logo
Pöytiä ravintolan edessä
Venetsian ravintolat reunustavat kaupungin vesistöjä ja kävelyteitä, joissa on mukava syödä lounasta ja katsella ihmisvilinää tai nauttia romanttista illallista.

Ruoka ja ravintolat

Venetsian sekä koko Veneton alueen keittiö on hyvin monipuolinen ja kirjava, ja se yhdistää paikallisia perinteitä sekä vuosisatoja vanhoja vaikutteita monista eri kulttuureista. Tyypillisiä Venetsialaiselle keittiölle ovat ennen kaikkea rannikon kalat ja muut merenelävät, mutta yhtä lailla siihen kuuluvat myös mantereen tasangolla kasvava riisi, kaikkialla kasvava maissi, tuoreet kasvikset ja riista.

Risotto sekä maissista valmistettu polenta ovatkin perusruokaa Venetsiassa, lisäksi erilaisia mausteita ja yrttejä käytetään ruoissa paljon, monet niistä ovat perua juuri Venetsian tiiviistä kaupasta Idän kanssa. Kuten italialaisessa ruuanlaitossa yleensä, myös venetsialaisessa keittiössä yksinkertaisia ja tuoreita raaka-aineita ja kastikkeita yhdistelemällä saadaan aikaan rikkaita makuja.

Ravintolat

Venetsian ravintolat reunustavat kaupungin vesistöjä ja kävelyteitä, joissa on mukava syödä lounasta ja katsella ihmisvilinää tai nauttia romanttista illallista. Piazza San Marcon sekä muidenkin nähtävyyksien läheltä löytyy monia ravintoloita, mutta niiden taso vaihtelee todella paljon.

Suuren turistimäärän vuoksi jokaista kaupungin ihanaa trattoriaa kohden Venetsiasta löytyy ikävä kyllä myös useita ylihinnoiteltuja ja huonolaatuisia paikkoja, eli ravintolan valinnassa kannattaa käyttää harkintaa. Kuten niin monessa paikassa, parhaimmat paikat ovat myös Venetsiassa usein piilossa pikkukujien ja kanavien varsilla viehättävissä rakennuksissa. Ruoka ja viini puhuvat kaupungissa puolestaan, ja lisäksi Venetsian upea tunnelma ja ilmapiiri takaavat sen, ettei hyvän aterian nauttimiseen vaadita suuria puitteita.

Kasvis

Venetsian kasvisravintolat ovat harvassa, mutta joitain hyviäkin kasvisruokavaihtoehtoja on saatavilla, ja jos huono tuuri käy niin "Spaghetti al pomodoro" eli pastaa ja tomaattia tai tämän tapaista voidaan yleensä valmistaa pyynnöstä. Venetsian perinteisiin kuuluvat cichetot (mon. cichetti), jotka ovat pieniä tapas-tyyppisiä alkupaloja, joita monet paikalliset syövät ennen lounasta tai päivällistä. Cichetot syödään seisaaltaan usein viinilasillisen kera.

Hinnoista

Lounaalla tai päivällisellä monet ravintolat veloittavat muutaman euron kattausmaksun, lisäksi jotkut ravintolat lisäävät maksimissaan 12%:n palvelumaksun hintaan, mutta näiden asioiden pitäisi käydä ilmi ruokalistasta. Italialaiset yleensä jättävät tippiä euron tai pari, mitään tiettyä prosenttimäärää ei ole.

Budjettimatkailija voi säästää pizzansyömisen lisäksi käymällä ostoksilla monissa leipomoissa sekä tietysti Rialton toreilla kasvis- kala- ja juusto-ostoksilla. Säästää voi myös seisomalla, sillä hinnat yleensä nousevat melkoisesti heti kun istut pöytään.

Ruokalajit

Italialainen keittiö on maailmankuulua ja moni ruoka on matkailijalle jo tuttua. Venetsian alue kuitenkin tarjoaa monia mielenkiintoisia ja herkullisia tuttavuuksia, joihin kannattaa tutustua kaupungissa vieraillessa. Seuraavassa lyhyt esittely muutamasta Venetsian ja Veneton alueelle tyypillisestä ruokalajista sekä tietysti herkullisista jälkiruoista.

Riisi on yksi venetsialaisen keittiön perusraaka-aineista ja kuuluisin riisiruoka kaupungissa on yksinkertainen, mutta herkullinen risi e bisi eli riisi ja herneet. Keittomainen annos koostuu perusrisotosta, herneistä sekä pancettasta, ja jokaisen kaupungissa kävisi tulisi maistaa sitä ainakin kerran.

Yksi Venetsian tyypillisimmistä ja tunnetuimmista pääruoista on kuuluisa fegato alla veneziana eli "maksaa Venetsian tapaan". Roomalaiset valmistivat annoksen aikoinaan viikunoiden kera antaakseen sille makeutta, mutta Venetsiassa se tarjoillaan sipulin kera.

Merenelävistä tyypillisiä ruokalajeja alueella ovat mm. cape sante alla Veneziana eli paistetut kampasimpukat, risotto al nero di seppia eli mustekalarisotto mustekastikkeessa sekä oikeastaan Muranosta peräisin oleva bisato su l'ara eli laakerinlehtien kera paistettu ankerias.

Jälkiruuaksi saa helposti suussa sulavaa italialaista jäätelöä, jota myydään melkein jokaisessa kadunkulmassa. Venetsia on kuuluisa jälkiruoistaan ja kuuman kesäpäivän pelastajan jäätelön lisäksi tarjolla on mm. erilaisia keksejä ja pikkuleipiä kuten pan del pescatore eli "kalastajan leipä", bussolai ja maissista valmistettu zaleti. Veneton alueelta on kotoisin myös maailmankuulu tiramisu.

Veneton alue on myös tunnettu viineistään, ja illallisen tai cichettin seuraksi voit valita vaikka lasillisen paikallista kuohuviiniä Proseccoa.

Esimerkiksi World Travel Guidesta löytyy lisätietoa Venetsian ravintolatarjonnasta.

Teksti: Anniina Simula, Kuvat: Peter Forsberg
2010/11

Lukijoiden kommentteja

Mitä ravintoloita suosittelette? /Varvas2

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.