Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Zadarin valttikortteihin kuuluvat kielitaitoiset ja ystävälliset paikalliset, erinomaiset luomuruoat, vilkas ja kohtuuhintainen yöelämä ja muulloin kuin keskikesällä rauhallinen, lomailuun sopiva ilmapiiri, joka tuntuu puhdistavan niin sielun kuin ruumiinkin. Lue lisää Zadarista
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Miltä alueelta hotelli kannattaa valita?
Alue- ja hotellivinkeissä kerromme sijainniltaan ja palveluiltaan parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle. Lisäksi esittelemme näiden alueiden parhaita ja pidetyimpiä hotelleja ja muita majapaikkoja.
Ilmoitus
Kaksikerroksinen Lontoon bussi
Bussit tulevat usein tarpeellisiksi myös turisteille, vaikka metro onkin pääasiallinen liikkumiskeino niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolella.

Liikkuminen paikasta toiseen

Tällä sivulla kerrotaan miten Lontoossa on paras liikkua ympäriinsä, ja mitä kannattaa ottaa huomioon kaupungissa paikasta toiseen siirtyessä.

Käveleminen

Lontoo on erinomainen paikka kävellä paikasta toiseen, sillä säät siellä pysyttelevät ympäri vuoden leutoina, katunäkymät ovat usein varsin mielenkiintoisia ja kaupunki on kaikilta osilta täysin mäetön. Huonoja puolia kävellen liikkumisessa ovat kova liikenne ja autojen piittaamattomuuus kävelijöistä, ja vasemmanpuoleinen liikenne ja suojateiden vähäisyys ovat nekin ainakin aluksi kävelemistä hankaloittavia seikkoja.

Ensi kertaa kaupungissa olevien onkin oltava kävellessä erityisen tarkkana, teitä ylittäessä autoja kannattaa pitää tarkasti silmällä ja muutenkin ympäristöön on hyvä kiiinnittää jatkuvasti huomiota. Autoja lukuun ottamatta vaarallista käveleminen ei Lontoossa sinänsä ole, joskin ydinkeskustan ulkopuolella ei ole hyvä yksinään harhailla päiväsaikaan etenkään vähemmistöjen pääosin asuttamissa lähiöissä tai öisin missään muualla kuin vilkkaissa ydinkeskustan osissa. Pimeän aikaan kannattaa ehdottomasti vältellä kaikenlaista oikaisemista esimerkiksi puistojen tai pihojen poikki, ja päiväsaikaankin ydinkeskustan ulkopuolella kannattaa hiljaisilla paikoilla olla tarkkana.

Lontoon valtavan koon takia käveleminen onnistuu parhaiten kaupunginosien sisällä tai tietyillä alueilla, mutta pitkänkään loman aikana itseään ei kannata Lontoon loputtomilla kaduilla kävellä piippuun - matkalla kuin matkalla Lontoossa joutuu aina turvautumaan joukkoliikenteeseen.

Julkisilla liikkuminen

Lontoon kallis mutta kattava julkinen joukkoliikennejärjestelmä toimii ympäri vuorokauden, ja etenkin bussien ja metrojen liikkeisiin on majapaikan valitsemisen jälkeen hyvä tutustua jo ennen kaupunkiin saapumista. Metro on pääasiallinen liikkumiskeino niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin, ja turistille myös bussit tulevat usein tarpeellisiksi. Muista liikennevälineistä ratikat ovat tehneet paluuta länsi-ja etelä-Lontooseen mutta ne eivät juurikaan liikennöi turistien suosimilla alueilla, ja junista DLR-juna, joka vie Greenwhichiin, on vierailijalle paikallisjunaa parempi liikkumismuoto.

Metrot liikkuvat tiheään tahtiin monella eri linjalla ympäri kaupungin varhaisesta aamusta myöhäiseen iltaan, ja monet bussilinjat operoivat 24-tuntia vuorokaudessa 10-60 minuutin välein, ja Lontoossa on myös yöbusseja, jotka liikkuvat metron ollessa suljettuna. Lontoon kaikissa julkisissa liikennevälineissä matkustavan on aina näytettävä kuskille tai automaatille matkakortti, joita on saatavissa yhden matkan lipusta ja päiväkortista kuukauden tai sitä pidempään voimassa oleviin kortteihin. Joukkoliikenteestä vastaa TFL, jonka verkkosivuilta saa kaiken mahdollisen matkustamiseen liittyvän tiedon - mukaan lukien viikonloppujen ja juhlapyhien "engineering works" eli korjaustyöt, jotka saattavat sulkea osia metrolinjoista ja usein aiheuttavat hankaluuksia juuri vilkkaimpina matkustusaikoina.

Lippujen hinnat

Lippujen hinnat Lontoon joukkoliikenteeseen ovat korkeampia kuin muissa Euroopan kaupungeissa, ja mikäli haluaa päästä matkustamaan vähän halvemmalla, kannattaa viiden punnan panttia vastaan ottaa käyttöönsä Oyster Card -kortti, johon voi ladata rahaa tai tietyn pituisen matkakortin, esimerkiksi viikon jakson.

Jos paikalla on vain muutaman päivän tai sitä vähemmän, päiväkortit ovat joko paperilipukkeina tai Oyster-korttiin ladattuna paras ratkaisu. Mikäli liikkuu päivän aikana enemmän kuin päiväkortti maksaisi, lopettaa kortti laskuttamisen tämän jälkeen ja loput sen vuorokauden matkat ovat ilmaisia. Esimerkiksi jos alkaa matkustaa ennen klo 09.30 ma-pe (eli ruuhkan huippuaikana), maksavat sen päivän matkat korkeintaan 8,40 puntaa. Mikäli taas matkustaa vain 09.30 jälkeen (ruuhka-huippujen ulkopuolella) viikolla tai mihin aikaan tahansa viikonloppuna, laskuttaa kortti päivän aikana korkeintaan 7,00 puntaa.

Oysterille ladattava viikon matkakortti maksaa nykyisin reilut 30,40 puntaa eli reilut 36 euroa, ja kuukauden matkat kahdelta kaikkein tarpeellisimmalta vyöhykkeeltä (zones 1-2) maksaa nykyisin 116,80 puntaa eli noin 140 euroa. Heathrown’n lentokentälle matkustavan kannattaa hankkia Oyster-kortti heti lentokentän metroasemalta, mutta muualle Lontooseen saapuvan tästä ei tarvitse huolehtia vielä itse lentoasemalla. Kun Lontoosta lähtee, saa halutessaan 5 punnan pantin takaisin, mutta kannattaa muistaa, että kortille ladattu raha ei ikinä vanhene tai poistu, joten kortti on hyvä olla olemassa seuraavaa matkaa varten.

Mikäli Oyster-korttia ei osta tai ei osta paperista päiväkorttia, joka maksaa matkustusajankohdasta riippuen 7,30-8,80 puntaa yhdeltä päivältä (voimassa seuraavaan päivään klo 04.30 asti), maksaa matkustaminen Lontoon liikennevälineillä maltaita. Yksi metromatka kaikkein kiivaimpaan matkustusaikaan saattaa maksaa viisikin puntaa, joten päivälipun tai Oyster-kortin hankkimista suositellaan jokaiselle.

Taksi

Lontoon mustat taksit ovat monelle tuttu näky, ja niillä matkustaminen on mukavaa ja yllättävän edullista. Matkan lähtöhinta on vain kolmasosan siitä mitä Suomessa, ja jo 10-15 eurolla pääsee kaupungissa missä tahansa hyvän matkan eteenpäin. Mustat taksit otetaan lennosta kadulta, ja niihin nouseminen on kaikin tavoin turvallista ja kyytiin noustessa voi olla varma siitä, että kuljettaja tuntee Lontoon kadut kuin omat taskunsa.

Lontoossa on myös muita takseja, joita kutsutaan Minicab-nimellä, ja ne ovat varsin näkyvästi esillä mainoksissa ja katukuvassa, mutta vaikka nämä ovat usein edullisempia kuin viralliset taksit ovat ne arveluttavia matkustusmuotoja etenkin turistille tai yksinäisille naisille, ja kaikenlaisia hankaluuksia on seurannut lontoolaisillekin niillä matkustamisesta. Lontoossa on nykyisin virallisia, liikennelaitoksen hyväksymiä Minicab-takseja, joista saa tietoa Cabwise-sivuston kautta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Tärkeä tieto taksimatkustajille on se, että otettaessa musta taksi, kerrotaan kuljettajalle jo kadulla (ikkunasta) mihin ollaan matkalla ja matka maksetaan kadulta, ikkunasta. /Ritu44

Ainakin taalla Itä-Etelä-Lontoossa takseilla on suuria vaikeuksia löytää määränpäähan vaikka kyse olisi muutamasta kilometrista. Nyt en tarkoita näitä mustia cabbyja vaan tavallisia, jotka tulevat puhelimella tilatessa. /hannu

Oma kokemus omilta Lontoon matkoilta on se että aina taksille kerrotaan etukäteen minne mennään, perille löydetty aina ja joka paikkaan, on meinaan ihan eri tason tutkinto heillä kun Suomessa, ja maksunkin suoritan lähes aina autossa... lompakko levällään en ikinä mene kadulle asiaa toimittamaan eikä ole ollut koskaan missään eikä kellekkään ongelma, päinvastoin loistopalvelua saanut ja monesti kaupungissa käynyt ja taas kohta menossa. Busseja käytän myös siellä ihan päivittäin ja toimii. /Mimmu

Lontoon busseissa kun ei voi maksaa rahalla, niin voiko maksaa Visan credit/debet-kortilla? /Kaitsu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti