Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Göteborgiin voi lentää suoraan Suomesta puolessatoista tunnissa, ja välilaskullisella lennolla myös Turun kautta. Göteborgiin saavutaan suorilla lennoilla Landvetterin lentoasemalle, joka sijaitsee noin puolen tunnin bussimatkan päässä ytimessä sijaitsevasta linja-autoasemasta.
koristekuva Liguriassa, Pohjois-Italian rannikolla sijaitseva Genova on kuuluisa satamakaupunki, jonka sijainti on ainutlaatuinen ja jossa on täysin omaa tunnelmaansa. Genovaan ei voi Suomesta suoraan lentää ja myös välilaskulliset lennot ovat aika harvinaisia. Genovaan onkin paras matkustaa jonkin muun kaupungin kuten Milanon tai sen lähellä sijaitsevan Bergamon kautta.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Ateena
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Taapero tutustuu Akropolikseen
Antiikin ajan nähtävyyksien yhteydessä kaikenlaista sellaista, missä lapset voivat loukata itsensä. Ateena onkin kenties parhaimmillaan vähän vanhempien lasten ja teini-ikäisten kanssa.

Lapsiperheen kanssa Ateenassa

Ateena on monipuolinen ja viihtyisä mutta valtaosan vuodesta kuuma ja äärimmäisen vilkas matkakohde perheille. Siellä on valtava määrä hyviä nähtävyyksiä, jotka tarjoavat sekä huvia että hyötyä, mutta useastakin eri syystä Ateena on kenties parhaimmillaan vähän vanhempien lasten ja teini-ikäisten kanssa. Kadut ovat siellä päässeet huonoon kuntoon, lastenrattaita on hankala työntää ja siellä on sekä kaduilla että antiikin ajan nähtävyyksien yhteydessä kaikenlaista sellaista, missä lapset voivat loukata itsensä.

Jos lasten tai nuorten kanssa lähtee Ateenaan, kannattaa valita hotelli tai muu majapaikka mahdollisimman läheltä metroasemaa ja etenkin Syntagman ja Monastirakin metroasemia, joilta on hyvät yhteydet lentoasemalle. Jos Ateenasta ottaa etukäteen selvää, on siellä helppo suunnistaa ydinkeskustassa alueilla, joilla valtaosa nähtävyyksistä, kaupoista ja ravintoloista sijaitsee, ja siellä on hyvä loman aikana pysytellä perheen kanssa tietyillä alueilla.

Parhaat matkustusajat

Ateena on Euroopan eteläisimpiä ja lämpimimpiä kaupunkeja, jossa on pitkät, tukahduttavan kuumat kesät ja leudot mutta ajoittain yllättävän kylmät talvet. Kesäkausi alkaa jo maalis-huhtikuussa, lämpötilat pysyttelevät siedettävinä aina kesäkuulle, tukahduttavan kuumaa siellä on heinäkuusta aina syyskuun loppupuolelle ja loppusyksy tarjoaa kevään ohella parhaan ajankohdan vierailla Kreikan hektisessä pääkaupungissa.

Parhaat ajat matkustaa Ateenaan niin perheen kanssa kuin ilman lapsiakin ovat keväällä maaliskuulta juhannuksen tienoille ja loppuvuodesta syyskuun jälkimmäiseltä puoliskolta aina marraskuulle, jolloin säät pysyttelevät lämpiminä tai vähintäänkin leutoina usein lähes koko kuukauden. Eniten vierailijoita täällä on kevään lomaviikkojen aikaan helmi- ja maaliskuussa, pääsiäisenä maalis- tai huhtikuussa ja sitten Euroopan lomaviikkojen aikaan heinäkuulta syyskuun alkuun. Elokuu on huono vierailuaika, sillä täällä on silloin valtavia tungoksia, tukahduttavan kuumaa yöt päivät ja monet kaupat, ravintolat ja hotellit ovat silloin lomalla. Talvikaudella säät voivat olla yllättäviä niin puoleen kuin toiseenkin. Marraskuulta maaliskuulle yöt ovat kuitenkin viileitä, joskus niin kylmiä, että jo iltaisin pitäisi olla lämmintä päällä, sateet ovat tavallisia ja päivisinkin voi olla koleaa ja myrskyistäkin.

Ympäri vuoden sellaisille kuuluisille nähtävyyksille kuin Akropolikselle ja muille antiikin ajan nähtävyyksille sekä vaeltelulle Plakan ja muille turistien suosimille alueille kannattaa mennä joko aikaisin aamulla (klo 8-10) tai sitten vasta alkuillasta klo 16-17 jälkeen. Bussilasteittain ihmisiä saapuu nimittäin tärkeimmille nähtävyyksille melkoisesti aamusta noin klo 10-11 alkaen ja aina noin klo 15-16 asti lähes ympäri vuoden. Viikonloput ovat aina vilkkaampia kuin arkipäivät, mutta arkipäivinäkin on lähes ympäri vuoden keskipäivällä vilkasta turistien eniten suosimilla alueilla, joita loppujen lopuksi Ateenassa ei kovin paljon ole.

Ruokailu

Ateenassa on hyvät ruoat, jotka kelpaavat lapsille ja teineille, ja siellä on erinomaiset jäätelöt, suklaat, jälkiruoat ja makeiset, jotka kuuluvat siellä olennaisena osana ruokavalioon. Ruokien hinnat ovat pääosin kohtuullisia, mutta turistien suosimilla alueilla on kalliimpaa kuin muualla ja kesällä hintoja nostellaan vilkkaimpiin matkustusaikoihin turistien suosimilla alueilla.

Ateenassa saa helposti monenmoisia ruokia, kuten gyrosta eli kebabia sekä pitsoja ja hampurilaisia niin pikaruokapaikoissa kuin muuallakin. Myös tyypilliset kreikkalaiset ruoat, kuten mustekala ja muut merenelävät, salaatit, pihvit ja muut liharuoat, kuten souvlaki eli lihavartaat, ovat hyvin tarjolla. Kebab on yleensä joko sianlihaa tai kanaa, mutta on myös paikkoja, joista saa lammasta tai naudanlihaa (döner).

Erinomainen, keskeinen ja paikallisten suosiossa oleva ravintola, joka tosin on viikonloppuiltapäivisin vilkas, on Monastirakin metroaseman vieressä oleva Savvas (Ermou 91) [kartalla], josta saa kaikenlaisia kebabeja ja muitakin ruokia kohtuuhinnalla ja jonne isotkin porukat ovat tervetulleita.

Monastirakin metroaseman tienoo on muutenkin hyvä ruokailupaikka, ja jos haluaa syödä varsin tasokkaita ja kohtuuhintaisia paikallisia ruokia turistialueella, on myös Monastirakin metroaseman vieressä oleva alue Mitropoleos-kävelykadun ympäristössä [kartalla] terasseineen siihen hyvä paikka.

Kolmas varteenotettava alue ruokailla on melko lähellä, Athinas-kadun varrella olevan kauppahallin (Agora, engl. Central Market) ympäristössä. Itse kauppahallissa on muina päivisin kuin sunnuntaisin ja juhlapyhinä vilkasta tunnelmaa, josta lapset ja nuoret pitävät. Hallin suojissa on tyypillisiä paikallisia ruokia tarjoavia kohtuuhintaisia ravintoloita, etenkin sen laita- ja takaosissa. Myös sitä vastapäätä olevan aukion laidalla on hyvä terassi-ravintola, jossa on kohtuulliset hinnat, ja myös Athinas-kadulla matkalla kohti Monastiraki-aukiota on jonkin verran ruokapaikkoja.

Jos haluaa syödä turistina turistien joukossa ja maksaa vähän normaalia enemmän, ovat Plakan kadut täynnä kaikenlaisia ravintoloita, etenkin Akropoliin kukkulan juurella. Thissio-metroaseman tienoo [kartalla] on varsin hyvä alue tässä mielessä. Esimerkiksi matkalla siltä kohti Monastiraki-aukiota on Agoran ympäristö täynnä kahviloita ja ravintoloita, joilla on terassit.

Ostokset

Ateenassa voi tehdä ostoksia monella eri alueella, mutta erinomaiset ostosmahdollisuudet ovat siellä missä kaikki muutkin palvelut ovat eli Monastirakin ja Syntagman aukion ympäristöissä.

Monastirakin laidalla on suuri, kaikenikäisiä lapsia kiinnostava lelukauppa [kartalla], ja sen vieressä oleva "Monastiraki Flea Market" on kirpputori vain sunnuntaisin ja juhlapyhinä. Muulloin niin siellä kuin muuallakin Monastirakin aukion ympäristössä on tarjolla tyypillistä turistikrääsää, matkamuistoja, vaatteita ja kaikenlaista muuta. Parhaat varsinaiset ostoskadut, joilla etenkin teinit viihtyvät, ovat Ermou ja Aiolou, ja etenkin niiden risteyksen ympäristössä on kansainvälisiä ketjuja, kuten H&M ja Zara.

Paljon matkamuistoja ja muuta vastaavaa myyviä putiikkeja ja kojuja on myös matkalla Monastirakin metroasemalta kohti Thissio-metroasemaa Plakan viehättävissä kortteleissa, esimerkiksi Adrianou-kadun ympäristössä [kartalla]. Monastirakilta kun lähtee lähes mihin tahansa suuntaan, tulee vastaan kirjava valikoima kauppoja. Jos haluaa katsella edullisia ja melko arkisia tuotteita myyviä kauppoja, on niitä hyvä määrä Monastirakin ja kauppahallin välissä kulkevalla Athinas-kadulla. Paljon edullisia kauppoja on kauppahallin ja Omonia-aukion välimaastossa, missä on paljon kaikkea eurolla myyviä kauppoja ja myös Ateenan keskustassa harvinainen valintamyymälä, Carrefour Express (Athinas 60). Kauppahalli ympäristöineen on paras paikka ma-la hakea kaikenlaisia elintarvikkeita ja ruokia, mausteista kahveihin, pähkinöihin ja herkkuihin.

Syntagman aukion laidalla on paljon ostoskatuja, jotka eteläeurooppalaiseen tyyliin ovat hyvin vilkkaita lauantai-iltapäivisin ja usein myös perjantaisin ja juhlapyhien aattoina. Tämä ei ole kaukana Monastirakin aukiosta, ja sieltä on helppo suunnata tänne kauppoja katsellen Ermou-kävelykatua pitkin. Paljon kauppoja on lähellä Syntagmaa sellaisten katujen kuten Voulis ja Nikis varrella. Täällä on kaikenlaista jalokiviliikkeistä vaatekauppoihin ja herkkupuoteihin, ja liikkeet ovat varsin hyvin avoinna ma-la aamusta iltaan.

Osa liikkeistä pitää iltapäivätaukoa, mutta melko monet ovat avoinna koko päivän noin klo 8-20. Sunnuntaisin ja juhlapyhinä vain harvat kaupat ovat avoinna, mutta tällöin on hyvä katsella Plakan matkamuistomyymälöitä ja muita lähellä Akropolista ja muita turistimagneetteja sijaitsevia kujia ja kauppoja.

Thissio-metroaseman ulkopuolella on värikäs kirpputori sunnuntaisin ja juhlapyhinä.

Koko tällä turistien suosimalla alueella Monastirakin ja Syntagman aukion lähistöllä, kauppahallin ympäristössä ja Plakan vilkkailla kaduilla kannattaa pitää arvoesineet, lompakot ja kännykät poissa näkyviltä ja niin, että taskuvarkaat eivät pääse niihin käsiksi.

Parhaat alueet perheille

Perheiden on hyvä oleskella siellä missä kaikkien muidenkin. Alueet nähtävyyksien ympäristössä Plakassa, Monastirakin aukion ympäristössä ja myös lähellä Syntagman aukiota ovat hyviä perheille. Vaikka Ateena on vilkas paikka, on siellä tilaa melkoisesti esimerkiksi Akropoliksen ympäristössä. Muutenkin siellä on kuumina ja vilkkaina aikoina puistoja Syntagman lähellä ja juuri nähtävyyksien ja kukkuloiden ympäristössä, ja niihin on hyvä mennä silloin, kun on kuumaa ja vilkasta.

Monastirakin aukion ympäristö ja Plakan kävelykadut pysyvät melko hiljaisina aamupäivisin aina klo 10-11 asti, ja jos haluaa kunnolla tutustua nähtävyyksiin kuten Akropolikseen, kannattaa sinne mennä heti aamulla. Monet nähtävyydet avautuvat jo klo 8, ja näin ensimmäiset pari tuntia voi hyvässä tapauksessa saada olla rauhassa ennen bussilastien saapumista. Toinen hyvä vierailuaika suosituille nähtävyyksille on alkuilta, sillä klo 16-17 jälkeen harva enää viitsii lähteä nähtävyyksiä katselemaan. Ostospaikat pysyvät vilkkaina lounasajasta sulkeutumisaikaan asti, ja etenkin alkuilta on usein hektinen aika suorittaa ostoksia.

Huono alue perheille oleskella on Omonia-aukion ja -metroaseman pohjoispuolella oleva alue, missä etenkin 3is Septemvriou -valtakadun varrella [kartalla] ja sivukaduilla maksulliset naiset odottelevat asiakkaita. Täällä on muutenkin kaikenlaista kulkijaa ja yhteiskunnan hylkiöitä, joskaan täällä ei ole sinänsä vaarallista. Tämä on kuitenkin aluetta, jonne ei lasten kanssa kannata mennä juuri mihinkään vuorokaudenaikaan.

Siirtyminen paikasta toiseen

Metro on Ateenassa ainoa luotettava liikkumistapa, sillä siellä on valtavia ruuhkia lähes aina ja etenkin aamu- ja iltapäivän vilkkaina tunteina noin klo 7-10 ja klo 15-20. Taksilla liikkuminen on kohtuuhintaista, mutta ruuhkat ovat sitä luokkaa, että matka voi kestää yllättävän kauan. Metro on keskustan alueellakin hyvä tapa siirtyä paikasta toiseen, joskin sielläkin on ruuhkia (ja mahdollisia taskuvarkaita) usein ja etenkin silloin, kun ihmiset menevät töihin tai tulevat töistä kotiin. Bussit ovat taksin tavoin epävarma tapa siirtyä paikasta toiseen, ja parhaat tavat liikkua paikasta toiseen ovat kävely ja metro.

Jos Ateenan-matkalla mielii rannalle, on Syntagman aukiolta kulkeva raitovaunuyhteys siihen paras vaihtoehto, sillä rannikkoa pitkin kulkeva raitiovaunu on hidas mutta kätevä kulkuneuvo niille, jotka mielivät Glyfadan ja Voulan rannoille.

Julkisiin on helppo hankkia lippuja esimerkiksi metroasemilta, ja ne käyvät kaikkiin liikennevälineisiin. Alle 7-18-vuotiaat maksavat puolet siitä mitä aikuiset maksavat eli 2 euroa 24 tuntia voimassa olevasta lipusta ja 5 euroa 5 vuorokauden lipusta. Liput pitää leimata ennen kulkuneuvoon menemistä, ja jos lippua ei leimaa, on luvassa 60 kertaa lipun hinnan suuruinen sakko.

Turisti-info ja päivystävä apteekki

Akropoliksen metroaseman ja -museon vieressä on turisti-info [kartalla], josta saa kartan ja tietoa.

Apteekeilla on Ateenassa päivystysvuorot, ja jos tarvitsee apteekkia muulloin kuin normaaleihin aikoihin, kannattaa kysyä majapaikasta tai turisti-infosta tietoa siitä. Hyvin päivittäin klo 6-24 avoinna oleva apteekki on Ateenan lentoasemalla.

Lisätietoa

Vinkkejä Ateenaan suuntaaville perheille on esimerkiksi Family Travel Scoop -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2015/11

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti