Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bremen
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ronaldo Marktplatz-aukiolla
Marktplatz-aukio on kauneimpia Saksan pääaukioita. Sen upeiden rakennusten lisäksi täällä on hyvä kiinnittää huomiota myös pieniin yksityiskohtiin, kuten Roland-patsaaseen.

Bremenin tärkeimpiä nähtävyyksiä

Bremenin päänähtävyydet sijaitsevat pääosin Altstadtin eli vanhankaupungin alueella. Tämä on turistille paras paikka tutustua ensimmäiseksi, ja se on alue, jolla nähtävyyksien katselun ohella on hyvä shoppailla, syödä ja käydä kahvilla. Eniten nähtävää on Marktplatz-aukion tuntumassa, missä ovat raatihuone ja tuomiokirkko, ja sen lähellä sijaitsee myös Böttcherstrasse, yksi Bremenin useista ainutlaatuisista vanhoista alueista. Toinen vastaava alue vanhassakaupungissa on Schnoor, ja Bremenin valttikortti onkin se, että siellä on eri tyylisiä alueita vierekkäin.

Bremen on koko historiansa ajan ollut ns. vapaakaupunki (Freistadt) ja nykyisin se muodostaa yksinään Saksan liittotasavallan pienimmän osavaltion. Tähän Bremenin osavaltioon kuuluvat vain Bremenin varsinaisen kaupungin alue, ja Pohjanmeren satamakaupunki, Bremerhaven. Bremenin kaupunkia ympäröivä Ala-Saksi, missä esimerkiksi Worpswede sijaitsee, on oma erillinen osavaltionsa.

Bremenin alennuskortti eli ErlebnisCARD on oiva hankinta niille, jotka mielivät sisään moneen nähtävyyteen tai museoon. Sillä voi myös matkustaa julkisilla ilman lisälippuja, ja valittavana on 1–3 vuorokautta voimassa olevia kortteja.

Rathaus ja Ratskeller-ravintola

Marktplatz-aukio [kartalla], joka yleensä tunnetaan vain Markt-nimisenä ja jonka postiosoite on Am Markt, on ensimmäinen ja kaunein kiintopiste turistille koko kaupungissa. Tämä kaiken ytimessä sijaitseva aukio on kauneimpia Saksan pääaukioita, ja sen mieleenpainuvat julkisivut saavat kenet tahansa hetkeksi sanattomaksi. Nimestään huolimatta se ei ole kaupungin tori, vaan sellainen on viereinen Domshof-aukio, joka yhdessä Marktin kanssa muodostaa avaran paikan tutustua kaupungin historiaan ja nykypäivään. Sen upeiden rakennusten lisäksi täällä on hyvä kiinnittää huomiota myös pieniin yksityiskohtiin, kuten Roland-patsaaseen.

Varsinaisen Markt-aukion laidalla olevista rakennuksista erityisen huomion ansaitsee Rathaus eli raatihuone. Tämä kaupungintalo rakennettiin renessanssityyliin vuosina 1405–10, mutta sitä on laajennettu myöhemmin ja nykyisin rakennustaiteesta kiinnostuneet hämmästelevät sitä, kuinka hyvin 1900-luvun alun laajennustyöt sopivat yhteen vanhojen osien kanssa. Raatihuoneen merkittävä piirre on myös se, että se on ainoa eurooppalainen myöhäiskeskiajalla rakennettu kaupungintalo, joka on edelleen kutakuinkin samanlainen kuin satoja vuosia sitten. Sen julkisivu, joka on rakennettu harvinaiseen Weserin renessanssityyliin, on tehnyt siitä Saksan kaupungintalojen joukossa kuuluisan, ja sen upeat salit ja muut sisäosat tuovat sinne vierailijoita ympäri vuoden. Etenkin kaupungintalon portaikko on läheisen tarkastelun arvoinen, ja sen vertauskuvalliset maalaukset kertovat lähinnä siitä, miten Bremeniä tarujen mukaan aikoinaan perustettiin. Myös sisätilojen laivojen pienoismallit, nahasta tehdyt seinäkoristeet ja monet yksityiskohdat vetävät huomiota osakseen.

Kaikki tulee nähtyä kaupungintalossa englannin- ja saksankielisten opastettujen kierrosten yhteydessä ma–la klo 11–18 (talvella klo 11–16) ja su klo 11 ja klo 12. Lippuja näihin saa Marktin ja Langenstrassen kulmauksen Raths-apteekin vieressä olevasta turisti-infosta, eikä raatihuoneeseen voi mennä ilman opastettua kierrosta vaeltelemaan.

Opastettuja kierroksia tehdään myös Ratskeller-ravintolaan, mutta vain kesäkaudella ja pari iltapäivisin. Sinne voi mennä muina aikoina itsekseen, jolloin ei tosin pääse tutustumaan sen kuuluisiin viinikellareihin, joissa on yli 650 eri viiniä ja joiden joukossa on myös Saksan vanhin juomakelpoinen viini. Tämä Rüdesheim-niminen viini on peräisin vuodelta 1653, ja se on kuulemma saanut vuosisatojen kuluessa enemmänkin sherryn kuin punaviinin makua. Tätä viiniä ei ole tarkoitus muiden kuin kellarimestarin ja kulloisenkin pormestarin maistella, mutta sen ja monta muuta mielenkiintoista asiaa kellarin opastetuilla kierroksilla näkee. Tänne on hyvä paitsi lähteä maistelemaan viinejä tai oluita myös syömään erinomaisesti, ja ravintola on avoinna useimpina päivinä klo 11–24. Pöytävarauksen voi tehdä verkkosivuilla, mikä kesäkaudella ja viikonloppuisin on suositeltavaa ainakin illalliselle, ja on hyvä olla tietoinen siitä, että keittiö on avoinna vain klo 12–14.30 ja klo 18–21.30.

Roland-patsas ja Bremenin katusoittajat

Marktplatz-aukio on aurinkoisella ilmalla vaikuttavan oloinen oleskelupaikka, ja sillä kannattaa mennä esimerkiksi kahville Raths-apteekin edustalla oleville terasseille. Ennen kuin aukiolta lähtee kohti muita nähtävyyksiä, on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota kahteen sen alueella olevaan patsaaseen.

Roland oli kuuluisa ritari, joka ensimmäisen vuosituhannen loppupuolella taisteli frankkien armeijassa. Hänen lukuisat patsaansa Saksassa ovat yleensä peräisin 1400-luvulta, ja niiden tehtävä on olla vapaan kaupankäynnin symboleja. Bremer Roland -patsas pystytettiin vuonna 1404, vuonna 2004 siitä tuli Unescon suojelukohde ja siitä on mukava aamupäivällä napata kuva yhdessä sen takana olevien kauniiden julkisivujen kanssa.

Die Bremer Stadtmusikanten
Die Bremer Stadtmusikanten on Ratskellerin eli raatihuoneenkellarin sisäänkäynnin vieressä. Tämä patsas kertoo 1850-luvulla kirjoitetun Grimmin veljesten sadun neljästä muusikosta.

Toinen aukion patsas eli Die Bremer Stadtmusikanten on Ratskellerin eli raatihuoneenkellarin sisäänkäynnin vieressä. Tämä patsas liittyy Bremenin historiaan läheisesti, sillä se kertoo 1850-luvulla kirjoitetun Grimmin veljesten sadun neljästä muusikosta, joista Gerhard Marcks vuonna 1951 teki tämän pyramidinmuotoisen veistoksen. Tällaisia veistoksia on muuallakin maailmassa, ja Latvian Riiassa käyneet muistavat samanlaisen patsaan sen vanhankaupungin tuomiokirkon vierestä.

Veistoksessa ovat Grimmin sadun sankarit, eli aasi, koira, kissa ja kukko. Nämä eläimet muodostivat orkesterin ja lähtivät kohti Bremeniä, unelmanaan tulla ammattimuusikoiksi. Kaupunkiin saavuttuaan he löysivät katon päänsä päälle, mutta rikolliset olivat heidän tietämättään jo pesiytyneet taloon. Eläimet ryhmittyivät pyramidinmuotoiseen asetelmaan, onnistuivat häätämään roistot pois ja saatuaan näin talon itselleen unohtivat unelmansa muusikonurasta ja elivät talossa onnellisesti elämänsä loppuun asti.

Dom St Petri – Bremenin Tuomiokirkko

Markt-aukion ja Domshof-toriaukion välissä sijaitseva kirkko on Bremenin tuomiokirkko eli Dom Sankt Petri (engl. St Peter’s Cathedral). Tämä luterilaiskirkko edustaa varhaisgotiikkaa 1200-luvun alkupuolelta, ja erilaiset hautakammiot ovat sen vanhimpia ja vierailluimpia osia. Kirkko oli alun perin katolinen mutta uskonpuhdistusten jälkeen se muuttui luterilaiseksi. Sen alakerran hautakammioiden ja muiden nähtävyyksien kuten muumioiden lisäksi kirkon yhteydessä oleva pihamaa kahviloineen on vierailun arvoinen.

Kirkon tornista on parhaat näkymät koko vanhaankaupunkiin, ja sinne voi kiivetä huhtikuun alusta lokakuun loppuun, ma–pe klo 10–16.30, la klo 10–13.30 ja su klo 14–16.30. Itse kirkko on avoinna suurin piirtein samoin ajoin, mutta la–su klo 14–16. Kirkkoon ei ole pääsymaksua, mutta torniin on aikuisilta euron pääsymaksu. Kirkossa on hyviä konsertteja, joita on sekä ilmaiskonsertteja torstaisin että juhla-aikoina kuten jouluna ja pääsiäisenä pidettävät konsertit, joihin on noin 10 euron pääsyliput. Torstaikonsertit, joiden joukossa on paljon urkumusiikkia ja laulua, pidetään klo 19 alkaen.

Böttcherstrasse

Marktplatzin ja Weser-joen välissä kulkeva katu on Böttcherstrasse [kartalla], joka on Marktin lisäksi turistien ykköskohde Bremenissä. Tämä 1920-luvulla rakennettu pieni kaupunginosa on pääosin art deco -tyyliä edustava, ja rakennusmateriaaleista eniten käytetty on punatiili. Tosin alueella on vanhempiakin taloja, kuten Roselius Haus, joka valmistui renessanssityyliin jo 1500-luvulla.

Roselius Haus
Böttcherstrasse on Marktin lisäksi turistien ykköskohde Bremenissä. Alueella on vanhoja taloja, kuten Roselius Haus, joka valmistui jo 1500-luvulla.

Kadun lisäksi sen sivukadut muodostavat ainutlaatuisen alueen, jolla on museoita, panimoravintoloita ja ennen kaikkea Glockenspiel, kellopeli, joka kesäisin lyö joka tunti ja jota turistit saapuvat kesällä päivittäin ja talvella viikonloppuisin suurin joukoin katselemaan. Kauniit rakennukset, joista joenrannan rakennuksista saa parhaimman kokonaiskuvan, ovat täynnä pieniä yksityiskohtia ja niissä sijaitsee myös alueesta kertova museo. Böttcherstrasseen on mukava tutustua yksikseen, etenkin muulloin kuin kesäiltapäivisin tai viikonloppuiltapäivisin, mutta siitä saa eniten irti ottamalla osaa opastetulle kierrokselle. Turisti-info järjestää ryhmille kierroksia, ja myös päivittäiset kävelykierrokset, jotka vievät muuallekin vanhaankaupunkiin, tulevat tänne joksikin aikaa.

Schnoorviertel

Vanhankaupungin moniin erilaisiin osiin tutustumiseen kuluu helposti pidempään kuin yksi kokonainen päivä, etenkin jos haluaa viettää riittävästi aikaa myös joenrannalla olevassa erikoisessa osassa, Schnoorissa [kartalla]. Tämä lähinnä 1400- ja 1500-luvulla rakennettu alue onkin Bremenin vanhin edelleen pystyssä oleva osa, ja se on paikka, jossa ei ole autoja eikä paljon muutakaan nykyajasta muistuttavaa.

Schnoorin kapeilla kujilla on mukava kävellä, katsella kauppoja ja istahtaa kahville, mutta keskikesällä ja viikonloppuiltapäivisin se on ajoittain vähän turhankin vilkas. Tämä on turistien suosikkiosa kaupungissa, ja tänne lähdetään etenkin ostoksille. Sieltä saa käsitöitä ja tyypillisiä Bremenin-tuliaisia, ja tämä on ainoa paikka Bremenissä, jossa sunnuntaisin voi tehdä valtaosan vuodesta ostoksia. Aprillipäivästä uudenvuodenaattoon kaupat ovat sunnuntaisin täällä avoinna klo 11–16.

Schnooriin kannattaa lähteä myös Bremen Geschichtenhaus -museoon, eli taloon, jossa näkee miten ennen elettiin. Tämä kaupunginmuseo on erinomainen vierailupaikka perheille, ja täällä oppii Bremenin historiasta ja tunnetuimmista asukkaista, kuten kalamarkkinoiden juoruakasta ja kuuluisasta joukkomyrkyttäjästä. Museo on avoinna ti–su klo 11–18.

Lisätietoa

Bremenin turistisivut esittelevät lisää kaupungin nähtävyyksiä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti