Liettua – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kaunas, Liettua
Liettuassa on kaikenlaisia vierailupaikkoja sekä rannikolla että sisämaassa. Siitä huolimatta valtaosa maassa vierailevista suuntaa suuriin kaupunkeihin, Kaunakseen ja Vilnaan.

Liettuan varteenotettavat matkakohteet

Kaunas ja Vilna

Liettuassa on jonkin verran enemmän varteenotettavia vierailupaikkoja kuin esimerkiksi Latviassa. Siellä on kaikenlaisia vierailupaikkoja, joita on sekä rannikolla että sisämaassa, mutta valtaosa maassa vierailevista suuntaa sisämaassa sijaitseviin suuriin kaupunkeihin, Kaunakseen ja Vilnaan.

Muita paikkoja

Muista vierailupaikoista kaikkein helpoin on vierailla Trakaissa, joka on helpon päiväretkimatkan päässä Vilnasta, ja rannikon paras kaupunki lienee Klaipėda, joka on Liettuan rannikon pääpaikka. Sieltä puolestaan on helppo vierailla päiväretkellä Nidassa, jolloin ainutlaatuinen Kuurinkynnäs tulee nähtyä, ja myös sen pohjoispuolella oleva Palanga on helpon matkan päässä Klaipėdasta. Yksi mahdollinen vierailupaikka on myös risteistään tunnettu Šiauliai, mutta sinne ei ole kaikkein helpoin mennä.

Trakai

Parhaiten Vilnan päiväretkikohteena tunnettu Trakai [kartalla] on Liettuan pienistä kaupungeista suosituin vierailupaikka. Sinne ei välttämättä jäädä yöksi vaan paikan päälle porhalletaan bussilla tai junalla ja tutustutaan kaupungin parhaisiin paloihin joko koko päivä tai puoli päivää. Tämä järvien keskellä oleva paikkakunta ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin vierailupaikka, sillä välimatkat ovat usein pitkiä eikä alueella ole lukuisten vesistöjen takia helppo liikkua.

Trakain suosituin vierailupaikka on linnake, joka sijaitsee saarella ja joka näyttää samanlaiselta kuin Kaunaksen linnake. Trakaissa on myös sen värikkääseen historiaan pureutuva museo, etnografinen museo, muutama kaunis kirkko ja kansallispuisto. Trakain ravintolat ja kahvilat ovat yllättävän monipuolisia, ja kaupungissa voi syödä niin liettualaisia kuin muualtakin peräisin olevia ruokia. Monipuolisuudestaan huolimatta ravintolat ovat saaneet ristiriitaisen vastaanoton, eikä kaupungissa välttämättä saa eteensä hinta-laatusuhteeltaan hyvää ateriaa.

Trakaista on vähän tietoa netissä, mutta jos sinne lähtee käymään, kannattaa vierailla Vilnan turisti-infossa, joka on vanhankaupungin kaupungintalossa, sillä siellä on esitteitä ja karttoja. Jonkin verran kaupunkiin liittyvää tietoa löytyy Liettuan virallisilla matkailusivuilla.

Jos Trakaissa haluaa viettää yön tai useampia, on siellä muutama perinteinen hotelli mutta eniten yksityismajoituksia. Hinnat eivät ole alhaisia, ja majapaikkojen joukossa on vain pari huokeahintaista, joten Trakaissa yöpyvän on hyvä katsella majapaikkoja kuukauden tai jopa pari etukäteen. Kaikki Trakain majapaikat voi nähdä Booking.comissa.

Klaipeda, Liettua
Klaipėda kuuluu Baltian parhaimpiin rannikkokaupunkeihin.

Klaipėda

Jos haluaa tutustua parhaimpiin Baltian rannikkokaupunkeihin, on Klaipėda [kartalla] niiden joukossa. Se on kautta historiansa tunnettu jäättömänä satamakaupunkina, josta viime vuosikymmeninä on myös voinut lautalla siirtyä Ruotsin Trelleborgiin. Koko kaupungin alueella asuu reilut 200 000 ihmistä, mutta vanha keskusta ja mielenkiintoiset korttelit ovat melko pienellä alueella. Vanhoissa kortteleissa on lukuisia kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa on kesäaikaan mukava istuskella aamusta yömyöhään.

Klaipėda vetää puoleensa paljon perheitä, ja siellä on paljon kaikenlaista sellaista, josta perheet saavat eniten irti. Kaikkein suosituinta on mennä katsomaan delfiinejä delfinaarioon, joka sijaitsee merimuseon yhteydessä, hankalassa paikassa Kuurinkynnäksen pohjoisimmassa kärjessä. Paikan päälle voi kuitenkin siirtyä lautalla, joka lähtee linnan vieressä olevasta vanhasta matkustajasatamasta, mutta Kuurinkynnäksellä pitää vielä talsia pari kilometriä.

Klaipedan vanhakaupunki
Klaipedan vanhakaupunki on hyvä paikka syödä ja istahtaa juomalle.

Muille Klaipėda voi hyvin tarjota nähtävää ja tekemistä ainakin pariksi kolmeksi päiväksi, ja sitä pidempään siellä viihtyvien on paras tehdä päiväretki Kuurinkynnäkselle, jonne keskikesällä voi mennä myös rannalle. Klaipėdan omiin nähtävyyksiin kuuluu olennaisena osana vanhakaupunki, jonka pääaukiolla on kesäisin esityksiä ja jonka ulkoasu on saanut innoitteensa skandinaavisesta ja saksalaisesta arkkitehtuurista. Lukuisiin tapahtumiin kuuluvat jazzfestivaali, joka perinteisesti on pidetty juhannuksen tienoilla, ja merifestivaali, joka pidetään heinäkuun lopulla ja jonne yleensä saapuu purjelaivoja ja muitakin aluksia.

Päänähtävyyksiin kuuluvat keskeinen linnake, ja lukuisat museot, joihin kuuluvat meripihkamuseo, kellomuseo ja seppämuseo. Klaipedasta on valitettavan vähän tietoa netissä, mutta Liettuan matkailusivuilla on vähän asiaa, ja TripAdvisorista voi tutkia nähtävää ja tekemistä.

Klaipėdan vanhakaupunki on hyvä paikka tehdä tuliaisostoksia, joihin täällä kuuluu meripihka, ja syödä. Se on myös erinomainen paikka istahtaa juomalle ja viettää iltaa haluamallaan tavalla. Mikään varsinainen juhlimispaikka Klaipėda ei minään vuodenaikana ole, mutta kesäkuukausien aikana sen ytimen terasseille ilmestyy normaalia enemmän juhlakansaa.

Klaipėdasta voi melko hitaalla lautalla siirtyä yön yli Ruotsin Trelleborgiin. Lautat kulkevat muutaman kerran viikossa, hinnat ajoneuvon kanssa alkavat reilusta 70 eurosta suuntaansa ja matka kestää 16–17 tuntia.

Klaipėdassa kannattaa majoittua keskustan läpi kulkevan joen lähelle, eikä muutenkaan ole mieltä yöpyä kaukana vanhoista kortteleista, joissa kaikki palvelut ovat. Klaipėdan valikoimiin kuuluvat monenlaiset majapaikat, joiden joukossa on tunnettuja ketjuhotelleja, perushotelleja, huoneistoja ja myös muita mahdollisuuksia, kuten hostel. Majapaikat ovat pääosin melko hintavia, mutta muutama 30 euron huone keskustasta löytyy, ja majapaikka kannattaa kesällä varata ainakin kuukauden etukäteen. Kaikki Klaipedan majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Nida, Kuurinkynnäs, Liettua
Jos Kuurinkynnäällä haluaa nähdä yhden paikan, on Nida kaikkein paras.

Kuurinkynnäs ja Nida

Klaipėdasta voi hyvin käydä päiväretkellä Kuurinkynnäällä, jolloin pääsee tutustumaan tämän pitkän niemimaan dyyneihin ja muualla täysin tuntemattomaksi jääneeseen elämänmenoon. Suosituimmat vierailupaikat ovat aivan Venäjän Kaliningradin alueen rajan vieressä oleva Nida [kartalla] ja Neringa [kartalla], joka on Klaipėdan lähin rantapaikka. Niemimaalle mennään siirtymällä Smiltynėen lautallalautalla, ja sieltä voi sitten omin nokin tai bussilla siirtyä muualle niemimaalle. Vaikka niemimaa on ainutlaatuinen vierailupaikka, on sinne paras lähteä päiväretkelle, mutta tietysti pidemmällä kierroksella olevat voivat hyvin myös majoittua niemimaalle.

Jos Kuurinkynnäällä haluaa nähdä yhden paikan, on Nida kaikkein paras. Se on niemimaan suurin keskittymä, jossa on kesäisin täysin ainutlaatuista tunnelmaa. Siellä on paljon viehättäviä rakennuksia, joihin kuuluu puukirkkopuukirkko, perinteisiä puurakennuksiapuurakennuksia ja muita rakennuksia, joissa on esimerkiksi meripihkamuseo.

Nida on erinomainen paikka katsella meripihkaa ja muita tuotteita, jotka ovat pääosin käsitöitä ja tuotteita, joita ei supermarketeista juurikaan saa.

Nidassa ja muuallakin niemimaalla on hyvä määrä ravintoloita ja kahviloita.

Merellinen Nida on myös paras paikka Kuurinkynnäällä yöpyä, ja kaikki niemimaan majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Liettuassa on muutama pyöräilyreitti, joista kenties paras kulkee reilun 50 kilometrin matkan Kuurinkynnään Liettuan osuuden halki. Yksi tapa kokea tämä ainutlaatuinen niemimaa on kauniilla kesäkeleillä pyöräillä sen läpi, ja matkaa Nidaan on satamasta lähes tarkalleen 50 kilometriä.

Palanga

Klaipėda ei ole mikään rantalomapaikka, mutta jos Baltiassa haluaa viettää rantalomaa mieluummin Liettuassa kuin Latviassa, Pärnussa tai Narvassa, on Palanga [kartalla] siihen kenties paras paikka. Se on siinä mielessä aivan vastaavanlainen paikka kuin esimerkiksi Pärnu ja Liepaja, että talvisin se on kuin aavekaupunki mutta kesällä ja etenkin heinäkuussa se on maan tapahtumien keskus.

Palanga on kansainvälinen paikka, josta kukin löytää mieleistänsä ohjelmaa, ja se on myös tunnettu kylpylähotelleistaan, jotka ovat parhaimmillaan muulloin kuin keskikesällä.

Palanga on nykyään ravintoloiltaan monipuolinen paikka, ja siellä voi senkin takia hyvin viihtyä pidempään kuin vain päiväretken ajan.

Palangasta ei juuri ole tietoa verkossa, mutta Liettuan matkailusivuilla on jonkin verran asiaa ja kuvia.

Jos Palangassa haluaa yöpyä, löytyvät kaikki sen majapaikat Booking.comista.

Šiauliai

Šiauliai [kartalla] sijaitsee melkoisen matkan päässä sekä Kaunaksesta että Vilnasta, ja sinne onkin niitä lyhyempi matka Latvian Riiasta. Sinne voi oman auton lisäksi siirtyä bussilla, mutta se ei ole oikeastaan minkään reitin varrella ja sinne pitää mennä erikseen.

Ristikukkula, Siauliai (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Ristikukkulan alueella Šiauliaissa on yli 100 000 ristiä.

Šiauliai tunnetaan kaikkein parhaiten siitä, että sen lähellä sijaitsee Ristikukkula (Kryžių kalnas) [kartalla]. Tällä alueella on yli 100 000 ristiä, mutta ei juuri mitään muuta näkemistä. Se on varteenotettava vierailupaikka niille, jotka ajelevat A12-tietä pitkin kukkulan ohi, mutta vain pyhiinvaeltajat tai asiasta erityisesti kiinnostuneet lähtevät tänne muin tavoin.

Šiauliai tunnetaan lukuisista museoistaan, ja niiden takia sinne voi harkita menevänsä myös muulloin kuin kesän aikana. Museoiden joukossa ovat kissamuseo, valokuvamuseo, polkupyörämuseo, radio- ja televisiomuseo ja myös museona toimiva Frenkel Villa. Museoista saa lisää tietoa erillisiltä verkkosivuilta.

Tämän Liettuan neljänneksi suurimman kaupungin nähtävyyksiin kuuluvat myös kirkot, ja tuomiokirkolta on pyhiinvaellusreitti Ristikukkulalle, joskin tämä on pitkä ja hankalahko matka. Kaupungista on netissä hyvin rajallisesti tietoa, mutta muutaman kuvan ja idean voi nähdä Liettuan matkailusivuilta.

Kaupungin majapaikat ovat yllättävän hintavia, ja edullisempia onkin tarjolla Vilnasssa ja Kaunaksessa. Kaupungista voi saada huoneen alle 30 eurolla, mutta monet majapaikat ovat huomattavasti hintavampia. Majapaikkoja, joiden joukossa on vain vähän hotelleja, voi katsella Booking.comista.

Lisää aiheesta:

Liettuan matkailusivusto esittelee tuntemattomina pitämiään kaupunkeja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ruoat ja juomat Liettuassa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsber, Adrián Pérez /Flickr 2021/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti