Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lehden lukija Brightonin rannalla
Ranta on Brightonin elämän keskus keskikesällä ja pitkälle syksyyn, jolloin säät pysyvät lämpiminä monina vuosina aina lokakuun loppupuolelle asti.

Brightonin kaupunginosia ja alueita

Tällä sivulla käymme läpi Brightonin merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Osiossa annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Brightonin tärkeimmät alueet turistin näkökulmasta

Ydinkeskusta

Brightonin ydinkeskustan voidaan katsoa olevan pienellä alueella Brighton Pier -laiturin tienoilla [kartalla]. Tällä tienoolla sijaitsee Poole Valley -linja-autoasema, jolle lentokenttäbussit ja kaikki kaukoliikenteen linja-autot saapuvat. Täällä sijaitsee myös kohti Pavilion Gardens -puistoa johtava Old Steine -katu ja The Lanes, pienten kujien muodostama kävelykatujen alue, joka on erinomainen ruokailu-, illanvietto- ja shoppailupaikka.

Ranta ja Brighton Pier -laiturin tienoot

Brighton Pier -laituri [kartalla] on pikkukivistä muodostuvan rannan kohokohta, jolla on huvipuistolaitteita, pikaruokakojuja, baareja ja kaikenlaista muuta viihdyttävää, mikä on tehnyt siitä suosikin niin lapsiperheiden kuin muidenkin kaupungissa vierailevien keskuudessa. Laiturille ei ole pääsymaksua, ja siltä kannattaa ainakin käydä katsomassa, miltä rantaviiva näyttää, mutta muuten läheskään kaikki eivät innostu sen kliseenomaisesta ja ylihintaisesta ilmapiiristä.

Ranta [kartalla] on Brightonin elämän keskus keskikesällä ja pitkälle syksyyn, jolloin säät pysyvät lämpiminä monina vuosina aina lokakuun loppupuolelle asti. Sen alueella on kaikenlaista, kuten Artist Quarter -osa, jossa lähellä laituria taiteilijat ja käsityöläiset valmistavat ja myyvät tuotteitaan. Rannalla on paljon kahviloita, baareja ja ravintoloita, joista osa on toiminnassa ympäri vuoden ja joilla on kauniilla ilmoilla terassit ulkona. Rannalla on mahdollisuus harrastaa mitä erilaisimpia asioita, siltä voi vuokrata surfausvälineitä ja veneitä ja sillä voi pelata pallopelejä. Ranta on melko tilava, mutta keskikesällä heinä-elokuussa se täyttyy hellesäällä totaalisesti.

Brightonin ranta on parhaimmillaan kahden laiturin välissä, Brighton Pier- ja West Pier -laiturin [kartalla]. West Pier -laituri suljettiin 1970-luvulla, ja se on sen jälkeen kokenut kaikenlaisia onnettomuuksia tulipaloista osittaisiin romahtamisiin. Turistien mielipuuhia on kuvata tätä palanutta laituria, sillä se on jätetty huonoon kuntoon siinä toivossa, että se joskus voitaisiin uusin tekniikoin entisöidä. Tätä nykyä sen viereen on kohoamassa torni, joka avautuu lähivuosina ja joka antaa West Pierin ympäristölle uutta puhtia.

Kemptown

Ranta jatkuu kummallekin puolelle Brighton Pier -laituria reilun kymmenen kilometrin matkan, mutta sen pääosat ovat ehdottomasti näiden kahden laiturin välissä. Jos Brighton Pier -laiturilta lähtee kohti itää, kulkee vieressä Kemptown [kartalla], seksuaalisten vähemmistöjen suosima alue, joka on hyvä shoppailupaikka ja jossa on jonkin verran yöelämää. Turistille se tulee tutuksi hyvien, kenties kaupungin hinta-laatusuhteeltaan parhaiden majapaikkojen sijaintipaikkana. Se on eläväinen ja luova paikka, jossa on hyvä ainakin jonkin verran viettää aikaa muidenkin kuin niiden, jotka yöpyvät siellä.

Brighton Marina

Jos rantaa jatkaa Brighton Pier -laiturilta kohti itää reilut pari kilometriä, tulee vastaan yksi kaupungin uusista vetonauloista, Brighton Marina [kartalla], satama-alue, jolla pitkän kesän ajan on varsin välimerellistä tunnelmaa. Täällä on mahdollista syödä terasseilla ja shoppailla suuressa ostoskeskuksessa, joka on tietenkin hyvä oleskelupaikka sateella. Matkan laiturilta Marinaan voi hyvin kävellä rantakatua tai rantaa pitkin, mutta keskustan ja Marinan väliä kulkee myös bussilinja numero 7.

The Lanes -alue

Brighton Pier -laiturin vieressä on huomattava määrä nähtävää, kuten Brighton Sea Life Centre, maailman pisimpään avoinna oleva merenelämää valottava keskus. Aivan laiturin vieressä on myös The Lanes -alue [kartalla], jolla on mukava kävellä mutta joka on valitettavan suosittu etenkin kesäviikonloppuisin iltapäivinä. Täällä on kuitenkin hyvää tunnelmaa, erinomaisia putiikkeja, jotka myyvät hyvin etenkin muotia, antiikkia ja kirjoja, ja paljon hyviä tyypillisiä pubeja ja ravintoloita laidasta laitaan.

The Lanes jatkuu aina West Streetille [kartalla] asti, ja se onkin lontoolaisten suosikkiremuamispaikkoja kesäviikonloppuisin kaupungissa. Kadun varrella on baareja ja yökerhoja, ja sillä on viikonloppuisin sen verran railakas meininki, että siellä ei tällöin kannata viettää ollenkaan aikaa. West Streetin poikkikatu Western Road [kartalla] puolestaan on kaupungin pääkadun tapainen "high street", ostoskatu, jonka varrella on ostoskeskuksia, tavarataloja ja lähinnä ketjuliikkeitä.

Preston Streetin tienoot

Täälläpäin seikkailevan on hyvä suunnata kohti länttä, missä pian, aivan West Pier -laiturin edustalla, on Preston Street [kartalla], joka on kaupungin parhaita ja monipuolisimpia ravintolakatuja. Sen varrella ja lähikaduilla on melkoinen määrä etenkin aasialaisia ravintoloita, ja tällä tienoolla on myös hyvä määrä perinteisiä englantilaisia pubeja. Alue on myös tunnettu hyvästä valikoimasta majapaikkoja, jotka ovat sijainniltaan hyviä ja joiden ulkopuolella on rauhallista kesäviikonloppuisinkin.

North Laine
North Laine -alue on tunnettu värikkäistä kauppakaduistaan.

North Laine -alue

Brightonin ranta ja sen edessä olevat kadut ovat vilkkaita aamusta iltaan etenkin kesäisin. Kuitenkin myös muita vuodenaikoina King’s Road ja muut pääkadut ovat vilkkaita, ja niillä pyörii yleensä melkoisesti turisteja.

Mikäli haluaa päästä turisteista eroon ja nähdä muutakin, kannattaa suunnata The Lanes -kujilta pohjoiseen, jolloin pian vastaan tulee North Laine -alue [kartalla]. Tämä Church Streetin pohjoispuolella oleva alue on tunnettu värikkäistä kauppakaduistaan, joihin kuuluvat etenkin Gardner Street ja Sydney Street. Hyviä katuja on lukuisia, niillä on erinomaisia putiikkeja ja alue on myös tunnettu ruokapaikoistaan, jotka tarjoavat erityisen hyviä ruokia kasvissyöjille.

North Lainen alueella on myös paljon pubeja, kahviloita ja baareja, mutta yleensä turistit eivät tänne asti lähde sankoin joukoin, ja täällä voi pyöriä lähinnä paikallisten kanssa. Alue on värikäs, ja siellä tulee vastaan kaikenlaisia ihmisiä punkkareista gootteihin, usein täysiin tamineisiin sonnustautuneena. Putiikit kuuluvat Britannian ja koko Euroopan värikkäimpien joukkoon, ja täällä on vähän samanlaista tunnelmaa kuin Lontoon Camden Townissa.

North Lainen ympäristössä sijaitsee Brightonin rautatieasema. Täällä on jonkin verran majapaikkoja, ja alueen laidalla sijaitsee myös London Road [kartalla], joka on Western Roadin tyylinen tavaratalojen ja ketjuliikkeiden suosima kauppakatu.

Pavilion Gardens

Palatessaan takaisin kohti keskustaa on hyvä kulkea Church Streetin yli ja tulla Pavilion Gardens -puistoon [kartalla]. Täällä on etenkin New Roadin varrella teattereita ja konserttisaleja. Brighton Pavilion -kompleksissa sijaitsee myös pääsymaksuton kaupungin taidemuseo. Puistossa on mukavaa tunnelmaa ympäri vuoden. Paviljonkirakennukset ovat erikoisia ja vaikutuksen tekeviä, ja niihin voi mennä sisälle katsomaan hulppeita koristeita pääsymaksua vastaan. Puistossa, aivan sen eteläosassa lähellä Castle Squarea, sijaitsee myös Brightonin turisti-info, jonne on hyvä pistäytyä hakemaan kartta ja muutakin tietoa kaupungista.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti