Itävalta – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Wien
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Tapahtumajulisteita
Siellä täällä vastaan tulevista tapahtumajulisteista voi bongata tietoa mielenkiintoisista festivaaleista, esityksistä ja muista tapahtumista.

Wienin tapahtumat ja yöelämä

Wien on lukuisten tapahtumien kaupunki, jossa on suuria maailmanluokan tapahtumia ympäri vuoden. Vähiten tapahtumia on alkuvuodesta, mutta maalis-huhtikuun vaihteen tienoilta aina vuoden loppuun asti on lähes jatkuvasti meneillään jonkinlainen suuri tapahtuma. Monet tapahtumat pidetään joko ytimen tuntumassa tai sitten Tonavan pitkällä saarella, ja monet tapahtumista kuten elokuvafestivaalit ja jotkut suuretkin musiikkifestivaalit ovat pääsymaksuttomia. Wien on kaupunki, jonne voi hyvin lähteä pelkästään jonkin tapahtuman takia, sillä siellä on lukuisia maailmanluokan tapahtumia, joita vain harvassa kaupungissa tulee vastaan.

Wienin yöelämä on aina ollut eläväistä, ja turistibuumi on tehnyt siitä entistäkin eläväisempää. Tätä nykyä ongelmia ovat kohonneet hinnat ja joidenkin ajankohtien tukkoisuus. Etenkin viikonloput koko kesäkauden ajan, ja erilaiset yleiset loma-ajat tuovat eritoten vanhankaupungin baareihin tolkuttomasti juhlakansaa. Wienin yössä on kuitenkin rentoa ja turvallista, ovimiehet ja järjestyshäiriöt ovat harvinaisia, ja juomien hinnat ovat jonkin verran alhaisempia kuin Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Tapahtumat

Wienissä on paljon tapahtumia kesät talvet, ja vierailu sinne usein ajoitetaankin jonkinlaisen tapahtuman aikaan. Vuoden juhlapyhiin liittyvät tapahtumat, kuten joulu, uusivuosi ja pääsiäinen ovat kaikki suuria tapahtumia Wienissä. Etenkin joulumarkkinat, jotka alkavat marraskuun lopulla ja kestävät koko joulukuun, ovat erinomainen ajankohta nauttia Wienistä kauneimmillaan. Myös pääsiäinen on unohtumaton vierailuaika, mutta se on kallis ja vilkas aika vierailla Wienissä ja kenties parempi on vierailla siellä jo ennen pääsiäistä alkavilla pääsiäismarkkinoilla.

Vuoden tapahtumat aloittaa perinteisesti maailmankuulu uudenvuoden konsertti, joka pidetään Karlsplatzin vieressä olevassa konserttitalossa, nimeltään Musikverein [kartalla]. Perinteisesti siellä kuullaan neljää eri Straussia, ja sen päättää Radetzky-marssi, mutta toivoa siitä, että konserttia pääsisi paikan päällä seuramaan, ei juuri ole. Wienille tyypilliseen tyyliin liput arvotaan ilmoittautuneiden kesken, mutta verkkosivuilla pitää rekisteröityä helmikuun aikana. Uudenvuoden konsertin lisäksi mahdollista on ottaa osaa kahden muunkin konsertin arvontaan: 30.12. pidettävään esikonserttiin ja 31.12. pidettävään uudenvuodenaaton konserttiin. Kaikkien konserttien ohjelma on aivan sama, ja uudenvuoden konsertti näkyy televisiosta ja sitä voi yleensä radiostakin kuunnella.

Tammikuun loppupuolelta maaliskuun alkuun Wienissä on luistelufestivaalit, jolloin kaupunkiin ilmestyy 9000 neliötä jäätä, jolla voi luistella. Luistinratojen ympärillä on mukavaa tunnelmaa, ja niiden ympäristössä on mahdollista myös syödä ja juoda.

Elokuvafestivaalit (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic
Rathaus Film Festivalin aikaan kaupungintalon (Rathaus) edustalle ilmestyy suuri valkokangas.
Kuva: traveljunction /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Kevättalvi ei ole suurten tapahtumien aikaa, mutta maaliskuun lopussa ja huhtikuussa alkaa tapahtua enemmän. Silloin ovat vuorossa kahdet musiikkifestivaalit: bluesfestivaalit ja MuseumsQuartierissa pidettävät Elektromusiikin festivaalit. Bluesin ystäviä vetää Wieniin myös Blues Fever, joka pidetään joulukuussa.

Wienin maraton juostaan perinteisesti huhtikuun puolivälin aikoihin viikonloppuna, ja se on tietenkin ajankohta, jolloin katuja suljetaan ja julkiset liikennevälineet eivät osittain kulje normaalisti.

Kesän alussa eli toukokuun loppupuolen viikonloppuna pidetään ensimmäiset kesäfestivaalit, Donaukanaltreiben. Tonava kanava eli Donaukanal kulkee Schwedenplatzin vierestä, ja sen rantamille ilmaantuu kesäkaudeksi terasseja ja siellä on muitakin tapahtumia.

Kesäkuussa kesä on parhaimmillaan, ja silloin Wienissä voi nauttia kahdesta suuresta musiikkifestivaalista: Vienna Jazz Festival ja Donauinselfestival. Tonavan pitkällä saarella pidettävä konsertti tunnetaan siitä, että se on Euroopan suurin ulkotiloissa pidettävä ilmaistapahtuma. Jazzfestivaalit puolestaan kestävät viikkotolkulla, ja monina vuosina ne jatkuvat lähes heinäkuun puoliväliin asti.

Heinäkuussa kaupungintalon (Rathaus) edustalle ilmestyy suuri valkokangas, ja se tarkoittaa sitä, että Rathaus Film Festival on saapunut kaupunkiin. Tämä ei ole oikeastaan mikään varsinainen festivaali, vaan elokuvia näytetään ilmaiseksi illan pimetessä koko heinä- ja elokuun ajan. Joka perjantai klo 17 alkaen on festivaalin aikana myös lapsille tapahtumia. Tapahtuma on pääsymaksuton.

Toinen samantyylinen kesätapahtuma on Museumsquartierin sisäpihoilla pidettävä Frame Out. Heinä- ja elokuussa näytetään elokuvia yhteensä 16 kertaa, ja esitykset ovat perjantaisin ja lauantaisin, jolloin ne alkavat kun ilta alkaa pimetä. Elokuvien joukossa on paljon englanninkielisiä elokuvia ja muita elokuvia englanninkielisillä teksteillä varustettuina. Tämäkin elokuvafestivaali on pääsymaksuton.

Heinäkuun lopulla olevan viikonlopun aikana pidetään Karlsplatzilla Vienna Popfest, joka monen muun tapahtuman tavoin on pääsymaksuton.

Heinäkuun puolivälin jälkeen alkavat kolme viikkoa kestävät Afrikka-teemaiset festivaalit, Afrika Tage. Festivaalit ovat Tonavan pitkällä saarella, ja homma nimi on siellä se, että päivisin syödään, viihdytään ja hauskuutetaan lapsia, ja noin klo 18 alkaen käännetään nupit kaakkoon ja siirrytään juhlatunnelmiin.

Kesä jatkuu syyskuussa mutta keskikesää arkisempana, ja yksi vuodenajan merkki on se, että Wieniin alkaa ilmestyä syysfestivaaleja. Niillä on etenkin ruokia, juomia ja uutta viiniä. Festivaaleja on Wienissä useita, ja yksi niistä on Erntedankfest, joka pidetään syyskuun alun viikonloppuna Augarten-puistossa.

Syksyn suurimpiin festivaaleihin kuuluvat myös Wiener Wiesn Fest, jotka pidetään Prater-puistossa, suuren maailmanpyörän alapuolella. Tämä pääosin pääsymaksuton festivaali alkaa syyskuun lopulla ja jatkuu lähes lokakuun puoliväliin, ja siellä on tarjolla paitsi olutta suurista kolpakoista ja tyypillisiä paikallisia ruokia myös kansanmusiikkia ja kaikenlaista sellaista, mikä katsotaan perinteiseksi itävaltalaiseksi hauskanpidoksi. Lienee sanomattakin selvää, että tämä on Wienin oma ”Oktorberfest”, ja se on edullisempi, turvallisempi ja vähemmän tukkoisempi kuin samoihin aikoihin Münchenissä pidettävät karkelot.

Syksy alkaa usein vasta lokakuussa, ja tällöin Vienna Design Week hallitsee kaupungin tapahtumia noin 10 päivän ajan.

Syksyn tapahtumiin kuuluvat myös lokakuun lopulta marraskuun alkupuolelle kestävät elokuvafestivaalit, Viennale, joka on takuuvarmasti korkeatasoinen elokuvafestivaali.

Syksyn suurin kulttuuritapahtuma on noin kuukauden kestävä Wien Modern. Se on vuonna 1988 alkanut klassisen musiikin festivaali, esiintyjät ovat sarallaan maailman huippua ja niihin kuuluu paikallisia orkestereita.

Lisää tapahtumia:

Wien.info esittelee tapahtumia.

Yöelämä

Kulttuuririentojen lisäksi tai päätteeksi Wien on erinomainen paikka vaihtaa vapaalle ravintolaillan tai viihteellisen baarikierroksen merkeissä. Wienin vanhankaupungin kadut etenkin Schwedenplatz-aukion tienoilla ja niin sanotun Bermudan kolmion alueella ovat kaupungin ykköspaikka illanvietolle. Muualla vanhassakaupungissa (Altstadt) on erilaisia baareja, klassisia kahviloita ja muita illanviettopaikkoja, jotka sopivat kaikkiin makuihin mutta jotka ovat lähes poikkeuksetta hintavia oleskelupaikkoja. Neubau, joka on lähes vanhankaupungin vieressä, on ulkomaalaisväestön ja nuorison suosimaa aluetta, jolla on paljon erilaisia baareja, klubeja ja illanviettopaikkoja, joissa voi myös usein kuulla livemusiikkia.

Rabensteig, Bermudadreieck
Tunnetuin paikka vaihtaa vapaalle Wienin ydinkeskustassa on Bermuda Dreieck eli Bermudan kolmio, joka sijaitsee muutamalla kadulla ja kujalla Schwedenplatz-aukion ja sen metroaseman vieressä.

Wienissä on paljon kahviloita, joissa tiskijukat soittavat iltaisin yleensä klo 21.00 lähtien. Niitä on muuallakin kuin Neubaussa, sen lähikaupunginosissa ja Bermudan kolmiossa. Myös baareja ja erilaisia juoma- ja illanviettopaikkoja on ympäri kaupungin, ja mikäli majapaikka on jossakin ydinkeskustan tai Neubaun ulkopuolella, kannattaa tutustua siihen, minkälaista illanviettoa lähettyvillä on, sillä näin pääsee hyvin sisälle paikallisten illanviettoon, joka yleensä poikkeaa melkoisesti turistien ja ulkomaalaisväestön suosimien paikkojen menosta.

Bermudan kolmio

Kuuluisin ja paras paikka vaihtaa vapaalle Wienin ydinkeskustassa on Bermuda Dreieck eli Bermudan kolmio [kartalla]. Se sijaitsee Schwedenplatz-aukion ja sen metroaseman vieressä ja on muutaman kadun ja kujan alueella, yhdellä keskustan miellyttävimmistä osista.

Bermudan kolmio on ennen muuta kansainvälinen juhlimispaikka, ja se soveltuu kaikenlaiselle illanvietolle. Siellä voi kesällä istuskella terassilla, ja talvi-iltoina siellä on mukana lämmitellä glögin tai hehkuviinin kanssa. Joka ilta sen kaduille tulvii baareista ja klubeilta musiikkia, ja se on myös erinomainen paikka mennä illalliselle ja samalla nauttia alueen harmittomasta elämänmenosta. Se on erinomainen paikka baari-illalle pariskunnille ja porukoille, ja siellä on jonkin suuria baareja ja klubeja, johon myös vähän normaalia isommat porukat voivat mennä yhdessä.,

Alue on saavuttanut myös kaupungissa vierailevien keskuudessa entistä suuremman suosion viime vuosina, ja erilaiset happy hour -tarjoukset ja halvat baarit ovat kadonneet sieltä lähes tyystin. Jonkin verran tarjouksia on alkuillasta ja alkuviikosta, mutta nykyisin oluttuoppi maksaa yli 4 euroa ja tupakointi onnistuu vain baareissa, jotka ovat melko pieniä ja joissa ei tarjoilla ruokaa.

Huhtikuulta lokakuulle Bermudan kolmion kadut täyttyvät suurista terasseista, jotka ovat äärimmäisen suosittuja niin wieniläisten kuin turistienkin keskuudessa. Kesäkausi onkin aikaa, jolloin vilskettä on eniten ja erilaisia alkuillan tarjouksia on vähiten. Kaikkein autenttisimmillaan alue on talvikauden aikana, jolloin sieltä myös helpommin löytyy alkuillan juomatarjouksia.

Vanhankaupungin muut osat

Muualla vanhassakaupungissa ja ydinkeskustassa on kaikenlaisia illanviettopaikkoja. Bermudan kolmion lisäksi siellä ei kuitenkaan ole alueita tai katuja, joilla olisi keskitetysti illanviettopaikkoja, mutta Yelp-sivusto listaa eri puolilla aluetta olevia baareja.

Neubau

Bermudan kolmion ohella Neubaun [kartalla] kaupunginosa on varsin hyvä ja takuuvarmasti kansainvälinen paikka viettää iltaa. Kaupunginosassa on poikkeuksetta vähemmän turisteja liikkeellä kuin ydinkeskustassa, ja se on erityisen suuressa suosiossa enemmän tai vähemmän Wienissä pysyvästi asuvien ulkomaalaisten keskuudessa.

Neubau on melko laaja alue, ja baareja, klubeja, joissa on livemusiikkia, ja erilaisia viinitupia ja muita illanviettopaikkoja on myös sen rajojen ulkopuolella, etenkin Josefstadtissa ja Mariahilfissä. Monet baarit ovat täysin englanninkielisiä, ja juuri niissä viihtyy kaupungin ulkomaalaisväestö, ja paikallistenkin pitämissä paikoissa ovat yleensä töissä nuoret, jotka hallitsevat englantia kuin äidinkieltään.

Kaupunginosassa on paljon myös kahviloita, jotka illaksi muuttuvat baareiksi ja joskus jopa diskoiksi. Niiden joukossa on runsaasti myös rauhallisia illanviettopaikkoja, joihin voi mennä vaikkapa tyttöporukassa viettämään iltaa ilman pelkoa siitä, että illanviettoa millään lailla häiritään.

Katuja, joilla on paljon baareja, ovat esimerkiksi Lerchenfelder Strasse [kartalla], Burggasse [kartalla], Neustiftgasse [kartalla] ja Siebensterngasse [kartalla].

Lisätietoa Neubaun illanviettopaikoista antaa Yelp-sivusto.

Spittelberg

Aikuiseen ja seesteisempään makuun kuin Neubau käy kenties paremmin viereinen Spittelberg [kartalla], joka on ikimuistoinen alue lähteä illalla syömään ja juomaan viiniä tai olutta baareissa ja viinituvissa, joilla on terassit pitkän kesäkauden aikana. Alue on Neubaun ja ytimen välimaastossa, MuseumsQuartierin vieressä, ja myös MuseumsQuartier on eläväinen paikka kesäiltaisin, jolloin siellä on terasseja ja tapahtumia. Spittelberg on hyvää maastoa ympäri vuoden, ja sillä on omia hyviä puoliaan niin kesäisin kuin talvisinkin. Yksi hyvä ajankohta mennä Spittelbergin tunnelmasta nauttimaan on joulukuu, jolloin siellä pidetään yksi kaupungin parhaista joulumarkkinoista.

Hyvä paikka täällä on esimerkiksi Punschkeller [kartalla], mutta hyviä illanviettopaikkoja tulee tässä pienessä korttelistossa vastaan automaattisesti.

Spittelberggasse [kartalla] on yksi pääkatuja, mutta katuja, joilla on paljon illanviettopaikkoja, ovat myös Siebensterngasse, Gardegasse ja Burggasse, joka Siebensterngassen tavoin jatkuu pitkälle Neubaun puolelle.

Yelp listaa Spittelbergin baareja.

Bermudadreieck
Monet baarit ovat täysin englanninkielisiä ja niissä viihtyy juuri kaupungin ulkomaalaisväestö, ja paikallistenkin pitämissä paikoissa ovat yleensä töissä nuoret, jotka hallitsevat englantia.

Mariahilf

Neubaun ja Spittelbergin naapurissa sijaitseva Mariahilf tulee monelle tutuksi Mariahilf Strassen eli sen ostoskadun takia, mutta tämä on hyvää tienoota myös illanvietolle. Itse ostoskatu ei ole illanviettopaikoiltaan hyvä, mutta sen sivu- ja lähikadut ovat paikkoja, joissa on vaikka mitä.

Baareja on Mariahilf-kaupunginosassa pitkin poikin, etenkin Neubauta reunustavilla kaduilla.

Josefstadt

Yksi kaupunginosa, jossa on normaalia enemmän kiinnostavia illanviettopaikkoja, on Neubaun vieressä sijaitseva Josefstadt. Lerchenfelder Gürtel [kartalla]on kehätie, jonka varrella on musiikkibaareja ja viinitupia, ja Albertgasse [kartalla] on katu, jolla on useita baareja.

Yelp-sivusto esittelee Josefstadtin illanviettopaikkoja.

Lisää asiaa Wienin yöelämästä:

Wien.info kertoo yhtä jos toista Wienin yöelämästä

TripAdvisorin käyttäjät esittelevät parhaina pitämiään illanviettopaikkoja.

Homot ja lesbot

Wien on aina ollut ja edelleenkin on kaikenlaisten seksuaalisten vähemmistöjen suosima vapaamielinen kaupunki, jonka euroviisuvoittokin vuonna 2014 liittyi kaupungin tähän puoleen.

Tapahtumista Vienna Pride kesäkuun puolivälissä kestää lähes viikon ja huipentuu sateenkaariparaatiin.

Kaupungissa on baareja, kahviloita ja ravintoloita, jotka on suunnattu homoille ja lesboille, ja myös ostoksilla oleminen on siellä alan ihmisille miellyttävämpää kuin muualla.

Toki kaupungissa on myös gaysaunoja ja lukuisia gayklubeja, mutta siellä on myös vain lesboille suunnattuja illanviettopaikkoja.

Tietenkin Wienissä on myös hotelleja, joihin homot ja lesbot ovat enemmän kuin tervetulleita. Kaikesta aiheeseen liittyvästä Ucities-opas antaa tietoa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, traveljunction /Flickr
2019/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti