Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Volksgarten, taustalla Naturhistorisches Museum
Volksgarten on usein ensimmäinen keskustan puisto, jonka kaupungissa ensi kertaa vieraileva näkee. Puisto on laaja, ja sinne maalis-huhtikuusta alkaen tehtävät istutukset ovat kauniita.

Wienin puistoja ja puutarhoja

Wien on suurten, merkittävien puistojen kaupunki, ja puistot, joita on aivan ytimessäkin, ovat kaupungin asukkaille tärkeitä. Monet puistoista ovat jonkin tärkeän rakennuksen yhteydessä, ja niihin kuuluvat Augarten, Burggarten, Belvederegarten, Rathauspark ja Schönbrunner Schlosspark. Wienissä on myös muita puistoja, joissa on upeaa kasvillisuutta ja kaikenlaista nähtävää, ja huhtikuulta lokakuulle Wienin puistot ovat aivan ehdottomia vierailupaikkoja kenelle tahansa.

Volksgarten

Wienin puistot tekevät kaikki vaikutuksen etenkin keväisin, jolloin ne puhkeavat kukkaan. Volksgarten [kartalla] on usein ensimmäinen keskustan puisto, jonka kaupungissa ensi kertaa vieraileva näkee. Puisto on laaja, ja sinne maalis–huhtikuusta alkaen tehtävät istutukset ovat kauniita. Siellä on kaikenlaista nähtävää, kuten Theseuksen temppeliTheseuksen temppeli, ja siellä on mukava lämpimänä aikana viettää aikaa, sillä puisto on paitsi turistien mieluisa vierailukohde myös paikallisten vankassa suosiossa.

Burggarten

Volksgarten-puiston vieressä sijaitseva, myös aikoinaan keisari Franz ensimmäisen alun perin yksityispuisto eli Burggarten [kartalla] on nykyään Wienin keskustan vierailluimpia puistoja. Myös tämä puisto on sekä turistien suosikkikohde että paikallisten suuressa suosiossa huhtikuulta kesäkauden loppuun.

Puiston vetonauloihin kuuluvat Mozart-patsas ja suuri Palmenhaus-ravintola, joka on hyvä kahvittelupaikka ja jossa voi istua iltaakin klo 23–24 asti. Tämä korkeatasoinen ravintola sijaitsee vanhassa, upeasti rakennetussa kasvihuoneessaBurggarten puistoalueen kasvihuone, jonka yhteydessä edelleenkin on monia miellyttävä perhostalo.

Rathauspark

Raatihuoneenpuisto [kartalla] on Wienin Ringstrassen varrella sijaitseva sokkeloinen puisto, joka usein jää vaikutuksen tekevän raatihuoneen ja yleisen hulabaloo-tunnelmansa takia vähemmälle huomiolle kuin monet muut keskustan puistot. Puisto on talvikaudella suuren luistinradan valloittama, ja lisäksi siellä on joulumarkkinakojuja. Sen alueella on myös usein kaikenlaisia tapahtumia, joista suurimpia ovat juuri joulumarkkinat luistinratoineen ja kojuineen, mutta myös kesällä pidettävät elokuvafestivaalit ovat yksi puiston tärkeimpiä tapahtumia. Muita tapahtumia, joihin kuuluvat etenkin musiikkiesitykset, puiston alueella on luvassa erityisen paljon myös kesäkaudella. Täällä perinteisesti myös pidetään vappukulkueet ja erilaiset suuret mielenosoitukset, joita nykyään on melko harvoin.

Stadtpark
Stadtpark-puistossa on kesäaikaan mukava viettää aikaa etenkin aamupäivisin, jolloin turistilaumat eivät vielä ole lähteneet liikkeelle.

Stadtpark

Wienin puistoista ehkä suurimman vaikutuksen tekee kaupunginpuisto eli Stadtpark [kartalla], joka on tunnettu patsaistaan ja monumenteistaan. Miltei turistin kuin turistin pakollinen operaatio Wienissä ollessa on räpsätä kuva täällä ja mieluiten kultaisesta Johann Straussin muistomerkistä, joka tutkimusten mukaan kuuluukin maailman kuvatuimpien patsaiden joukkoon. Muitakin hienoja patsaita puistossa on, ja niitä on mukava kesäkauden aikana bongailla.

Puistossa on kesäaikaan mukava viettää aikaa etenkin aamupäivisin, jolloin turistilaumat eivät vielä ole lähteneet liikkeelle. Puisto on merkittävä myös siinä mielessä, että se avattiin vuonna 1862 paikalle, jolta vanhat kaupunginmuurit hävitettiin, ja se oli Wienin ensimmäinen yleisölle avoin puisto.

Augarten

Leopoldstadtissa sijaitseva suuri Augarten-puisto [kartalla] on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa, sillä täällä jos missä pääsee eroon turisteista ja kaupungin tunkkaisuudesta. Leopoldstadtin puistoon Tonavan kanaalin toiselle puolelle pääsee hyvin kävelemällä, Schwedenplatz-aukion suunnalta kulkevalla raitiovaunulinjalla numero 2 tai metron U2-linjalla Taborstrasse-asemalle.

Puiston yhteyteen kuuluu kaikenlaista nähtävää suuresta puistoalueesta Palais Augarten -palatsiinPalais Augarten -palatsi, joka on Wienin kuuluisan poikakuoron harjoittelupaikka, Gustinus Ambrosi -nykytaiteen museoon, kuuluisaan Wiener Porzellanmanufaktur Augarten -posliinitehtaaseen ja kesäiltaisin (heinä–elokuu) suosittuun ulkoilmaelokuvateatteriin. Puistossa on myös yksi muutamasta pommin kestävästä toisen maailmansodan tornista, nimeltään Flakturm, jonkalainen on myös pääostoskadun vieressä. Natsit rakensivat niitä sekä Saksaan että joihinkin muihin maihin, ja nykyään nämä jykevät tornit ovat ainutlaatuista nähtävää.

Puisto on erinomainen vierailupaikka kesäaikaan, ja erityisen hyvä siellä on vierailla lapsiperheiden. Lapsiperheille ehdoton vierailupaikka on Familienbad Augarten -uimala [kartalla], joka kuten muutkin Wienin maauimalat on avoinna 2.5.–20.9.

Belvederegarten, Alpengarten, kasvitieteellinen puutarha ja Schweizergarten

Toinen ydinkeskustan ulkopuolella sijaitseva mutta merkittävä puistoalue on Belvederegarten, joka tunnetaan myös Schlossgarten-nimellä [kartalla]. Tämä on yksi monista Wienin barokkityyliä edustavista puistoalueista, joihin kuuluvat myös Augarten ja Schönbrunnin puistoalue.

Tämän pitkän puiston alueella sijaitsee upea Belvedere-palatsiBelvedere-palatsi, kasvitieteellinen puutarha, erillinen Alpengarten ja vielä sen eteläpuolelta toinen puistoalue, Schweizergarten. Tämä on suuri puistoalue, joka sijaitsee jonkin verran keskustan ulkopuolella, ja täällä on paras käydä kesäkauden aikana ja ajan kanssa.

Puisto on erinomainen vierailupaikka perheille, sillä täällä on hyvää tunnelmaa ja kaikenlaista lapsiakin kiinnostavaa, kuten Schweizergartenin alueella sijaitseva maauimala [kartalla], joka on Heindrich Drimmel Platz -pysäkin vieressä (raitiovaunu 18) ja avoinna toukokuun alusta syyskuun loppupuolelle.

Schweizergartenin puolella sijaitsee myös B21 eli Belvedere 21, joka on merkittävää arkkitehtuuria edustavassa rakennuksessa sijaitseva nykytaiteen museo. Sen tiloissa on paljon muutakin kuin taidenäyttelyitä, kuten elokuvateatteri, taidekirjojen kokoelma ja veistospuisto, ja tämä on ehdoton vierailupaikka taiteenystäville.

Botanischer Garten (License: Public Domain Dedication)
Belvedere-puistossa yksi erinomainen vierailupaikka on yliopiston ylläpitämä Botanischer Garten.

Belvedere-puiston puolella sijaitsee paljon kaikenlaista sielläkin, ja yksi erinomainen vierailupaikka on yliopiston ylläpitämä kasvishuone eli Botanischer Garten. Se on ympäri vuoden avoinna, kesäkauden aikana klo 10–18, keväällä ja syksyllä klo 10–17 ja talvella klo 10–16. Pääsymaksua ei vaadita, mutta huonolla ilmalla kuten lumisateella, ukkosella tai rankkasateella kasvitieteellinen puutarha pidetään kiinni.

Puiston alueella, aivan Schweizergartenin vieressä sijaitsee vielä maailman vanhin alppipuisto eli Alpengarten. Vuonna 2015 tämä 150 vuotta täyttänyt puisto on entistä ehompi, ja kausi siellä on yleensä maaliskuun loppupuolelta elokuun alkuun. Sinne on neljän euron pääsymaksu aikuisilta, ja tämä on niitä harvoja paikkoja, joissa näkee alppikasvillisuutta ja saa tilaisuuden tutustua vuoristoalueen tyypillisiin kukkiin ja kasveihin.

Belvederegarteniin voi tulla monella tavalla, ja on hyvä huomata, että jos haluaa suunnata puiston eteläosiin esimerkiksi Alpengarteniin tai sitten Schweizergarteniin, on tänne paras tulla S1-, S2- tai S3-paikallisjunalla, jonka asema Quartier Belvedere sijaitsee näiden kahden puistoalueen välissä. Samalle seudulle pääsee myös raitiovaunulla numero 18 (pysäkki Fasangasse tai Heinrich Drimmel Platz) ja raitiovaunulla O (Fasangasse). Jos taas haluaa nähdä puiston pohjoisosan, joka on valtaosaltaan barokkimaista puistoaluetta, tänne voi tulla esimerkiksi raitiovaunulla 71, jolloin voi jäädä parillakin pysäkillä pois, tai sitten raitiovaunulla D. Tänne voi myös kävellä nopeasti, jos sattuu olemaan Karlsplatzin tai sen vieressä olevan Naschmarkt-torikadun tienoilla, mutta joistain muista keskustan osista tänne on pitkä kävelymatka.

Schönbrunner Schlosspark (License: Public Domain Dedication)
Wienin merkittävimmistä puistoista syrjäisin on Schönbrunner Schlosspark.
Kuva: Gugerell /Wikimedia (CC0 1.0)

Schönbrunner Schlosspark

Wien on puistojensa puolesta koko maailman hienoimpia kaupunkeja, ja vain harvassa Euroopan kaupungissa on yhtä tasokkaita puistoja. Sen merkittävimmistä puistoista syrjäisin on Schönbrunner Schlosspark [kartalla], jonka suurta palatsia valtaosa Wienissä vierailevista saapuu tänne katsomaan. Täällä on kuitenkin kesäkautena hyvä viettää enemmänkin aikaa, ja tämähän on myös paikka, jonne pääsiäisenä ja joulukuussa tulevat vuodenaikoja juhlistavat torit. Schönbrunn on valtava, 160 hehtaarin kokoinen puistoalue, jossa voi viettää vaikka koko kesäpäivän.

Palatsi
Schönbrunner Schlossparkin suuri palatsi.

Schönbrunnissa sijaitsee lapsiperheitä kiinnostava, jo 1700-luvulla avattu Tiergarten Schönbrunn eli eläintarha. Muuta huomionarvoista täällä ovat ainakin labyrintti, lintutalo, japanilainen puutarha ja kasvihuone. Lisäksi voi kiivetä mäkeä ylös saadakseen erinomaiset näkymät puistoalueelle ja muuallekin, ja puistossa voi Café Gloriettessa ihailla maisemia kakkukahvien kanssa. Café Glorietten lisäksi puiston alueella on myös muita mahdollisuuksia syödä ja juoda, sillä siellä täällä on kesäisin terasseja. Huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että puisto on kesäviikonloppuisin vilkas vierailupaikka, jossa viihtyvät etenkin perheet ja muut suuret ryhmät, jotka helposti voivat viedä kaikki istumapaikat ja tehdä terasseista rauhattomia.

Kaiken muun ohella puiston alueella on maauimala, joka on avoinna huhtikuun loppupuolelta syyskuulle ja jossa on myös kuntokeskus ja rantalentiskenttiä.

Paikalle pääsee parhaiten metrolla, kulkemalla U4-linjalla Schönbrunn-asemalle, ja tänne kulkevat myös raitiovaunulinjat 10, 52 ja 60.

Tänne asti tulevan on hyvä myös tietää, että Penzinger Strasse -raitiovaunupysäkin vieressä sijaitsee Wienin tekniikan museo.

Lisää asiaa puistoista ja muusta luonnollisesta:

Wien.info-sivustolla on lisää tietoa Wienin luonnonnähtävyyksistä

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Gugerell /Wikimedia
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti