Volksgarten, taustalla Naturhistorisches Museum
Volksgarten on usein ensimmäinen keskustan puisto, jonka kaupungissa ensi kertaa vieraileva näkee. Puisto on laaja, ja sinne maalis-huhtikuusta alkaen tehtävät istutukset ovat kauniita.

Wienin puistoja ja puutarhoja

Tällä sivulla esitellään Wienin puistoja ja puutarhoja: Volksgarten, Burggarten, Rathauspark, Stadtpark, Augarten, Belvederegarten, Alpengarten, kasvitieteellinen puutarha, Schweizergarten ja Schönbrunner Schlosspark.

Volksgarten

Wienin puistot tekevät kaikki vaikutuksen etenkin keväisin, jolloin ne puhkeavat kukkaan. Volksgarten [kartalla] on usein ensimmäinen keskustan puisto, jonka kaupungissa ensi kertaa vieraileva näkee. Puisto on laaja, ja sinne maalis-huhtikuusta alkaen tehtävät istutukset ovat kauniita. Siellä on kaikenlaista nähtävää, kuten Theseuksen temppeli, ja siellä on mukava lämpimänä aikana viettää aikaa, sillä puisto on paitsi turistien mieluisa vierailukohde myös paikallisten vankassa suosiossa.

Burggarten

Volksgarten-puiston vieressä sijaitseva, myös aikoinaan keisari Franz ensimmäisen alun perin yksityispuisto eli Burggarten [kartalla] on nykyään Wienin keskustan vierailluimpia puistoja. Myös tämä puisto on sekä turistien suosikkikohde että paikallisten suuressa suosiossa huhtikuulta kesäkauden loppuun. Puiston vetonauloihin kuuluvat Mozart-patsas ja suuri Palmenhaus-ravintola, joka on hyvä kahvittelupaikka ja jossa voi istua iltaakin viikolla klo 24.00, viikonloppuisin 01.00 asti. Tämä korkeatasoinen ravintola sijaitsee vanhassa, upeasti rakennetussa kasvihuoneessa, jonka yhteydessä edelleenkin on monia miellyttävä perhostalo.

Rathauspark

Raatihuoneenpuisto [kartalla] on Wienin Ringstrassen varrella sijaitseva sokkeloinen puisto, joka usein jää vaikutuksen tekevän raatihuoneen ja yleisen hulabaloo-tunnelmansa takia vähemmälle huomiolle kuin monet muut keskustan puistot. Puisto on talvikaudella suuren luisteluradan valloittama, ja lisäksi siellä on joulumarkkinakojuja. Sen alueella on myös usein kaikenlaisia tapahtumia, joista suurimpia ovat juuri joulua edeltävä rieha luisteluratoineen ja kojuineen ja kesän elokuvafestivaalit. Muita tapahtumia, etenkin musiikkiesityksiä, puiston alueella on luvassa erityisen paljon kesäkaudella. Täällä perinteisesti myös pidetään vappukulkueet ja erilaiset suuret mielenosoitukset, joita nykyään on melko harvoin.

Stadtpark, Kursalon taustalla
Stadtpark-puistossa on kesäaikaan mukava viettää aikaa etenkin aamupäivisin, jolloin turistilaumat eivät vielä ole lähteneet liikkeelle.

Stadtpark

Wienin puistoista ehkä suurimman vaikutuksen tekee kaupunginpuisto eli Stadtpark [kartalla], joka on tunnettu patsaistaan ja monumenteistaan. Miltei turistin kuin turistin pakollinen operaatio Wienissä ollessa on räpsätä kuva täällä ja mieluiten kultaisesta Johann Straussin muistomerkistä, joka tutkimusten mukaan kuuluukin maailman kuvatuimpien patsaiden joukkoon. Muitakin hienoja patsaita puistossa on. Täällä on kesäaikaan mukava viettää aikaa etenkin aamupäivisin, jolloin turistilaumat eivät vielä ole lähteneet liikkeelle. Puisto on merkittävä myös siinä mielessä, että se avattiin vuonna 1862 paikalle, jolta vanhat kaupunginmuurit hävitettiin, ja se oli ensimmäinen yleisölle avoin puisto koko kaupungissa.

Augarten

Leopoldstadtissa sijaitseva suuri Augarten-puisto [kartalla] on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, sillä täällä jos missä pääsee eroon turisteista ja kaupungin tunkkaisuudesta. Leopoldstadtin puistoon Tonavan kanaalin toiselle puolelle pääsee hyvin kävelemällä, raitiovaunulla numero 2 Schwedenplatz-aukiolta tai metrolla U2-linjalla Taborstrasse-asemalle. Puiston yhteyteen kuuluu kaikenlaista nähtävää suuresta puistoalueesta Palais Augarten -palatsiin, joka on Wienin kuuluisan poikakuoron harjoittelupaikka, Gustinus Ambrosi -nykytaiteen museoon, kuuluisaan Wiener Porzellanmanufaktur Augarten -posliinitehtaaseen ja kesäiltaisin (heinä-elokuu) suosittuun ulkoilmaelokuvateatteriin. Puisto on erinomainen vierailupaikka kesäaikaan, ja erityisen hyvä siellä on vierailla lapsiperheiden. Lapsiperheille ehdoton vierailupaikka on Familienbad Augarten -uimala [kartalla], joka kuten muutkin Wienin maauimalat on avoinna 2.5.-20.9.

Belvederegarten, Alpengarten, kasvitieteellinen puutarha ja Schweizergarten

Toinen ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva mutta merkittävä puistoalue on Belvederegarten, joka tunnetaan myös Schlossgarten-nimellä [kartalla]. Tämä on yksi monista Wienin barokkityyliä edustavista puistoalueista, joihin kuuluvat myös Augarten ja Tiergarten Schönbrunn. Tämän pitkän puiston alueella sijaitsee upea Belvedere-palatsi, kasvitieteellinen puutarha, Alpengarten ja vielä sen eteläpuolelta toinen puistoalue, Schweizergarten. Tämä on suuri puistoalue, joka sijaitsee jonkin verran keskustan ulkopuolella, ja täällä on paras käydä kesällä ja hyvällä ajalla. Tämä on erinomainen vierailupaikka perheille, sillä täällä on hyvää tunnelmaa ja kaikenlaista lapsiakin kiinnostavaa, kuten Schweizergartenin alueella sijaitseva maauimala [kartalla], joka on Heindrich Drimmel Platz -pysäkin vieressä (raitiovaunu 18) ja avoinna toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle. Schweizergartenin puolella sijaitsee myös vuonna 2011 avattu 21er Haus, joka on merkittävää arkkitehtuuria edustavassa rakennuksessa sijaitseva nykytaiteen museo. Sen tiloissa on paljon muutakin kuin taidenäyttelyitä, kuten elokuvateatteri, taidekirjojen kokoelma ja veistospuisto, ja tämä on ehdoton vierailupaikka taiteenystäville.

Belvedere-puiston puolella sijaitsee paljon kaikenlaista sielläkin, ja yksi erinomainen vierailupaikka on Botanischer Garten eli yliopiston hoitama kasvitieteellinen puutarha. Se on ympäri vuoden avoinna, kesällä klo 10-18, keväällä ja syksyllä klo 10-17 ja talvella klo 10-16. Pääsymaksua ei vaadita, mutta huonolla ilmalla kuten ukkosella tai rankkasateella kasvitieteellinen puutarha pidetään kiinni.

Puiston alueella, aivan Schweizergartenin vieressä sijaitsee vielä Alpengarten eli maailman vanhin alppipuisto. Vuonna 2015 tämä 150 vuotta täyttävä puisto on entistä ehompi, ja kausi siellä on yleensä maaliskuun loppupuolelta elokuun alkuun (esim. vuonna 2015 avoinna 20.3.-2.8.). Sinne on neljän euron pääsymaksu aikuisilta, ja tämä on niitä harvoja paikkoja, joissa näkee alppikasvillisuutta ja saa tilaisuuden tutustua vuoristoalueen tyypillisiin kukkiin ja kasveihin.

Belvederegarteniin voi tulla monella tavalla, ja on hyvä huomata, että jos haluaa suunnata puiston eteläosiin esimerkiksi Alpengarteniin tai sitten Schweizergarteniin, on tänne paras tulla S1-, S2- tai S3-paikallisjunalla, jonka asema Quartier Belvedere sijaitsee näiden kahden puistoalueen välissä. Samalle seudulle pääsee myös raitiovaunulla numero 18 (pysäkki Fasangasse tai Heinrich Drimmel Platz) ja raitiovaunulla O (Fasangasse). Jos taas haluaa nähdä puiston pohjoisosan, joka on valtaosaltaan barokkimaista puistoaluetta, tänne voi tulla esimerkiksi raitiovaunulla 71, jolloin voi jäädä parillakin pysäkillä pois, tai sitten raitiovaunulla D. Tänne voi myös kävellä nopeasti, jos sattuu oleman Karlsplatzin tai sen vieressä olevan Naschmarkt-torikadun tienoilla, mutta joistain muista keskustan osista tänne on pitkä kävelymatka.

Schönbrunner Schlosspark

Wien on puistojensa puolesta koko maailman hienoimpia kaupunkeja. Sen merkittävimmistä puistoista syrjäisin on Schönbrunner Schlosspark [kartalla], jonka suurta palatsia valtaosa Wienissä vierailevista saapuu tänne katsomaan. Täällä on kuitenkin kesäkautena hyvä viettää enemmänkin aikaa, ja tämähän on myös paikka, jonne pääsiäisenä ja joulukuussa tulevat vuodenaikoja juhlistavat torit. Schönbrunn on valtava, 160 hehtaarin kokoinen puistoalue, jossa voi viettää vaikka koko kesäpäivän.

Schönbrunnissa sijaitsee lapsiperheitä kiinnostava, jo 1700-luvulla avattu Tiergarten Schönbrunn eli eläintarha. Muuta huomionarvoista täällä ovat ainakin labyrintti, lintutalo, japanilainen puutarha ja palmutalo-kasvihuone. Lisäksi voi kiivetä mäkeä ylös saadakseen erinomaiset näkymät puistoalueelle ja muuallekin, ja puistossa voi Café Gloriettessa ihailla maisemia kakkukahvien kanssa. Kaiken muun ohella puiston alueella on maauimala, joka on avoinna huhtikuun loppupuolelta syyskuulle ja jossa on myös kuntokeskus ja rantalentiskenttiä. Café Glorietten lisäksi täällä on myös muita mahdollisuuksia syödä ja juoda, täällä on kesäisin terasseja mutta tämä on etenkin kesäviikonloppuisin vilkas vierailupaikka, jossa viihtyvät etenkin perheet.

Paikalle pääsee parhaiten metrolla, kulkemalla U4-linjalla Schönbrunn-asemalle, ja tänne kulkevat myös Mariahilfer Strassea pitkin raitiovaunut 52 ja 58. Tänne tulevan on hyvä myös tietää, että Penzinger Strasse -raitiovaunupysäkin vieressä sijaitsee vielä Wienin tekniikan museo.

Wien.info-sivustolla on lisää tietoa Wienin luonnonnähtävyyksistä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti