Booking.com
Museokortteli
Museums Quartier -museokortteli sijaitsee Burggassen ja Mariahilfer Strassen välisellä alueella Neubaun ja Innere Stadtin välimaastossa. Täällä sijaitsee muutama korkeatasoinen museo.

Museoita ja taidegallerioita

Wienissä on yli 100 museota, ja niihin on joskus kalliitakin pääsymaksuja. Yksi tapa pienentää museoissa ja muissa nähtävyyksissä käymisen kustannuksia on hankkia Vienna Card -kortti, jonkalaisia on tarjolla 48 tai 72 tunniksi. On hyvä pitää mielessä, että aikuisen kanssa kortilla voi nauttia etuisuuksista ja matkustaa julkisilla myös yksi 15-vuotias tai sitä nuorempi.

Vienna Card -kortti on valittu yhdeksi Euroopan kaupunkikorttien parhaista, mutta sillä ei pääse kuuluisiin museoihin sisään ilmaiseksi vaan saa yleensä 10-20 %:n alennuksen. Listaa alennuksista kannattaa tutkia, jos ei ole varma, käykö kovinkaan monessa museossa tai muussa nähtävyydessä, ja katsoa, minkä verran alennuksia olisi luvassa kortin kanssa.

Wienin museot ovat tyypillisesti avoinna ti-su klo 10-18, mutta osa museoista on avoinna myös maanantaisin, osa on kiinni tiistaisin, ja keskiviikkoisin osa museoista ja taidegallerioista on avoinna klo 21 asti. Museoihin on yleensä noin 10 euron pääsymaksu, mutta vähemmän tunnettuihin museoihin voi olla tätä pienempiä pääsymaksuja.

Albertina

Wienin Innere Stadt -ydinkeskustan monista hienoista museoista ja gallerioista Albertina-taidegalleria [kartalla] on hyvä vierailupaikka, sillä tämä Habsburgin suvun entinen vierasmaja sisältää nykyään maailman suurimmat graafisen taiteen kokoelmat. Grafiikkaa siellä on puolitoista miljoonaa kappaletta ja piirroksia reilut 50 000, joiden joukossa Rafaelin, Rembrandtin ja Eugene Schielen töitä. Museo sijaitsee Burggarten-puiston vieressä, ja sen edessä olevalla Helmut-Zilk-Platz-aukiolla on myös mielenkiintoista nähtävää. Rakennusta on myös hyvä ihailla vain ulkoapäin, vaikka ei olisi menossa itse taidegalleriaan sisään. Museo on avoinna ma-su klo 10-18 paitsi keskiviikkoisin klo 10-21, ja pääsymaksu on 12 euroa.

Architekturzentrum

MuseumsQuartier-museokortteli [kartalla] sijaitsee Burggassen ja Mariahilfer Strassen välisellä alueella Neubaun ja Innere Stadtin välimaastossa. Täällä sijaitsee muutama korkeatasoinen museo, joista arkkitehtuuriin keskittynyt museo on hyvä vierailukohde rakennustaiteesta ja sen viimeisistä suuntauksista kiinnostuneille. Tämä on myös erittäin hyvä paikka tutustua 1900- ja 2000-lukujen rakennustaiteeseen ja saada uusiin tyyleihin uutta näkökulmaa ja myös kritiikkiä. Kolmessa eri tilassa on usein vaihtuvia näyttelyitä, kahvila ja kirjasto, ja museon edessä olevalla terassilla on mukava kesäaikaan syödä tai juoda kahvit. Museokortteliin on helppo kulkea kävellen niin Neubausta kuin Innere Stadt -keskustastakin, ja se on kätevästi Mariahilfer Strasse -pääshoppailukadun Innere Stadtin puoleisessa päässä. Museo on avoinna ma-su klo 10-19.

Leopold Museum

MuseumsQuartierin (MQ) parhaista vierailukohteista Leopold Museum erottuu erikoisen rakennuksensa puolesta muista heti, kun museokorttelin sisäpihalle astelee Mariahilfer Strassen puoleisesta päästä. Tässä suuressa kalkkikivirakennuksessa on 21 metriä korkea päähuone ja runsaasti tilaa. Taidegallerian anti koostuu Rudolf Leopoldin keräämistä maalauksista ja muista taideteoksista, joiden joukossa on paljon itävaltalaista taidetta ja erityisesti Eugene Schielen maalauksia - kyseessä on maailman suurin Schielen töiden kokoelma. Maalausten lisäksi galleriassa on Schielen maalauksia ja grafiikkaa, mutta ne ovat haurautensa takia harvoin esillä. Mikäli museoalueelle tulee metrolla, kannattaa muistaa, että Volkstheater ja Museumsquartier ovat lähimpiä metroasemia. Museo on kiinni tiistaisin ja on avoinna ma-su klo 10-18, paitsi keskiviikkoisin, jolloin se on avoinna klo 21 asti.

Mozarthaus Vienna

Säveltäjänero Mozart on Wienin suuria poikia, ja ainakin jonkinlainen tutustuminen Mozartiin kuuluu jokaisen Wienin-matkan yhteyteen - jos ei muuten niin Mozartin kuulia maistellen. Monet Wieniin saapuvat ovat kuitenkin halukkaita oppimaan tätä enemmän Mozartista ja hänen elinajastaan 1700-luvun loppupuolella, ja Mozarthaus Vienna [kartalla] on tähän mitä sopivin vierailupaikka. Mozartin kotitalossa oppii paljon säveltäjästä, hänen aikakaudestaan ja etenkin hänen paheistaan. Tässä talossa Mozart sävelsi eräitä kuuluisimpia töitään, kuten Figaron häät. Museo sijaitsee keskeisellä paikalla Innere Stadt -ydinkeskustassa, lähellä Stephansplatz-metroasemaa.

Mozart-talossa on paitsi hänen museoitu asuntonsa myös ohjelmaa perheen pienimmille ja konsertteja Bösendorfer-salissa, parin viikon välein yleensä klo 19.30. Museo on avoinna ma-su klo 10-19. Pääsyliput maksavat 10 euroa aikuisilta, mutta tänne myydään myös 20 euron perhelippuja kahdelle aikuiselle ja korkeintaan kolmelle lapselle.

Römer Museum

Innere Stadt -ydinkeskustan kätevillä paikoilla sijaitsevien museoiden joukossa Römer Museum (Hoher Markt 13) [kartalla] on erikoisuus, sillä se esittelee Rooman valtakunnan aikaisia raunioita ja muuta Rooman valtakuntaan liittyvää. Roomalaiset asustelivat nykyään suositun turistiravintola Figlmüllerin vieressä Vindobona-nimisellä paikkakunnalla, ja tässä Hoher Markt -aukion laidalla sijaitsevassa museossa on raunioita ajanlaskun alkuajoista 400-luvulle asti. Raunioiden joukossa on esineistöä, ja tämä on hyvä ja opettavainen vierailukohde lapsiperheille. Museo on avoinna ti-su ja yleisinä juhlapyhinä klo 9-18, ja pääsylippu aikuisilta maksaa 6 euroa. Museoon on 18-vuotiailta ja sitä nuoremmilta ilmainen sisäänpääsy, ja kaikki pääsevät tänne ilmaiseksi sisään kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, joskin silloin siellä yleensä on hyvin vilkasta.

Secession
Vuonna 1897 parikymmentä wieniläistä taiteilijaa perusti uuden taidesuuntauksen, nimeltään Sezession. Liikkeen jäsen Joseph M. Olbrich loi Secession-rakennuksen.

Secession

Vuonna 1897 parikymmentä wieniläistä taiteilijaa perusti uuden taidesuuntauksen, nimeltään Sezession (englanniksi Secession), ja heidän tarkoituksensa oli päästä eroon historiallisista taakoista ja luoda uutta. Liikkeen kenties kuuluisin taiteilija oli Gustav Klimt, ja toinen jäsen Joseph M. Olbrich loi nykyisin Secession-rakennuksena [kartalla] tunnetun tilan Karlsplatz-aukion viereen. Tämä museo esittelee Sezessionia. Jo rakennus sinänsä on ulkoapäin tarkasteluna hienoa nähtävää, ja sen lukuisat yksityiskohdat ovat kiinnostavia vaikka vain yhdistettynä vierailuun viereisille Naschtmarkt-markkinoille.

Museoon on wieniläiseen tapaan melko kova 9 euron pääsymaksu, mutta osa näyttelyistä on edullisempia. Vaikka ei haluaisikaan ostaa lippua, kannattaa ainakin nopeasti kurkistaa rakennuksen aulaan, jossa on asiaan liittyvää tietoa ja esineistöä, samoin kuin kauppa, jossa on taidesuuntaukseen liittyvää tavaraa ja kirjoja. Normaalia edullisemmin museoon pääsee opastetun kierroksen yhteydessä 3 eurolla. Kierroksia on lauantaisin englanniksi klo 11 ja saksaksi klo 14. Lisäksi täällä on lauantaisin asiantuntija, joka antaa lisätietoa rakennuksen taiteesta klo 13-14. Museo on avoinna ti-su klo 10-18.

Hundertwasser Museum - Kunst Haus Wien

Hundertwasserhaus [kartalla] esittelee Friedensreich Hundertwasserin (1928-2000) ainutlaatuista arkkitehtuuria ja myös hänen taidettaan, ja tämä on ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa hivenen ydinkeskustan ulkopuolella. Kahdessa kerroksessa esitellään pysyvissä näyttelyissä Hundertwasserin töitä, ja kaksi kerrosta on omistettu vaihtuville näyttelyille. Täällä on pari muutakin galleriaa, jotka esittelevät esimerkiksi nuorempien taiteilijoiden töitä, ja takaosassa on tasokas kahvila-ravintola. Taloon voi mennä sisään ma-su klo 10-19, mutta tänne on hyvä tulla käymään ja katsomaan erikoista taloa, vaikka ei haluaisikaan itse museoon. Täällä vieraillessa on hyvä myös kiinnittää huomio viereisessä korttelissa Kegelgassen toisella puolella sijaitsevaan Hundertwasser-kylään, joka on avoinna joka päivä sekin ja jonne ei ole pääsymaksua. Siellä näkee lisää taiteilija-arkkitehdin rakennuksia ja muita töitä, niin sisällä kuin ulkonakin.

Remise - liikennevälinemuseo

Syksyllä 2014 avattu Remise [kartalla] sijaitsee vuonna 1900 avatussa ja vuoteen 1990 käytetyssä raitiovaunukeskuksessa. Museon anti liittyykin pitkälti raitiovaunujen ja bussien esittelyyn. Täällä oppii myös siitä, miten Wien on siirtynyt hevosten vetämistä raitiovaunuista maanalaiseen U-Bahniin, ja täällä saa hyvän kuvan nykyisestä Wienin joukkoliikenneverkostosta, joka kattaa 1 000 kilometriä reittejä, 5 maanalaisen linjaa sekä 29 raitiovaunu- ja 145 bussilinjaa. Liput maksavat aikuisilta 6 euroa, ja 15-vuotiaat ja sitä nuoremmat pääsevät sisään ilmaiseksi. Museo on avoinna ympäri vuoden keskiviikkoisin klo 9-18 sekä la-su klo 10-18.

  • Belvedere [kartalla] Tämä upea linna puutarhoineen on erinomainen vierailukohde, ja sen taidegalleria esittelee itävaltalaista taidetta lähinnä 1900-luvulta. Täällä on melkoisesti erilaista nähtävää, joten reissuun tänne kannattaa etenkin kesällä varata kunnolla aikaa.
  • Haus der Musik [kartalla] Uudehko interaktiivinen musiikkiin keskittyvä museo, joka on ehdoton vierailupaikka musiikista kiinnostuneille.
  • Naturhistorisches Museum [kartalla] Erinomainen luonnonhistoriallinen museo, jossa voi nähdä kuvaamataidon tunneilta tutun Willendorfin Venuksen.
  • Sigmund Freud Museum [kartalla] Psykoanalyysin isä asui pitkään Wienissä, ja tämä hänen kotitalossaan oleva museo on hyvä paikka tutustua Freudin työhön ja elämään.
  • Wien Museum Karlsplatz [kartalla] Wienin pitkään ja värikkääseen historiaan keskittyvä museo, joka sijaitsee kätevällä, keskeisellä paikalla Karlsplatzilla, Naschmarkt-torikadun vieressä.
  • Palais Liechtenstein [kartalla] Hiljattain uudelleen perusteellisen remontin jälkeen avattu 1600-luvulta peräisin oleva palatsi, jossa voi opastettujen kierrosten yhteydessä tutustua kuninkaalliseen loistoon ja kuninkaallisten taidekokoelmiin. Päästäkseen opastetulle kierrokselle mukaan pitää rekisteröityä verkkosivujen kautta. Kierroksia on yleensä kaksi kuukaudessa klo 17-18.30 vain saksan kielellä, joskin tietoa saa myös englanniksi.
  • Bank Austria Kunstforum [kartalla] Keskeisellä Freyung-aukiolla sijaitseva korkeatasoinen taidegalleria, jossa on muutama huippuluokan vaihtuva taidenäyttely vuosittain
  • Kunsthistorisches Museum [kartalla] Luonnonhistoriallisen museon ja MuseumsQuartier-kortteliston vieressä sijaitseva erittäin korkeatasoinen taidegalleria, jossa on sekä erinomaiset kokoelmat että unohtumattomia näyttelyitä.
  • Technisches Museum [kartalla] Schönbrunn-palatsin vieressä sijaitseva korkeatasoinen tekniikan museo, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Wien.info-verkkosivut antavat lisätietoa kaupungin museoista ja taidegallerioista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti