Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Cornmarket -kävelykatu Oxfordissa
Pitkän Cornmarket-kävelykadun varrella arkinen Oxford on omimmillaan.

Oxfordin osia ja alueita

Tällä sivulla käymme läpi Oxfordin merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja kaupungin yleisluonnetta. Sivulla annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siltä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Oxfordin tärkeimmät alueet turistin näkökulmasta

Oxford on reilun tunnin matkan päässä Lontoosta sijaitseva yliopistokaupunki, joka on ollut tunnettu koulustaan jo 1200-luvulta lähtien. Oxford sijaitsee kauniin Oxfordshire-kreivikunnan keskellä, ja vaikka se on hyvin vilkas kaupunki ympäri vuoden, asuu siellä vain reilut 150 000 ihmistä.

Suurimman mielenkiinnon Oxfordissa käyvien keskuudessa saavat sen yliopiston kampukset ja muut hienot rakennukset, kulttuurielämä ja yliopiston tapahtumat sekä keskustan shoppailumahdollisuudet. Asiaa Oxfordin keskustan ulkopuolelle on vähän, lukuun ottamatta hyvin lähellä sijaitsevia St Clement’s- ja Jericho-kaupunginosia, jotka ovat tunnettuja ravintoloistaan, putiikeistaan ja yöelämästään.

Oxfordiin tutustumista helpottaa suuresti se, että se on ilmastoltaan leuto kaupunki, jossa on ani harvoin pakkasta taikka lunta, ja sen kesäkaudet ovat oikukkuudestaan huolimatta pitkiä, maaliskuulta lokakuun loppuun.

Ydinkeskusta

Oxfordin keskustan ytimen voidaan katsoa olevan vilkkaalla alueella lähellä Gloucester Green -linja-autoasemaa, St Giles- ja Broad Street -katujen hallitsemalla alueella. Tällä tienoolla on St Gilesin vieressä Ashmolean-museo ja lukuisia teattereita, niin että sen voidaan katsoa olevan eräänlainen Oxfordin huvittelualue. Tähän aspektiin tuovat lisää ulottuvuuksia viereisen St George -kadun lukuisat ravintolat, baarit ja pubit, joiden joukkoon mahtuu kaikenlaista pikaruoista perinteisiin pubeihin ja yökerhoihin. Lisää huvitteluelämää on tarjolla lähempänä rautatieasemaa, sillä etenkin Park End Street lähitienoineen on paikka, jossa viikonloppuisin on paljon yöelämää ja rauhatonta pikkutunneillakin. Täällä on kuitenkin hyvä yöpyä hotellissa tai muussa majapaikassa etenkin viikolla, ja täältä pääsee erittäin hyvin päiväretkelle tai Lontooseen niin bussi- kuin rautatieasemankin kautta.

Broad Street

St Gilesin vieressä sijaitsevista merkittävistä kaduista ja kujista erottuu Broad Street, leveä vilkas katu, jonka varrella on sivistynyt tunnelma. Sen terasseilla voi tavata luentojaan valmistelevia professoreja ja filosofisia keskusteluja käyviä opiskelijoita. Sen pubeissa viihtyvät niin akateemiset kuin muutkin. Erityisen hyvä pubi täällä on White Horse, jossa televisiosta tutulla komisario Morsella on tapana käydä kumoamassa oluttuoppeja. Pubin lähellä on kauneimpia yliopiston rakennuksia, kuten Bodleian Library -kirjasto ja Sheldonian Theatre -teatteri. Kaukana ei ole yksi kaupungin kauneimmista ja ainutlaatuisimmista rakennuksistakaan, pyöreä Radcliffe Camera -rakennus 1700-luvulta. Broad Streetin varrella on hyviä kirjakauppoja, muitakin putiikkeja, pääsymaksuton Museum of the History of Science ja kaupungin turisti-infopiste.

Cornmarket-kävelykatu

Broad Streetiltä ei ole pitkä matka arkisen Oxfordin kaduille, joiden voidaan katsoa olevan omimmillaan pitkän Cornmarket-kävelykadun varrella. Täällä on ketjuliikkeitä, jotka myyvät muotia ja alusvaatteita, pikaruokapisteitä, karkkikauppoja ja kaikenlaista, ja nämä korttelit ovat muidenkin kuin yliopistolaisten käytössä. Hienostunut ja arkinen, sivistynyt ja moukkamainen sanovat täällä käsipäivää.

Tällä alueella on kaikkea upeista yliopiston maamerkeistä, kuten Christ Church -kampuksen Tom Tower -tornista, Oxfordin muihin maamerkkeihin, kuten Carfax-torniin, shoppailukatuihin, ravintoloihin ja Oxford Covered Market -kauppahalliin. Tähän erääseen Oxfordin hienoimmista tutustumiskohteista kannattaakin perehtyä kunnolla, sillä sen suojissa voi tehdä kaikenlaisia ostoksia, syödä etenkin englantilaisia ruokia ja vaikkapa katsella aivan vierestä, kuinka kakkuja ja leivonnaisia valmistetaan. Hallin ympäristö on vilkkainta ja monipuolisinta Oxfordia, ja tästä on helppo nopeasti siirtyä yliopiston hienoimmille kampuksille, Christchurch Meadow -puistoalueelle tai vaikkapa High Streetin hienoihin putiikkeihin tekemään ajattomia ostoksia.

Lisää alueita

Oxfordin keskusta ei ole hirveän laaja, mutta siellä riittää kyllä näkemistä eikä siihen tutustuminen ole kaikkein suoraviivaisinta, sillä ikivanhan englantilaiskaupungin tyyliin Oxford on sokkeloinen paikka, jossa usein on vaikea kulkea suoraan pisteestä A pisteeseen B. Siellä kannattaa vaellella päämäärättömästi ja bongailla kaikenlaista, kuten lähellä Carfax-tornia mutta myös linja-autoasemaa oleva Oxford Castle -linnake, jonka ulkotiloihin ja markkinoihin voi tutustua ilmaiseksi mutta jonka sisäosat tarjoavat etenkin lapsiperheille jännittävää nähtävää.

Keskustassa kävellessä kannattaa myös tutustua Thames-joen rantoihin, joilla on hyviä terasseja. Jokeen voi hyvin tutustua kesäaikaan myös soudellen, risteilylle osallistuen tai esimerkiksi Christchurch Meadow- tai Deer Park -puistoissa piknikistä nautiskellen. Puistoalueet ovat Oxfordin hienoimpia vierailupaikkoja yliopiston kampusten lisäksi, ja kolmas hyvä vierailupaikka tällä tienoolla on Magdalen College -kampuksen vieressä oleva kasvitieteellinen puutarha.

Oxfordin keskustasta pääsee hyvin nopeasti kävelemään pohjoiseen joko linja-autoaseman vierestä pitkin Worchester Streetiä tai sitten St Gilesiä pitkin, jolloin päätyy Banbury Roadin ympärillä olevaan Summertown-hienostokaupunginosaan. Banbury Roadin varrella on suosittuja kauppoja, mutta muuten alue on kaupungin hienoimpien asuintalojen aluetta, ja enemmän toimintaa turistille löytyy viereisestä Jericho -kaupunginosasta. Tämä Walton Streetin hallitsema kaupunginosa on nuorekas paikka vaihtaa vapaalle ilta-aikaan ja käydä päivisinkin syömässä, ja alueella on jonkin verran shoppailumahdollisuuksia etenkin Little Clarendon Streetin varrella.

Keskustan eteläpuolella sijaitseva St Clement’s on myös kaupunginosa, jonne moni turisti lähtee syömään ja iltaa juhlistamaan. Sen St Clement’s Streetillä on jonkin verran baareja ja ravintoloita, mutta enemmän niitä on Cowley Roadilla, joka on pääasiallisia juhlimis- ja ruokailupaikkoja kaupungissa. Täällä kuten Jerichossakin on paljon erilaisia eksoottisiakin ravintoloita, ja täällä voi tanssia live-musan tahdissa vaikkapa Carling Academyssa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti