Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Brighton
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Big Lemon -bussi
Brightonissa ja siihen vuonna 2000 liitetyssä Hovessa on kaksi bussiyhtiötä, joilla liikkuminen on helppoa ja kohtuuhintaista.

Liikkuminen Brightonissa

Vaikka Brightonissa on pitkät välimatkat, siirrytään siellä yleensä paikasta toiseen kävellen. Jos haluaa siirtyä esimerkiksi rautatieasemalta tai sitäkin pidemmältä päälaiturin tuntumaan, voi matkan taittaa bussilla tai taksilla. Brighton on suuren osan vuodesta oiva paikka pyöräillä, ja siellä voi vuokrata pyörän. Brightonissa ei kannata ajella autolla, mutta niin halutessaan sellaisen voi vuokrata.

Kävely

Brightonissa on mukava kävellä paikasta toiseen etenkin rannan tuntumassa ja aina North Laine -alueelle-alueelle ja rautatieasemalle asti. Rantakatuja voi hyvin kävellä aina Brighton Marina -satama-alueelle asti, ja toiseen suuntaan mennessä Hove on sekin kävelymatkan päässä.

Brighton on jonkin verran mäkinen paikka, jossa etäisyydet ovat yllättävän pitkiä. Siellä on liikennettä melkoisesti etenkin viikolla aamulla ja illalla, mutta siellä on erittäin hyviä kävelypaikkoja alueilla, joilla on vähän tai ei lainkaan autoja. Tällaisia ovat rannan ja sen päälaiturin lisäksi The Lanes [kartalla], jonka kujilla on mukava syödä, istua kahvilla, katsella ostoksia ja viettää iltaa. Sieltä on mukava kävelymatka North Laine -alueelle, joka on nuorison suosikkipaikka kaupungissa. Sen lähellä on rautatieasema, jonne on noin kilometrin kävelymatka rannalta.

Julkiset liikennevälineet

Brightonissa ja siihen vuonna 2000 liitetyssä Hovessa on kaksi bussiyhtiötä, joilla liikkuminen on helppoa ja kohtuuhintaista etenkin lyhyellä lomalla tai jos majoittuu keskustan ulkopuolella.

Brightonin ja Hoven bussiliikenteen autojen kuljettajilta voi ostaa niin kerta- kuin päivälippujakin. Lippujen hinnat määräytyvät sen mukaan miten ne maksaa, ja jos tekee paljon matkoja vuorokauden aikana, kannattaa sijoittaa 24 tuntia voimassa olevaan lippuun (24 hr Adult citySAVER). Niitä ja muitakin voi ostaa paitsi yhdelle myös ainakin kahdelle hengelle, ja useampia vuorokausia ja viikonkin voimassa olevia lippuja on tarjolla niille, jotka lataavat sivuilta sovelluksen. Yksittäisiä lippuja voi myös ostaa maksukortilla, jossa on lähilukuominaisuus. Jos haluaa etsiä tietyn reitin, voi käyttää bussiyhtiön reittihakua

Toinen bussiyhtiö eli The Big Lemon on viikolla ja kouluaikoina hyvä, ekologinen ja edullinen tapa siirtyä paikasta toiseen. Yhtiön busseilla on omat pysäkit, ne kulkevat ruokaöljyllä. Sivulta voi ladata sovelluksen, mutta sillä ostettu lippu käy vain Big Lemonin kuudessa bussissa, joiden reitit näkee sivuilta. Jos haluaa ostaa esimerkiksi vuorokauden voimassa olevan lipun ja ajella molemmilla yhtiöillä, lippu täytyy ostaa bussista. Nykyään siis vuorokauden tai sitä pidempään voimassa olevalla lipulla voi yhtiöstä riippumatta nousta mihin bussiin tahansa.

Taksi

Brightonissa on valtava määrä Lontoostakin tuttuja takseja, joilla on mukava matkustaa paikasta toiseen. Niiden käyttäminen on suositeltavaa matkalaukkujen kanssa ja öisin liikkuvalle. Kaikkein paras lienee myös siirtyä rautatieasemalta päälaiturin tuntumaan taksilla, jos hotelli on sillä suunnalla.

Jos haluaa tilata taksin etukäteen, on Brighton Taxis hyvä yhtiö, jonka sivuilta voi tilata taksin ja ladata sovelluksen.

Pyörän vuokraus

Pyöräily on opiskelijoiden täyttämässä, leudossa Brightonissa ollut aina melko suosittua, mutta on nykyisin varsinaisessa noususuhdanteessa. Brightonin ja Hoven kaupungin sivuilla on tietoa parhaista reiteistä, pyöräteistä ja muusta vastaavasta.

Brightonissa on vuosia ollut BTN Bike Share eli kaupunkipyöräverkosto, mutta vuodenvaihteessa 2022–23 se lopetettiin ja sen tilalle on tulossa uusi yhtiö. Tietoa siitä saa Brightonin kaupungin sivuilta.

Baker St Bikes sijaitsee lähellä rautatieasemaa, ja sieltä saa vuokralle pyörän tai sähköavusteisen pyörän. on yksi vaihtoehto vuokrata pyörä kaupungissa vieraillessa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2023/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti