Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Camden
Pohjois-Lontoo ei ole monellekaan kaupungissa vierailevalle tuttu muuten kuin Camden Townin puolesta. Kuva on Camden Lock -sulkujen ja markkinoiden tienoilta.

Lontoon osia ja alueita

Lontoo on niin asukasluvulta kuin pinta-alaltaankin Euroopan unionin suurin kaupunki, ja sinne suuntaava ei niinkään matkaa aitoon Britanniaan kuin yhteen maailman kosmopoliittisimmista kaupungeista, jossa puhutaan yli 300 kieltä. Vaikka Lontoo ei enää olekaan maailman suurin kaupunki kuten se oli vuosina 1831-1925, asuu kaupungin alueella 7,8 miljoonaa ihmistä, suur-Lontoon alueella 12-14 miljoonaa ihmistä. Kun tähän lisää vielä sen, että Lontoo on maailman suurin turistikohde ja siellä vierailee reilusti yli 10 miljoonaa ihmistä vuosittain, on kyseessä jättiläismäinen kaupunki, jolla on pitkät urbaanit perinteet ja johon pintapuoliseenkin tutustumiseen kuluu viikkotolkulla.

Lontoolaiset hahmottavat kotikaupunkinsa usein postinumeroin (joissa Britanniassa on aina kirjaimiakin, esim. EC1), joiden ensimmäinen osa aina kertoo melko tarkasti mistä kortteleista on kysymys, ja toinen suosittu tapa selittää mistä paikasta on kyse on kertoa lähin metroasema. Turistille postinumerot eivät ole avuksi, mutta metroverkostoon on hyvä tutustua jo etukäteen ja mikäli tietää ainakin jotakin keskustan halkovista metrolinjoista ja pääasialliset keskustan metroasemat, on kaupungissa helpompi paikan päällä suunnistaa.

Suosituimmat alueet

Lontoon suosituimmat turistivetonaulat sijaitsevat keskustan alueella, josta suuri osa kuuluu Westminsterin kaupunginosaan, ja jotkut kaupunginosat kuten Notting Hill, Camden Town ja Chelsea ovat tuttuja niillekin, jotka eivät Lontoossa ikinä ole käyneetkään.

West End on terminä monelle tuttu ilottelu- ja shoppailukeskus, ja valtaosa ajasta tuleekin turistilla vietettyä tällä seudulla. Monelle tuttu osa kaupunkia on myös the City eli finanssikeskus, joka sijaitsee West Endin itäpuolella ja jossa sinänsä ei ole hirveästi nähtävää, joitain markkinoita ja St Paulin tuomiokirkkoa lukuun ottamatta. Alue Hyde Park - ja Kensington Gardens -puistojen ympärillä on turistille West Endin jälkeen toiseksi olennaisin osa kaupunkia, ja monet hotellit sijaitsevat täällä ja alueeseen tulee tutustuttua myös kaupungin hienoissa puistoissa ja Portobello Roadin markkinoilla käydessä.

Chelsean kaupunginosa on tuttu hienostoalue monelle, ja vaikka turistin ei välttämättä tarvitse sinne ainakaan nähtävyyksien puolesta mennä, on King's Road yksi Lontoon ykköskatuja ja sen hienoon tunnelmaan kannattaa käydä tutustumassa.

Pohjois-Lontoo ei ole monellekaan kaupungissa vierailevalle tuttu muuten kuin Camden Townin puolesta, ja tähän nuorekkaaseen mutta vauraaseen kaupunginosaan kannattaa käydä matkan aikana tutustumassa. Tästä itään ja etelään sijaitseva East End on turistille vähän pelottavaa aluetta, joka sijaitsee heti Cityn takana, mutta tienoo on viime vuosina rauhoittunut ja sen markkinoista kannattaa etenkin sunnuntaisin lähteä nauttimaan.

Thames-joen eteläpuolella on turistille kaikenlaista nähtävää kuten Tate Modern, ja tähän Southwarkiksi nimettyyn kaupunginosaan kannattaa tutustua lähemminkin, jos ei muuten niin sen viikonlopun Borough-luomumarkkinoiden takia. Mikäli mielii tutustua ainakin yhteen ydinkeskustan ulkopuoliseen kaupunginosaan, on Greenwich siihen lyhyelläkin matkalla hyvä vaihtoehto, sillä siellä on paljon nähtävää ja sen historiallisesta ilmapiiristä voi hyvin nautiskella kokonaisen iltapäivänkin.

Seuraavassa käymme läpi Lontoon olennaisimpia kaupunginosia ja niiden tarjontaa.

West End

Lontoon ydinkeskusta on tuttu niillekin, jotka eivät ole kaupungissa käyneet, ja sellaiset kadut kuin shoppailukatu Oxford Street ja kirjakauppakatu Charing Cross Road ovat yleisesti tunnettuja ja vain harva ei ole kuulut Sohosta, ennen niin pahamaineisesta huvittelukaupunginosasta.

West End on nykyisin harvan kotiseutua, ja sinne lähdetään shoppailemaan, syömään, baariin tai viihtymään elokuvissa, teatterissa tai musikaalissa. Sen alueelta löytyy valtava määrä mitä tahansa viihteeksi luokiteltavaa, ja myös korkeakulttuurin harrastajat viihtyvät täällä Covent Gardenin oopperassa tai monissa korkeatasoisissa teattereissa.

Regents Street
West End on mm. Regent -kadun osalta äärimmäisen kiireinen.

Sohon ja Shaftesbury Avenuen teattereissa on usein Hollywoodista tuttuja filmitähtiä näyttelemässä, tosin usein silloin kun heidän uransa on karahttanut ainakin lievästi aallonpohjaan. Leicester Squaren lippukassat myyvät alennushintaan lippuja saman päivän näytöksiin, ja sen elokuvateattereiden eteen levitellään tämän tästä punaisia mattoja, juhlistamaan maailman ensi-iltaa ja sitä että suurimmat tähdet tulevat tällöin itse paikalle. Sen alueelta löytyy turistirysiä, kuten nykyään suuri osa ennen niin viehättävää Covent Gardenia, mutta valtaosalta West End on myös paikallisten suosiossa, ja vain Leicester Squaren baarit ja ravintolat ovat nykyisin vain turisteille tarkoitettuja.

Shoppailu onnistuu paitsi tunnetuilla shoppailukaduilla myös kaikkialla tällä alueella, ja sieltä löytyy niin suuria tavarataloja kuin pieniä putiikkejakin, jotka myyvät uniikkia tavaraa laidasta laitaan. Katumarkkinoita on sen alueella useitakin, ja vaikka ne eivät vedä vertoja itä-Lontoon markkinoille tai Portobello Roadille, ovat kuuluisan levykauppakadun Berwick streetin markkinat hyvä esimerkki tästä yhdestä kaikkein lontoolaisimmista traditioista. West Endin alueella on myös huomattava määrä hotelleja ja muita majapaikkoja, mutta ne ovat aina kalleimmasta päästä ja jotkut myös kavahtavat alueen melua, joka tuskin koskaan taukoaa. Yöelämänsä puolesta etenkin Soho on railakas juhlimispaikka, josta löytyy kaikille jotakin, mutta edelleenkin monet tyypilliset brittiläiset pubit sulkevat ovensa klo 23.20 mennessä. Juomien ja ruokien hinnat ovat täällä kovan kilpailun takia maltillisia, mutta Sohon kaikkein hienoimmissa ravintoloissa on tähtitieteelliset hinnat ja joskus viikkojen jonostuslistat.

Kaiken kaikkiaan West End on Lontoota parhaimmillaan ja värikkäimmillään, ja etenkin ensimmäisen Lontoon matkan aikana siellä tulee hyvästä syystä vietettyä ajasta valtaosa. West End on laaja alue, ja sen sisällä voi hyvin liikkua metrollakin. Viikonloppuisin, alkaen varhaisesta perjantai-iltapäivästa aina sunnuntai-iltaan noin klo 18.00 West End on etenkin Oxford ja Regent -katujen ja Piccadilly Circuksen osalta äärimmäisen kiireinen, eikä tähän aikaan ole sopiva ryhmille eivätkä lapsiperheetkään sen vilkkaimmilla paikoilla hyvin viihdy.

The City ja East Endin länsiosat

Lontoon finanssikeskus, jota usein kutsutaan "Square Mile" -nimellä, on lempinimensä mukaisesti maili kerta maili, ja kaupungin keskustan itälaidalla se tasapainottaa kaupunkia sen länsipuolen Westminsterissä sijaitsevan poliittisen vallan keskuksen kanssa. Finanssikeskuksen alueella turistit pysyvät yleensä Thames-joen rantojen liepeillä, ja täältä löytyykin Pyhän Paavalin tuomikirkko ja Tower of London, yksi Lontoon parhaista nähtävyyksistä lapsiperheille.

Melko lähellä joenrantaa sijaitsee myös Monument samannnimisen metroaseman yläpuolella, ja tämä Lontoon suuren tulipalon muistomerkki on hyvä bongata alueella liikuskellessa. Muuta nähtävää alueella on melkoisesti lähellä Monumentia, joka on hyvä metroasema saapua keskustasta Cityyn, ja kun liikkuu King William Streetiä kohti Bank-metroasemaa, näkee paitsi joitain Cityn oleellisimpia katuja kuten myös Bank of England -pankkirakennuksen ja muita finannsimaailman tärkeitä instituutioita.

Lloyds-pankin pääkonttori
The Cityn erikoisen Lloyds-pankin pääkonttorin naapurissa sijaitsevat mm. Leadenhallin markkinat.

Kun vielä siirtyy Cornhill-katua pitkin kohti Aldgaten metroasemaa, näkee lisää oleellisia Cityn katunäkymiä ja tulee erikoisen Lloyds-pankin pääkonttorin eteen, ja tästä onkin hyvä tutustua Cityn shoppailun maailmaan. Lloyds-pankin naapurissa sijaitsevat Leadenhallin markkinat ovat kätevästi sateelta suojassa, ja tänne kuten muuallekin Cityn alueelle kannattaa tulla vain viikolla, etenkin lounasaikaan noin klo 12-16.00.

Lisää toreja ja markkinoita on luvassa kun siirtyy Bishopsgate-kadulle kohti pohjoista ja saapuu Liverpool Streetin suurelle asemalle - myös tämä alue on ominta Cityä, finanssikeskusta, jota on viime vuosina muokattu aivan uuteen uskoon ja jota ei siellä sen vain viisikin vuotta sitten edellisen kerran nähnyt tuntisi ollenkaan samaksi paikaksi. Yksi suurimpia muutoksia täällä on ollut Spitalfields-markkinoiden muutos, ja on vaikea uskoa että vielä vuosikymmen sitten ne taistelivat olemassaolostaan - toripaikka on nyt hyvin katettu ja sen ympärillä on trendikkäitä ravintoloita ja kaikenlaista mielenkiintoista.

Spitalfieldsin lähettyvillä on useitakin muita markkinapaikkoja, joista sunnuntaiaamun Columbia Road -kukkamarkkinat ovat värikkäät ja ainutlaatuiset. Alue Liverpool Streetistä pohjoiseen on nykyään trendikästä Shoreditchin aluetta, jolla on paljon yöelämää etenkin Hoxton Square -aukion tuntumassa, ja täällä on valtava määrä kaikenlaisia baareja ja ravintoloita, joista etenkin aasialaiset ovat hintalaatu-suhteeltaan erinomaisia. Kulttuuria Cityssä voi käydä katsomassa ulkoapäin rumassa Barbican-keskuksessa, josta löytyy kaikenlaista taidenäyttelyistä elokuva-, musiikki- ja teatteriesityksiin.

Hyde Park -puiston ympäristö

Hyde Park ja Kensington Gardens muodostavat laajan suorakaiteen muotoisen puiston, jonka laitamat tulevat monelle kaupungissa yöpyvälle tutuksi hotellin sijaintipaikkana. Etenkin Bayswater-kaupunginosan alueella on valtava määrä hotelleja, hosteleita ja B&B-majoituksia, jotka ovat yleensä ydinkeskustaa huokeahintaisempia, ja Park Lane -katu puistoalueen keskustan puoleisessa päässä on tunnettu hotelleista, jotka ovat kaupungin hienoimpia ja kalleimpia.

Hyde Parkin ympäristö on hyvää aluetta monelle eri asialle, mutta etenkään ensi kertaa kaupungissa vierailevan ei kannata siihen West Endin kustannuksella tutustua. Mikäli haluaa nopeasti nähdä kaikkein oleellisimpia katuja, ovat Queensway ja Edgware Road puiston pohjoispuolella värikkäitä katuja, joilla voi syödä kaikkialta maailmasta tulevia ruokia ja joiden katunäkymät pysyvät aina vilkkaina.

Portobello Road katumarkkinat
Alueeseen Hyde Park - ja Kensington Gardens -puistojen ympärillä voi tutustua esim. Portobello Roadin markkinoilla käydessä.

Pohjoispuolen tunnetuin katu on Portobello Road, jonka lauantaiset markkinat vetävät puoleensa valtavan määrän ihmisiä, ja muutenkin Notting Hillin alueella on mukava käveleskellä. Alue Notting Hill Gate -metroaseman liepeillä on usein vilkasta mutta varsin mielenkiintoista, ja mikäli haluaa päästä turisteista eroon ja astua länsilontoolaisen saappaisiin, kannattaa täältä kulkea Kensington Church Streetiä pitkin kohti etelää, sillä tämän viehättävän kadun varrella on antiikkikauppoja, tyypillisiä pubeja ja kaikenlaisia putiikkeja, jotka ovat etenkin varakkaan väen suosiossa.

Jos kävelee Kensington Church Streetin päähän asti, tulee puistoalueen eteläpuoelle, Kensington High Street -kauppakadun varrelle - myös täällä on vähän turisteja ja shoppailu onnistuu huomattavasti väljemmissä tiloissa kuin ydinkeskustassa ja liikkeiden valikoima on erittäin hyvä. Mikäli tästä siirtyy edelleen kohti etelää, tulee alueen kolmannelle hotellien suosimalle alueelle, Earl's Court - ja South Kensington -metroasemien väliselle alueelle, jolta löytyy kaikenlaisia majapaikkoja korkeasta Holiday Innistä pieniin yksityisiin hotelleihin ja hosteleihin, joita on täällä kasapäin.

Jos hotellien suosimalta alueelta, joka on lähellä Gloucerster Road -asemaa siirtyy eteenpäin South Kensington -asemalle saapuu kolmen suuren museon eli Luonnonhistoriallisen museon, Tiedemuseon ja V&A-museon alueelle, jolta onkin sitten lyhyt kävelymatka Brompton Roadia pitkin Harrod'sin tavaratalolle ja Knightsbridge metroasemalle, joka on vain kivenheiton päässä Hyde Parkista.

Chelsea

Mikäli siirtyy Gloucester Road -metroaseman edustalta bussilla numero 49 kohti etelää tai yrittää kävellä tämän melko pitkän pätkän, tulee Chelsean hienostokaupunginosaan, jonka pääväylä on King's Road -katu. Alue ei ole tunnettu suurista nähtävyyksistään, mutta siellä pidetään maailmanluokan tapahtumia, kuten Chelsea Flower Show, joka toukokuussa on puutarhojen ja kukkien ystäville ehdoton vierailupaikka. Kukkajuhlat pidetään Royal Hospital Chelsea -kompleksin alueella, joka sijaitsee lähellä Sloane Squarea, Ranelagh Gardens -puistossa, ja tämä sairaala ja puistoalue on muulloin kuin toukokuisten kukkatapahtumien aikana tunnettu sotaveteraaneistaan eli Chelsea Pensioners -eläkeläisistä, sillä vuodesta 1692 lähtien sairaala on toiminut entisten sotilaiden viimeisenä kotina.

Portobello Road katumarkkinat
Chelsean kaupunginosan pääväylä on King's Road -katu.

Mikäli Chelseaan saapuu metrolla keskustasta, on Sloane Square siihen hyvä metroasema paitsi Royal Hospitalin näkemiseksi myös Chelsea Physic Garden -puutarhan takia. Tämä kasvistieteellinen puutarha soveltuu kaikkein kokeneimmillekin puutarhureille, ja tässä Thames-joen rannalla sijaitsevaan puutarhassa on tutkittu kasvillisuutta jo vuodesta 1673 lähtien. Kolmas alueen nähtävyys on Kuninkaallinen armeijamuseo, jonka kokoelmiin ja mielenkiintoisiin näyttelyihin pääsee ilmaiseksi sisään.

Mikäli Chelseaan saapuu metrolla, on Sloane Squaren asema siihen oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto, ja muista kyydeistä bussi numero 49, joka kulkee Shephard's Bushista Kensington High Streetin ja Gloucester Roadin kautta King's Roadille, on varsin kätevä tapa tutustua bussin yläkerrasta läntisen Lontoon vauraisiin ja historialtaan pitkät perinteet omaaviin katuihin.

Sloane Squarelle saapuessa on hyvä kävellä Kings Roadia pitkin kilometrin parin matkan ja tällä välillä näkee Chelsean kaupunginosan luonteen. King's Roadin varrella on kaikkein vauraimmille suunnattuja kauppoja, tuotteissa on harvoin hintalappujakaan, ja sen varrella on myös hyvä valikoima yleensä jonkin verran ylihintaisia kahviloita, ravintoloita ja pubeja - hinnat eivät kuitenkaan aina ole muuta Lontoota korkeampia vaan demokraattiseen englantilaiseen tyyliin sinne on eksynyt jotakin vähävaraisemmillekin.

Mielenkiintoinen tienoo on Chelsean kaupungintalon tienoilla, minne bussi numero 49 tulee, ja mikäli jatkaa tästä kohti länttä tulee vastaan kaikenlaisia kauppoja ja lopulta Chelsean jalkapallojoukkueen suurelle Stamford Bridge -areenalle. King's Roadin varrella on myös Saachi Gallery -taidegalleria, joka on yksi hienoimpia nykytaiteen museoita maailmassa ja joka nykyisin on kokoelmiensa osalta pääsymaksuton.

Camden Town

Pohjois-Lontoo jää muutaman päivän Lontoossa viettävälle turistille helposti täysin tuntemattomaksi, mutta hyvä mahdollisuus etenkin nuorille ja nuorenhenkisille tutustua vähän alueeseen on vierailla Camden Townissa, jonne on vain muutaman pysäkin metromatka Oxford Streetin varrelta. Camden Town on jo pitkään ollut vaihtoehtoihmisten luvattua maata, jotka nimenomaan viettävät aikaansa Camden High Street -pääkadun varrella. Katu on värikäs ja vilkas kaikkina viikonpäivinä, ja sen tarjontaan kuuluvat eritoten nuorille suunnatut vaateliikkeet ja kaupat joista saa kaikenlaista, joskus varsin arveluttavaakin tavaraa.

Camden High Street
Camden High Street -pääkatu on värikäs ja vilkas kaikkina viikonpäivinä.

Kadun varrella on valtava määrä baareja, ravintoloita ja pikaruokapisteitä, ja sen putiikkien kanssa kilpailevat markkinat, joista Camden Lock ja Stables Market lähellä Chalk Farm -metroasemaa ovat eräitä Lontoon parhaita kauppapaikkoja. Markkinapaikka on viime vuosina laajentunut ja sitä on viimeisten 5 vuoden aikana melkoisesti paranneltu, ja sieltä saa kaikenlaisia tuotteita keräilytavarasta antiikkiin. Vaikka markkinoilla voi kuka tahansa käydä, viihtyvät siellä parhaiten nuoret ja niin perheet kuin varttuneempi väkikin saattavat tuntea olonsa siellä hivenenn kiusalliseksi ajoittain.

Camden Town on huomattavasti värikkäämpi ja arveluttavampi Camden Town -metroaseman liepeillä, kun taas lähempänä Chalk Farm -metroasemaa meininki on aikuisempaa ja vähemmän railakasta. Alueet Chalk Farmin lähettyvillä ja takana ovat vauraita hienostoalueita, joissa voi käydä katselemassa miten he asuvat, ja jos siirtyy Chalk Farmista etelää kohti, tulee toiselle vauraalle alueelle, Primrose Hillin lähettyville, missä monet kuuluisuudet Kate Mossin tavoin asuvat.

Täältä onkin lyhyt pyrähdys Lontoon ehkä hienoimpaan puistoon, Regent's Parkiin, jonka läpi urheiluhenkiset voivat palata kävelemällä takaisin keskustaan. Camden Town on parhaimmillaan viikonloppuisin, mutta tällöin etenkin iltapäivisin tungos on valtava eikä siellä oleskelu välttämättä tällöin ole herkkua. Viikolla meininki on rauhallisempaa, ja varsin mukava tunnelma Camden Townissa on viikolla iltapäivisin ja alkuillasta, jolloin markkinapaikat klo 18.00 alkaen suljetaan ja alueen pubit ja baarit heräävät henkiin.

South Bank - Southwark

Thames joen eteläpuoli tulee monille Lontoossa käyville tutuksi vain joen pohjoispuolelta nähtynä, mutta joki kannattaa lyhyelläkin matkalla ylittää, sillä sieltä löytyy kaikenlaista nähtävää. London Eye -maailmanpyörä sijaitsee South Bank -rannalla, jolta on lyhyt matka vain kävelijöille tarkoitetulle Golden Jubilee -sillalle ja heti sen takaa alkavalle kulttuuripitoiselle alueelle. Täältä löytyy BFI eli British Film Institute, yksi maailman johtavia elokuvan keskuksia, ja National Theatre, jossa voi nähdä Lontoon kenties parhaita teatteriesityksiä.

Lisäksi alueelta löytyy Southbank Centre -kompleksi, joka on maailman suurin kulttuurikeskus, ja sen tiloissa esiintyvät mm. Lonton filaharmoniaorkesteri ja siellä on myös yksityinen Hayward Gallery, jonka tarjontaan kuuluu nykytaidetta sen kaikissa eri muodoissa.

Millenium Bridge
Tate Modernilta pääsee Millenium Bridgeä pitkin toisella puolella olevalle St. Paulin katedraalille.

Mikäli tästä jatkaa joenrantaa kohti itää, tulee vastaan Tate Modern -nykytaiteen museo ja Shakespearen perustama teatteri, the Globe, joka paloi poroksi vuonna 1613, joka sitten rakennettiin täysin uudelleen ja jonka puristit sulkivat vuonna 1642 - eikä sitä avattu uudelleen kuin vasta vuonna 1997. Nykyään siellä on edelleen teatteriesityksiä, joihin halvimmat liput piippuhyllyltä saa alkaen muutamalla punnalla, mutta näillä paikoilla joutuu seisomaan eikä sateensuojaakaan ole. Esitysten lisäksi teatteriin tehdään opastettuja kierroksia, ja teatterin suojissa on myös Shakespearea ja hänen aikojaan esittelevä näyttely.

Mikäli tästä jatkaa kohti itää, saapuu London Bridge -sillan viereen, jossa torstaista lauantaihin pidetään Lontoon kenties miellyttävimmät markkinat, nimittäin Borough'n luomumarkkinat. Nämä suureksi osaksi sisätiloissa pidettävät markkinat ovat vilkkaat ympäri vuoden, ja mikäli mielii nähdä ne kutakuinkin rauhallisissa oloissa, kannattaa vältellä lauantai-iltapäivää ja perjantai-iltapäivän lounasaikakin (noin klo 12-14.00) on varsin vilkas vierailuaika. Täällä voi sekä tehdä luomuelintarvikeostoksia että syödä niin pieniä kuin suuriakin ruokia, ja tunnelmaa täällä riittää aina.

Markkinapaikan vieressä on vilkkaita katuja, joille harvat turistit eksyvät, lukuun ottamatta London Dungeon, etenkin teini-ikäisiä kiinnostava kummitusluolan kaltainen kompleksi, jonne on suuria jonoja koulujen lomien aikaan ja viikonloppuisin. Näin pitkälle päästyään onkin hyvä palata joenrantaan katsastamaan HMS Belfast -sotalaivaan, joka on nähnyt Normandian maihinnousun ja Korean sodan. Tästä lyhyen kävelymatkan päässä onkin City Hall eli kaupungintalo.

Greenwich

Greenwichin kaupunginosa on miltei kaikille tuttu siitä, että se on sekä ajan että pituuspiirien nollakohta, ja se onkin Lontoon keskustan ulkopuolisista kaupunginosista eniten vierailun arvoinen. Sinne pääsee helposti DLR-junalla, johon käyvät normaalit matkaliput ja -kortit, Bank-asemalta, ja samalla näkee Canary Wharfin futuristisen kaupunginosan, joka on matkan varrella.

Greenwich, meriyliopisto
The Old Royal Naval College henkii Greenwichin merellistä olemusta.

Greenwich on tunnettu historiastaan ja merellisestä olemuksestaan, ja tästä hyvänä esimerkkinä on Cutty Shark -laiva, joka vuonna 1869 oli maailman nopein purjealus ja joka vuonna 2007 oli palaa maan tasalle - onneksi vain pieni osa tuhoutui ja alukseen voi taas päästä sisään. Aluksen vieressä on meriyliopiston ylläpitämä Discover Greenwich, jossa oppii mukavasti ja havainnollisesti kaupunginosan historiasta, ja sen takana olevat yliopiston rakennukset ovat kauniita ja niiden alueella on kauniina päivänä mukava kävellä ja nauttia opiskelijoiden innostamasta ilmapiiristä.

Greenwichissä on suuria ja pieniä museoita, kuten maailman suurin merenkulkumuseo ja Fan Museum eli viuhkamuseo, jossa voi nähdä monenmoisia viuhkia. Lisää nähtävää on Greenwichin puistossa, jonka mäen päältä on hienot näkymät keskustaan ja jossa on kaikenlaista nähtävää, pituuspiirien nollapisteestä observatorioon. Greenwichin markkinapaikka, joka sijaitsee Cutty Sark -metroasemaa vastapäätä olevassa korttelissa, on ehdoton vierailupaikka ti-su klo 10-17.30 ja sen ympärillä on monenmoisia kauppoja, kuten myös ravintoloita ja pubeja.

Greenwichissä onkin hyvä viettää monta tuntia, kävellä, nauttia ilmapiiristä ja poiketa aterialla tai kahvilla, ja sen ravintolavalikoima onkin varsin hyvä. Greenwichissä on paljon tyypillisiä pubeja, mutta myös paljon erilaisia baareja ja muita juhlimispaikkoja, jotka ovat miltei aina vilkkaita suuren opiskelijaväestön takia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2011/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Todella asiantunteva ja hyödyllinen teksti! Kiitos hyvistä vinkeistä! /johanna

Juuri lähdössä Lontooseen ja katselen viime hetken vinkkejä. Hyvät sivustot! /Eija

Mihin jäi Bloomsburyn esittely? Sehän on kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen. /London fan

Wikipediasta löysin tiedon, jonka mukaan kirjailija Gilbert Keith Chesterton on syntynyt Kensingtonissa. Olen seurannut hänen tuotantoonsa pohjautuvaa, isä Brownista kertovaa tv-sarjaa. /Atro

Kyllä postinumerot ovat turisteille avuksi. Taxilla matkatessa kuski löytää oikeaan paikkaan numerolla. Jos olet eksynyt tai haluat löytää tiettyyn paikkaan, niin syötä mapsiin postinumero ja se osoittaa oikean paikan.
Portobellon markkinat oli minulle uusi ja hyvä tieto :)
Lontoossa voi yöpyä myös edullisesti ja turvallisesti monissa eri Hostelleissa jos tarvitsee vain sängyn nukkumista varten, eikä ole paljon tavaraa mukana n.17-25 GBP/ yö. /Joy

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti