Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kuurinkynnäs, Liettua (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kuurinkynnäs on kesällä paikka, jonne kannattaa lähteä patikoimaan ja luonnossa olemaan.

Tapahtumat, liikunta ja urheilun seuraaminen

Liettuan suurimpia tapahtumia

Liettuassa on perinteisesti ollut erilaisia tapahtumia, joista monet liittyvät kulttuuriin tai urheiluun. Eniten tapahtumia on Kaunaksessa ja Vilnassa, ja niistä voi lukea kaupunkien Pienistä matkaoppaista. Jonkin verran tapahtumia on myös rannikolla, ja siellä Klaipėda on tapahtumien pääpaikka.

Lisää aiheesta:

Liettuan matkailusivusto esittelee tapahtumia

Liettuan kulttuurielämää: urheilu

Liettua ei sinänsä ole mikään suuri kulttuurimaa, joka olisi kuulu kirjailijoistaan, säveltäjistään tai elokuvistaan. Se kuitenkin on muiden Baltian maiden tavoin urheiluun suuntautunut maa, jossa etenkin urheilun harrastaminen ja koripallon seuraaminen ovat suosittua.

Liettuassa on melko eteläisestä sijainnistaan huolimatta aivan samanlainen ilmasto kuin Suomessakin. Talvet siellä voivat hyvinkin olla pidempiä ja kylmempiä kuin Suomessa, ja maan keskiosissa on talvisin usein lunta ja runsaasti pakkasta. Kesät ovat jonkin verran pidempiä kuin Suomessa, mutta niitä vaivaavat samat uhat: koska tahansa voi tulla viileitä kausia, ja illat ja yöt ovat keskikesälläkin sen verran viileitä, että aina kannattaa ottaa mukaan ja iltaisin pitää mukanaan vähän lämmintä vaatetta.

Yhtä kaikki maan sääolosuhteet mahdollistavat siellä ulkoilun, joskin Liettua on sen verran kaukana, että sinne ei ole yhtä järkevää lähteä harrastamaan mitä tahansa kuin Viroon tai Latviaan.

Ulkoilu, urheiluharrastukset ja kylpylät

Liettuassa voi harrastaa kaikenlaista luonnon helmassa, ja siellä on myös kylpylöitä. Liettua on parhaimmillaan silloin kun Suomessakin on lämmintä, eikä siellä eteläisemmästä sijainnista huolimatta ole kotimaata lämpimämpiä kesiä.

Pyöräily

Pyöräily on Liettuassa kesällä mukavaa, ja siellä on muutama hyvä pyöräilyreitti, joista yksi kulkee noin 50 kilometrin matkan läpi Kuurinkynnään. Liettuan matkailusivusto esittelee pyöräilyreittejä.

Patikointi ja lintubongaus

Liettua on hyvä paikka patikoida, ja siellä on lukuisia patikointireittejä. Osa niistä on hyvin lyhyitä mutta lähes kaikki kulkevat läpi mielenkiintoisten tienoitten. Yksi Euroopan ainutlaatuisimmista patikointipaikoista on Kuurinkynnäs, ja se onkin kesällä paikka, jonne kannattaa lähteä luonnossa olemaan.

Patikointi on myös lintubongareiden mieleen, ja lintujen katselu onkin yksi syy lähteä patikoimaan. Etenkin Kuurinkynnäällä on hyvät mahdollisuuden bongata lintuja, ja niistä voi lukea Liettuan matkailusivuilta.

Telttailu

Jos telttailu kiinnostaa, on Liettua erinomainen maa sille. Siellä on useita pitkiä reittejä, joiden varrella voi yöpyä teltassa tai matkailuautossa. Tietoa reiteistä voi katsoa Liettuan matkailusivuilta.

Kylpylät

Liettuassa on paljon erilaisia kylpylöitä, joissa on hoitoja ja joissa vierailemalla voi tutustua Liettuan eri alueisiin. Yksi hyvä kylpyläkaupunki on rannikolla oleva Palanga, joka tosin ei välttämättä keskikesän aikana ole parhaimmillaan pelkkänä kylpyläpaikkana. Kylpylöistä voi lukea lisää Liettuan matkailusivuilta, ja jos haluaa varata huoneen kylpylähotellista, voi niitä katsella Booking.comista.

Urheilu: Koripallo

Liettuan suosituin urheilulaji on koripallo, Neuvostoliiton joukkueessa oli aina liettualaisia ja Liettua on 1990-luvulta lähtien saanut kolme pronssia olympialaisissa ja yhden MM-kisoissa. Maan parhaat joukkueet pelaavat Kaunaksessa ja Vilnassa, ja jos haluaa nähdä koripalloa, kannattaa suunnata näihin kaupunkeihin. Näissä kaupungeissa myös pelataan mahdollisia maaotteluita.

Vilnan joukkue on Rytas, joka yleensä kamppailee maan parhaan joukkueen tittelistä, etenkin Kaunaksen joukkueen kanssa. Se pelaa Lietuvos Ryto -areenalla [kartalla], joka joissain yhteyksissä tunnetaan myös nimellä Jeep Arena. Se sijaitsee melko kaukana keskustasta, ja sinne kannattaa mennä taksilla tai muulla yksityiskyydillä. Joukkue pelaa paitsi Liettuan sarjaa myös kansainvälisissä sarjoissa, kuten kaudella 2020–21 mestarien liigassa.

Žalgiris on Kaunaksen legendaarinen joukkue, joka pärjäsi hyvin myös Neuvostoliiton aikoina. Siitä on asiaa Kaunaksen Pienessä matkaoppaassa.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 5: Tutustu Liettuan eri kaupunkeihin tarkemmin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuva: Zaytsev Artem /Flickr
2021/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti