Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Jokilaiva
Etenkin kesäkauden aikana mutta myös muina vuodenaikoina erilaiset risteilyt ovat Wienissä suosittuja.

Lisää ajanvietevinkkejä

Wien on paikka, jossa nähtävyyksien katselun ja yleisen turistimeiningin lisäksi on mahdollista tehdä kaikenlaista muutakin. Jokiristeilyt ovat etenkin kesäkauden aikana mutta myös muulloin paitsi oivia kyytejä siirtyä toiseen paikkaan myös käydä tutustumassa Tonavaan tai johonkin lähitienoon alueeseen.

Itävalta on kuuluisa viineistään, ja myös Wienissä ja sen lähellä on mahdollista perehtyä maan tähän puoleen. Kesäkauden aikana Wienin ympäristössä voi patikoida tai pyöräillä, ja niin maisemat kuin muutkin olosuhteet ovat niille puolet vuodesta otolliset. Wien on vuosisatojen saatossa ollut monen suuruuden kotikaupunki, ja sen hautausmaalla voi käydä katsomassa normaalia merkittävämpiä hautoja.

Lähde jokiristeilylle

Etenkin kesäkauden aikana mutta myös muina vuodenaikoina erilaiset risteilyt ovat Wienissä suosittuja. Niitä on tehty jo vuosikymmenien ajan, ja laivojen kyydissä voi tutustua Wieniin laivan kyydistä, kulkea Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan, mennä Tonavajoen mutkaan ja tehdä monenmoisia lyhyitä tai vähän pidempiä reittejä.

Bratislavaan suuntaavat katamaraanit lähtevät Schwedenplatzin vieressä olevasta terminaalista [kartalla], ja monet muut laivaretket lähtevät Handelskai-laiturista [kartalla], jonka lähellä on kaksi metroasemaa. Perinteisin yhtiö on DDSG Danube Blue, ja heidän Twin City Liner -katamaraaninsa tekee reittimatkoja Bratislavaan. Matka kestää puolitoista tuntia suuntaansa, eli noin puolituntia kauemmin kuin juna tai bussi, ja matka maksaa viikolla 30 euroa ja viikonloppuisin 35 euroa. Lipun hinta on monta kertaa korkeampi kuin matka junalla saati bussilla, jolla voi päästä viidellä eurolla saman matkan.

Wienissä on jonkin verran muitakin mahdollisuuksia mennä vesille, ja niistä antaa kokonaiskuvan TripAdvisor.

Käy viinituvassa keskustan ulkopuolella

Viinituvat (Heuriger) ovat itävaltalainen instituutio, ja paikalliset käyvät niissä mielellään maistelemassa ensiluokkaisia viinejä. Niissä on tarjottu viinejä vuodesta 1784 asti, ja nykyisin suuri osa niistä sijaitsee Wienin rajojen ulkopuolella. Niissä käymällä pääsee samalla tutustumaan kaupungin laitaosien tunnelmaan ja kauniiseen luontoon. Viinit ovat paikallisia ja usein korkeintaan vuoden ikäisiä.

Syyskuusta lokakuun loppupuolelle samea Sturm eli raakileviini on erikoista maisteltavaa, joka ei kaikkien makuun ole mutta joka on suosittua syysjuomaa itävaltalaisten keskuudessa. Se on syyskuun alussa vielä laimeaa ja makeaa mutta syyskuun loppupuolella siinä alkaa olemaan jo normaali määrä prosentteja. Wienin laitaosien viinitupia voi katsella 10best-sivuilta.

Kaupungin keskustassa on kaupunkilaisviinitupia (Stadtheuriger), jotka ovat yksinkertaisempia kuin maaseudulla sijaitsevat viinituvat, joilla poikkeuksetta on kesäaikaan suuret puutarhaterassit. Monet viinituvat ovat avoinna vain osan vuodesta tai joka toinen kuukausi, mutta viinitupia on tiheään ja jokin niistä on naapurustossa aina avoinna. Wienin keskustan viinitupia voi katsella Wien.infosta.

Lähde patikoimaan tai pyöräilemään Wienin luontoon

Vaikka Wien ensisilmäykseltä vaikuttaakin kylmältä betoniviidakolta, on siellä luonto aina lähellä ja kaupunkilaiset käyvät mielellään ulkoilemassa keskustan ulkopuolella. Wienin lähistö on hyvää maastoa patikoinnille, ja miltei minkä tahansa raitiovaunulinjan loppupäästä löytyy hyvää vaeltelumaastoa.

Wienerwald eli Wienin metsät ja Lainzer Tiergarten -puisto [kartalla] kaupungin laitamilla ovat molemmat varteenotettavia paikkoja vaeltelulle ja luontoon tutustumiselle. Niiden lähettyvillä on useita viinitupia (Heuriger), joissa voi käydä tankkaamassa viinillä ja itävaltalaisilla ruoilla. Myös Tonavajoen mutkassa olevat kaupungit ja kylät ovat erinomaisia paikkoja lähteä patikoimaan ja luontoa tutkailemaan, ja luonnon lisäksi täällä näkee linnoja ja muita upeita rakennelmia ja kauniita jokimaisemia.

Myös valtava Prater-puisto ja Donauinsel-saari [kartalla], jonne pääsee metron U1-linjalla, ovat erinomaisia vaeltelupaikkoja. Donauinsel on loistava paikka myös käydä uimassa, ja siellä voi ajella pyörälläkin. Pyöriä voi vuokrata vaikkapa Pedal Power -liikkeestä, joka sijaitsee Praterstern-metroaseman lähellä ja joka myös tekee opastettuja pyöräretkiä.

Lisää tietoa Wienin ympäristön metsistä ja patikointipaikoista: Tietoa Wienerwaldista  |  Tietoa patikoimisesta Wienissä ja lähistöllä

Käy hautausmaalla

Wienin perinteisin ja tunnetuin hautausmaa on Zentralfriedhof [kartalla], joka on merkittävä vierailupaikka keskustan ulkopuolella, sillä siellä on paljon merkkihenkilöiden hautoja. Beethoven, Schubert, Brahms ja monet muut säveltäjät ja muutenkin merkittävät henkilöt lepäävät täällä, suuri osa 32C-alueella. Hautausmaan alueella on muutakin nähtävää, ja sinne kannattaa lähteä hyvän ajan kanssa, sitten kun keskustan päänähtävyydet on tullut nähtyä. Raitiovaunu 71 kulkee keskustan Schwarzenbergplatz-pysäkiltä hautausmaalle, ja bussi 106 kulkee suuren hautausmaan eri porttien välillä.

Wienin noin 50 hautausmaasta Zentralfriedhof on yli 330 000 haudallaan kaupungin ja koko Euroopan suurin, mutta sinne ei ole haudattu kenties kuuluisinta wieniläistä, Wolfgang Amadeus Mozartia. Tämän nuorena kuolleen säveltäjän hautapaikka onkin oma lukunsa sinänsä, sillä on jäänyt arvoitukseksi, missä hänen viimeinen leposijansa tarkalleen ottaen on. Se sijaitsee kuitenkin St. Marx -hautausmaan [kartalla] alueella, jonne on haudattu myös Josef Strauss ja joitain muita merkkihenkilöitä. St. Marx Friedhof -hautausmaalle pääsee samalla raitiovaunulla 71 kuin Zentralfriedhofiinkin, joten niissä voi hyvin vierailla samana päivänä. On hyvä vielä pitää mielessä, että raitiovaunu 71 kulkee myös monipuolisen Belvedere-linnanpuiston ohi.

Lisää asiaa ajanvietteistä:

TripAdvisor-sivut listaavat Wienin suosituimpia ja vähän erikoisempiakin mahdollisuuksia viettää aikaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti