Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Liettua
Liettua (täyskuva)
Nida, Liettua

Liettua

Liettua on suomalaiselle Baltian maista kaukaisin ja tuntemattomin, mutta matkoista maan suurimpiin kaupunkeihin Kaunakseen ja Vilnaan on viime vuosina tullut melko suosittuja. Näiden varsin viehättävien kaupunkikohteiden lisäksi maassa on muutama muu vierailupaikka, joista osa on päiväretkikohteita mutta joista etenkin Klaipėda on lähemmän tutustumisen arvoinen.

Liettua on parhaimmillaan kesällä, mutta etenkin maan suuriin kaupunkeihin voi hyvin matkustaa myös muina vuodenaikoina. Perinteisen kaupunkiloman lisäksi Liettua on nykyään erinomainen paikka kylpylöiltään, joita on etenkin rannikolla Palangassa. Liettuassa myös telttailu, pyöräily ja patikointi ovat suosittuja. Rannikolle ja Kuurinkynnäälle voi lähteä kylpyläloman lisäksi rantalomalle, ja se on myös erinomainen paikka pyöräilylle ja telttailulle.

Liettua pähkinänkuoressa

Liettua on Baltian maista asukasluvultaan suurin, ja sen 65 000 neliökilometrin alueella asuu noin 2,9 miljoonaa ihmistä. Asukkaista valtaosa on liettualaisia ja puhuu äidinkielenään maan virallista kieltä liettuaa, mutta maassa on melkoinen määrä myös venäjää puhuvia (noin 40 %). Heidän juurensa ovat paitsi Venäjällä myös muissa maissa, jotka olivat osa Venäjän suurruhtinaskuntaa ja Neuvostoliittoa.

Tori, Liettua
Liettua on maatalousvaltainen, perinteitä noudattava maa, ja tämä käy hyvin selväksi esimerkiksi toreilla.

Etenkin Vilnassa ja Klaipėdassa esimerkiksi ravintoloissa, kaupoissa, toreilla ja hotelleissa venäjänkieliset ovat pääosassa, ja tällaisissa paikoissa venäjää taitavat voivat englannin sijaan puhua venäjää. Englanti on nykyään kieli, jota käytetään matkailuun liittyvissä asioissa paljon. Englantia osataan niin hyvin ja laajalti, että sillä voi selvittää kaikki matkan varrella eteen tulevat ongelmat.

Liettuassa on kolme melko kookasta kaupunkia: pääkaupunki Vilna, entinen pääkaupunki Kaunas ja satamakaupunki Klaipėda. Muista kaupungeista Šiauliai on myös yli 100 000 asukkaan kaupunki, ja Panevėžys on 85 000 asukkaan kaupunki, mutta muut ovat lähinnä tuppukyliä.

Muiden Baltian maiden tavoin Liettua onkin maatalousvaltainen, perinteitä noudattava maa, jossa on viehättävää vanhanajan tunnelmaa ja jossa perinteistä tunnutaan pitävän tiukasti kiinni. Liettuassa tämä perinteinen puoli käy hyvin selväksi lähes joka paikassa, myös suurissa kaupungeissa, eikä tarvitse kuin suunnata esimerkiksi Vilnan torille nähdäkseen hyvin perinteisiä elintarvikkeita. Etenkin ne, jotka saapuvat Liettuaan kesä- ja lokakuun välisenä aikana, voivat maistella erinomaisia elintarvikkeita. Muina vuodenaikoina hapankaali, hillot ja muut säilötyt tuotteet antavat nekin näkemystä maan perinteiseen elämänmenoon.

Liettua on maa, jossa rikollisuutta on hyvin vähän ja jossa arvotavaroistaan huolta pitävä tuskin kokee mitään negatiivista. Liettuassa on rento mutta asiallinen meininki, eikä siellä ole tarvetta millekään erityistoimille turvallisuutensa suhteen. Liettua on myös maa, jossa perheet on otettu erityisen hyvin huomioon, joten sinne voi hyvin suunnata myös jälkipolven kanssa.

Vilna, Liettua
Liettuan suosituin vierailupaikka on pääkaupunki Vilna.

Liettua matkakohteena

Liettua on Baltian maista eteläisin ja suomalaiselle eksoottisin, ja loisteliaan menneisyytensä takia siellä on muita Baltian maita enemmän kaikenlaista ihmeellistä nähtävää. Erityisesti vähän tunnettu Puolan ja Liettuan valtioliitto, joka teki maasta keskiajalla yhden Euroopan mahtavimmista, toi etenkin Vilnaan mutta jonkin verran muuallekin nähtävyyksiä, joita yleensä tulee vastaan vain suurissa maissa. Hohdokkaasta menneisyydestä huolimatta Liettua on sijaintinsa takia ollut historian aikana monen tulen välissä. Näin siellä automaattisesti on kaikenlaisia nähtävyyksiä, jotka tuovat miellyttäviä ja monipuolisia yllätyksiä normaaliin nähtävyyksiin tutustumiseen.

Liettuan suosituimmat vierailupaikat ovat pääkaupunki Vilna ja parin tunnin matkan päässä siitä sijaitseva Kaunas, joka olemukseltaan ja historialtaan poikkeaa melkoisesti maan pääkaupungista.

Liettuassa myös rannikko on miellyttävä ja varteenotettava vierailupaikka, ja mikäli vain mahdollista, kannattaa siellä kesän aikana viettää aikaa. Klaipėda on rannikon suurimpana kaupunkina hyvä tukikohta, jossa on erinomaisia ravintoloita ja paljon majapaikkoja. Sieltä voi käydä vierailemassa tai nopeasti siirtyä Kuurinkynnäälle, jonka suurin keskittymä on Nida. Mahdollista on myös käydä tai yöpyä Klaipėdasta pohjoiseen sijaitsevassa Palangassa, joka on Liettuan ranta- ja kylpylälomakaupunki. Maassa on jonkin verran muitakin matkakohteita, ja niistä melko lähellä Vilnaa sijaitseva Trakai on erinomainen päiväretkikohde Vilnassa lomaileville. Ristikukkulastaan tunnettu Šiauliai on myös varteenotettava vierailupaikka, joka tosin sijaitsee hankalassa paikasssa.

Paras aika käydä

Liettua on tietyin varauksin ympärivuotinen matkakohde, jonne on kaikkein paras matkustaa kesällä ja keskitalvella. Kesä alkaa toukokuun aikana, ja kaikkein paras niin maan kaupunkeihin kuin muihinkin vierailupaikkoihin on tutustua toukokuulta syyskuun loppuun. Jos mielii rannikolle, matka on paras ajoittaa kesäkuulta elokuun loppuun, lukuun ottamatta niitä, jotka mielivät kylpylälomalle. Liettuasta on viime vuosikymmenen aikana kehkeytynyt kylpylöiden luvattu maa, ja niitä on paitsi rannikolla myös muualla maassa. Liettuassa voi myös harrastaa etenkin patikointia ja pyöräilyä, ja sen kylmät ja lumiset talvet yleensä mahdollistavat talvilajien harrastamisen tammi- ja helmikuussa.

Liettuan suuriin kaupunkeihin voi hyvin matkustaa myös keväällä ja syksyllä, sillä niissä vierailevalle säät eivät välttämättä ole kovin tärkeitä. Muualle maahan matkustavan kannattaa valita matkan ajankohta niin, että se soveltuu matkan tarkoitukseen.

Matkustaminen Suomesta Liettuaan

Suomesta voi siirtyä Liettuaan joko lentäen tai maanteitä pitkin. Lentoja on sekä Kaunakseen että Vilnaan, eikä kaupunkien välillä ole kovin pitkä matka. Bussilla voi siirtyä Tallinnasta suoraan Kaunakseen tai Vilnaan 7–9 tunnissa, mutta kenties mukavampaa niin bussilla kuin autollakin on pysähtyä matkan varrella, vaikka matkan puolivälissä olevassa Riiassa. Mahdollista on myös lentää joko Riikaan tai sitten sieltä takaisin Suomeen, ja näin yhdistää matkaan useita eri kohteita. Latviaan ja Liettuaan voi lentää paitsi Helsingistä myös Turusta ja Tampereelta.

Tietoa lentämisestä Vilnaan ja Kaunakseen voi myös lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Lentoja Suomesta Latviaan tai Liettuaan voi katsella Skyscannerista.

Silta, Liettua

Liikkuminen Liettuassa ja siirtyminen sieltä lähimaihin

Julkisilla Liettuan kaupunkien ja lähimaiden välillä kuljetaan busseilla ja junilla. Junayhteyksiä on vain joihinkin paikkoihin, ja etenkin Vilnan ja Kaunaksen välin voi hyvin siirtyä junalla, mutta myös Vilnan ja rannikon eli Klaipėdan välillä voi kulkea junalla.

Liettuasta voi siirtyä pariakin eri reittiä Kaliningradiin, joka on osa Venäjää ja joka jo muutaman vuoden on kuulunut niihin Venäjän alueisiin, joihin voi matkustaa ilmaisen sähköisen viisumin kanssa. Kaliningradiin voi siirtyä Kuurinkynnästä pitkin Klaipėdan suunnalta kohti Nidaa ja siitä Venäjän puolelle. Toinen ja kenties nopeampi reitti on siirtyä Kaunaksesta kohti Gusevia ja siitä kohti Kaliningradin kaupunkia tai muualle tälle alueelle.

Liettuasta voi Latvian ja Venäjän Kaliningradin lisäksi siirtyä bussilla tai omalla autolla Puolaan ja Valko-Venäjälle. Valko-Venäjälle voi myös mennä junalla, ja Vilnasta on 3 ½ tunnin matka Minskiin. Bussilla tai junalla matkan taittava joutuu kuitenkin hankkimaan viisumin, sillä Valko-Venäjälle voi siirtyä ilman viisumia vain pääkaupunkiin lentäen.

Muut viisumit

Valko-Venäjälle muuten kuin lentäen siirtyvä joutuu hankkimaan erillisen viisumin.

Autoja Vilnassa, Liettua
Jos autoilee Virosta Liettuaan, on kannattavaa tutustua Baltian sääntöihin ja liikennekulttuuriin etukäteen.

Autoilu Liettuassa ja kulkuneuvon vuokraaminen

Liettuaan voi siirtyä Viron ja Latvian kautta autolla, jonka tuo lautalla Helsingistä joko Tallinnan keskustaan tai Muugaan. Tietoa siitä miten Suomesta kannattaa siirtyä Viroon saa Pienestä Matkaoppaasta. Tietoa siitä miten Helsingissä voi suunnata oikeaan satamaan ja miten Virossa voi satamista siirtyä muualle voi myös lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Liettuaan voi siirtyä parhaiten menemällä ensin Tallinnasta Pärnuun, Pärnusta Riikaan ja sitten jatkaa Via Balticaa (E67) pitkin suoraan Kaunakseen. Jos on menossa Vilnaan, pitää Panevėžys-nimisessä paikassa siirtyä E272-tielle. Vilnaan ja Kaunakseen on Tallinnasta suurin piirtein sama, noin 8 tunnin matka, mutta Vilna on syrjässä kun taas Kaunas on maan keskellä. Kaunaksesta Via Baltica jatkuu Suwalkiin, joka on perinteinen Pohjois- ja Keski-Euroopan raja, ja se jatkuu Białystokiin, jonka kautta monet bussitkin kulkevat. Sieltä samaa tietä pitkin voi jatkaa kohti Varsovaa, ja Varsovasta voi suunnata moneen eri suuntaan, kuten kohti Berliiniä, kohti Krakovaa tai Katowicen kautta kohti Prahaa.

Toinen mahdollinen reitti kulkee Virossa Tarton kautta Valgaan ja sieltä kohti Riikaa ja Liettuaa, mutta Via Baltica on kaikkein nopein ja myös palveluiltaan paras tie Virosta Riikaan ja sieltä myös Puolaan ja muualle Keski-Eurooppaan. On eri asia, jos haluaa suunnata Liettuan rannikolle, jonne voi mennä myös Latvian rannikon kautta.

Jos haluaa suoraan Liettuan rannikolle eli Palangaan tai Klaipėdaan, Riiasta ajetaan E77-tietä pitkin Jelgavan kautta Šiauliai-nimiseen kaupunkiin, josta voi kääntyä joko Palangaan (E272 / A11) ja sitä kautta Klaipėdaan, tai sitten voi mennä vielä vähän etelämmäs ja lähteä A1-tietä pitkin rannikolle ja suoraan Klaipėdaan.

Jos Liettuasta haluaa Venäjän Kaliningradiin, jonne voi nykyään mennä ilmaisella sähköisellä viisumilla, voi sinne siirtyä Klaipėdasta Nidan kautta Kuurinkynnästä pitkin. Kaliningradiin pääsee myös Kaunaksesta Marijampolen kautta E67- ja E28-teitä pitkin, ja tämä reitti on kenties parempi.

Tarkkaa tietoa autoilijalle, joka suuntaa Liettuaan, voi lukea Autoliiton sivuilta. Tietenkin on myös tutustuttava Latvian ja Viron sivuihin, ja jos matka jatkuu Liettuasta länteen, itään tai etelään, kannattaa näidenkin maiden sivuihin tutustua.

Bussi Kaunaksen linja-autoasemalla Liettuassa
Bussilla voi siirtyä Tallinnasta suoraan Kaunakseen tai Vilnaan 7–9 tunnissa.

Linja-autolla Liettuassa ja sen ja muiden maiden välillä

Liettuaan ja etenkin Kaunakseen tai Vilnaan on helppo siirtyä linja-autolla Tallinnasta, Pärnusta, Riiasta ja Varsovasta. Vilnaan on myös busseja Valko-Venäjältä, ja bussit, jotka tekevät matkoja Liettuassa, usein tulevat tai menevät myös muihin maihin.

Tallinnasta matka kestää noin 8 tuntia, ja yksi mahdollisuus on mennä yön yli. Riiasta on Kaunakseen ja Vilnaan reilun neljän tunnin bussimatka, ja rannikolta kuten Liepajasta voi myös siirtyä bussilla tai minibussilla Palangaan tai Klaipėdaan. Puolasta, josta Varsovasta on melko paljon busseja Vilnaan ja Kaunakseen, kannattaa matka tehdä yön yli, sillä matkaan kuluu vähintään 8 tuntia. Bussilla voi siirtyä myös Liettuan ja Puolan välissä olevalle Kaliningradin alueelle, jonne tosin pitää etukäteen hankkia ilmainen sähköinen viisumi. Kaikkein helpointa on mennä Riika-Kaliningradin -reitin busseilla ja muilla busseilla, jotka kulkevat Liettuan Panemunėn ja Kaliningradin kaupungin välin noin kolmessa tunnissa.

Erinomainen yhtiö, jonka bussit kulkevat Valko-Venäjälle, Puolaan ja lähes kaikkialle Baltiaan, on Ecolines, ja verkostoltaan Baltiassa lähes yhtä kattava on Lux Express. Kolmas yhtiö, jolla voi liikkua Liettuassa ja sen ja muiden maiden välillä, on Eurolines.

Nämä yhtiöt pysähtelevät myös Liettuassa, joten niillä voi siirtyä lyhyitäkin matkoja, kuten Kaunaksesta Vilnaan. Siirtyäkseen bussilla kaupungista toiseen voi vain mennä asemalle ja katsella aikatauluja, mutta mahdollista on myös etukäteen verkosta tutkia reittejä ja aikatauluja. Kaikkein paras sivusto aikatauluille ja myös lippujen ostamiselle on Autobusu Bilietai. Tämän varausjärjestelmän busseilla voi siirtyä vaikka Vilnasta Trakaihin, Vilnasta tai Kaunaksesta Klaipėdaan ja myös Vilnasta Riikaan.

Lisää aiheesta:

Omio on erinomainen apuväline niille, jotka tutkivat erilaisia bussi- ja raideyhteyksiä.

Jos mielii tutkia erilaisia yhteyksiä, joista monet suuntaavat itään, on Infobus kätevä englanninkielinen sivusto.

Vilnan pääasiallinen rautatieasema
Vilnan rautatieasemalla on takseja, ja niillä pääsee kohtuuhintaisesti kulkemaan etenepäin.

Rautateitse Liettuassa ja sen ja muiden maiden välillä

Liettuassa voi joitain matkoja kulkea rautateitse, ja Liettuasta voi siirtyä myös Valko-Venäjälle raiteita pitkin. Toistaiseksi Liettuasta ei oikein voi hyvin siirtyä junalla muihin maihin, eikä esimerkiksi Puolaan ole aikoihin enää päässyt junalla. Muutos saattaa kuitenkin tulla 2020-luvulla, sillä nopeaa rataa valmistellaan. Jonain kauniina päivänä Tallinnasta voi kenties yhdessä päivässä siirtyä Liettuan kautta Varsovaan, mutta se on mahdollista vasta joskus vuoden 2025 jälkeen.

Jos haluaa siirtyä maan sisällä junalla, on erityisen hyvä matka Kaunaksen ja Vilnan välillä, ja myös Vilnan ja Klaipėdan välillä kulkee nopea juna. Myös päiväretkelle Vilnasta Trakaihin voi siirtyä nopeasti paikallisjunalla. Junat ovat usein korkeita, aivan kuten Latviassakin, joten liikuntarajoitteiset, matkalaukkujen kanssa liikkuvat ja lastenrattaita työntelevät ottavat etukäteen selvää siitä, kuinka korkea juna on.

Mahdollista on myös siirtyä Kaunaksesta Kaliningradiin rautateitse, mutta tällaisella matkalla junaa pitää vaihtaa rajalla. Kävelymatkaa on vähän, lipun voi ostaa Kaunaksen rautatieasemalta ja myös verkkosivut näyttävät aikataulut ja tarjoavat mahdollisuuden ostaa lippuja.

Tietoa kaikista junamatkoista voi katsoa Liettuan rautateiden sivuilta. Jos haluaa ensin tutkia, mihin junalla voi ylipäätään matkustaa, kannattaa katsella rautateiden reittikarttaa.

Lisää aiheesta:

Omio on erinomainen apuväline niille, jotka tutkivat erilaisia bussi- ja junayhteyksiä.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 2: Matkakohteet Liettuassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti