaina ja jatkuu seuraavan viikonloppuun asti.

Kuten muistakin kaupungin tapahtumista, myös tästä voi kysellä turisti-infosta (Vokzalnaja 13) [kartalla], jossa jaetaan esitteitä ja josta saa lisätietoa tapahtumista.

Perheen kanssa Viipurin

Viipuri on hyvä kohde perheille, etenkin jos he ovat liikkeellä omalla autolla ja hallitsevat jonkin verran venäjää. Viipurissa on siistiä ja turvallista, ja kadutkin ovat varsin hyvässä kunnossa ja sopivat hyvin lastenrattaillekin. Viipurissa on kaikenlaista tekemistä, kuten Alvar Aallon kirjaston vieressä oleva kesäinen huvipuisto. Viipuria ympäröivissä vesissä on hyvä kulkea soutuveneellä tai polkuveneellä, ja laivakierrokset ovat nekin hyviä. Vaikka Viipuri onkin lähinnä aikuisille sopiva lomapaikka, voi siellä hyvin viettää päivän pari lasten tai nuorten kanssa, ja etenkin koulujen kesäloma-aika on hyvä ajankohta vierailla siellä.

Venekierrokset, risteilyt ja retket lähistölle

Viipurissa on venekierroksia, jotka lähtevät vastapäätä Hotelli Druzhbaa olevalta laiturilta [kartalla], missä myös vuokrataan polku- ja soutuveneitä. Tietoa risteilyistä annetaan vähän. Turisti-info ei esimerkiksi tiedä niiden lähtöajoista mitään, mutta niitä on kahdenlaisia ja niistä voi kysellä vuokrauspisteeltä, joka on kesäisin hyvin avoinna.

Viipurista voi lähteä käymään muualla lähistöllä parhaiten omalla autolla, mutta tämä vaatii kyllä jonkinlaista paikallistuntemusta ja kielitaitoa. Venäjällä paras paikka siirtyä Viipurista on Pietari, joka onkin paras kaupunki yhdistää oleskeluun Viipurissa, etenkin jos paikalle tulee kuukauden kertaviisumin kanssa.

Kesäisin Laatokalla on risteilyjä, jotka menevät Valamoon ja muualle järven rannalle, mutta nekin voivat muuttua vuodesta toiseen. Risteilyille mielivien onkin hyvä kysellä asiasta Venäjän matkailuun erikoistuneilta matkatoimistoilta Suomesta tai sitten Viipurin turisti-infosta (Vokzalnaja 13), joka on aivan rautatieaseman ja Nesteen huoltoaseman vieressä. Suomalaisia matkatoimistoja, jotka järjestävät sekä Laatokan että Äänisen risteilyjä ja jotka vierailevat myös Viipurissa, ovat Lomalinja, Kymenmatkat ja Primatours.

Yksi hyvä tapa nähdä Viipurin tienoota ja muuta Venäjän Karjalaa on mennä sinne taksilla. Yksi hyvä yhtiö on VBG Taxi Cruise, jolle voi soittaa suoraan numeroon +7 (921) 570 77 31. Yhtiö vie kaikkialle Viipuriin mutta pitkälle sen ulkopuolellekin.

Yöelämä

Viipuri ei ole enää vodkaturistien suosima vierailupaikka, ja harva lähtee sinne pelkästään ryyppäämään niin kuin takavuosina, eikä sitä voida oikeastaan edes pitää yöelämältään hyvänä kaupunkina. Baareja siellä on venäläiseen tyyliin vähän, mutta anniskelupaikkoja on paljon kahviloista ravintoloihin. Kioskit eivät enää vanhaan tapaan myy olutta ja muita alkoholijuomia, eikä kaupungissa julkijuopottelua enää pidetä suotavana ja onpa se nykyään laitontakin. Juomia on paras juoda baareissa, kahviloissa tai ravintoloissa tai sitten hotellin baarissa tai omassa huoneessa.

Tuoppi olutta baarissa maksaa alkaen 120 ruplaa, mutta varsinaisissa baareissa ja ravintoloissa, joissa on hyviä pienpanimo-oluita ja muitakin maukkaita paikallisia oluita, normaali hinta on 160 ruplaa. Kaupassa hinnat ovat huomattavasi edullisempia, ja sillä millä baarista saa pari tuoppia, saa kaupasta puoli litraa vodkaa.

Paikallista olutta
Viipurissa on hyvä juoda olutta, jota siellä valmistetaan menestyksekkäästi.

Kaupungissa on hyvä juoda olutta, jota siellä valmistetaan menestyksekkäästi, ja paikalliset oluet ovatkin läheisen tutustumisen arvoisia. Baltika-olutta siellä tietenkin on myös tarjolla, ja suomalaisia oluita tulee niitäkin joskus vastaan. Long drink ja siideri ovat siellä myynnissä myös, ja ne ovat nykyään melko yleisiä. Viini on melko kallista ravintoloissa, mutta kirkkaat ovat edullisia ja niitä on tarjolla valtava valikoima.

Kesäisin kaupungissa on paljon terasseja, mutta kaikilla niillä ei saa tupakoida. Uusi tupakkalaki on itse asiassa tehnyt tupakoitsijoiden elämästä hankalaa, sillä tupakointikieltoa noudatetaan Viipurissa kirjaimellisesti.

Hyviä paikkoja ottaa jotakin ovat aivan tavalliset ravintolat, joita on siellä täällä. Etenkin vanhassakaupungissa ja sen lähikortteleissa on paljon ravintoloita, kahviloita ja muutama baari. Kauppatorilla, ns. pyöreän tornin vieressä oleva Nord-West [kartalla] on hotellin ravintola, jossa voi ottaa oluen tai sitä terävämpää. Aivan sen lähellä, mukavilla mutta savuttomilla terasseilla varustettu Sova [kartalla] on erinomainen paikka paitsi juoda myös syödä 300–500 ruplaa maksavia pääruokia. Sitä vastapäätä oleva Space Lounge on sekin anniskelupaikka. Siitä seuraavalla kadulla, aivan lähellä pyöreää tornia oleva Propel [kartalla] on Viipurin ensimmäinen cocktail-baari ja se on hyvä paikka viettää iltaa. Se ei kuitenkaan ole mikään halpa klubi vaan halvin olut maksaa 240 ruplaa, mutta siellä on kansainvälistä tunnelmaa ja hyvä ruokalista.

Toinen alue, jolla on normaalia enemmän anniskelupaikkoja, on rautatieaseman ja Punaisen torin välinen korttelisto. Punaisella torilla [kartalla] on ravintoloita ja kahviloita, joissa voi ottaa jotakin. Suomalaisella ruokalistalla varustettu City Café, joka kutsuu itseään myös City Gastrobariksi on avoinna myöhempään kuin monet muut paikat, ja sieltä saa kohtuuhintaista olutta ja hyviä baariruokia. Aukion aseman puoleisessa päässä oleva Marco Polo [kartalla] on lähinnä kahvila ja ruokaravintola, joka soveltuu myös lounaalle, mutta sen alakerrassa voi hyvin ottaa vain olutta ja sen kanssa vaikka illallisen. Kulman takana, kaupungin pääkadulla (Prospekt Lenina) oleva Champion on harvinainen edullinen irkkupubi, ja sieltä saa ison tuopin alkaen 170 ruplalla.

Valtaosa Viipurin anniskelupaikoista sulkee ovensa klo 23–24 ja osa sunnuntaisin aikaisemminkin. Viipurissa on jonkin verran diskoja, jotka ovat yleensä avoinna vain viikonloppuisin. Niitä on esimeriksi Hotelli Druzhban yhteydessä, Hotelli Vyborgin yhteydessä (Leningradski pr 19) ja Viipurin palatsin eli elokuvateatterin yhteydessä (Krepostnaja 25). Druzhballa on suomalaistenkin suosiota nauttiva kesäterassi, jolta saa kaukasialaisia ruokia, ja hotellissa on nykyään ympäri vuorokauden avoinna oleva aulabaari. Myös muissa hotelleissa on baareja, ja ne ovatkin myöhään illalla hyviä paikkoja yömyssylle.

Viipurissa ei sinänsä ole vaarallista, mutta valaistus ei välttämättä ole hyvä, eikä talvisin katuja hoideta samalla tavalla kuin Suomessa. Siellä ei silti ole järkevää harhailla öisin juhlien jälkeen, ja jos haluaa siirtyä yli kilometrin matkan klo 22 jälkeen, kannattaa käyttää taksia.

Lisää aiheesta:

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja nähtävää Viipurissa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti