Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Kaunas
Kaunas
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Matkailukohteiden tutkiminen ja tapahtumiin osallistuminen isommalla, samanhenkisellä porukalla muuttuu vaivattomaksi ja ympäristöystävällisemmäksi tilausbussin kyydissä. Lue, miten järjestät tilausajon ryhmällesi edullisesti
Hotelleja – Kaunas
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sisäpihagalleria
Lapsiperheille Kiemo Galerija eli sisäpihagalleria on takuuvarma piristysruiske. Alue on täytetty erikoisella taiteella, ja sinne ei ole pääsymaksua.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Kaunas on erinomainen kulttuurikaupunki, jossa on paljon konsertteja ja muita esityksiä, ja siellä on myös melkoinen määrä tapahtumia, jotka tavalla tai toisella liittyvät kulttuuriin. Kaunas on kohtalaisen hyvä ja takuuvarmasti turvallinen lomakohde perheille, ja siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää. Kaunaksessa ei ole valtavaa määrää ajanvietteitä, mutta siellä on korkeatasoisia koripallo-otteluita, joita pelataan uudessa ja hienossa hallissa. Kaunaksen yöelämä ei ole mitään kovin villiä, mutta siellä on paljon anniskelupaikkoja ja kesäisin terassit valtaavat vanhankaupungin pääaukion ja pääkadun.

Klassinen musiikki, baletti, ooppera, musikaalit ja tanssi

Kaunaksen filharmoniatalo [kartalla] on kaunis, vuodelta 1928 peräisin oleva rakennus, joka sijaitsee aivan keskustan uuden puolen parhailla paikoilla. Se on pääasiallinen paikka mennä klassisen musiikin konserttiin, ja nimensä mukaisesti siellä esiintyy kaupungin filharmoniaorkesteri.

Balettia ja oopperaa mutta myös teatteria voi mennä seuraamaan valtion musiikkiteatteriin [kartalla]. Tässä kaupunginpuistossa, lähellä vanhaakaupunkia sijaitsevassa upeassa rakennuksessa esitetään jonkin verran myös viihteellisiä esityksiä kuten musikaaleja, ja ohjelmistoa on luvassa syyskuulta toukokuulle.

Aura [kartalla] on vuonna 2014 vanhaankaupunkiin perustettu, nykytanssiin pureutuva teatteri, jossa voi hyvällä lykyllä olla esityksiä juuri matkan aikoihin.

Perheen kanssa Kaunaksessa

Kaunas on yhtä hyvä kaupunkilomakohde perheille kuin muutkin Baltian sisämaan suuret kaupungit. Se on Suomesta melko kaukana, mutta jos perhe esimerkiksi lentää Turusta Kaunakseen, voi siellä hyvin viettää muutaman päivän. Parhaita matkustusaikoja ovat kesäkuukaudet, ja myös keskitalvella siellä voi joulu- tai hiihtolomamatkalla käydä.

Kaupunkiin ehtii tutustua perinpohjaisesti parissa kolmessa päivässä, ja siihen voi yhdistää muitakin kohteita, kuten Vilnan tai Riian. Kaunas on ehdoton vierailupaikka niille, jotka ovat omalla autolla liikkeellä tai jotka kiertelevät busseilla Baltiaa.

Funikulaari
Yksi hyvä ajanviete perheille, joilla on lapsia ja kenties nuoriakin mukana, on mennä funikulaarilla ylös Kaunaksen keskustan vieressä oleville kukkuloille.

Majapaikkojen joukossa on paljon kohtuuhintaisia asuntoja, joihin koko perhe mahtuu, mutta Kaunas on myös monien hotellien kaupunki. Siellä on kohtalaisen hyviä ravintoloita, joista saa monenmoisia ruokia. Kahvilat ovat vanhassakaupungissa ja uusien osien pääbulevardilla erinomaisia, ja niissä on mukava istuskella. Ostokset ovat Kaunaksessa sivuosassa, mutta siellä on hyviä tuliaiskauppoja ja suuri Akropolis-ostoskeskus on paikka, jossa on kaikenlaista tarjolla.

Nähtävyyksiä näkee kun vain käveleskelee vanhassakaupungissa, mutta keskusta on varsin laaja ja siellä liikkuminen käy pidemmän päälle raskaaksi. Mielenkiintoisia nähtävyyksiä on sekä vanhoissa että uusissa osissa, mutta pääasiallisesta nähtävästä saa hyvän kuvan kiertelemällä vanhankaupungin pääaukion ympäristössä ja sen vieressä olevalla puistoalueella, jolla on myös iso leikkipuisto ja kaikenlaista sellaista, joka kiinnostaa lapsia ja nuoria. Varsinaisista nähtävyyksistä linna ja kaunis kaupungintalo ovat hyviä vierailupaikkoja, mutta valtaosaan nähtävyyksistä ei tarvitse mennä sisään.

Yksi hyvä ajanviete perheille, joilla on lapsia ja kenties nuoriakin mukana, on mennä funikulaarilla ylös Kaunaksen keskustan vieressä oleville kukkuloille. Ne ovat perinteisiä vanhanajan menopelejä, jollaisia Suomessa ei tule vastaan, ja ne ovat Euroopankin mittakaavassa harvinaisia. Ne eivät ole mitään sen kummempia kokemuksia, mutta lapset voivat hyvinkin innostua niistä. Samalla kun menee toiselle funikulaarille, voi myös katsastaa aivan vieressä olevan sisäpihagalleriansisäpihagallerian [kartalla], joka on takuuvarma piristysruiske.

Ytimen lisäksi kannattaa ainakin kerran kävellä keskustan uudella puolella oleva bulevardi (Laisvės alėja) ainakin sen varrella olevan suuren kirkon vaiheille. Kadulla on hyviä kauppoja ja kahviloita, ja sen varrella lähes kaikki on edullisempaa kuin vanhassakaupungissa, joka kesäaikaan on lähinnä turistien valtaamaa aluetta. Vanhastakaupungista pääsee pääbulevardille kulkemalla sen pääkatua (Vilniaus gatvė) keskustan uudelle puolelle, ja matkan varrella tulee myös vastaan Kaunaksen presidentinlinna.

Visit Kaunas listaa hyviä vierailupaikkoja lapsiperheille.

Koripalloa Zalgiris Arenalla (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Kaunaksessa on mahdollista seurata kovatasoista koripalloa, jota pelataan Žalgiris Arenalla.
Kuva: Meier /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Urheilu: koripallo

Kaunaksessa on mahdollista seurata kovatasoista koripalloa, jota pelataan Žalgiris Arenalla (Žalgirio Arena) [kartalla]. Žalgiris pelaa talvikaudella Akropolis-ostoskeskuksen vieressä olevalla, vuonna 2011 valmistuneella areenalla, ja se on Liettuan menestynein joukkue, joka voitti viisi Neuvostoliiton mestaruutta ja joka on voittanut myös Euroopan mestaruuden.

Joukkue pelaa sekä Euroleaguessa että Liettuan sarjassa, ja hallissa voi myös olla maajoukkueen otteluita. Otteluohjelma on helppo katsastaa sivuilta, ja sivuilta voi myös etukäteen ostaa lippuja, jotka etenkin Liettuan liigan otteluihin ovat erittäin edullisia. Otteluita on syyskuun loppupuolelta toukokuun alkuun, ja joskus kotiotteluita voi olla kolmekin viikossa mutta toisinaan joukkue pelaa vierasotteluita viikon pari.

Tapahtumat

Kaunas on keskellä Liettuaa, ja se on maan suurin tapahtumien keskus. Siellä on tapahtumia ympäri vuoden, mutta kesällä pidetään kaikkein miellyttävimmät yleistapahtumat, joista kaikki ovat kiinnostuneita.

Jatsin ystävät lähtevät Kaunakseen huhtikuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin pidetään Kaunas Jazz.

Toukokuussa Design Week pidetään kuun alussa, ja siellä on kaikenlaista muotiin ja suunnitteluun liittyvää.

Toinen toukokuun tapahtuma on Kaunas Cantat, joka on Liettuan tärkein ja korkeatasoisin kuorolaulufestivaali.

Kaunas oli 600 vuotta sitten yksi monista Hansakaupungeista, ja nykyään Kaunas on maan ainoa kaupunki, joka kuuluu uuteen Hansaliittoon. Kaunas Hansa Days on keskiaikaa juhlistava tapahtuma, joka pidetään toukokuun alkupuolella.

Kaunaksen linnassa pidetään toukokuulta heinäkuulle kestävät operetti-festivaalit.

Toinen kesän musiikkitapahtuma on monipuolinen Pažaislis-musiikkifestivaali, jolla on klassista, vanhaa musiikkia, jatsia ja kaikkein uusinta musiikkia. Se kestää toukokuulta elokuulle, ja esityksiä on linnassa, huvipursiklubilla ja filharmoniatalossa.

Joka toinen vuosi pidetään heinäkuulta syyskuulle kestävät Bienniaalit, jotka ovat seuraavan kerran vuonna 2021.

Syksyllä kansainväliset elokuvafestivaalit tuovat väriä ja valoa pimenevään kaupunkiin. Ne pidetään syyskuun viimeisen viikon ja lokakuun ensimmäisen viikon aikana.

Nykytanssin ystävät kokoontuvat Kaunakseen lokakuussa Aura-festivaaleille, jotka yleensä ovat poikkitaiteelliset ja joista pitävät muutkin kuin tanssiin perehtyneet.

Joulukuussa joulutorit ja -konsertit piristävät vuoden pimeintä aikaa. Yksi suuri tapahtuma on joulukuun alussa tapahtuva joulukuusen koristaminen, ja viime vuosina joulukuusi on valaistu täysin ekologisin menetelmin.

Visit Kaunas listaa lisää tapahtumia, ja heidän sivuillaan on myös tapahtumakalenteri.

Vanhankaupungin pääkatu Vilniaus gatve
Vanhassakaupungissa pääaukio ja pääkatu (Vilniaus gatvė) ovat molemmat alueita, joilla on myöhään avoinna olevia baareja.

Yöelämä

Kaunas on kaukana yöelämän keskuksesta, ja viime vuosina yöelämä on juomien kallistumisen takia entisestään laimentunut. Juomien hinnat ovat kohonneet reilun euron tuopeista vähintään kahteen ja puoleen ja monessa tapauksessa 3–4 euroon, mutta palkat tai opiskelijoiden tulot eivät ole nousseet vastaavasti. Vanhassakaupungissa on kesäisin melkoinen määrä terasseja, joilla kyllä otetaan olutta ja muitakin juomia, mutta vain harvoin sielläkään tapahtuu mitään normaalia erikoisempaa. Baareja suositumpia ovatkin ravintolat, kahvilat ja shisha-paikat, joissa tuprutellaan vesipiippua.

Liettualaiset oluet kuten Kalnapilis ovat sen verran maukkaita, että niitäkin kalliimpia ulkomaisia oluita ei ole välttämätöntä tilata. Pöytiintarjoilu on monessa halvankin näköisessä paikassa käytäntö, eikä ainakaan vanhassakaupungissa tarvitse kuin istuutua pöytään. Paikat alkavat sulkea oviaan melko varhain, mutta jotkut baarit ovat avoinna viikolla aamukahteen ja viikonloppuisin aamuneljään.

Parhaita paikkoja illanvietolle on vanhassakaupungissa, jossa pääaukio ja pääkatu (Vilniaus gatvė) ovat molemmat alueita, joilla on myöhään avoinna olevia baareja. Pääaukiolla on myös klo 24 asti avoinna oleva paikka, josta myydään ulos koktaileja, ja niitä voi viedä majapaikalle tai niiden kanssa voi kierrellä vanhaakaupunkia. Alkoholipitoisia juomia ei kuitenkaan saa lain mukaan juoda kaduilla tai puistoissa, joten parempi on viedä juomat majapaikalle.

Kaunaksesta löytyy yli puolenyön avoinna olevia baareja etenkin vanhastakaupungista, mutta jos mieluummin ottaa majapaikassa jotakin, kannattaa ottaa huomioon Liettuan holhousvaltioilta kopioidut alkoholilait. Alkoholia ei myydä klo 20 jälkeen eikä ennen klo 8 aamulla, ja sunnuntaisin alkoholipitoisten juomien myyminen lopetetaan kaupoissa ja kioskeissa klo 15. Juomat ovat kaupoissa hyvin edullisia, ja etenkin viinoja on suuri valikoima ja hinnat ovat miellyttävän alhaisia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Meier /Wikimedia
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti