Saksa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dresden
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Frauenkirche
Neumarktin näkyvin maamerkki on Frauenkirche, helmikuun 1945 pommituksissa tuhoutunut kirkko, joka vasta vuonna 2005 saatiin takaisin entisten aikojen loistoonsa.

Dresdenin merkittävimmät nähtävyydet

Dresden oli ennen vuotta 1945 Saksan kaunein ja yksi Euroopan kauneimpia kaupunkeja. Augustus II Väkevä rakennutti sinne 1700-luvun alussa valtavan määrän palatseja, kirkkoja, patsaita ja kaikenlaista muuta suurta ja loistokasta, joskin samanlainen rakennusbuumi oli meneillään monessa eri Euroopan kolkassa. Syynä oli kilpailu Versaillesin kanssa, sillä tämä Pariisin ulkopuolella oleva palatsikompleksi aiheutti kateutta ja sai pientenkin kuningaskuntien hallitsijat tuhlaamaan omaisuutensa valtaviin rakennusprojekteihin.

Dresden pommitettiin vuonna 1945 täysin maan tasalle, ja vaikka pommitukset pian osoittautuivat täysin tarpeettomiksi, selvisi Dresden niistä täysin vasta lokakuussa 2005, jolloin Frauenkirche avattiin uudelleen yleisölle.

Lähes kaikki palatsit, kirkot ja muut rakennukset ovat Dresdenissä vanhojen kopioita, mutta tämä ei juuri pistä silmään saati haittaa. Kaupungissa on valtava määrä nähtävää kirkoista museoihin palatseihin ja kaikenlaiseen muuhun, ja siellä voi tutustua paitsi vanhoihin aikoihin myös 1900-luvun sosialistiaikoihin ja sen jälkeiseen aikaan. Dresdenissä voi nähdä paljon yhdessä päivässä, mutta pintapuoliseenkin nähtävyyksien ja museoiden koluamiseen voi helposti käyttää monta päivää tai jopa viikon.

Päiväretkelle Dresdeniin lähtevän on hyvä pitää mielessä, että sunnuntaisin ei ole kauppoja avoinna ja että maanantaisin lähes kaikki museot ovat kiinni.

Dresden-kortti

Dresdenissä on paljon hyviä museoita ja muita huippuluokan nähtävyyksiä, joihin useimpiin on useamman euron pääsymaksu. Jos mielii moneen pääsymaksulliseen museoon tai muuhun nähtävyyteen loman aikana, kannattaa harkita Dresden-kortin hankkimista. Kortteja on monia erilaisia, ja kalleimmat antavat vapaan pääsyn 14 museoon. Halvemmat kortit antavat lähinnä alennuksia, ja tällaisen kortin hankkivan on hyvä tarkkaan miettiä kuinka paljon sitä tarvitsee ja kuinka monena päivänä sitä haluaa käyttää. Pidempikestoiset kortit ovat aina taloudellisesti kannattavampia hankintoja kuin lyhyen ajan voimassa olevat Dresden-kortit.

Nähtävyydet Frauenkirchen ja Neumarktin ympäristössä

Dresdenin vanhassakaupungissa (Altstadt) on useita upeita aukiota, joista Altmarkt eli vanha aukio tulee rautatieasemalta kävellessä ensimmäisenä vastaan. Sen alueella on mukava oleskella jonkin aikaa, syödä tai juoda terassilla, ja sitten jatkaa kohti suuria nähtävyyksiä. Hyvä nähtävyysrypäs, johon on hyvä perinpohjaisesti matkan aikana tutustua, on lähellä jokea, ja monen hienon aukion joukosta Neumarkt [kartalla] eli uusi aukio erottuu edukseen.

Neumarktin näkyvin maamerkki on Frauenkirche, helmikuun 1945 pommituksissa tuhoutunut kirkko, joka vasta vuonna 2005 saatiin takaisin entisten aikojen loistoonsa. Kirkko valmistui ensimmäisen kerran vuonna 1743, se muutettiin pian luterilaiseksi ja se on siitä lähtien ollut maailman suurin luterilainen kirkko. Kirkossa on paljon huomionarvoista nähtävää, sinne on pääsymaksu muulloin kuin kirkonmenojen aikaan ja niiden joukossa on myös yksi englanninkielinen kirkonmeno viikossa. Alusta asti merkittävät ovat olleet kirkon urut, jotka itse Johann Sebastian Bach kävi ensimmäisenä testaamassa. Kirkko tuhoutui lähes totaalisesti helmikuun 1945 neljässä eri pommituksessa, ja pian sen jälkeen valtaan noussut kommunistinen puolue päätti jättää kirkon rauniot rauhaan, kertomaan omaa tarinaansa lännen aggressiivisuudesta. Vasta Saksojen yhdistymisen jälkeen vuonna 1991 kirkko päätettiin rakentaa pikkutarkasti uudelleen, ja lokakuussa 2005 se valmistuikin vuoden etuajassa. Nykyään kirkossa on paljon erilaisia tapahtumia, kuten urkumusiikin konsertteja iltaisin, ja niistä saa tietoa verkkosivuilta tai kirkon edessä olevasta ilmoitustaulusta.

Vaikka kirkko on aukion huomattavin rakennus, on sen ympäristössä muitakin upeita rakennuksia. Hyvä vierailupaikka asiasta kiinnostuneelle on Verkehrsmuseum eli liikennemuseo, joka on lapsiperheille erityisen suosittu vierailupaikka (avoinna ti–su klo 10–18, pääsymaksu aikuisilta 9 euroa, alle 6-vuotiailta ilmainen). Kauniissa Johanneum-hevostalleissa sijaitsevassa museossa on kaikenlaisia julkisia liikennevälineitä kuten hevosvaunuja ja raitiovaunuja, ja siellä ollessa on hyvä katsoa myös lyhytelokuva, joka näyttää minkälaista Dresdenissä oli 1930-luvulla. Neumarktilla on lukuisia kahviloita terasseineen, sillä on Martin Lutherin patsas Martin Luther ja liikennemuseon edustalla on myös kaunis suihkulähde, nimeltään Friedensbrunnen.

Museon vieressä on myös yksi vanhankaupungin merkittävimpiä ja huomionarvoisimpia katuja eli Augustusstrasse, joka vie kohti Theaterplatzia ja jokea. Katu on koristeltu 102 metriä pitkällä posliinitaululla (Fürstenzug), joka on maalattu Dresdenin linnan hevostallien ulkoseinään. 24 000 Meissen-posliinista valmistettua tiiltä kertoo Saksin prinssien tarinaa vuodesta 1123 vuoteen 1904, ja kaiken keskellä on Dresdenin mahtavin hallitsija, Augustus II Väkevä (1670–1733). Katua on mukava kävellä tovin, joskin se kesäviikonloppuisin täyttyy päivisin turisteista.

Frstenzug
Augustusstrassella on 102 metriä pitkä posliinitaulu, joka on maalattu Dresdenin linnan hevostallien ulkoseinään.

Brühlsche Terrasse – Euroopan terassi

Elbejoen rannalla sijaitseva Brühlsche Terrasse [kartalla] oli aikoinaan niin vaikuttava, että sitä kutsuttiin Euroopan terassiksi ja kaikki aateliset ja muut Euroopan merkkihenkilöt halusivat aikoinaan välttämättä käymään Dresdenissä. Näkymät ovat nykyään erilaiset mutta vaikuttavat, ja täällä on mukava kauniina päivinä oleskella vaikka useamman tunninkin. Alueella on hyviä ravintoloita ja kahviloita, ja täällä on mukava vain istuskellakin raikkaasta jokituulesta nauttien.

Kauniit rakennukset reunustavat terassia, ja niistä merkittävin on Albertinum, jonka viimeisin remontti valmistui 2010. Tämä on erittäin korkeatasoinen taidegalleria, jossa on etenkin ranskalaista ja saksalaista taidetta eri aikakausilta, aina keskiajalta modernisteihin. Taulujen lisäksi täällä on merkittävä kokoelma veistoksia, nykytaiteen näyttelyitä ja ajoittaisia klassisen musiikin tai kuorolaulun konsertteja. Museo on avoinna ti–su klo 10–18, ja sinne on 10 euron pääsymaksu.

Semperoper
Theaterplatz on yksi monista Dresdenin vaikutuksen tekevistä aukioista, ja sen kruunaa Oopperatalo eli Semperoper.

Schlossplatz – Theaterplatz

Neumarkt-aukiosta Augustusstrassea pitkin kävellessä kulkee läpi ns. Dresdenin linna-alueen, jolla on eri osia ja jonka vieressä on Hofkirche, yksi Dresdenin useista merkittävistä kirkoista. Itse Residenzschloss [kartalla] eli linna on suuri myöhäisrenessanssin rakennustyyliä edustava palatsi, ja sen vieressä sijaitsee Dresdenin pääasiallinen katolinen kirkko, Katholische Hofkirche, jota nykyään kutsutaan Dresdenin tuomiokirkoksi. Tämä italialais- ja saksalaisarkkitehtien aikaansaannos valmistui vuonna 1755, ja nämä kahden eri seudun vaikutteet ovat antaneet tälle barokkityyliä edustavalle kirkolle erikoisia piirteitä. Rokokootyyliä edustava saarnastuoli on hyvä nähdä, ja myös kirkon urut ovat merkittävät. Jos haluaa saada hyvät näkymät yläilmoista vanhankaupungin tähän osaan, kannattaa huhti–lokakuussa kiivetä kirkon torniin (Hausmannsturm).

Schlossplatz-aukion vieressä sijaitseva Theaterplatz on sekin yksi monista Dresdenin vaikutuksen tekevistä aukioista. Sen laitamilla on kauniita rakennuksia, kuten joenrannalla oleva italialainen ravintola, ja oopperatalo eli Semperoper kruunaa aukion. Sitä on mukava kauniilla aukiolla ulkoa ihailla pitkän tovin, ja sen sisätiloihin voi tutustua opastettujen kierrosten yhteydessä (englanniksi päivittäin yleensä klo 11 ja 15). Dresdenin ooppera on tunnetusti Saksan parhaita, ja sinne on hyvä lähteä iltaisin ympäri vuoden katsomaan paitsi oopperaa myös balettia tai kevyitä musikaaleja.

Zwinger

Oopperatalon vieressä sijaitsee yksi vanhankaupungin monista unohtumattomista vetonauloista eli palatsikompleksi nimeltään Zwinger. Sen yhteydessä on museoita, jotka ovat vanhoja mestareita esittelevä taidemuseo, ennen vuotta 1800 valmistuneita veistoksia esittelevä museo, posliinimuseo ja matematiikan ja fysiikan museo. Palatsin sisäpihalla on mukava kävellä, istuskella ja nauttia palatsista ja sen kauniista puutarhasta. Etenkin huonoilla ilmoilla moni innostuu myös menemään Zwingerin palatsiin, jossa museoiden lisäksi on muutakin nähtävää. Yhteislippu kaikkialle maksaa kohtuulliset 10 euroa, ja Zwinger on avoinna niin kuin monet muutkin museot eli ti–su klo 10–18.

Zwinger
Yksi vanhankaupungin monista unohtumattomista vetonauloista on palatsikompleksi nimeltään Zwinger, jossa sijaitsee useita museoita.

Vaikka kauniilla barokkityylisellä pihamaalla onkin mukava istuskella tai käyskennellä, on palatsin rakennusten joukossa paljon kaikenlaista nähtävää. Mielenkiintoinen on Glockenspielpavillon, jossa on 40 Meissen-posliinista valmistettua kelloa, ja yksi korkeatasoisimpia vierailupaikkoja on Gemäldegalerie Alte Meister -taidemuseo, joka sijaitsee pohjoissiivessä. Sieltä löytyy seitsemän Canoletton maalaamaa Dresden-aiheista taulua, jotka osaltaan vaikuttivat siihen, että Dresden tunnettiin aikoinaan ”Pohjoisen Firenzenä”, mutta taidegallerian kohokohta lienee Rafaelin taulu ”Sikstiiniläismadonna” vuodelta 1516.

Museossa on esillä muitakin italialaisen taiteen suurnimiä, kuten Tintorettoa, Botticellia ja Titiania, ja sieltä löytyy myös alankomaiden suuria keskiajan taiteilijoita kuten Rubensia ja Van Dykeä. Zwingerissä sijaitsevat myös Rüstkammer eli asekamari, ja Porzellansammlung eli maailman suurin posliiniin keskittynyt näyttelytila. Dresdenissähän valmistettiin vuonna 1707 Euroopan ensimmäinen posliiniesine, ja seuraavana vuonna posliinin valmistus siirtyi Meisseniin. Täällä oppii kuinka paikalliset posliinitaiteilijat seurasivat tiukasti Ming-dynastian jälkiä, mutta barokkiaikana he alkoivat luoda uutta ja omanlaistaan posliinia. Museon sisustus on mieleenpainuva, ja se jäljittelee 1730-luvun sisustustyyliä.

Grosser Garten

Melko lähellä päärautatieasemaa sijaitseva Grosser Garten [kartalla] on Dresdenin suurin puistoalue, jonka yhteydessä sijaitsevat myös lapsiperheitä kiinnostava eläintarha ja kasvitieteellinen puutarha, jotka molemmat ovat ympäri vuoden avoinna.

Eläintarha eli Zoo on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, ja sinne on yli 16-vuotiailta 12 euron pääsymaksu ja lapsilta neljän euron. Myös kasvitieteellinen puutarha on avoinna eri vuodenaikoina eri tavoin, ja sinne pääsee ilmaiseksi sisään.

Puistossa on myös kaikenlaista muuta sellaista, mistä on kesäkauden aikana paras nauttia, ja tarjontaan kuuluu puiston halkova rautatie, suuri lasten leikkikenttä, minigolf-rata ja kaikenlaista muuta. Kaikkein paras sinne on ydinkeskustasta saapua Altmarkt-aukiolta, jolta tänne porhaltavat useat eri raitiovaunulinjat (esim. 1, 2 ja 4) pysäkille nimeltään ”Strassburger Platz”. Välimatkan voi kävelläkin, sillä Altmarktin ja puiston välissä on vain 2 pysäkkiä. Puisto on kuitenkin melko laaja, ja on hyvä huomioida, että Strassburger Platz on kasvitieteellisen puutarhan edustalla. Jos haluaa suoraan eläintarhaan, kannattaa mennä toisella puolella puistoa olevalle ”Zoo”-pysäkille. Jos haluaa suoraan puiston rautatien viereen, kannattaa tulla raitiovaunuilla 10 tai 13 pysäkille ”Grosser Garten”. Tänne voi myös tulla suoraan päärautatieasemalta, joka ei ole kovin kaukana, useilla raitiovaunuilla pysäkille nimeltään ”Lennéplatz”.

Itse puisto edustaa barokkityyliä ja on peräisin 1600-luvulta. Hienoin rakennus täällä on sen keskellä sijaitseva palatsi, ja sen takana olevalla järvellä on hyvä soudella vuokraveneellä. Puiston kohokohtiin kuuluu etenkin lapsiperheille rautatie (Dresdner Parkeisenbahn), jonka itäsaksalaiset opiskelijat kehittivät 1950-luvulla ja joka edelleenkin on toiminnassa. Junarata on toiminnassa huhti–lokakuussa, sillä on viisi pysäkkiä ja sillä pääsee myös puiston uusimmalle rakennukselle eli Volkswagenin tehtaalle.

Königstrasse

Valtaosa Dresdenin nähtävyyksistä sijaitsee Elbejoen eteläpuolella, mutta myös sen pohjoispuolella on perinteistä nähtävää. Parhaiten nähtävyyksiä on Albertplatz-aukiolta alkavalla kadulla nimeltään KönigstrasseKönigstrasse [kartalla], jonka varrella on hienoja vanhoja rakennuksia ja jonka päässä on joenrantapuisto. Barokkityyliset rakennukset antavat kadulle aivan omanlaisensa tunnelman, ja sen varrella oleva Dreikönigskirche-kirkko on sekin kaunis ja vastikään remontoitu. Sen torniin voi nousta ympäri vuoden klo 16 asti ihailemaan kaupungin tätä puolta yläilmoista. Kadun ravintolat ovat hyviä joskin yleensä hintavia, ja tänne on hyvä milloin tahansa lähteä tunnelmalliselle aterialle.

Japanisches palais
Japanilaisessa palatsissa on etnologinen ja kansantaiteellinen museo.

Palaisgarten ja muut Neustadtin joenrannat

Königstrassen päässä sijaitsee joenrantapuistoja, kauniita rakennuksia ja paljon tilaa. Tämä on ehdoton paikka tulla kuumina kesäpäivinä joko nurmikolle istuskelemaan tai sitten Augustusbrücke-sillan vieressä olevalle hiekkarannalle oikein ruskettumaan. Tänne kannattaa lähteä myös museoon, mikä onnistuu Japanisches Palais -palatsissa. Japanilaisessa palatsissa on etnologinen ja kansantaiteellinen museo, joka on avoinna vain la–su klo 11–18 ja johon on ilmainen sisäänpääsy.

Palaisgarten
Palaisgarten on ehdoton paikka tulla kuumina kesäpäivinä nurmikolle istuskelemaan.

Augustus II Väkevä halusi palatsista ”posliinipalatsin” ja niinpä miltei kaikki rakennuksessa on valmistettu posliinista, niin Meissen-posliinista kuin kiinalaisestakin, mutta alkuperäinen visio ei ikinä kokonaan toteutunut. Rakennus tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta se rakennettiin myöhemmin uudestaan, ja uusi versio valmistui vuonna 1954. Etnologisen museon lisäksi siellä on muitakin vierailupaikkoja, kuten ”Avantgarde-arkisto”, ja museon yhteydessä on yli 100 000 esinettä, jotka valaisevat myös muita aloja, kuten taidetta. Rakennukseen ja sen museoihin pääsee kuitenkin sisään vain viikonloppuiltapäivisin.

Palaisgarten-puistosta on hienot näkymät joelle ja toisella puolella olevaan vanhaankaupunkiin. Joenrannalla on useita hienoja rakennuksia, ja myös Augustusbrücke-siltaan on hyvä lähemmin tutustua rantapromenadilta. Kesäkautena se joenranta on suosittu pyöräily- ja piknikpaikka, ja tämä onkin hyvä paikka hengailla ainakin hetken paikallisten kanssa.

Augustusbrücke-siltaa pitkin on hyvä vaihtoehtoisesti siirtyä takaisin joen toiselle puolelle, ja jos jaksaa kävellä sinne asti, voi myös nähdä erikoisen, moskeijantyylisen entisen tupakkatehtaan, nimeltään YenidzeYenidze [kartalla], jonka suojissa on nykyään tasokas ravintola, Kuppelrestaurant, joka on päivittäin avoinna klo 12–23 ja jolla kesäisin on terassi. Yenidzelle pääsee nopeimmin japanilaisen palatsin tienoilta ylittämällä massiivisen Marianbrücke-sillan, joka on Augustusbrückestä muutaman sadan metrin päässä.

Lisää asiaa Dresdenin palatseista, kirkoista ja muista nähtävyyksistä

Virallisten turistisivujen vinkit Dresdenin nähtävyyksiin

Dresdenin valtionmuseot

Lisää asiaa Dresdenin museoista

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti