Prater-huvipuiston maailmanpyörä
Prater on suuri kuuluisa huvipuisto hivenen ydinkeskustan ulkopuolella. Se sijaitsee miellyttävällä puistoalueella, ja on erityisen kuuluisa Wiener Riesenrad -maailmanpyörästään.

Nähtävää ja koettavaa lapsiperheille

Tällä sivulla käydään läpi joitain lapsiperheille sopivia vierailukohteita Wienissä kuten Prater-huvipuisto, Hofburgin palatsi, ZOOM-lastenmuseo, Haus des Meeres -akvaariomaailma ja hevoskyydit pitkin kaupunkia.

Prater-huvipuisto

Prater [kartalla] on suuri kuuluisa huvipuisto hivenen ydinkeskustan ulkopuolella. Se sijaitsee miellyttävällä puistoalueella, jonka virallinen kausi on 15.3. -31.10. Prater on erityisen kuuluisa Wiener Riesenrad -maailmanpyörästään, joka tuli suuren yleisön tietoisuuteen Orson Wellesin Kolmas mies -elokuvan loppuhuipennuksesta 1950-luvun alussa. Huvipuistoon on ilmainen sisäänpääsy, ja kuhunkin laitteeseen ostetaan 1-10 euroa maksava lippu erikseen. Puisto on avoinna klo 10.00-01.00, ja sen alueella voi kävellä koko vuoden, vaikka härvelit eivät olisikaan toiminnassa.

Puisto on yhtä paljon lasten kuin aikuistenkin huvittelupaikka. Lapsiperheen voimalla sinne on paras mennä ennen iltaa, sillä illan pimetessä olut virtaa melko estoitta ja muutenkin erilaiset porukat tulevat mielellään juuri tänne kesäaikaan etenkin viikonloppuisin ottamaan ilon irti huvipuiston humussa. Alueella on valtava määrä terasseja, joilta saa ruokia ja juomia varsin kohtuuhinnoin, ja siellä viihtyvät tuntitolkulla niin lapset kuin aikuisetkin.

Prateriin pääsee kävelemällä jonkin aikaa Schwedenplatzilta, mutta matka ei etenkään lasten kanssa ole kovin lyhyt. Julkisilla matka huvipuistoon taittuu helposti, ja valittavana on monta menopeliä: U1, S1, S2, S3, S7 ja S15, sekä raitiovaunut 0, 5 ja 21.

Hofburgin palatsi

Innere Stadt -ydinkeskustan ja Ringstrasse-kehätien välissä sijaitseva Hofburgin palatsialue [kartalla] on paikka, joka varmasti kiinnostaa monen ikäisiä lapsia ja nuoria. Suuret palatsin rakennukset, hevoskyydit, patsaat, pienet yksityiskohdat, historiallisiin tamineisiin pukeutuneet viihdyttäjät ja monet muut seikat vetävät puoleensa niin wieniläisiä kuin turistejakin. Mukavinta Hofburgin alueella on vaellella kesäiseen aikaan toukokuulta syyskuulle. Hofburgin palatsissa toimii myös Espanjalainen ratsastuskoulu, joka kiinnostaa etenkin vähän vanhempia tyttöjä melkoisesti. Sunnuntaiaamuisin Hofburgin kappelissa esiintyy Wienin kuuluisa poikakuoro. Mikäli Hofburgin linnaan tutustuu sisäosia myöten, niin Schatzkammer-aarrekammiossa, asemuseossa ja kuuluisassa kuninkaallisten perhostalossa kannattaa lasten kanssa vierailla.

ZOOM-lastenmuseo

Lapsille varta vasten tarkoitettu ZOOM Kindermuseum [kartalla] sijaitsee muutenkin kiintoisan MuseumsQuartier-alueen yhteydessä. Siellä on eri teematiloja lapsille noin 8 kuukauden ikäisestä 14. ikävuoteen. Eri osiin on hivenen erihintaisia lippuja, mutta normaalia täällä on se, että aikuisten liput ovat edullisempia kuin lasten. Poikkeuksena on esimerkiksi noin 1-6-vuotiaille tarkoitettu Ocean-tila, joka on lapsille pääsymaksuton.

Museossa on näyttelyitä, piirustus- ja muita taidekursseja ja kaikenlaista tekemistä, niin että verkkosivut on hyvä tarkistaa. Lisäksi samalla, kun käy MuseumsQuartierissa, on hyvä vähän ainakin katsoa, mitä siellä silloin tapahtuu. Museo on avoinna ti-pe klo 8.30-17 ja la-su ja juhlapyhinä klo 9.45-17.30.

Haus des Meeres -akvaariomaailma

Samalla kun tutustuu pääshoppailukatu Mariahilfer Strasseen, on hyvä poiketa aivan sen vieressä olevassa Haus des Meeres -akvaariomaailmassa [kartalla]. Ensimmäinen akvaariomaailma, jossa ajan hengen mukaisesti piti olla vastikään paikalle tuotua merivettä, perustettiin Wieniin jo 1850-luvulla, jolloin rautatie alkoi yhdistää kaupunkia ja Välimeren rannikkoa. Tähän erikoiseen, niin sanottuun Flakturm-rakennukseen akvaariomaailma muutti 1950-luvun lopulla, ja sehän toisen maailmansodan aikaan rakennettiin pommitukset kestäviksi. Näitä on jäljellä kaupungissa pari muutakin Augarten-puistossa, mutta tämä erinomaisin lasten leikkipuistoin ympäröity rakennus on hyvä nähdä tästäkin syystä. Tämä 47 metriä korkea rakennus on myös näköalapaikka, josta on mukava katsella ympäröiviä maisemia.

Akvaariomaailma on korkeatasoinen vierailupaikka, johon on viime vuosina ilmaantunut uutta ja jota koko ajan kehitetään. Se sijaitsee alueella, joka on muutenkin erittäin hyvä paikka perheiden viettää aikaa periaatteessa koska tahansa. Tämä on suosittu vierailupaikka, johon on melko hintavat liput, jotka jonoja välttääkseen voi tilata etukäteen. Akvaariomaailma on avoinna ympäri vuoden joka ainoa päivä klo 9-18, ja torstaisin se on avoinna klo 21 asti.

Hevoskyyti

Fiaker eli hevoskyyti on tyypillinen wieniläinen huviajelu, jonkalaisia voi tehdä nimenomaan Innere Stadt -ydinkeskustan alueella. Monet nousevat kyytiin Stephansplatzilla [kartalla] Wienin kuuluisan tuomiokirkon vierestä ja ajelevat ympäri keskustaa, etenkin niin sanotun Altstadtin eli vanhankaupungin mukavilla kaduilla. Kyydit ovat mahdollisia myös Hofburg-palatsin alueella, jolloin voi nousta kyytiin Michaelerplatz-aukiolla [kartalla], ja hevoskärryillä on mukava viilettää kesäisessä kaupungissa. Kyydit kestävät yleensä noin 40 minuuttia, ja yhteen vaunuun mahtuu neljä ihmistä.

Lippuja voi varata etukäteen internetin kautta, ja hevoskyydit voivat tulla noutamaan hotelliltakin. Vienna Ticket Office -verkkosivut auttavat lippujen kanssa, ja on hyvä jo etukäteen tietää, että ne ovat hintavia: 2015 kesällä 40 minuutin kyyti maksaa 1-4 hengeltä 77 euroa ja 60 minuutin kyyti hivenen yli 100 euroa, ja reilun kuudenkympin lisämaksua vastaan hevoskyyti tulee noutamaan asiakkaat hotellilta.

Lisätietoa

Wien.info -sivusto antaa lisävinkkejä Wieniin matkustaville perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti