Booking.com
Via Clavature -katu Quadrilateron alueella
Monilla Quadrilateron ja sen lähialueiden kaduilla on erinomaisia ravintoloita.

Ruoka ja ravintolat

Tällä sivulla käydään läpi, miltä seuduilta ja kaduilta Bolognasta voi kätevimmin löytää hyviä ravintoloita ja minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla. Lisäksi luodaan katsaus ravintoloiden hintatasoon ja ruokailuaikoihin.

Yleistä ravintoloista

Ravintolan löytäminen on Bolognan keskustassa helppoa, sillä ravintoloita on paljon ja ne ovat järjestään vähintäänkin hyvää tasoa. Paikalliset ruoat ja juomat ovat erinomaisia, raaka-aineet ovat aina parhaita mahdollisia ja yleensä paikallisia, ja ravintoloissa on ammattimainen ja ystävällinen ote asioihin. Ruokailu on erittäin tärkeä tapahtuma niin lounaalla kuin illallisellakin.

Illallisaikaan monet ravintolat ovat tukossa, ja hinta-laatusuhteeltaan parhaisiin paikkoihin voi olla vaikeuksia päästä lounaallekin. Hyväksi onneksi bolognalaiset tosin syövät melko myöhään, niin että he suuntaavat lounaalle vasta klo 13-14.00, ja päivälliselle lähdetään yleensä klo 21.00 alkaen. Näin syömään pääsee, kun on liikkeellä vähän aiemmin. Etenkin illallisaikaan voi maineikkaimpiin ravintoloihin olla vaikea päästä sisään ilman pöytävarausta.

Bolognan parhaat ravintolaseudut

Bolognan pääasiallisen ravintola-alueet ovat Via dell’Indipendenza -katu sekä Piazza Maggioren ympäristö, josta etenkin Quadrilatero-alue on erinomainen paikka löytää ravintola. Piazza Maggioren ja sen vieressä olevien aukioiden tarjonta on lähinnä kahviloita ja ylihintaisia turisteille suunnattuja ravintoloita, ja vaeltelu Quadrilateron ja yliopistoalueen sivukaduilla on kannattavaa. Muualla ydinkeskustassa on siellä täällä ravintoloita, ja meni Bolognassa sitten minne tahansa, on yleensä löydettävissä jonkinlainen trattoria tai osteria, joka loihtii erinomaisia ruokia.

Via dell’Indipendenza on hyvä katu pikaruoille ja nopeasti saataville ja helposti syötäville ruoille. Pitsapalat, kebabit ja muutamat muita kuin italialaisia ruokia myyvät pisteet ja ravintolat ovat täällä yleisiä. Mikäli mielii syödä hyvän aterian kadun varrella, on Diana (Via dell’Indipendenza 24) siihen hyvä, paikallisia ruokia tarjoava ravintola.

Quadrilaterossa hyvä katu bolognalaisille ja muille tienoon herkuille on Via Caprarie. Sen A. F. Tamburini (Via Caprarie 1) on hyvä paikka paitsi ostella sen etuosan herkkuosastolta juustoja, makkaroita ja muita herkkuja myös syödä tyypillisiä paikallisia ruokia kohtuuhinnalla sen takahuoneissa olevassa ravintolassa. Monet viereiset kadut ovat hyviä ravintolalle myös. Etenkin Via Rizzoli, joka johtaa Piazza Maggiorelta kohti yliopiston hallitsemia kortteleita, on poispäin aukiolta lähtiessä hyvä ravintolakatu, sen sivukatuja unohtamatta.

Monilla Quadrilateron ja sen lähialueiden kaduilla on erinomaisia ravintoloita, ja niitä on myös muualla ydinkeskustassa. Via San Vitale on hyvä ravintolakatu, ja varsin hyvä ruokapaikka on paikallisten suosiota nauttiva Pizzeria Ristorante la Brace (Via S. Vitale 15). Huomionarvoinen seikka Bolognassa on se, että pizzeriat ovat usein parhaita paikkoja nauttia mereneläviä, ja tämä onkin sellainen paikka - joskaan sen 4-8 euroa maksavissa pitsoissakaan ei ole mitään vikaa.

Via Belle Arte on yliopistokorttelien sydämessä. Tämä katu on paitsi yöelämän keskuksia myös erinomainen ravintolakatu. Trattoria Anna Maria (Via Belle Arti 17) vie takaisin menneeseen tyylillään ja tarjoilijoillaan, ja ruoat ovat paikallista parhaimmistoa.

Via Borgo di San Pietro on sekin yliopistokortteleiden sydämessä. Täällä tyylikäs vaihtoehto mille tahansa aterialle on La Stanze (Via Borgo di San Pietro 1). Kannattaa huomata, että klo 18-21.00 tämä on hyvä paikka suunnata maistelemaan ruokia aperitivo-noutopöydästä yhden drinkin hinnalla.

Yliopistokorttelit tarjoavat kaupungin parhaat hinta-laatusuhteet. Yöelämän keskus on Via Marsalino, jota kutsutaan jazz-kadun nimelläkin nykyisin. Osteria Marsalino on ekologinen ruokapaikka, jossa 6-8 eurolla saa puhtaan ja ravitsevan pääruoan. Monet bolognalaiset ravintolat tarjoavat ruokia, jotka ovat vain paikallisista aineksista valmistettuja eivätkä näin ole ympäristölle uhaksi. Tämä osteria kuuluu tähän joukkoon.

Lisätietoa: TripAdvisorin käyttäjät rankkaavat Bolognan ravintoloita | Michelin-tähtiä saaneet ravintolat Bolognassa

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Emilia-Romagnan ja Bolognan ruoat kuuluvat Italian parhaimpiin. Bologna tunnetaan italialaisten suussa nimellä La Grassa eli paksukainen, ja sen kuuluisimpia ruokia ovatkin kermaiset ja lihaa sisältävät ateriat. Tienoon kaupunkeihin kuuluvat Modena ja Parma, jotka ovat tunnettuja balsamiviinietikkaöljystä, parmankinkusta ja parmesaanijuustosta, jota sisältävän aterian tuntee, kun aterian nimeen on lisätty alla parmagiana.

Gourmet -kauppa Via Caprarie-kadulla
Bolognan suurimpia herkkuja ovat pastat, mutta myös makkarat ja muut kermaiset ja lihaa sisältävät ateriat.

Tuoreet, käsintehdyt pastat ovat nekin tämän tienoon suurimpia herkkuja, ja niitä täällä tuleekin maisteltua. Tortellini, tagliatelle ja lasagne ovat kaikki peräisin täältä. Monelle yllätys on se, että Sisilian jälkeen eniten kalaruokia Italiassa syödään Emilia-Romagnassa. Kalat tulevat Riminin suunnalta Adrianmerestä, mistä on lyhyt matka Bolognan korkeatasoisten ravintoloiden keittiöihin. Tienoo on myös tunnettu makkaroistaan, joista mortadella on tyypillinen tälle tienoolle. Tietenkin pasta-annokset ovat oma lukunsa täällä, ja kaikkialla maailmassa tunnetaan pasta bolognese, joka Italiassa tunnetaan yleensä pasta al ragu -nimisenä.

Hyvä tilaisuus maistella kohtuuhinnalla paikallisia ruokia lounasaikaan on mennä brunssille. Ne ovat melko yleisiä keskustassa, ja esimerkiksi yliopiston liepeillä Via Zambonin varrella oleva Zamboni (Via Zamboni 6) tarjoaa brunssin joka päivä puolestapäivästä eteenpäin. Se on suosittu, lounasaikaan 11 euron hintainen ruokapaikka, kielitaitoinen ja ruoiltaan hyvätasoinen. Paikka ei ehkä kasvissyöjille ole paras mahdollinen, mutta se on hyvä paikka syödä kunnon pitkä lounas. Kahvi ja jälkiruoat kuuluvat hintaan.

Illalla, yleensä noin klo 18-21.00, aperitivo-aika tarjoaa hyvän tilaisuuden maistella paikallisia ruokia yhden drinkin hinnalla. Drinkit, joista yleisiä ovat oluen ja viinin lisäksi vaikkapa Campari soodalla, maksavat hivenen enemmän kuin normaalisti (5 eurosta ylöspäin), mutta yhdenkin drinkin ostanut saa vierailla noutopöydän äärellä sen verran, että maha täyttyy. Yksi hyvä paikka aperitiiville on esimerkiksi S-Wine Bar (Via A. Righi 24).

Bolognan ravintoloissa ja pizzerioissa on paljon hyviä kasvisruokia, jotka sopivat hyvin muille kuin vehnäallergikoille. Monet parhaat pitsat ja pastat ovat täysin lihattomia ja aina edullisia (4-8 euroa). Muille on tarjolla salaatteja, joskus brunssit tarjoavat hyviä lihattomia ruokia, ja aperitivo-noutopöydissä on jo säästösyistäkin lihattomia vaihtoehtoja. Jos haluaa löytää Bolognasta kasviruokiin keskittyneen ravintolan, on Happy Cow -sivusto hyvä tuttavuus.

Kahvilat ja gelateriat

Monet kahvilat ovat hyviä aperitivo-illallispöydälle, ja Bolognassa niihin pistäydytään tämän tästä kahville, jonnka paikalliset usein hörppäävät kiireesti tiskillä, ja gelatolle eli jäätelölle, joka on erinomaista Bolognassa. Hyviä kahviloita on valtavasti. Esimerkiksi Via dell’Indipendenza -kadun varrella niitä on paljon, ja suosittuja kahviloita on paljon Piazza Maggiorella. Mikäli haluaa syödä paikallisten kanssa erinomaista luomujäätelöä, kannattaa mennä La Sorbetteria Castiglioneen (Via Castiglione 44).

Hintataso

Bolognan hintataso on kohtuullinen, ja ruokien hinta-laatusuhde on parempi kuin monissa muissa Italian kaupungeissa. Etenkin Venetsiaan ja Milanoon nähden ruoat ovat kohtuullisen hintaisia, eikä ikäviä yllätyksiä ole juurikaan luvassa. Ruoista halvimpia ovat halvimmillaan lihattomat pitsat ja pastat, jotka maksavat yleensä 4 eurosta ylöspäin. Liha- ja kalaruoat ovat usein kalleimpia, mutta monista paikoista saa 10-15 eurolla erinomaisia pääruokia illallisellekin. Bolognassa syöminen ei ole mitään hullunhalpaa puuhaa, mutta rahoilleen siellä saa vastinetta ja harva purnaa syötyään 11 euron hintaisesta brunssipöydästä lounaan.

Tippikulttuuri

Tipeistä ei Bolognassa kannata huolehtia, sillä monet ravintolat lisäävät coperto-maksun, joka on yleensä 1-3 euroa ja kattaa joskus myös leivän. Pizzerioissa ei tosin pitsan syöjältä aina oteta palvelumaksua. Jos copertoa ei ole, voidaan laskuun lisätä 10 %:n palvelulisä. Nämä on usein ilmoitettu ruokalistoissa, myös ravintolan ulkopuolella, ja rahoistaan tarkkojen kannattaa etukäteen tutkia, minkälaisia lisiä on luvassa. Brunssien ja aperitivo-noutopöytien yhteydessä ei yleensä ole minkäänlaisia lisämaksuja.

Ruokailuajat

Ruokailuajat ovat tyypillisiä italialaisia siinä mielessä, että paikalliset ruokailevat usein myöhään. Lounasta aletaan havitella usein vasta yhden jälkeen, ja lounasaika jatkuu monissa paikoissa klo 15.00 saakka. Illalliselle paikalliset lähtevät yhdeksän jälkeen, ja mikäli haluaa syödä päivällisen korkeatasoisessa ravintolassa, on sinne hyvä suunnata tätä aiemmin tai sitten käydä tekemässä pöytävaraus. Hienoimmat ravintolat ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, mutta monet kahvilat, pizzeriat ja halvemmat ravintolat ovat avoinna ilman taukoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/02

Lukijoiden kommentteja

Tamburinin katubistrossa hyvä palvelu, viinisuositukset aina osuvat ja annokset hyvät. Zambonin kahvila rento ja nuorekas.
Muuten, kannattaaa mennä pääkaduista sivummalle, niin löytää hyvällä hintalaatusuhteella olevia paikkoja. Ja kannattaa maistaa paikallisia Lamburschoja, ihan toista kuin Alkossa oleva Reunite. /Minna

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.