Eniten katsotut Ateena-vinkkimme:
#1 #2 #3 #4 #5
Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Anafiotikan kylä, Plaka
Ateenan olennaisimpia paikkoja niin paikallisille kuin turisteillekin on Monastirakin aukio. Sillä on kaunis Bysantin aikainen luostari, ja sen vieressä ovat myös Tzisdarakiksen moskeija ja Hadrianuksen kirjasto

Ateenan kaupunginosia ja alueita

Ateenan kaupunki on rakennettu Akropoliin ympärille, ja useat keskustan alueet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Kaupungin hyvä metro- ja muun julkisen liikenteen verkosto vie myös nopeasti hieman kauempana sijaitseviin kaupungin osiin.

Ateena on monien näkökulmien kaupunki, ja kävely eri kaupunginosissa paljastaa eri aikakausien yhteiselon ja sopusoinnun. Kaipaatpa sitten sokkeloisia pikkukujia ja vanhoja taloja, kirpputoreja ja putiikkeja, pikkukuppiloita tai tyylikkäämpiä kahviloita ja eloisia tavernoja, kaikilla niillä on oma paikkansa kaupungissa.

Turistille parhaat kaupunginosat katsella nähtävyyksiä, tehdä ostoksia, käydä syömässä ja viettää iltaa ovat keskustan kaupunginosat, jotka sijaitsevat lähinnä Thissio-, Monastiraki- ja Syntagma-metroasemien vieressä. Psiri on hyvä paikka yöelämälle, paras shoppailualue on Monastirakin ja Syntagman välimaastossa, parhaat ravintolat sijaitsevat suurilta osin lähellä Monastirakia ja Syntagmaa ja Plaka on viehättävien kujien aluetta, jolla on mukava syödä, tehdä ostoksia ja käydä museoissa. Kerameikos on myös kaupunginosa, jonka alueella on kaikenlaista, ja kaupungissa on myös muutama muu kaupunginosa, joita Ateenassa pitkään viihtyvät tai siellä ennenkin olleet voivat tutkia. Lyhyellä, 2-4 vuorokauden lomalla on hyvä keskittyä juuri Monastirakin, Syntagman ja Plakan tarjontaan, mutta viikon matkalla on varmasti jo aikaa tutustua ainakin johonkin keskustan ulkopuoliseen kaupunginosaan.

Ateena perustettiin noin 3 400 vuotta sitten, ja se kuuluu maailman vanhimpien kaupunkien joukkoon. Vuosituhanten saatossa se on kokenut monenmoista, mutta miljoonakaupunki se on ollut vasta viime vuosikymmeninä, jolloin sodan jälkeisinä vuosina väkiluku kohosi 700 000:sta lähes neljään miljoonaan. Nykyisin Suur-Ateenan alueella asuu noin 3,7 miljoonaa ihmistä. Se on EU:n viidenneksi suurin pääkaupunki ja eteläisin Manner-Euroopan pääkaupungeista.

Monastiraki

Ateenan olennaisimpia paikkoja niin paikallisille kuin turisteillekin on Monastirakin aukio, jolle pääsee metrolla niin lentoasemalta kuin muualtakin kaupungista ja jonka vieressä sijaitsee valtava määrä kauppoja, ravintoloita, nähtävyyksiä ja illanviettopaikkoja. Sen "flea market" ei ole mikään tavallinen kirpputori vaan osin räikeä kauppakatu, jolta tosin voi löytyä jotakin mielenkiintoista kotiin vietävää. Sen tungoksessa on hyvä olla jatkuvasti tietoinen lompakosta ja arvoesineistä. Tänne kuten läheisen Thissio-metroaseman ulkopuolelle on hyvä tulla sunnuntaisin ja pyhäpäivisin oikealle kirpputorille.

Monastirakin aukiolla on kaunis Bysantin aikainen luostari, ja aivan sen vieressä ovat myös Tzisdarakiksen moskeija ja Hadrianuksen kirjasto (engl. Hadrian’s Library), joka kuuluu antiikin ajan nähtävyyksien aateliin. Siltä lähtevät kadut ovat hyviä kauppa- ja ravintolakatuja. Vilkkain katu, joka kulkee Thission ja Syntagman metroasemien välissä, on Ermou. Mitropoleos on hyvä ravintolakatu, joka kulkee kohti Syntagmaa, ja Areos vie ohi Hadrianuksen kirjaston kohti roomalaista agoraa [kartalla], joka on Akropoliin kukkulan alapuolella.

Alue roomalaisen agoran ja Monastirakin välillä on luvattua maastoa turisteille. Täällä on paljon turisteille suunnattuja putiikkeja, joista osa on sunnuntaisin avoinna, ja täällä on turisteille suunnattuja ravintoloita ja kahviloita, joilla on kaikilla terassit ja sisäänheittäjät. Hadrianuksen kirjaston takana Monastirakin läpi kohti Plakaa kulkee Adrianou. Tämä on hyvä katu, jonka varrella ja sivukaduilla on huomattava määrä kauppoja ja ravintoloita. Monastirakin aukiolta lähtevä Athinas on myös hyvä katu. Se on kauppakatu, joka vie kohti kauppahallia ja niin sanottua Ateenan basaaria ja Omonia-aukiota.

Monastirakin aukion ympäristö on kaiken muun lisäksi majapaikkojen pääpaikkoja. Täällä sijaitsevat majapaikat ovat siinäkin mielessä kätevällä paikalla, että metro vie täältä ilman vaihtoja lentoasemalle ja myös Pireuksen satamaan. Vaikka tämä on keskeinen ja vilkas paikka, tämä ei ole öisinkään vaarallinen. Tämä on kuitenkin alue, jossa aina kannattaa pitää huolta siitä, että lompakko ja muut arvoesineet pysyvät matkassa mukana.

Syntagma

Syntagman aukion alue [kartalla] on modernin Ateenan keskus. Aukion ympäristö muodostuu Ateenan tunnetuimmasta ja suurimmasta aukiosta ja siltä lähtevistä kaduista huippuhotelleineen, pankkeineen, ravintoloineen ja toimistotiloineen, Kreikan parlamenttitaloa unohtamatta. Aukion nimi "Syntagma" tarkoittaa perustuslakia ja viittaa perustuslakiin, jonka Kreikan kuningas Otto myönsi pakon alla vuonna 1843 kansan ja sotilaallisen painostuksen vuoksi. Aukion lähellä sijaitsee monia nähtävyyksiä, ja monet tärkeät kadut lähtevät sieltä, mutta tämä on vilkasta ja vaikeammin lähestyttävää aluetta kuin Monastirakin aukion tuntuma. Syntagman aukio tunnetaan myös Sintagma- ja Syndagma-nimillä.

Syntagman metroasema on kaupungin vilkkain, ja sillä kannattaa todellakin olla varuillaan ja pitää arvoesineistään hyvää huolta. Metroasema on suuri, ja siltä pääsee suoraan lentoasemalle. Sen tiloissa on usein erilaisia messuja ja markkinoita, ja sen antiikinaikaisia löytöjä esittelevät näyttelyt ovat lähes yhtä hyviä kuin monen museon tarjonta.

Syntagman aukio on suosittu paikka hotellille, ja se on Monastirakin ohella kätevä paikka majoittua niille, jotka haluavat metrolla mennä suoraan lentoasemalle. Syntagman aukiolta lähinnä kohti Monastirakia kulkevat kadut ovat kaupungin parhaita ostoskatuja, ja tännepäin kannattaakin lähteä luksusluokan ostoksille ja tekemään monenmoisia tyylikkäitä ostoksia muodista herkkuihin. Täällä on myös Nikis-kadun ympäristössä monipuolinen kokoelma ravintoloita, ja eduskuntatalon takana sijaitseva kansallispuisto on keidas kesäisin tukahduttavan kuumassa kaupungissa. Sen takana sijaitsee museoiden alue, jossa voi käydä useassa eri museossa [kartalla].

Syntagman aukio on liikenteen solmukohta, ja metron lisäksi sieltä voi mennä linja-autolla lentoasemalle ja moneen muuhunkin paikkaan. Sieltä voi myös nousta kohti rannikkoa kulkeviin raitiovaunuihin [kartalla].

Syntagman aukio on vilkas paikka lähes aina, mutta jos kaupungissa on valtiovierailuja, mielenosoituksia tai kulkueita pyhäpäivisin, on siellä tällöin valtava määrä poliiseja ja kansallispuisto laitetaan usein tällaisina aikoina kokonaan kiinni.

Plaka ja Anafiotika

Plaka [kartalla] on Ateenan viehättävä ja idyllinen vanhakaupunki ja kaupungin sydän, joka sijaitsee aivan Akropoliin kupeessa. Se tarjoaa vierailijalle sokkeloisia pikkukujia kahviloineen ja tavernoineen uusklassisen arkkitehtuurin mielenkiintoisilla rakennuksilla sekä Kykladien saariryhmän rakennustaiteella höystettynä.

Plakassa sijaitsevat myös monet kaupungin lukuisista bysanttilaisista kirkoista, niistä kuuluisimpana 1100-1200-luvulla rakennettu Ateenan entinen piispankirkko Pikku-Mitropolis. Nimensä mukaisesti pieni kirkko sijaitsee Suuren Mitropoliksen eli nykyisen tuomiokirkon kyljessä Platia Mitropoleos -aukiolla [kartalla]. Plaka sijaitsee samalla paikalla kuin antiikin ajan asuinaluekin, ja yksi sen kaduista, Adrianou-katu, on Ateenan vanhin yhä käytössä oleva katu. Tämä onkin erinomainen katu kulkea Hadrianuksen kirjaston takaa Plakan pääpaikoille. Niin sen varrella kuin sivukaduillakin on melkoinen määrä erilaisia liikkeitä, joista turisteille suunnatut matkamuistomyymälät ovat yleisimpiä.

Plakan kujilla on lukuisia museoita, joista pari on suunnattu lapsille ja joiden joukossa on myös taidegallerioita. Plaka on turisteille suunnattujen liikkeiden lisäksi erinomainen paikka katsella taidetta yksityisissä taidegallerioissa ja -liikkeissä, ja täällä on mahdollista katsella hyvin korkeatasoisiakin tuotteita. Plakasta on helppo siirtyä kadun toiselle puolelle Olympeionin eli Zeuksen temppelin alueelle [kartalla], ja sen vieressä ovat myös Acropolis-metroasema, Akropolis-museo ja tietenkin Akropoliin kukkula.

Roomalaisen agoran ja Akropoliin kukkulan pohjoispuolen välimaastossa sijaitsee viehättävä korttelisto, jota kutsutaan Anafiotika-nimellä [kartalla]. Tämä mäkinen alue on paikka, jossa on muutama museo ja taidegalleria ja jossa Ateenan yliopisto on alusta asti sijainnut. Täällä on useita terassilla varustettuja ravintoloita ja kahviloita, ja täällä on mukava tutustua katunäkymiin, käydä ehkä museossa ja istahtaa kahville tai aterialle. Vaikka alue on lähellä suurimpia nähtävyyksiä ja ostoskatuja, on siellä yleensä melko vähän turisteja.

Platia Iroon, Psiri
Psiri on entinen teollinen kaupunginosa ja nykyinen trendikäs kahvila- ja ravintola-alue, jonne varsinkin alueen nuoret suuntaavat joukoittain. Sen pääaukio on Platia Iroon eli Sankarien aukio.

Psiri ja alueet lähellä Omoniaa

Psiri on entinen teollinen kaupunginosa ja nykyinen trendikäs kahvila- ja ravintola-alue, jonne varsinkin alueen nuoret suuntaavat joukoittain. Psiri sijaitsee lähellä Monastirakin aukiota, ja sen pääaukio on Platia Iroon eli Sankarien aukio [kartalla], jonka laitamat ja lähikadut tarjoavat valtavan määrän baareja, ravintoloita ja kahviloita, joilla on terassit ja jotka pysyttelevät vilkkaina ilta toisensa jälkeen. Täällä on melkoinen valikoima erilaisia juoma- ja ruokapaikkoja. Musiikkia on niin paikallista kuin länsimaista poppia, ja ainoa ongelma täällä on usein se, että alueen terassit ovat viikollakin hyvin vilkkaita.

Psirin pohjoisosien laitamilla sijaitsee Ateenan niin sanottu basaarialue [kartalla], joka sijaitsee kauppahallia vastapäätä. Kauppahalli on hyvä paikka katsella lihoja ja muita ruokia, ja sen suojissa on myös muutama ravintola. Vastapäätä sijaitseva tori, jota reunustavat basaarit ja elintarvikeliikkeet, on edullisempi ja enemmän paikallisten suosiossa oleva ostospaikka kuin kauppahallin sivuosat, joissa on lähinnä turisteille suunnattuja herkku- ja maustekauppoja.

Jos tästä kulkee kohti Omonia-aukiota Athinas-katua pitkin, saapuu Platia Kotzia -aukiolle, jonka laidalla on Athinas-kadun varrella kaupungintalo. Monastirakin aukiolta tänne tulevan Aiolou-kävelykadun varrella sijaitsee Kreikan keskuspankki [kartalla], jonka vieressä on pankin uutta arkkitehtuuria edustava Mela-rakennus. Tämä katu on hyvä ostoskatu periaatteessa koko matkan roomalaiselle agoralle asti. Tämän kadun päästä päähän kulkeva näkee monta kaupunginosaa Omonia-aukion ja Plakan välillä.

Kolonaki

Kolonakin kaupunginosa sijaitsee Likavittos-kukkulan kupeessa. Se on Ateenan kalleimpia asuinpaikkoja, ja siellä jos missä törmää kaupungin rikkaisiin ja silmäätekeviin. Kolonakille mennään näyttäytymään ja katsomaan julkkiksia ja merkkihenkilöitä päiväkahville. Alueella on monia luksusliikkeitä, kalliita kahviloita ja ravintoloita sekä taidegallerioita ja museoita, ja se on hyvä paikka mennä ainakin ikkunaostoksille. Alueella sijaitsee myös muun muassa eri maiden suurlähetystöjä. Kolonaki tarkoittaa kreikaksi pientä pylvästä, ja koko alue onkin nimetty Kolonakin aukion keskellä olevan pylvään mukaan. Aukio on viralliselta nimeltään Plateia Filikis Etaireias [kartalla], ja sinne on hyvin lyhyt kävelymatka Syntagman aukiolta.

Kolonaki sijaitsee Likavittos-kukkulan ja Syntagman vieressä olevan museoalueen välimaastossa, ja siellä sijaitsee myös Megaron [kartalla] eli pääkonserttisali, jonka takana oleva puisto on mukava oleskelupaikka.

Kerameikos

Kerameikos tulee monelle tutuksi Gazin ja antiikin ajan alueen [kartalla] takia, ja lyhyenkin loman aikana kannattaa lähteä etenkin antiikin aikaiselle alueelle, jolle Akropoliin yhteislippu antaa maksuttoman pääsyn. On hyvä pitää mielessä, että antiikin ajan alue on Thissio-metroaseman lähistöllä, minne kulkemalla voi tutustua kaikenlaiseen muuhunkin. Sinne voi myös kävellä Akropoliin etelärinteen alapuolella olevaa kävelykatua pitkin [kartalla]. Jos on menossa Gaziin, esimerkiksi illanviettoon, on Kerameikos-metroasema parempi, sillä illanviettopaikat sijaitsevat sen ympäristössä.

Gazin entinen teollisuusalue on vilkas etenkin viikonloppuöisin, mutta se voi olla paikkaa tuntemattomalle vähän pelottava alue, jonne usein mennään tai jolta ainakin lähdetään taksilla. Tämä niin sanottu Technopolis-alue on hyvä paitsi yöelämältään myös muiden tapahtumien kuten näyttelyiden ja kirpputorien takia, ja täällä sijaitsee myös teollinen maakaasumuseo (Industrial Gas Museum) [kartalla].

Kaiken kaikkiaan Kerameikos ja Gazi ovat vilkkaita yötä päivää, sillä Gazin bileet usein jatkuvat aamuun asti. On hyvä myös olla tietoinen siitä, että tämä on vapaamielistä aluetta, jolla kaikki voivat juhlia tyylillään.

Omonia - Exarchia

Kotzia-aukion pohjoispuolella sijaitseva Omonia [kartalla] on vilkas aukio ja liikenteen solmukohta, joka periaatteessa jakaa Ateenan tämän osan keskustaan ja Omonian pohjoispuolelta alkavaan laitakaupunkiin.

Omonian laitamilla on paljon ravintoloita, kahviloita ja kauppoja, ja sen lähialueilla on monipuolista maastoa, josta osa on kärsinyt talouskriisistä sen verran, että jotkin sivukadut ovat huonossa kunnossa ja täällä on paljon suljettuja liiketiloja ja epämääräisiä kortteleita. Alueella on etenkin Vathis-aukion [kartalla] tuntumassa paljon edullisia hotelleja. Myös Exarchia-kaupunginosa, joka pääpaikkoja on Platia Exarchion -aukio [kartalla], on hyvä edullisten majapaikkojensa ansiosta. Exarchian tarjontaan kuuluu myös hyvä määrä ruokapaikkoja, joiden joukossa on kaikenlaista, ja sen alueella sijaitsee myös arkeologinen museo [kartalla], joka on ehdottomia päänähtävyyksiä.

Omonia on etenkin Vathis-aukion tienoilla rauhaton paikka, jossa läheskään kaikki eivät viihdy, mutta Exarchia on enemmänkin taideopiskelijoiden suosimaa aluetta, jolla on samantyylistä mutta vähemmän pelottavaa eksotiikkaa kuin Vathis-aukiota ympäröivissä kortteleissakin.

Teksti: Peter Forsberg, Anniina Simula
Kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti