Espanja – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Barcelona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Graffiti ja pyykkiä Barcelonassa
Kun Barcelona jättää kädenjälkensä, sinne haluaa palata aina vaan uudestaan.

Barcelonan kuulumisia vuodelle 2014

Barcelona on Euroopan viidenneksi vierailluin kaupunki, ja valtaosa matkoista sinne tehdään huhti- ja lokakuun välisenä aikana. Barcelona on arkkitehtuuriltaan kaunis kaupunki, jossa on erittäin hyvät museot, ja tähän puoleen on aina hyvä kaupungissa tutustua. Kulttuuritarjonta on siellä ympäri vuoden vilkasta ja korkeatasoista, ja myös tällä saralla kaupungissa on aina jotakin uutta tiedossa. Barcelonan kokoinen kaupunki on tietenkin hyvä taidenäyttelyiltään, konserteiltaan ja tapahtumiltaan, jotka siellä usein ovat suuria ja merkittäviä. Urheilun ystäville Barcelona tarjoaa aina jotakin uutta, ja myös herkuttelijoille Barcelonassa on aina tarjolla uusia, entistä parempia ravintoloita.

Tällä sivulla tarkastellaan Barcelonan vuoden 2014 tarjontaa niin kulttuurin, tapahtumien, urheilun kuin ruokailunkin osalta.

Uusia ravintoloita

Barcelossa on erinomaiset ruoat, ja yksi loman kohokohdista siellä onkin naustiskella mereneläviä, salaatteja, tapaksia ja muita herkkuja. Hinnat ovat laatuun nähden kohtuullisia, ravintolavalikoima on melkoinen ja vanhojen tuttujen suosikkien lisäksi kaupunkiin on parin viime vuoden aikana ilmaantunut uusiakin.

Eixamplessa

Tapakset ovat monen mielessä Barcelonassa. Niitä on hyvä syödä missä kaupunginosassa tahansa, mutta Eixamplessa on hyvä uusi tapaspaikka Atapa-it (Carrer de Muntaner 145), jossa annosten ulkonäköön on kiinnitetty huomiota. Samalla seudulla myös vuonna 2013 alkunsa saanut Casa Robin Hood (Carrer del Comte Borrell 188) puolestaan on erinomainen paikka italialaisille ruoille Sherwoodin metsän teemaan sisustetussa tilassa. Kolmas hyvä lisäys yksinomaan paikallisten suosiossa olevassa Eixamplessa on Cheri (Carrer d’Enric Granados 122), joka tuo ranskalaisen bistrotyylisen ruokapaikan kaupunkiin. Tämän ravintolan ruoat ovat paikallisista aineksista valmistettuja, ja yleensä ne yhdistelevät ranskalaista ja katalonialaista keittiötä. Neljäs Eixamplen ravintolalisäys viime vuodelta on kasvissyöjille erinomainen Zaatar Vegetariano (Carrer de Paris 200). Ravintola on pieni ja mukava ja sopii vaikka romanttiselle illalliselle.

El Born -kaupunginosassa

Eixample ja sen vieressä oleva Gràcia ovat alueita, joilla turisteja näkyy vähemmän kuin keskustassa. Yksi niin turistien kuin paikallistenkin suosikki keskustassa on El Born -kaupunginosa, joka onkin yöelämän ja ravintolaelämän keskuksia kaupungissa. Täällä Orio Barcelona Born (Avinguda de Francesc Cambó 23) on kesällä 2013 avattu baskimaalainen ravintola, joka tuo pintxot eli baskilaiset tapakset ja kalaruoat tänne kuin suoraan Baskimaan kalajastajakylistä. Samalla seudulla El Pecat (Carrer de Sant Antoni dels Sombrerers 3) on hyvä uusi paikallisia ruokia tarjoava ravintola, jonka ruoat tehdään vuodenaikojen mukaan valmistetuista, läheisestä kauppahallista hankituista aineksista. Kolmas hyvä uutuus El Bornissa on Ziryab (Carrer de Grunyí 4), jossa yhdistellään arabialaisia meze-alkuruokia espanjalaisiin tapaksiin.

La Ramblalla

Aivan kaupungin ytimessä sen eräänlaisena selkärankana toimiva La Rambla on tietenkin turistien ykköshengailupaikka kaupungissa, ja sen varrella olevat ravintolat tuppaavat olemaan ylihintaisia. Erityisen huono hinta-laatusuhde on sen keskellä sijaitsevilla terasseilla, joilla tuopit maksavat lähes 10 euroa ja jonka aterioiden hintoja nostetaan turistikauden alkaessa. Uusi hyvä lisäys vähän hienompaan tyyliin tottuneille kadun varrella on Teatre Principal -teatterin ravintola (La Rambla 27), joka on kallis ja erittäin korkeatasoinen paikka nauttia unohtumaton ateria.

Vähemmän pramea on Ramblan toisella puolella sijaitseva Rasoterra (Carrer del Palau 5), josta saa kasvisruokia mutta myös liharuokia sekä lounaalla että illallisella. Kolmas mielenkiintoinen uutuus ydinkeskustassa Barri Gòticissa on kohtuuhintainen Best of Japan (Carrer Ample 50), jonka ruokien raaka-aineet ovat huolella valittuja ja joka on pieni ja tunnelmallinen japanilainen ravintola.

Esimerkiksi Bcn Restaurantes -sivustolla on lisätietoa Barcelonan uusista ravintoloista.

Uusia museoita

Vanhankaupungin parhailla paikoilla sijaitseva Museo Moto (Calle de la Palla 10) tuo moottoripyörämuseon entiseen luostariin, jossa arkkitehti Gaudílla oli tapana käydä rukoilemassa. Tämä vuonna 2011 avattu museo on ehdoton vierailupaikka kenelle tahansa moottoripyöristä kiinnostuneille, ja sen hieno sijainti saattaa vetää puoleensa niitäkin, joita moottoripyörät eivät kovin innosta.

Eräänlainen museo on myös Adidas-kauppaan, yhdelle keskustan hienoimmalle kadulle perustettu Messi Museum (Passeig de Gràcia 21). Siellä on nähtävissä Barcelonan ja ehkä maailman parhaimman jalkapalloilijan Lionel Messin pokaaleja, kengät, joilla hän tehnyt paljon maaleja, ja muuta häneen liittyvää.

Barcelonan matkailusivuilla on lisätietoa museoista ja muusta kulttuuriin liittyvästä.

Kulttuuritarjontaa

Arkkitehtuuri Barcelonassa on kaunista ja erikoista, ja siihen tuleekin lomalla automaattisesti tutustuttua. Hyvä on myös vierailla Gaudín suunnittelemissa rakennuksisssa ja Parc Güell -puistossa, mutta myös arkkitehtuuriin liittyvissä näyttelyissä. 11.5.2014 asti Barcelonassakin vaikuttanut Le Corbusier on esillä suuressa näyttelyssä Caixaforumissa (Av Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8), joka sijaitsee Montjuïcissa. Tämä kukkulan päällä sijaitseva puistoalue onkin ehdoton vierailupaikka kaupungissa mihin vuodenaikaan tahansa.

Expiatiori de la Sagrada Familia
Antoni Gaudín suunnittelema Temple Expiatiori de la Sagrada Familia -kirkko.

Pablo Picasso vietti hänkin vuosia Barcelonassa, ennen kuin lähti 1900-luvun alussa Pariisiin. Barcelonan vanhankaupungin Picasso-museo (Montcada 15-23) on kaupungin parhaita taidegallerioita, ja siellä on mahdollisuus tutustua siihen, kuinka suuri ja minkälainen vaikutus Picassolla on ollut myöhempään ja nykypäivän taiteeseen. Näyttely on esillä 29.6. asti.

Barcelonan matkailusivusto listaa Barcelonan taidegalleriat ja taidemuseot.

Vuoden 2014 tapahtumia

Barcelona on tietysti tunnettu kulttuurikaupunki, mutta varmasti yhtä tunnettu ellei tunnetumpi se on urheilukaupunkina. Olympialaisten ja FC Barcelonan lisäksi kaupungissa on aina ollut paljon hyviä urheilutapahtumia ja mahdollisuus harrastaa urheilua niin sisällä kuin ulkonakin.

Barcelonan maraton on tunnetuimpia kesäkauden avauksia kaupungissa, ja tänä vuonna se juostaan sunnuntaina 16.3.

24.3. on vuorossa Real Madridin ja Barcelonan välinen "El Clasico" eli yleensä melko myöhään illalla pelattava ottelu näiden kahden kärkijoukkueen välillä. Vaikka ottelu pelataankin tällä kertaa Madridissa, on sitä upea seurata Barcelonassa baareissa televisiosta.

Huhtikuu on tänä vuonna pääsiäiskuukausi, ja perinteisesti Semana Santa, jona pääsiäinen maassa tunnetaan, hallitsee koko kuukautta. Barcelona ei perinteisesti kuulu tämän "pyhän viikon" pääpaikkoihin maassa, vaan parhaita juhlia on luvassa Toledossa ja Sevillassa, mutta Barcelonassa on hyvää tunnelmaa ja juhlintaa pääsiäisen aikoihin huhtikuun puolivälissä.

Barcelona on kuuluisa tenniskaupunki, jonne Rafael Nadal muutti teininä nimenomaan tenniksen takia. Siellä pelataan joka huhtikuun lopussa kuuluisa Barcelona Open -tennisturnaus, jonka Nadal yleensä voittaa. Turnaus pelataan tänä vuonna 19.-27.4., RCTB-massakentillä, jotka sijaitsevat metrolinjan 3 varrella (asema: Maria Cristina).

Tapas-baari
Tapantoni siintää jo monen tapaksenystävän odotuksissa.

Toukokuussa kesä on yleensä lopullisesti Barcelonassa, rannat ovat vilkkaita ja öisinkin on lämmintä. Toukokuu on kaupungissa hyvä tapas-kuukausi, sillä 5.-30.5. siellä järjestetään Tapantoni. Tänä aikana juoma (olut, viini tai virvoke) ja tapas maksavat yhteensä 2 euroa monissa Sant Antoni -kaupunginosan tapasbaareissa. Kaupunginosa sijaitsee lähellä kaikkea tärkeää, Sant Antoni -kauppahallin ja -metroaseman ympäristössä.

Toukokuussa F1-sirkus saapuu Barcelonaan, ja 9.-11.5. Espanjan Grand Prix pidetään siellä. Barcelonaan ei tänä viikonloppuna ole hyvä matkustaa muissa tarkoituksissa niin kuin ei muihinkaan kaupunkeihin silloin, kun niissä ajetaan Grand Prix -kilpailu. Yleensä majapaikat kalliista edullisimpiin ovat silloin vaikeasti saatavissa.

Kesäkuussa Sonar-festivaalit tuovat elektroniikkamusiikkia ja kaikenlaista muuta tanssimusiikkia Barcelonaan. Nämä ovat suuret ja tunnetut festivaalit, jotka pidetään 12.-14.6, ja viime vuonna esiintyjinä olivat muun muassa Pet Shop Boys ja Kraftwerk.

Keskikesä juhannuksesta elokuun loppuun ei ole hyvä aika matkustaa Barcelonaan sen vilkkauden ja kuumuuden takia, mutta syyskuussa kun ilmat alkavat viiletä ja pahimmat turistimassat häipyä, Barcelona on Euroopan parhaita vierailupaikkoja. Syyskuussa pidetään suuret Feste de la Merce -juhlat, jotka yli 500 esityksellään kuuluvat maan suurimpiin tapahtumiin. Varsinainen juhlapäivä on festivaalien päätöspäivä 24.9., mutta tapahtumia on yleensä ainakin kolme päivää sitä ennen. Luvassa on paljon esityksiä, musiikkia ja ihmeellisiä asioita, kuten ihmisistä kasattuja korkeita torneja ja tultasyökseviä lohikäärmeitä.

Syksyn toinen merkkitapahtuma on jazz-festivaali, joka perinteisesti kestää lokakuulta joulukuun alkuun. Festivaali on korkeatasoinen, ja Barcelonaa parempaa paikkaa seurata jazz-konsertteja ei olekaan.

Marraskuussa Barcelonassa pidetään myös vaihtoehtoiset elokuvafestivaalit, ja luvassa on indie-elokuvia ja pienen tuotannon elokuvia.

Joulukuussa Barcelona on kohtalaisen lämmin kaupunki ainakin päivisin, niin että rannalla ei auringonottajia näy mutta päivisin on 15 astetta ja ulkosalla on mukava viettää aikaa. Joulumarkkinat, jotka perinteisesti pidetään La Sagrada Familia -kirkon pihalla ja vanhassakaupungissa Plaça de Pi -aukiolla, ovat eteläisen Euroopan parhaita. Kaupan on kaikenalaista kotimaan joulua piristämään, ja tunnelmaakin varhain pimenevinä iltoina Barcelonassa riittää.

Lisätietoa

Lisää urheilutapahtumia Barcelonassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti