Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Prater-huvipuiston maailmanpyörä
Prater on suuri kuuluisa huvipuisto hivenen ydinkeskustan ulkopuolella. Se sijaitsee miellyttävällä puistoalueella, ja on erityisen kuuluisa Wiener Riesenrad -maailmanpyörästään.

Nähtävää ja koettavaa perheille

Wien on kohtalaisen hyvä mutta hintava matkakohde perheille, joilla on minkä ikäisiä lapsia tai nuoria mukana tahansa. Siellä on melkoinen määrä tekemistä ja nähtävää, eikä siellä ole tarpeen erikseen etsiskellä tekemistä, joka soveltuisi lapsille tai nuorille. Jos Wienissä kuitenkin haluaa nimenomaan viihdyttää lapsia tai nuoria, on siellä paljon kohteita, jotka ovat heille suunnattuja. Niihin kuuluvat ainakin Prater-huvipuisto, Hofburgin palatsi, ZOOM-lastenmuseo, Haus des Meeres -akvaariomaailma ja lähinnä vanhassakaupungissa ja sen tuntumassa tehtävät vanhanajan hevoskyydit.

Prater-huvipuisto

Prater [kartalla] on suuri kuuluisa huvipuisto hivenen ydinkeskustan ulkopuolella. Se sijaitsee miellyttävällä puistoalueella, joka on ympäri vuoden päivittäin avoinna mutta jonka virallinen kausi on 15.3.–31.10. Huvipuistoon on ilmainen sisäänpääsy, ja kuhunkin laitteeseen ostetaan erikseen 1–5 euroa maksava lippu. Puisto on avoinna klo 10–01, ja sen alueella voi kävellä koko vuoden, vaikka härvelit eivät olisikaan toiminnassa.

Prater on erityisen kuuluisa maailmanpyörästään (Wiener Riesenrad), joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen 1950-luvun alussa, Orson Wellesin Kolmas mies -elokuvan loppuhuipennuksesta.

Puisto on yhtä paljon lasten kuin aikuistenkin huvittelupaikka. Lapsiperheen voimalla sinne on paras mennä ennen iltaa, sillä illan pimetessä olut virtaa melko estoitta ja muutenkin erilaiset porukat tulevat mielellään juuri tänne kesäaikaan etenkin viikonloppuisin ottamaan ilon irti huvipuiston humussa. Alueella on valtava määrä terasseja, joilta saa ruokia ja juomia varsin kohtuullisin hinnoin, ja siellä viihtyvät tuntitolkulla niin lapset kuin aikuisetkin.

Prateriin pääsee kävelemällä Schwedenplatzilta, mutta matka ei etenkään lasten kanssa ole kovin lyhyt. Julkisilla matka huvipuistoon taittuu helposti, ja valittavana on monta menopeliä: U1, S1, S2, S3, S7 ja S15, sekä raitiovaunut 0, 5 ja 21.

Hofburgin palatsi

Vanhankaupungin (Altstadt) ja kehätien (Ringstrasse) välissä sijaitseva Hofburgin palatsialue [kartalla] on paikka, joka varmasti kiinnostaa monen ikäisiä lapsia ja nuoria. Suuret palatsin rakennukset, hevoskyydit, patsaat, pienet yksityiskohdat, historiallisiin tamineisiin pukeutuneet viihdyttäjät ja monet muut seikat vetävät puoleensa niin wieniläisiä kuin turistejakin.

Mukavinta Hofburgin alueella on vaellella kesäiseen aikaan toukokuulta syyskuulle. Hofburgin palatsissa toimii myös Espanjalainen ratsastuskoulu, joka kiinnostaa etenkin nuoria naisia melkoisesti. Sunnuntaiaamuisin Hofburgin kappelissa esiintyy Wienin kuuluisa poikakuoro, mutta se on nykyään usein pitkilläkin kiertueilla. Mikäli Hofburgin linnaan tutustuu sisäosia myöten, niin Schatzkammer-aarrekammiossa, asemuseossa ja kuuluisassa kuninkaallisten perhostalossa kannattaa lasten kanssa vierailla.

ZOOM-lastenmuseo

Lapsille varta vasten tarkoitettu ZOOM Kindermuseum [kartalla] sijaitsee muutenkin kiintoisan MuseumsQuartier-alueen yhteydessä. Siellä on eri teematiloja lapsille noin 8 kuukauden ikäisestä 14. ikävuoteen. Eri osiin on hivenen erihintaisia lippuja, mutta normaalia täällä on se, että aikuisten liput ovat edullisempia kuin lasten, ja itse asiassa moneen paikkaan pääsevät aikuiset lipun ostaneen lapsen kanssa ilmaiseksi sisään. Poikkeuksena on Zoom Exhibition, joka on lapsille pääsymaksuton.

Museossa on näyttelyitä, piirustus- ja muita taidekursseja ja kaikenlaista tekemistä, niin että verkkosivut on hyvä tarkastaa. Lisäksi samalla kun käy MuseumsQuartierissa kannattaa ainakin vähän katsoa, mitä siellä silloin tapahtuu. Museo on avoinna ti–pe klo 8.30–17 ja la–su ja juhlapyhinä klo 9.45–17.30.

Haus des Meeres - akvaariomaailma

Samalla kun tutustuu monipuoliseen, ostoskatuna eniten miellettyyn Mariahilfer Strasseen, kannattaa poiketa aivan sen vieressä olevassa Haus des Meeres -akvaariomaailmassa [kartalla]. Ensimmäinen akvaariomaailma, jossa ajan hengen mukaisesti piti olla vastikään paikalle tuotua merivettä, perustettiin Wieniin jo 1850-luvulla, jolloin rautatie alkoi yhdistää kaupunkia ja Välimeren rannikkoa. Tähän erikoiseen, niin sanottuun Flakturm-rakennukseenFlakturm-rakennukseen akvaariomaailma muutti 1950-luvun lopulla, ja sehän toisen maailmansodan aikaan rakennettiin pommitukset kestäviksi. Näitä torneja on jäljellä kaupungissa pari muutakin, ja ne ovat Augarten-puistossa, mutta tämä erinomaisin lasten leikkipuistoin ympäröity rakennus on hyvä nähdä tästäkin syystä. Tämä 47 metriä korkea rakennus on myös näköalapaikka, josta on mukava katsella ympäröiviä maisemia.

Akvaariomaailma on korkeatasoinen vierailupaikka, johon on viime vuosina ilmaantunut uutta ja jota koko ajan kehitellään. Se sijaitsee alueella, joka on muutenkin erittäin hyvä paikka perheiden viettää aikaa periaatteessa koska tahansa. Tämä on suosittu vierailupaikka, johon on melko hintavat liput, jotka jonoja välttääkseen voi tilata etukäteen. Akvaariomaailma on avoinna ympäri vuoden joka ainoa päivä klo 9–18, ja torstaisin se on avoinna klo 21 asti.

Hevoskyyti

Fiaker eli hevoskyyti on tyypillinen wieniläinen huviajelu, jonkalaisia voi tehdä nimenomaan vanhankaupungin alueella. Monet nousevat kyytiin Stephansplatzilla [kartalla] eli Wienin kuuluisan tuomiokirkon vierestä ja ajelevat ympäri keskustaa, etenkin sen lähellä olevilla mukavilla kaduilla. Kyydit ovat mahdollisia myös Hofburg-palatsin alueella, jolloin voi nousta kyytiin Michaelerplatz-aukiolla [kartalla]. Kyydit kestävät yleensä noin 40 minuuttia, yhteen vaunuun mahtuu neljä ihmistä ja hevoskärryilläkaupungissa on mukava viilettää kesäisessä kaupungissa.

Lippuja voi varata etukäteen internetin kautta, ja hevoskyydit voivat tulla noutamaan hotelliltakin, joskin siihen sisältyy hintava lisämaksu. Vienna Ticket Office -verkkosivut auttavat lippujen kanssa: 40 minuutin kyyti maksaa 1–4 hengeltä 77 euroa ja 60 minuutin kyyti hivenen yli 100 euroa, ja 66 euron lisämaksua vastaan hevoskyyti tulee noutamaan asiakkaat hotellilta.

Lisää vierailupaikkoja perheille:

Wien.info -sivusto antaa lisävinkkejä Wieniin matkustaville perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti