Jokilaivoja Reichsbrücke-sillan vieressä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Wienin keskustan jokiajelut eivät ole hyvässä maineessa, mutta mikäli aikaa riittää, kannattaa lähteä pidemmälle kyydille Tonavan mutkaan. Laivat lähtevät Reichsbrücke-sillan vierestä.

Lisää ajanvietevinkkejä

Wienissä riittää nähtävää ja tekemistä. Tällä sivulla annetaan muutama ajanvietevinkki kaupungissa vieraileville.

Lähde jokiristeilylle

Wienin keskustan jokiajelut eivät ole hyvässä maineessa, mutta mikäli aikaa riittää, kannattaa lähteä pidemmälle kyydille Tonavan mutkaan. Jokilaivoilla pääsee aina Slovakian pääkaupunkiin Bratislavaan asti. Kesäsunnuntaisin risteilyjä lähtee Dürnsteiniin, yhteen Tonavajoen mutkan pääpaikoista, ja laiva pysähtyy myös toisessa mutkan kohokohdista, Kremsissä. Matkan varrella näkee kaikenlaista linnoista upeisiin maisemiin.

Laivat Dürnsteiniin lähtevät klo 8.30, saapuvat sinne klo 14.30 ja lähtevät takaisin kohti Wieniä klo 16.40. Laivat lähtevät Handelskai-metroaseman läheltä, Reichsbrücke-sillan vierestä [kartalla], ja lippuja saa ostettua myös Bratislavan laivojen lähtölaiturilta, Schwedenplatz-aukion laidalta, Schwedenbrücke-sillan vieressä olevasta terminaalista [kartalla]. Matka Bratislavaan kestää vain pari tuntia suuntaansa. Matkoista vastaavat Twin City Liners ja LOD.

Myös Budapestiin voi mennä Tonavaa pitkin toukokuun loppupuolelta syyskuun loppuun Mahart Passnave -yhtiön laivoilla, jotka tekevät matkaa 5-6 tuntia suuntaansa. Laivat lähtevät 3 kertaa viikossa kummastakin kaupungista. Matkat eivät ole edullisia, mutta niiden varrella näkee kaikenlaista mielenkiintoista. Aikataulut ja hinnat voi nähdä Mahart Passnaven verkkosivuilta. Lautat lähtevät Handelskai-laiturista Wienistä [kartalla], ja Budapestissa ne saapuvat aivan ydinkeskustaan ja myös lähtevät sieltä.

Neljäs vaihtoehto jokiristeilylle on hidas matka Linziin. Tällä matkalla näkee Wachau-laakson, joka on kuuluisa kautta maailman ja jonne myös tehdään risteilyjä. Matkoja Linzin ja Wienin välillä tehdään toukokuun alusta lokakuun alkuun, ne alkavat klo 9 ja Wieniin palataan rautateitse klo 20.30. Lisätietoja saa Donauschiffahrt-yhtiön sivuilta.

Lisätietoa risteilyistä: www.ddsg-blue-danube.at

Käy viinituvassa keskustan ulkopuolella

Heuriger-viinituvat ovat itävaltalainen instituutio, ja paikalliset käyvät niissä mielellään maistelemassa ensiluokkaisia viinejä. Niissä on tarjottu viinejä vuodesta 1784 asti, ja nykyisin suuri osa niistä sijaitsee Wienin rajojen ulkopuolella. Niissä käymällä pääsee samalla tutustumaan kaupungin laitaosien tunnelmaan ja kauniiseen luontoon. Viinit ovat paikallisia ja usein korkeintaan vuoden ikäisiä. Syyskuusta lokakuun loppupuolelle samea Sturm-raakileviini on erikoista maisteltavaa, joka ei kaikkien makuun ole mutta joka on suosittua syysjuomaa itävaltalaisten keskuudessa.

Kaupungin keskustassa on Stadtheuriger-viinitupia, jotka ovat yksinkertaisempia kuin maaseudulla sijaitsevat viinituvat, joilla poikkeuksetta on suuret puutarhaterassit kesäaikaan. Monet viinituvat ovat avoinna vain osan vuodesta tai joka toinen kuukausi, mutta viinitupia on tiheään ja jokin niistä on naapurustossa aina avoinna.

Lisätietoa: Wienin keskustan viinitupia | Opas Wienin ja sen ympäristön viinitupiin

Lähde patikoimaan tai pyöräilemään Wienin luontoon

Vaikka Wien ensisilmäykseltä vaikuttaakin kylmältä betoniviidakolta, on siellä luonto aina lähellä ja kaupunkilaiset käyvät mielellään ulkoilemassa keskustan ulkopuolella. Wienin lähistö on hyvää maastoa patikoinnille, ja miltei minkä tahansa raitiovaunulinjan loppupäästä löytyy hyvää vaeltelumaastoa.

Wienerwald eli Wienin metsät ja Lainzer Tiergarten -puisto [kartalla] kaupungin laitamilla ovat kumpikin varteenotettavia paikkoja vaeltelulle ja luontoon tutustumiselle. Niiden lähettyvillä on useita Heurigen-viinitupia, joissa voi käydä tankkaamassa viinillä ja itävaltalaisilla ruoilla. Myös Tonavajoen mutkassa olevat kaupungit ja kylät ovat erinomaisia paikkoja lähteä patikoimaan ja luontoa tutkailemaan, ja luonnon lisäksi täällä näkee linnoja ja muita upeita rakennelmia ja kauniita jokimaisemia.

Myös valtava Prater-puisto ja Donauinsel-saari, jonne pääsee metron U1-linjalla, ovat erinomaisia vaeltelupaikkoja. Donauinsel-saari on loistava paikka myös käydä uimassa, ja kummassakin voi ajella pyörälläkin. Pyöriä voi vuokrata vaikkapa Pedal Power -liikkeestä, joka sijaitsee Praterstern-metroaseman lähellä.

Lisätietoa: Tietoa Wienerwaldista | Tietoa patikoimisesta Wienissä ja lähistöllä

Käy hautausmaalla

Wienin Zentralfriedhof-hautausmaa [kartalla] on merkittävä vierailupaikka keskustan ulkopuolella, sillä siellä on paljon merkkihenkilöiden hautoja. Beethoven, Schubert, Brahms ja monet muut säveltäjät ja muutenkin merkittävät henkilöt lepäävät täällä, suuri osa 32C-alueella. Hautausmaan alueella on muutakin nähtävää, ja sinne kannattaa lähteä hyvän ajan kanssa, sitten kun keskustan päänähtävyydet on tullut nähtyä. Raitiovaunu 71 kulkee keskustan Schwarzenbergplatz-pysäkiltä hautausmaalle, ja bussi 106 kulkee suuren hautausmaan eri porttien välillä.

Wienin noin 50 hautausmaasta Zentralfriedhof on yli 330 000 haudallaan kaupungin ja koko Euroopan suurin, mutta sinne ei ole haudattu kenties kuuluisinta wieniläistä, Wolfgang Amadeus Mozartia. Tämän nuorena kuolleen säveltäjän hautapaikka onkin oma lukunsa sinänsä, sillä on jäänyt arvoitukseksi, missä hänen viimeinen leposijansa tarkalleen ottaen on. Se sijaitsee kuitenkin St. Marx -hautausmaan [kartalla] alueella, jonne on haudattu myös Josef Strauss ja joitain muita merkkihenkilöitä. St. Marx Friedhof -hautausmaalle pääsee samalla raitiovaunulla 71 kuin Zentralfriedhofiinkin, joten niissä voi hyvin vierailla samana päivänä. On hyvä vielä pitää mielessä, että raitiovaunu 71 kulkee myös monipuolisen Belvedere-linnanpuiston ohi.

TripAdvisor-sivut listaavat Wienin suosituimpia ja vähän erikoisempiakin mahdollisuuksia viettää aikaa.

Teksti: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti