Booking.com
Tapahtumajulisteita
Siellä täällä vastaan tulevista tapahtumajulisteista voi niinikään bongata tietoa mielenkiintoisista festivaaleista, esityksistä ja muista tapahtumista.

Tapahtumat sekä kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia Wienissä on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luodaan katsaus kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, ooppera, baletti ja tanssi

Wien on klassisen musiikin ja oopperan keskus, jossa on enemmän konserttisaleja kuin monessa keskisuuressa maassa. Täällä on mahdollista kuulla esityksiä Mozartin harjoittelusalissa Schönbrunnin linnassa, seurata oopperaa kenties maailman hienoimmassa oopperasalissa Staatsoperissa tai kuunnella Wienin filharmoniaorkesterin konsertteja akustiikaltaan ainutlaatuisessa Musikverein-konserttisalissa.

Klassista musiikkia voi kuunnella myös kirkoissa sunnuntaiaamuisin ja joskus muulloinkin. Tähän tarkoitukseen sopivat etenkin Augustinerkirche (Augustinergasse 3, U1 tai U3 Herrengasse) ja Burgkapelle, jossa kuuluisa Wienin poikakuoro laulaa sunnuntaisen jumalanpalveluksen yhteydessä klo 09.15 sunnuntaiaamuisin syyskuun loppupuolelta kesäkuun loppuun. Konsertissa esiintyy myös Wienin mieskuoron edustajia ja filharmoniaorkesterin jäseniä, ja verkkosivut kertovat, miten lippuja hankitaan. Jos liput ovat menneet, voi sunnuntaiaamuisin klo 8.30 mennä jonottamaan seisomapaikkalippuja, jotka ovat ilmaisia (istumapaikat 9-35 euroa).

Kirkkojen lisäksi sunnuntaiaamuisin ja joskus muulloinkin Wienin klassiset kahvilat tarjoavat ilmaisia musiikkiesityksiä, joita on mukava seurata kahvikupposen ja leivonnaisen kanssa. Etenkin Café Prückel (Stubenring 23, U3 Stubentor) [kartalla] on hyvä paikka kuunnella pianonsoittoa ma, ke ja pe klo 19-22.00, ja joskus muitakin musiikkiesityksiä on luvassa. Mikäli mielii nauttia musiikkihetkistä kahviloissa, kannattaa Albertinaplatzin turisti-infosta [kartalla] käydä hakemassa Wiener Konzert Cafés -esite. Tietoa konserteista saa myös Wien.info-sivuilta.

Wienissä on muitakin oopperataloja ja konserttisaleja. Volksoper [kartalla] on monipuolinen oopperatalo, jossa on paitsi oopperaa myös musikaaleja, operettia ja balettia, syyskuun alusta kesäkuun loppuun.

Wienin "uudeksi oopperataloksi" kutsutaan Kammeroperia [kartalla], ooppera- ja konserttisalia, jolla on kuitenkin pitkät perinteet. Täällä esitetään oopperaa, tanssia ja konsertteja ja pidetään myös luentoja ja muita tapahtumia.

MuseumsQuartier-korttelistossa sijaitseva Tanzquartier [kartalla] on tietenkin paras paikka mennä seuraamaan nykytanssia ja muita tanssilajeja. MuseumsQuartier on muutenkin hyvä paikka tanssi- ja kulttuuritapahtumille, ja lisää tanssia ja vastaavaa ohjelmaa voi nähdä Halle E+G -salissa.

Erinomainen konserttisali on tietenkin Konzerthaus, jossa voi kuunnella huippuluokan klassisen musiikin konsertteja, mutta myös muuta musiikkia, kuten jatsia, maailmanmusiikkia ja erikoista nykyajan klassista musiikkia.

Rock, pop, jazz ja viihde

Wien on aivan Euroopan keskellä, ja siellä on erityisen hyvä mennä jonkin suuren nimen konserttiin tai seurata kansainvälistä livemusiikkia klubissa tai baarissa. Suurten nimien keikkoja voi mennä katsomaan Stadthalleen [kartalla], missä vuoden 2015 Euroviisut pidettiin tai Szene Wien -saliin [kartalla].

Monet bändit soittavat Wienin suurimmissa klubeissa ja baareissa hyviä konsertteja, ja usein esiintyjät tulevat kaukaakin ja ovat alansa huippunimiä. Etenkin Flex [kartalla], Rhiz (U-Bahnbogen 37) [kartalla] ja sadan metrin päässä siitä sijaitseva Chelsea (Lerchenfelder Gürtel 29-31) [kartalla] ovat tunnettuja säännöllisestä keikkatarjonnastaan.

Lisätietoa Wienin pop- ja rock-konserteista saa Vienna Concerts -sivuilta.

Musiikin saralla erityisen suosittua Wienissä on elektronimusiikki, jota voi seurata monessa paikassa. Erityisen suosittu ja viihteellinen paikka seurata elektronimusiikkia ja valoesityksiä on entiseen saunaan rakennettu Pratersauna (Waldsteingartenstrasse 131, U1/U2 Praterstern) [kartalla].

Lisätietoa elektronisen musiikin skenestä Wienissä saa Wien.info -sivuilta.

Wienissä on jazz- ja bluesklubeja muutama. Blue Tomato [kartalla], ZWE [kartalla], Jazzland [kartalla] ja Reigen [kartalla] ovat kaikki hyviä paikkoja kuulla jatsia ja muutakin musiikkia. IG Jazz -sivusto listaa lisää klubeja ja konsertteja Wienissä.

Urheilu - Espanjalainen ratsastuskoulu

Wien ei ole suuri urheilukaupunki. Siellä ei ole hyvää jalkapallojoukkuetta, eikä jääkiekkoakaan suomalainen siellä mielellään lähde katsomaan. Kulttuurikaupunkina Wienissä on kuitenkin urheilun kaltaista seurattavaa. Kenties kaikkein vaikuttavin paikka nähdä jotakin urheiluun liittyvää on Espanjalainen ratsastuskoulu (Spanische Hofreitschule) [kartalla], jossa lipizzanhevoset ovat keskiajalta lähtien viihdyttäneet ihmisiä tarkkaan suunnitelluin ja pikkutarkasti toteutetuin hevosten tanssikuvioin. Lippuja esityksiin on hankala, usein mahdotonkin saada, mutta verkkosivuilta kannattaa katsoa hevosten aamuisia harjoituksia, joita pääsee seuraamaan edullisesti ja usein ilman hässäkkää.

Lisätietoa: Espanjalaisen ratsastuskoulun viralliset sivut

Polkupyörätapahtuma
Wienin tapahtumakalenterista löytyy seurattavaa myös polkupyöräilyn ystäville.

Jalkapallo ja urheilulliset harrastukset

Rapid Wien on kaupungin korkeatasoisin jalkapallojoukkue, ja se on viime vuosina esittänyt hyviä otteita ja on ollut esimerkiksi kaudella 2015 UEFA:n Mestarien liigassa. Se pelaa vielä 2015-2016 Ernst Happel –stadionilla [kartalla], mutta siirtyy vuonna 2016 pelaamaan upouudelle Allianz-areenalle [kartalla]. Kovimmat ottelut kaupungissa pelataan yleensä sen kahden joukkueen välillä, ja toinen kaupungin jalkapallojoukkue on FK Austria Wien, joka on Rapidin tavoin Itävallan Bundesligan kärkijoukkueita.

Lenkkeily ja kilpajuoksu ovat Wienissä suosittuja: siellä juostaan maraton, ja siellä on kaikenlaisia lenkkipolkuja ja juoksukilpailuja. Rullaluistelu, seinäkiipeily ja jotkin muut harrastukset ovat siellä myös mahdollisia, ja niistä Wien.info-sivusto antaa lisätietoa.

Uimahallit ja maauimalat vetävät puoleensa kaikenikäisiä kesät talvet. Suosittua kesäisin kuumassa Wienissä on mennä toukokuusta syyskuulle maauimaloihin, joita on erityisesti suurten puistoalueiden yhteydessä. Wien.info-sivusto listaa kaikki Wienin uimalat ja näyttää myös, missä voi uida sisällä, missä ulkona.

Elokuvat ja teatteri

Kuuluisimpia Wieniin sijoittuvia elokuvia on Graham Greenen romaaniin perustuva Kolmas mies (Third man), jonka on ohjannut Carol Reed. Elokuvaa esitetään monta kertaa viikossa Burg Kino -elokuvateatterissa (Opernring 19) [kartalla], ja varsin tunnelmallisia ovat perjantai- ja lauantai-illan myöhäisesitykset. Samassa elokuvateatterissa esitetään muitakin, usein hivenen normaalia mainstreamia laadukkaampia elokuvia, ja lippujen hinnat ovat maanantaisin edullisempia kuin muina viikonpäivinä.

Burg Kinon lisäksi Wienissä näytetään muitakin englanninkielisiä elokuvia ja englanniksi tekstitettyjä elokuvia, ja esimerkiksi Haydn-elokuvateatteri [kartalla] on erikoistunut englanninkielisten elokuvien esittämiseen. Wien.info-sivusto antaa lisätietoa englanninkielisistä elokuvista.

Saksan kieltä taitaville kaupungissa on alkukielisiä ja saksaksi dubattuja elokuvia tarjolla mielin määrin, ja niitä listaa vienna.at-sivusto.

Wienissä on lukuisia korkeatasoisia teattereita, joista Burgtheater-kansallisteatteri [kartalla] on kuuluisin. Saksankielisten esitysten lisäksi kaupungissa on englanninkielisiä teatteriesityksiä (Josefsgasse 12) [kartalla] ulkomaalaisväestön suosimassa Neubaussa.

Ilta- ja yöelämä

Kulttuuririentojen lisäksi Wien on erinomainen paikka vaihtaa vapaalle ravintolaillan tai viihteellisen baarikierroksen merkeissä. Wienin vanhankaupungin kadut etenkin Schwedenplatz-aukion tienoilla ja niin sanotun Bermudan kolmion alueella ovat ykköspaikka illanvietolle kaupungissa. Muualla Altstadt-vanhassakaupungissa on erilaisia baareja, klassisia kahviloita ja muita illanviettopaikkoja, jotka sopivat kaikkiin makuihin mutta ovat lähes poikkeuksetta hintavia oleskelupaikkoja. Neubau aivan vanhankaupungin vieressä on ulkomaalaisväestön ja nuorison suosimaa aluetta, jolla on paljon erilaisia baareja, klubeja ja illanviettopaikkoja, joissa voi myös usein kuulla livemusiikkia.

Rabensteig, Bermudadreieck
Tunnetuin paikka vaihtaa vapaalle Wienin ydinkeskustassa on Bermuda Dreieck eli Bermudan kolmio, joka sijaitsee muutamalla kadulla ja kujalla Schwedenplatz-aukion ja sen metroaseman vieressä.

Kuuluisin ja paras paikka vaihtaa vapaalle Wienin ydinkeskustassa on Bermuda Dreieck eli Bermudan kolmio [kartalla]. Se sijaitsee Schwedenplatz-aukion ja sen metroaseman vieressä ja on muutaman kadun ja kujan alueella, yhdellä keskustan miellyttävimmistä osista. Tämä kansainvälinen juhlimispaikka soveltuu kaikenlaiselle illanvietolle, terassi-istumisesta talvisiin glögeihin, livemusiikkiesityksiin, ruokiin pikkupurtavista suurempiin aterioihin ja ikimuistoiseen illanviettoon ypöyksin tai suurenkin porukan kanssa. Alue on saavuttanut myös kaupungissa vierailevien keskuudessa entistä suuremman suosion viime vuosina, ja erilaiset happy hour -tarjoukset ja halvat baarit ovat kadonneet sieltä lähes tyystin. Jonkin verran tarjouksia on alkuillasta ja alkuviikosta, mutta nykyisin oluttuoppi maksaa noin 4 euroa ja tupakointi onnistuu baareissa, jotka ovat melko pieniä ja joissa ei tarjoilla ruokaa. Huhtikuulta lokakuulle Bermudan kolmion kadut täyttyvät suurista terasseista, jotka ovat äärimmäisen suosittuja niin wieniläisten kuin turistienkin keskuudessa.

Muualla vanhassakaupungissa ja Innere Stadt -ydinkeskustassa on kaikenlaisia illanviettopaikkoja. Bermudan kolmion lisäksi siellä ei kuitenkaan ole alueita tai katuja, joilla olisi keskitetysti illanviettopaikkoja, mutta Yelp-sivusto listaa eri puolilla aluetta olevia baareja.

Bermudan kolmion ohella Neubaun kaupunginosa on varsin hyvä, kansainvälinen paikka viettää iltaa. Täällä on poikkeuksetta vähemmän turisteja liikkeellä kuin ydinkeskustassa. Neubau on melko laaja alue, ja baareja, klubeja, joissa on livemusiikkia, ja erilaisia viinitupia ja muita illanviettopaikkoja on myös sen ulkopuolella, Josefstadtissa ja Mariahilfissä. Monet baarit ovat täysin englanninkielisiä ja niissä viihtyy juuri kaupungin ulkomaalaisväestö, ja paikallistenkin pitämissä paikoissa ovat yleensä töissä nuoret, jotka hallitsevat englantia kuin äidinkieltään. Kaupunginosassa on paljon myös kahviloita, jotka illaksi muuttuvat baareiksi ja joskus jopa diskoiksi. Niiden joukossa on runsaasti myös rauhallisia illanviettopaikkoja, joihin voi mennä vaikkapa tyttöporukassa viettämään iltaa ilman pelkoa siitä, että illanviettoa millään lailla häiritään. Katuja, joilla on paljon baareja, ovat esimerkiksi Lerchenfelder Strasse, Burggasse, Neustiftgasse ja Siebensterngasse. Aikuisempaan makuun viereinen Spittelberg on hyvä alue lähteä illalla syömään ja juomaan viiniä tai olutta baareissa ja viinituvissa, joilla on terassit pitkän kesäkauden aikana. Hyvä paikka täällä on esimerkiksi Punschkeller [kartalla], ja Spittelberggassen lisäksi läheiset kävelykadut ovat nekin hyviä paikkoja illanvietolle. Lisätietoa Neubaun illanviettopaikoista antaa Yelp-sivusto.

Bermudadreieck
Monet baarit ovat täysin englanninkielisiä ja niissä viihtyy juuri kaupungin ulkomaalaisväestö, ja paikallistenkin pitämissä paikoissa ovat yleensä töissä nuoret, jotka hallitsevat englantia.

Naapurissa sijaitseva Mariahilf tulee monelle tutuksi Mariahilf Strassen eli sen ostoskadun takia, mutta tämä on hyvää tienoota myös illanvietolle. Baareja on Mariahilf-kaupunginosassa pitkin poikin, etenkin Neubauta reunustavilla kaduilla.

Kolmas kaupunginosa, jossa on normaalia enemmän kiinnostavia illanviettopaikkoja, on Josefstadt, ja tämä alue sijaitsee Neubaun vieressä. Lerchenfelder Gürtel -kehätie on katu, jonka varrella on musiikkibaareja ja viinitupia, ja Albertgasse on katu, jolla on useita baareja. Yelp-sivusto esittelee Josefstadt-kaupunginosan illanviettopaikkoja.

Wienissä on paljon kahviloita, joissa tiskijukat soittavat iltaisin yleensä klo 21.00 lähtien. Niitä on muuallakin kuin Neubaussa, sen lähikaupunginosissa ja Bermudan kolmiossa. Myös baareja ja erilaisia juoma- ja illanviettopaikkoja on ympäri kaupungin, ja mikäli majapaikka on jossakin ydinkeskustan tai Neubaun ulkopuolella, kannattaa tutustua siihen, minkälaista illanviettoa lähettyvillä on, sillä näin pääsee hyvin sisälle paikallisten illanviettoon, joka yleensä poikkeaa melkoisesti turistien ja ulkomaalaisväestön suosimien paikkojen menosta.

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät parhaina pitämiään illanviettopaikkoja

Wien.info-sivusto antaa lisätietoa Wienin yöelämästä

Homot ja lesbot

Wien on aina ollut ja edelleenkin on kaikenlaisten seksuaalisten vähemmistöjen suosima vapaamielinen kaupunki, jonka euroviisuvoittokin vuonna 2014 liittyi kaupungin tähän puoleen. Tapahtumista Vienna Pride kesäkuun puolivälissä kestää lähes viikon ja huipentuu sateenkaariparaatiin. Kaupungissa on baareja, kahviloita ja ravintoloita, jotka on suunnattu homoille ja lesboille, ja myös shoppailu on siellä alan ihmisille miellyttävämpää kuin muualla. Toki kaupungissa on myös gaysaunoja ja lukuisia gayklubeja, mutta siellä on myös vain lesboille suunnattuja illanviettopaikkoja. Tietenkin kaupungissa on myös hotelleja, joihin homot ja lesbot ovat enemmän kuin tervetulleita. Kaikesta aiheeseen liittyvästä Ucities-opas antaa tietoa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti