Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Vilna
Vilna
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Vilna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pilies gatve -katu Vilnassa
Pilies gatve -katu Vilnassa (täyskuva mobiiliin) Pilies gatve -katu Vilnassa (täyskuva)
Katedros Aikste
Ilmoitus
Paljonko enintään maksaisit
hotellista per yö?
Alle 50 €50–100 €100–150 €
Booking.comin ehdotukset näet
klikkaamalla hintaa.
Pilies Gatve Kirkko

Vilna, Liettua

Liettuan pääkaupunki Vilna on etäisin ja tuntemattomin Baltian pääkaupungeista, ja vaikka yhtäläisyyksiäkin on, on se melko erilainen kaupunki kuin Riika tai Tallinna. Vilnan parhaisiin puoliin kuuluvat kohtuullinen hintataso, mielenkiintoiset ja monipuoliset nähtävyydet ja ravintolat, joissa on mukava maistella paikallisia ja muitakin ruokia ja juomia. Vilna on varteenotettava matkakohde kesät talvet, mutta kesäkauden aikana se on ehdottomasti kaikkein parhaimmillaan.

Vilnan suurin valttikortti on sen laaja vanhakaupunki, mutta siellä on paljon muutakin näkemisen arvoista. Kaupungin parhaisiin paloihin voi tutustua melko vaivattomasti parissa päivässä, ja niille, jotka jo tuntevat Riian ja Tallinnan, Vilna onkin monin tavoin mielenkiintoinen vierailupaikka. Vilnaan voi hyvin lähteä omatoimisesti, jolloin voi samalla käydä jossakin muussakin kaupungissa, tai sinne voi lähteä matkatoimiston järjestämälle matkalle.

Tekemistä

Vilnassa on eniten ravintoloita vanhassakaupungissa, asemien lähettyvillä ja keskustan uusissa osissa, joissa on muutama normaalia parempi ravintolakatu. Ostoksia voi tehdä samoilla alueilla kuin voi ruokaillakin, ja yksi erinomainen tienoo vierailla on kauppahallin ympäristö, jossa on suuren hallin lisäksi ulkona oleva tori ja valintamyymälöitä. Vilna on useimmille siellä vierailevalle sen verran tuntematon kaupunki, että erilaiset ajanvietteet liittyvät usein kaupunkiin tutustumiseen. Kesäisin joella tehtävät risteilyt ovat yksi hyvä tapa saada otetta Vilnaan, ja opiskelijoiden täyttämässä Vilnassa myös illanvietto on hyvä keino tutustua kaupungin elämänmenoon.

Nähtävää

Vilnan laaja vanhakaupunki on yliopiston hallitsemine kortteleineen alue, jolla on paljon erilaisia nähtävyyksiä. Kirkot, museot, yliopiston rakennukset sisäpihoineen ja lähellä vanhaakaupunkia oleva Užupis ovat kaikki näkemisen arvoisia, ja niihin voi varsin hyvin tutustua parissa päivässä. Keskustan uusissa osissa on muutama museo ja paljon erilaista arkkitehtuuria, mutta se ei juuri lyhyellä lomalla tule pääpaikkoja lukuun ottamatta tutuksi. Kaiken kaikkiaan Vilnan pääasiallisista nähtävyyksistä, joista suuri osa sijaitsee vanhankaupungin ja keskustan uusien osien välissä olevan tuomiokirkon tuntumassa, saa kattavan kuvan, jos kaupungissa viettää vähintään kolme vuorokautta.

Selviytymisopas

Vilna on sen verran kaukana, että Suomesta sinne on kaikkein paras lentää. Vilnan omalle lentoasemalle pääsee Helsingistä, Tampereelta ja Turusta, ja Suomesta voi myös lentää Kaunakseen, jonka lentoasemalta on lyhyt matka Vilnaan. Liettuan pääkaupunkiin voi myös siirtyä Riian kautta, sillä sinne on paljon lentoja, ja muutenkin Vilna on luonnollinen vierailupaikka niille, jotka matkailevat Baltiassa tai kulkevat etelämmäs kohti Puolaa. Vilnassa liikutaan lähinnä kävellen, mutta pidempiä matkoja varten siellä on busseja ja kohtuuhintaisia takseja.

Hotellit ja majoittuminen

Vilna on majapaikoiltaan kohtuuhintainen paikka, ja siellä voi yöpyä edullisesti yksinkertaisessa huoneessa tai viihtyä viiden tähden luksusluokan hotellissa. Majapaikka kannattaa katsoa alueelta, joka soveltuu matkan pituuteen ja tarkoitukseen. Useimmissa tapauksissa majapaikka kannattaa valita vanhankaupungin alueelta tai aivan sen lähellä olevien asemien vierestä tai keskustan uusista osista.


Vilna pähkinänkuoressa

Vilna on reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki, jonka historia on yhtä vaiheikas kuin muidenkin Baltian pääkaupunkien. Se on vuosisatojen saatossa ollut osa monia eri valtioita, joista kaupunkikuvaan eniten vaikutti keskiaikainen Puolan ja Liettuan muodostama valtioliitto. Vilna on ollut Liettuan pääkaupunki vasta toisesta maailmansodasta lähtien, sillä kaksi ensimmäistä itsenäisyyden vuosikymmentä kaupunki oli osa Puolaa ja Kaunas oli maan pääkaupunki.

Gediminas-linnakkeen torni
Kukkuloiden näkyvin rakennelma on linnoituksesta jäljelle jäänyt torni.

Vilna on melko hiljainen kaupunki ympäri vuoden, ja vaikka siitä 2010-luvulla muodostui suosittu vierailupaikka, ei siellä koskaan ole ollut samanlaisia turistimääriä kuin Riiassa tai Tallinnassa. Vilna on eläväisimmillään kesäkauden aikana, mutta sen suuri opiskelijaväestö elävöittää kaupunkia vain syyskuulta juhannuksen tienoille.

Kaupunki on melko erilainen paikka keskikesällä, jolloin vanhankaupungin pääkaduilla ja tuomiokirkon ulkopuolella on melkoinen määrä turisteja ja monet paikat täyttyvät terasseista. Vilna onkin kaupunki, jonka todellisesta luonteesta pääsee parhaiten kärryille vierailemalla kaupungissa sekä kesä- että talvikaudella. Vilnan varsin keskieurooppalaisesta sijainnista huolimatta kesä ja talvi ovat siellä suurin piirtein yhtä pitkiä kuin Suomessa, ja usein talvet ovat kylmempiä mutta kesät muutaman viikon pidempiä kuin Etelä-Suomessa.

Vierailuajankohta ei Vilnan-matkalla kenties ole kaikkein oleellisin asia, sillä eri vuodenajat antavat kaupungille aivan uusia ulottuuksia. Oleellisinta on vierailun pituus ja se missä siellä aikoo yöpyä, sillä oikealla tienoolla yöpyvä ja tarpeeksi pitkään kaupungissa viihtyvä saa siitä aivan eri tavalla irti kuin ne, jotka turhan huolettomasti lähtevät sinne lyhyeksi ajaksi. Vilnassa kannattaa majoittua keskeiselle paikalle, jolta voi kävellä kaikkialle, sillä julkinen liikenne ei ole kovin hyvää ja kävely on ympäri vuoden paras tapa siirtyä paikasta toiseen. Jos Vilnan saloista haluaa päästä ainakin jonkin verran selville, kannattaa siellä viettää vähintään kolme kokonaista vuorokautta.

Vilna oli pitkään hyvin edullinen kaupunki, mutta erilaiset verot ja euron käyttöönotto ovat nostaneet hintatasoa melkoisesti. Etenkin alkoholipitoiset, ravintoloissa nautitut juomat, ravintolaruoat ja nähtävyyksien sisäänpääsymaksut nousivat 2010-luvulla kohisten. Tästä huolimatta hintataso on huomattavasti kotimaata edullisempi, ja Vilnasta on yhä mahdollista löytää edullisia ruokia ja juomia. Vilna onkin kaupunki, joka soveltuu monille erilaisille matkakassoille, ja pikkurahalla siellä voi rellestää aivan eri tavalla kuin läntisen Euroopan suurissa kaupungeissa.

Kuvituskuva mobiiliinKuvituskuva
Keskustan uudella puolella ravintoloita tulee vastaan eniten Gedimino-pääkadun varrella ja lähellä. Gediminon varrella on lukuisia houkuttelevia ravintoloita, joista monet tarjoavat edullisia lounaita.

Vilnan nähtävyydet

Vilnan kaikkein unohtumattomin vierailupaikka on Katedros aikštė eli tuomiokirkon edustalla oleva aukio. Sillä on upean kirkon lisäksi ainutlaatuinen, yleensä vain Italiasta löytyvä kellotorni, suuri maan historiaan pureutuva museo ja näkymiä ylös kukkuloille, joiden näkyvin rakennelma on linnoituksesta jäljelle jäänyt torni. Pelkästään tämän aukion ja sen lähiympäristön tarkkaan läpi koluava saa hyvän kuvan maan historiasta, ja se on kätevän keskeinen aukio, jonka tuntumasta löytyvät myös parhaat kadut. Niitä ovat vanhankaupungin pääkatu (Pilies gatve) ja keskustan uusien osien läpi kulkeva valtakatu (Gedimino prospektas), jotka molemmat kuuluvat Baltian kaikkein unohtumattomimpiin katuihin.

Vanhakaupunki on laaja ja sokkeloinen korttelisto, jonka alueella on useita upeita kirkkoja, muutama museo ja yliopistokorttelit, jotka ovat aivan tuomiokirkon hallitseman aukion lähellä. Vanhankaupungin ehdoton pääpaikka on Rotušės aikštė eli kaupungintalon edustalla oleva aukio. Tämä laaja aukio herää kesäisin terasseineen eloon, ja sen tuntumassa on paljon erilaisia vierailupaikkoja, kuten kulttuurikeskus, uusi suuri nykytaiteen museo ja kaunis kaupungintalo, jonka suojissa on turisti-info. Lähellä kaupungintaloa on myös kaikenlaista muuta, kuten Aamunkoiton portit, joiden tuntumassa on paljon kirkkoja ja muita nähtävyyksiä.

Keskustan uudet osat ovat monin tavoin miellyttäviä, mutta varsinaisia nähtävyyksiä siellä on oikeastaan vain pääkadun loppuosissa, joissa sijaitsevat maan eduskuntatalo ja kansalliskirjasto. Pääkadun lähettyvillä kulkeva joki on kesäkauden aikana tutustumisen arvoinen, ja sen toisella puolella olevat uuden liikekeskustan osat ovat ainakin joenrannoilta näkemisen arvoisia.

Ostokset

Oikeastaan kukaan ei lähde Vilnaan pelkästään ostokset mielessään, mutta sieltä saa samantyylisiä tuotteita kuin muualtakin Baltiasta ja tietenkin jotkin asiat kuten alkoholi ovat siellä edullisia. Meripihkasta valmistetut tuotteet, käsityöt, paikallinen suunnittelu, paikallisesti valmistetut muodikkaat vaatteet ja erilaiset koristeet ovat Vilnassa hyviä ostoksia. Alkoholi on paitsi edullista myös aivan normaalissa valintamyymälässä äärimmäisen hyvin valikoimin esillä. Tupakka maksaa Liettuassa noin puolet siitä mitä kotimaassa, ja myös sähkötupakointiin liittyvät tuotteet ovat siellä edullisia. Erilaiset paikalliset elintarvikkeet ja herkut ovat myös monen mieleen, ja niitä on helppo hankkia tavallisistakin valintamyymälöistä.

Liikkeitä Vilnassa on eniten keskustan uusissa osissa, joissa on lukuisia ostoskeskuksia ja valintamyymälöitä, ja vanhassakaupungissa on eniten kaupan käsitöitä ja muuta lähinnä turisteille suunnattua. Ruoka- ja juomaostoksia on erityisen hyvä vanhankaupungin tuntumassa tehdä kauppahallin lähellä, ja myös bussi- ja rautatieasemien lähellä on normaalia enemmän arkisia tuotteita myyviä kauppoja.

Ravintoloita Vilnassa
Ravintolat tarjoavat monipuolisesti erilaisia ruokia, joista liettualaiset perinneruoat ovat suositeltavia.

Ravintolat

Ruokailu onnistuu kaikkein parhaiten vanhankaupungin pääpaikoilla ja etenkin Pilies-kävelykadun varrella ja keskustan uusissa osissa, joissa pääkatu ja jotkin sen sivukadut ovat kaikkein parhaita ravintolakatuja. Ravintolat tarjoavat monipuolisesti erilaisia ruokia, joista liettualaiset perinneruoat ovat suositeltavia ja myös liettualaiset juomat kotikaljan (gira) ja oluen johdolla ovat maistamisen arvoisia. Muista ruoista etsimisen arvoisia ovat kaukasialaiset kuten georgialaiset ruoat, ja italialaisia ruokia, hampurilaisia ja muita trendikkäitä ruokia on tarjolla lähes missä tahansa. Ruokailu on huomattavasti hintavampaa kuin vielä vuosikymmen sitten, mutta arkisin lounastarjoukset ovat edullisia, ja hinta-laatusuhteeltaan hyviä ravintoloita löytyy myös keskeisiltä paikoilta.

Vilnan-matkat

Vilnaan voi hyvin matkustaa omatoimisesti, jolloin matkaan voi yhdistää muitakin kohteita, kuten Kaunaksen tai Riian. Vilnaan on kaikkein vaivattomin siirtyä lentäen, mutta sinne voi hyvin mennä myös omalla autolla tai linja-autolla, jonkalainen kulkee sinne Tallinnasta kahdeksassa tunnissa ja Riiasta reilussa neljässä tunnissa. Matkatoimistot järjestävät matkoja Vilnaan, ja ne ovat hyviä niille, jotka haluavat nähdä vain Vilnan ja jotka eivät halua uhrata varauksen tekemiseen muutamaa klikkausta enempää.

Muita www-palveluita

Vilnan viralliset www-sivut  |  Vilna Wikipediassa  |  Liettuan turvallisuustilanne (Ulkoasiainministeriön matkustustiedote)  |  Google Maps: Vilna, Liettua

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/10

Lukijoiden kommentteja

Kysyisin onko kokemusta opiskelusta yliopistossa? Otan kiitollisena kokemukset vastaan. /Ripi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti