Kreikka – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Nähtävyysjuna, Kosin kaupunki
Kosin kaupungissa voi hypätä kaupunkijunaan, joka kuljettaa Akti Miaouli -rantakadulta mm. Asklepieionin raunioille muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Lapsiperheen kanssa Kosilla

Kos on hyvä lomakohde perheille, ja siellä viihtyvät kaikenikäiset lapset ja nuoret. Saari on pieni, turvallinen ja siisti, siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää ja säät ovat koko kesäkauden lämpimät ja aurinkoiset. Kosilla on jonkin verran äänekästä juhlimista keskikesällä, mutta sitä esiintyy lähinnä Kosin kaupungissa ja Kardamenassa.

Parhaat alueet lapsiperheille

Kosin pääkaupunki on paikka, jonne kannattaa ainakin kerran tulla mistä tahansa saaren kolkasta päivän tai puolen päivän mittaiselle retkelle. Vaeltelu sataman lähistöllä, missä on kaikenlaisia veneitä ja laivoja, on kannattavaa, ja täältä voi helposti nousta laivoihin, jotka vievät muille saarille tai tutustumaan lähemmin Kosin vesistöihin. Sataman vieressä sijaitsee pääsymaksullinen linnake, johon on hyvä käydä tutustumassa, ja sen takana on niin sanottu Hippokrateen plataanipuuaukio, jonka vieressä sijaitseviin agoran eli markkinapaikan raunioihin on niihinkin hyvä käydä tutustumassa.

Hippokrateen plataanipuuaukion vierestä alkaa vanhakaupunki, mukava alue, joka tosin on päivisin päiväretkeläisten takia tukossa mutta jolla on hyvä katsella kauppoja, käydä syömässä ja bongailla nähtävyyksiä. Kosin vanhankaupungin ympäristössä on melkoisesti nähtävää, kuten niin sanotut läntiset kaivaukset Kleopatras-kadun linja-autoaseman vieressä, Odeon eli antiikin aikainen amfiteatteri, Casa Romana eli roomalainen talo ja Dionysoksen alttari, jotka kaikki ovat mielenkiintoisia, pääsymaksuttomia raunioita. Kaikki nähtävyydet on helppo löytää kunhan ensimmäiseksi vierailee Eleftherias-aukion infopisteessä, mistä saa kartan.

Muualla saarella on hyvä liikkua rantapaikoilla ja kylissä kävellen, joskin pyöriä, mopedeita ja autoja saa helposti vuokralle myös. Rantapaikat ovat pieniä, ja niissä tulee päivässä parissa nähtyä kaikki mahdollinen. Pienellä Kosilla kannattaa vierailla myös muilla rannoilla ja paikkakunnilla, sillä sen 112 kilometrin mittaisella rantaviivalla on toinen toistaan upeampia rantoja. Hyviä rantoja lapsille ovat etenkin Tigaki ja Paradise, mutta huonoja etenkin Exotic ja Magic.

Liikkuminen

Kosin kaupungissa kävelymatkat ovat melko lyhyitä, mutta kaiken nähdäkseen on käveltävä melkoisesti. Jos haluaa käydä Asklepieionin raunioilla muutaman kilometrin päässä keskustasta, voi sinne mennä taksilla tai kaupunkijunan kyydissä 15 minuutissa (klo 9-18, ei maanantaisin). Tämä sininen juna lähtee Akti Miaouli -rantakadulta, Ippokratous-kadun merenpuoleisesta päästä, missä myös KEAS-kaupunkibussiasema sijaitsee ja missä on myös turisti-infon piste. Jos haluaa vain kierrellä junan kyydissä Kosin kaupungissa 20 minuuttia, lähtee vihreä kaupunkijuna (klo 10-14 ja klo 18-22) aivan Eleftherias-aukion vierestä, sataman edestä kulkevan rantakadun varrelta. Kosin kaupungissa kulkee myös linja-autoja, joiden pääpysäkki on sinisen kaupunkijunan vieressä.

Kaupungista toiseen pääsee KTEL-busseilla, joiden asema Kosin kaupungissa on Dionysoksen temppelin lähellä, Kleopatras-kadulla. Liput ostetaan bussista, pisimmät matkat ovat noin 40 kilometriä ja päätie kulkee Kosin kaupungin ja Kefaloksen välillä, keskellä saarta. Rantapaikoille pääsee muita kuin pääteitä pitkin, ja Tigaki, Marmari ja Mastichari ovat kaikki hyviä rantapaikkoja, jotka sijaitsevat pohjoisrannikolla. Etelärannikolla parhaat rantapaikat ovat Kardamena ja Therma.

Ruokailu

Kosilla on erinomaiset ruoat, joihin kuuluu hyviä paikallisia ruokia ja kansainvälisiä ruokia, etenkin pitsoja, kiinalaisia ruokia ja lomalaisten mieleen olevia ruokia, kuten pihvejä ja hampurilaisia.

Kreikkalaiset ruoat ovat sen verran maukkaita, että niitä on hyvä Kosilla syödä, ja erinomaisia ovat salaatit, kalaruoat, grillilihat ja paikalliset pastat. Grillilihoista etenkin lammas on näillä tienoin hyvää, ja muutkin ruoat, joiden ainekset ovat aina paikallisia ja vaihtuvat vuodenaikojen mukaan, ovat erittäin hyviä. Ravintoloita on joka lähtöön, huonojakin ravintoloita on etenkin turistien paljon suosimilla alueilla, mutta etsivä löytää kyllä hyvän ravintolan vaivatta, etenkin Kosin kaupungista. Ravintoloilla on terassit, lapsirakkaat kreikkalaiset huomioivat aina lapset ja hinnat ovat paikallisten suosimissa tavernoissa kohtuullisia. Jäätelö ja jälkiruoat ovat hyviä nekin, ja Kosilla on tarjolla koko joukko makeisia, joista monet ovat normaalia terveellisempiä, kuten hunajaan säilötyt mantelit ja baklavaleivonnaiset.

Shoppailu

Kos on hyvä paikka tehdä monenmoisia ostoksia, joskaan se ei ole yhtä hyvä ostiskelupaikka kuin vain muutaman kilometrin päässä sijaitseva Turkki, missä sijaitsevaan Bodrumiin himoshoppailijat suuntaavat Kosilta edulliselle päiväretkelle. Kosilla sen pääkaupunki on paras paikka shoppailla, ja siellä vanhakaupunki on ainoa oikea osoite ostoksille. Huomionarvoista on, että vanhakaupunki on tukossa päiväretkeläisten takia päivisin noin klo 10-15, joten siestan jälkeen alkavat illat ovat parhaita aikoja katsella ja tehdä ostoksia. Vanhankaupungin kujilla on kaikenlaisia kauppoja, käsityöt ovat aina hyviä hankintoja ja Eleftherias-aukiolla oleva kauppahalli on hyvä paikka katsella tyypillisiä paikallisia tuotteita ja elintarvikkeita. Liikkeet ovat huonosti avoinna lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin.

Parhaat matkustusajat

Varsinainen matkustusaika Kosille on toukokuun alusta lokakuun loppuun, ja kaikkein vilkkainta saarella on keskikesällä. Heinä- ja elokuu ovat kuukausia, jolloin saarella on aamuun asti kestävää äänekästä juhlintaa, mutta lähinnä sen suosituimmilla rantapaikoilla ja pääkaupungissa. Vilkas keskikesä on myös kuumin ja kallein aika matkustaa Kosille, joten perheiden on hyvä vältellä tätä ajankohtaa.

Parhaat ajat matkustaa Kosille ovat touko-, kesä-, syys- ja lokakuu. Mereen uimaan mieliville toukokuu ei vielä ole kuukausi, jolloin merivesi olisi kaikille tarpeeksi lämmintä, mutta kesä-, syys- ja lokakuu ovat kuukausia, jolloin merivesi on hyvinkin lämmintä. Lokakuussa syyslomaviikot ovat varteenotettavia aikoja matkustaa Kosille sekä ilman että meren lämpötilan puolesta, mutta ne ovat yleensä normaalia kalliimpia ja kiireisimpiä aikoja. Syyskuu on hyvin kuuma kuukausi, jonka alkupuolella on vielä melko vilkasta, mutta lokakuussa alkaa sadella kesäkautta enemmän ja kuun loppupuoli on lämmin mutta säiltään epävarma aika vierailla Kosilla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti