Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Mariahilfer Strasse -shoppailukatu
Mariahilfer Strassella on lukuisia kansainvälisiä ketjumyymälöitä, jotka eivät esittelyitä kaipaa, mutta sen varrella on myös paikallisia liikkeitä..

Parhaat alueet ja kaupunginosat ostoksille

Kauppoja on Wienissä erityisen paljon vanhankaupungin kolmella pääasiallisella ostoskadulla, ja hyvin lähellä ydintä sijaitsevilla alueilla, joita ovat pääostoskatu Mariahilfer Strasse ja sen vieressä oleva Neubaun kaupunginosa.

Wienissä on melkoinen määrä ostoskeskuksia, jotka huonoilla tai kuumilla ilmoilla ovat mukavia paikkoja katsella ostoksia. Wienin ja Bratislavan välimaastossa on suuri outlet-keskus, joka on kannattava vierailupaikka niille, jotka haluavat ostella merkkivaatteita alennetuin hinnoin.

Parhaat ostosseudut

Wien on kaupunki, jossa on paljon mahdollisuuksia tehdä mitä erilaisimpia ostoksia. Sen kolme tärkeää ostosaluetta ovat vanhassakaupungissa, Mariahilfer Strasse -kadun varrella ja sivukaduilla ja Neubaussa, joka on aivan Mariahilfer Strassen vieressä.

Vanhakaupunki ja muu ydinkeskusta

Innere Stadt on ydinkeskusta, ja sen ydin on vanhakaupunki (Altstadt), joka on hyvä paikka löytää kaikenlaisia luksusluokan tuotteita. Etenkin jalokivet, korut ja kellot ovat hyvin esillä, samoin kuin hienot elintarvikkeet ja makeiset, lähinnä klassista tyyliä olevat vaatteet, asusteet ja kengät. Täältä voi löytää monenmoista hienoista tuotteista aivan tavallisiin tarvikkeisiin, mutta tällä kalliilla alueella pääpaino on entistä enemmän luksuksessa ja tavallista tavaraa on parempi katsella Mariahilfer Strassella tai suurissa ostoskeskuksissa.

Periaatteessa koko vanhakaupunki on täynnä kauppoja, mutta kaikkein kuuluisin ja arvostetuin katu kaupoiltaan on ehdottomasti Kärntner Strasse [kartalla]. Wienissä lomailevan ja luksusta katselemaan haluavan kannattaa ensimmäiseksi koluta tämä katu, ja kaikkein paras siihen on tutustua muulloin kuin kaikkein vilkkaimpina aikoina. Niitä ovat etenkin perjantai-illat, lauantai-iltapäivät ja keskikesä, jolloin viikollakin iltapäivisin on väkeä tungokseen asti. Kaikkein paras sekä tälle kadulle että muille lähikaduille on suunnata normaalina arkiaamuna. Kadun varrella olevat liikkeet ovat sunnuntaisin ja juhlapyhinä kiinni, mutta muulloin ne ovat avoinna varsin hyvin, klo 9 tai 10 alkaen aina klo 20 tai 21 asti. Liikkeiden joukossa on nykyään monenmoisia, ja kadun varrella viihtyvät myös ne, jotka eivät katsele koruja ja jalokiviä.

Kärntner Strassen sivukatu on tunnettu ja hieno kävelykatu Graben [kartalla], jolla kannattaa viettää aikaa muutenkin kuin ostoksia katsellen. Se on samantyylinen kallis ja luksukseen taipuvainen katu kuin Kärntner Strassekin, mutta sen varrella on paljon myös turisteille suunnattuja liikkeitä. Sen päässä on Kohlmarkt, joka on samaa sarjaa ostoskatuna, ja myös sen varrella on eniten kaikenlaista hienoa ja kallista.

Kaikkien näiden katujen sivu- ja lähikadut ovat myös koluamisen arvoisia, ja vanhaakaupunkia ja muuta ydinkeskustaa kannattaa muutenkin käydä läpi. Koko alue on täynnä nähtävyyksiä, ravintoloita ja kauppoja, ja mitä enemmän vanhankaupungin katuja mittailee, sen enemmän alueesta saa irti.

Kannattavaa on myös vierailla eri aukioilla, joilla ennen pääsiäistä ja joulua on kojuja, ja niihin kuuluvat [kartalla] Am Hof, jolla on myös tapahtumia kuten olutfestivaalit, ja sen vieressä oleva Freyung, jonka tuntumassa on useita kaupungin kuuluisimpia palatseja. Ferstel PassageFerstel Passage on ehdoton vierailupaikka etenkin huonoilla säillä, ja sen hienojen kauppojen joukossa on huippuluokan antiikkiliike, Wiener Bronzen.

Shopikon kertoo lisää liikkeistä ydinkeskustassa.

Raimundhof
Mariahilfer Strassen varrella yksi normaalia sykähdyttävämpi paikka on Raimundhof, joka on eräänlainen käytävä.

Mariahilfer Strasse lähikatuineen

Ydinkeskustan ulkopuolella Wienissä on valtava määrä erilaisia ostospaikkoja, ja siellä itse asiassa normaalit keskiluokkaiset wieniläiset ostoksilla käyvätkin. Etenkin Mariahilfer Strasse [kartalla] on katu, jolle lähdetään kaikkialta kaupungista ja lähikaupungeistakin, ja sen varrella voi hyvin viihtyä vaikka koko päivän. Liikkeiden joukossa on suuria liikkeitä mutta vähemmän pieniä, ja kadun varrella on myös tavarataloja ja ostoskeskuksia. Lukuisat ravintolat, kahvilat ja baarit, joilla on suuren osan vuotta ainakin jonkinlaisia terasseja, pitävät huolen siitä, että nälkä tai jano ei ostoksilla olevaa pääse yllättämään. Kadun hintataso on ainakin jonkin verran alhaisempi kuin vanhassakaupungissa, ja myös tuotteet ovat vähän erilaisia.

Mariahilfer Strasse jakaantuu kahteen eri osaan, joista turistille ja monelle muullekin on parempi “Innere Mariahilfer Strasse”. Se on MuseumsQuartier- ja Westbahnhof-metroasemien välimaastossa, ja niiden välissä on kaksi muutakin metroasemaa (Neubaugasse ja Zieglergasse), joita käyttämällä voi säästää jalkojaan. Katu on pitkä ja siihen tutustuminen käy työstä, eikä sitä kannata lähteä mittailemaan sen jälkeen kun vanhaakaupunkia on kierrellyt koko päivän nähtävyyksiä katselemassa.

Kadun varrella on lukuisia kansainvälisiä ketjumyymälöitä, jotka eivät esittelyitä kaipaa, mutta sen varrella on myös paikallisia liikkeitä. Katu on monin tavoin yllätyksetön paikka tehdä ostoksia, ja se on nimenomaan suunnattu niille, jotka hakevat varsin tavallista ja etenkin ns. Mainstream-tavaraa, jota saa suurin piirtein samoin hinnoin lähes mistä tahansa Euroopan suurkaupungista.

Yksi normaalia sykähdyttävämpi paikka kadun varrella on RaimundhofRaimundhof [kartalla], joka on eräänlainen käytävä. Se ei ostosmielessä ole kovin monipuolinen, mutta sillä on aivan erilaista tunnelmaa kuin Mariahilfer Strassella ja sen kahviloihin on mukava välillä paeta kadun tungosten ulottumattomiin.

Mariahilfer Strassen sivukadut ovat lähes kaikki katuja, joilla on normaalia enemmän liikkeitä. Eniten niitä on kaduilla, jotka kulkevat kohti Neubaun kaupunginosaa. Katuja, joita on kaikkein kannattavinta koluta ostosmielessä, ovat lähellä Westbahnhofia sijaitseva Kaisergasse, Schottenfeldgasse, Zieglergasse ja Neubaugasse.

Mariahilfer Strasse jatkuu vielä läntisen rautatieaseman (Westbahnhof) jälkeen, jolloin sen tunnetaan nimellä “Äussere Mariahilfer Strasse”. Se ei aseman jälkeen ole mikään varsinainen ostoskatu, mutta tämä kadunpätkä on hyvää maastoa kebabille tai muulle aterialle, ja sen liikkeiden joukossa on varsin arkisia liikkeitä, kuten useita elintarvikeliikkeitä, joihin kuuluvat Billa ja Penny Markt.

Shopikon kertoo lisää paitsi Mariahilferstrassen myös muun Mariahilf-kaupunginosan ostospaikoista.

Neubau

Jos Mariahilfer Strasselta haluaa ennen läntistä rautatieasemaa siirtyä kohti Neubaun mukavaa kaupunginosaa, joka on tunnettu yksilöllisistä putiikeistaan, on Neubaugasse [kartalla] katu, jota pitkin voi sinne hyvin siirtyä. Toinen katu, joka myös on yksi parhaista Mariahilferstrassen ja Neubaun välillä kulkevista ostoskaduista, on Kirchengasse [kartalla], ja myös Lindengasse [kartalla] on erinomainen katu kaupoiltaan. Niille, jotka eivät halua tuhlata aikaansa erilaisia katuja kolutessaan, voidaan suositella myös siirtymistä Lerchenfelder Strasselle [kartalla], joka kameraliikkeineen on erinomainen katu nähdä yhtä ja toista.

Neubaussa onkin hyvä kierrellä mahdollisimman paljon paikkoja, sillä kauppojen lisäksi siellä on paljon kahviloita, ravintoloita ja illanviettopaikkoja, joita voi jo päivällä panna merkille. Neubaun nuorekas ja kansainvälinen ilmapiiri on mukaansa tempaava vain ostoksia katsellessakin. Jos haluaa tutustua tähän Wienin keskustan monin tavoin mukavimpaan kaupunginosaan, kannattaa myös majoittua sen alueelle tai lähelle.

Shopikon kertoo yksittäisistä liikkeistä Neubaussa.

Lisää asiaa ostosten tekemisestä:

Wien.info käy äärimmäisen kattavasti läpi Wienin ostosmahdollisuuksia

Kaufhaus Gerngross -ostoskeskus, Mariahilfer Strasse
Ydinkeskustassa tai sen lähellä on muutama ostoskeskus, mutta valtaosa sijaitsee keskustan ulkopuolella.

Kauppa- ja ostoskeskuksia

Wienissä on ydinkeskustassa tai sen lähellä muutama ostoskeskus, mutta valtaosa kauppa- ja ostoskeskuksista sijaitsee keskustan ulkopuolella. Niille suuntaavan on hyvä aina pitää mielessä, että sunnuntaisin kaupat ovat kiinni ja että viikollakin ne suljetaan melko aikaisin, yleensä klo 19–20. Lauantaisin ostoskeskukset suljetaan yleensä aikaisemmin, monet klo 18.

Keskustassa hyvä kauppakeskus on Ringstrassen Galerien [kartalla]. Se sijaitsee aivan oopperan lähellä, ja kaikkein paras sinne on muualta kaupungista siirtyä raitiovaunulla Oper-asemalle, mutta myös metroasema Stadtpark on melko lyhyen matkan päässä.

Toinen kauppakeskus, joka on keskustan vieressä, on Millennium City [kartalla], joka on Handelskai-metroaseman ja -laiturin vieressä.

Donau Zentrum [kartalla] on keskustan lähellä sijaitseva ostoskeskus, jossa on paljon erilaisia liikkeitä. Tämä ma–la klo 9–20 avoinna oleva keskus on Kagran-metroaseman vieressä.

Toinen keskustan ulkopuolella oleva ostoskeskus, joka on puitteiltaan aika poikkeuksellinen, on Gasometer [kartalla], joka on samannimisen metroaseman yläpuolella. Se on rakennettu entisiin kaasulaitoksen tiloihin, mutta tämä monin tavoin poikkeuksellinen keskus on sen verran kaukana ytimestä, että siellä vierailu ei oikein ole järkevää Wienissä vain pari päivää viettäville.

Shopping City Süd [kartalla] eli SCS on sekin keskustan ulkopuolella oleva keskus, mutta sinne on huono julkisilla siirtyä. Tähän kävijämäärältään Euroopan vilkkaimpaan ostoskeskukseen pääsee WLB-raitiovaunulinjalla (pysäkki: Vösendorf SCS).

Outlet-keskukset ja tehtaanmyymälät

Wienin ja Bratislavan välimaastossa sijaitseva Parndorf Designer Outlet [kartalla] on paras paikka kaupungin lähistöllä tehdä ympäri vuoden muodikkaita ostoksia 30–70 %:n alennuksella.

Keskukselle kannattaa lähteä ma–to klo 9.30–19, pe klo 9.30–21 ja la klo 9–18. Paras tapa siirtyä Wienistä keskukselle on tulla Hauptbahnhof-asemalta kohti Bratislavaa kulkevalla junalla Parndorf Ort- tai Neudsiedl am See -asemalle, mistä sitten voi taksilla mennä vartissa kauppakeskukselle.

Kenties helpompi Wienistä keskukselle on kulkea ilmaisella bussilla, joka lähtee osoitteesta Opernring 3–5 [kartalla] yleensä viisi kertaa päivässä, klo 9–16. Bussit lähtevät tasatunneittain, mutta lippu pitää ostaa etukäteen verkkosivuilta. Edestakainen lippu maksaa 15 euroa, matka kestää tunnin suuntaansa, ja vierailuun outlet-keskukselle kuluu suurin piirtein koko päivä.

Keskukselle voi tulla myös Bratislavasta, tai matkan sinne voi hyvin yhdistää Bratislavan päiväretkeen, ja keskukselle voi myös tulla Wienistä autolla puolessa tunnissa. Verkkosivuilla on lisää kulkuohjeita ja taksin numero.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti