Englanti – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Lontoo
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lippuautomaatti, Waterloon rautatieasema
Yleisesti ottaen paras hankinta joukkoliikenteeseen on päivälippu. Se on voimassa ostohetkestä lähtien aina seuraavaan aamuun klo 4.30 ja korkeintaan minuutin vaille vuorokauden.

Liikkuminen paikasta toiseen

Kaikkein yleisimmät tavat liikkua paikasta toiseen Lontoossa ovat kävely ja metro. Metroon ja muihin liikennevälineisiin, joista jossain määrin olennaisia turistille ovat bussit, käyvät samat 14,40 puntaa maksavat päiväliput, mutta eivät muut liput.

Julkisia tulee normaalilla matkalla Lontoossa käytettyä sen verran, että kannattavaa on hankkia jonkinlainen pidempään voimassa kuten vuorokauden voimassa oleva matkalippu. Lippujen hankkiminen onnistuu helposti, mutta suurin ongelma metrolla ja usein bussillakin matkustettaessa on se, että kysymyksessä on suuri, vilkas metropoli, jossa pitää koko ajan olla tarkkana.

Käveleminen

Lontoo on erinomainen paikka kävellä paikasta toiseen, sillä säät siellä pysyttelevät ympäri vuoden leutoina, katunäkymät ovat usein varsin mielenkiintoisia ja kaupunki on kaikilta osilta täysin mäetön. Huonoja puolia kävellen liikkumisessa ovat kova liikenne ja autojen piittaamattomuuus kävelijöistä, ja vasemmanpuoleinen liikenne ja suojateiden vähäisyys ovat nekin ainakin aluksi kävelemistä hankaloittavia seikkoja.

Ensi kertaa kaupungissa olevien onkin oltava kävellessä erityisen tarkkana, teitä ylittäessä autoja kannattaa pitää tarkasti silmällä ja muutenkin ympäristöön on hyvä kiiinnittää jatkuvasti huomiota. Autoja lukuun ottamatta vaarallista käveleminen ei Lontoossa sinänsä ole, joskin ydinkeskustan ulkopuolella ei ole hyvä yksinään harhailla päiväsaikaan tai öisin missään muualla kuin vilkkaissa ydinkeskustan osissa. Pimeän aikaan kannattaa ehdottomasti vältellä kaikenlaista oikaisemista esimerkiksi puistojen tai pihojen poikki, ja päiväsaikaankin ydinkeskustan ulkopuolella kannattaa hiljaisilla paikoilla olla tarkkana.

Lontoon valtavan koon takia käveleminen onnistuu parhaiten kaupunginosien sisällä tai tietyillä alueilla, mutta pitkänkään loman aikana itseään ei kannata Lontoon loputtomilla kaduilla kävellä piippuun - matkalla kuin matkalla Lontoossa joutuu aina turvautumaan joukkoliikenteeseen.

Julkisilla liikkuminen

Lontoon kallis mutta kattava julkinen joukkoliikennejärjestelmä toimii ympäri vuorokauden, ja etenkin metron liikkeisiin on kannattavaa tutustua jo ennen kaupunkiin saapumista.

Metro eli “The Tube” on pääasiallinen liikkumiskeino niin ydinkeskustassa kuin sen ulkopuolellakin, ja myös bussit voivat joillekin olla tarpeellisia. Muista liikennevälineistä DLR-juna, joka kulkee Canary Wharfin ympäristössä olevan Docklandsin alueella ja joka vie Greenwhichiin, on vierailijalle paikallisjunaa oleellisempi liikkumismuoto. Nykyään metroon on eri liput, ja jos ostaa päivälipun metroon, joka ei käy busseissa, maksaa se noin puolet siitä mitä päivälippu, joka käy kaikkiin liikennelaitteisiin. Näin ollen kuluissa säästävä matkustelee vain metron päivälipulla tai vain busseilla, joihin päivälippu on kaikkein edullisin.

Liikennelaitos ja reittihaku

Lontoon joukkoliikenteestä vastaa TFL, jonka sivuston etusivulla on reittihaku.

Liput: erilaiset matkakortit, mistä ja miten ostetaan ja lippujen hinnat

Lippuja on helppo hankkia metroasemilta ja myös Heathrow’n lentoaseman metroasemilta. Niitä voi hankkia nykyään normaalilla lähilukuominaisuudella, joka on luultavasti kaikissa maksukorteissa. Niitä varten voi hankkia myös kortin nimeltä Oyster Card, jolle voi ladata arvoa tai pidempään voimassa olevia lippuja.

Yksittäisiä yhden suunnan ja vastaavia lippuja ei kannata ostella muuten kuin maksukortilla tai Oyster-kortilla, sillä ne ovat järjettömän hintaisia. Oikeastaan ainoa reitti, jolla yhdensuuntaisen lipun voi ostaa, on Heathrow’n lentoaseman ja keskustan välinen matka, sillä lentoasema on kaukaisella vyöhykkeellä eikä päivälippu kata sitä. Jos päivän tai pidempään voimassa oleva lippu ei kata matkaa, on mahdollista hankkia lisälippu eli “extension”, joka oikeuttaa matkaan kakkosvyöhykkeen ulkopuolelle. Tämän vaatii esimerkiksi Stratfordissa metroon nouseminen ja Heathrow’n lentoasemalta matkustaminen.

Miten Oyster Card leimataan
Lippuja varten voi hankkia myös kortin nimeltä Oyster Card, jolle voi ladata arvoa tai pidempään voimassa olevia lippuja.

Jos käyttää Oyster-korttia tai maksukorttia, voi ostella yksittäisiä matkoja, sillä kortti lopettaa niistä laskuttamisen kun päivälipun hinta on tullut täyteen.

Oyster-kortilla ja maksukortilla lippuja ostaessa yksittäiset liput ovat edullisempia kuin paperiliput, mutta ne ovat silti päivälippuun verratuna kalliita. Oyster- ja maksukortilla maksaessa on olemassa “peak” ja “off-peak” -ajat, ja kalliimmat peak-ajat ovat arkisin klo 6.30–9.30 ja klo 16–19. Vuorokauden tai pidempään voimassa olevien lippujen kanssa tällaisilla asioilla ei ole väliä, mutta yksittäiset liput ovat tällöin hintavampia.

Yleisesti ottaen paras hankinta on päivälippu. Se on voimassa ostohetkestä lähtien aina seuraavaan aamuun klo 4.30 ja korkeintaan minuutin vaille vuorokauden.

Lippujen hinnat Lontoon joukkoliikenteeseen ovat korkeampia kuin muissa Euroopan kaupungeissa. Hintoja nostettiin maaliskuussa 2022, ja lisää korotuksia voi olla lähivuosina luvassa.

Vain metroon, DLR-junaan, Elizabeth Lineen ja lähijuniin käyvä päivälippu vyöhykkeille 1 ja 2 maksaa nykyään 7,70 puntaa (Daily Anytime zones 1, 2). Vuorokauden voimassa oleva lippu kaikkiin liikennevälineisiin (Day Anytime zones 1, 2, 3, 4) maksaa 14,40 puntaa ja koko viikon voimassa oleva lippu kummallakin 38,40 puntaa, erotuksena se, että vyöhykkeille 1 ja 2 lippu on voimassa vain ma–su mutta vyöhykkeille 1–4 7 vuorokautta riippumatta ostopäivästä. Jos haluaa matkustaa busseilla ja raitiovaunuilla, joita ei ole lähelläkään keskustaa, lippujen hinnat ovat edullisempia, mutta jos haluaa lipun, jolla voi matkustaa myös busseilla, pitää hankkia 14,40 euroa maksava päivälippu, joka käy metroon, juniin, busseihin ja raitiovaunuihin.

Tietoa metro- ja junalippujen hinnoista saa liikennelaitoksen sivuilta.

Tietoa bussien ja raitiovaunujen lippujen hinnoista saa liikennelaitoksen sivuilta.

Lontoon metrokartta
Metron liikkeisiin on kannattavaa tutustua jo ennen kaupunkiin saapumista.

Metro

Lontoon metrossa on enemmän linjoja kuin niitä viitsii laskea, ja ne kuljettavat ihmisiä ympäri Lontoon sen kaikkiin osiin. Jotkut linjat ovat uudempia ja parempia kuin toiset, ja jotkut kuten Central Line ovat äärimmäisen hyödyllisiä, jos majapaikka on niiden aseman lähellä.

Metroasema, metrojuna saapuu
Metroasemia voidaan sulkea korjausten takia etenkin viikonloppuisin. Ennen liikkeelle lähtöä kannattaa selvittää, mitkä metrolinjat toimivat täysin.

Metrokartan voi ladata laitteelleen liikennelaitoksen sivuilta, mutta hyvä on myös ottaa metroasemalta pieni paperinen metrokartta, sillä sitä on helppo tutkia.

Metrossa on paljon erilaisia ongelmia ja korjaustöitä, ja etenkin viikonloput ovat aikoja, jolloin metroasemia voidaan sulkea tai voi esiintyä muita ongelmia. Aina kannattaa vilkaista liikennelaitoksen sivua siitä mitkä metrolinjat toimivat täysin ja mitkä vain osin tai eivät ollenkaan.

DLR

Canary Wharfin ja muun Docklandsin alueella alun perin yksinomaan kulkenut DLR eli Dockland Light Rail on kätevä kulkuväline joissain Lontoon osissa. Sitä kannattaa käyttää niiden, jotka haluavat esimerkiksi Canary Wharfista matkustaa Greenwichiin, jossa on paljon kaikenlaista nähtävää ja tekemistä. Se kulkee myös London City Airportille, West Hamiin ja aina keskustaan Bank-asemalle asti. Se on pääosin hidas liikenneväline, niin että sillä on paras liikkua lyhyitä matkoja, joista kätevä on nimenomaan Canary Wharfin ja Greenwichin välinen matka.

DLR-junien reittikarttaa voi katsella liikennelaitoksen sivuilla, ja sen voi ladata puhelimelle tai tabletille.

Linja-autot

Turistille linja-autot eivät ole kovin olennainen kulkuväline, etenkään nykyään koska niihin pitää olla erilliset liput ja myös bussiin käyvä päivälippu maksaa lähes tuplasti sen mitä vain metroon ja juniin käyvä päivälippu. Busseilla on perinteisesti päässyt matkoja, joita metrolla ei ole niin kovin helppo suoraan päästä, kuten Sohon tienoilta Camden Towniin, mutta saman matkan voi hoitaa kyllä metrollakin.

Bussit voivat ytimessä joskus juuttua ruuhkiin, ja niiden käyttämistä esimerkiksi Oxford Streetin tuntumassa tiettyinä ajankohtina kuten iltapäiväruuhkien aikaan ei voi suositella.

Bussien reittikartan voi ladata tai sitä voi katsella liikennelaitoksen sivuilta.

Lontoon takseja ja kaksikerroksinen bussi
Ruuhkissa ja etenkin aivan ytimessä taksi voi olla huomattavasti hitaampi kulkuväline kuin metro tai jopa kävely.

Taksi

Lontoon mustat taksit ovat monelle tuttu näky, ja niillä matkustaminen on Lontoon ytimessä hidasta ja nykyään hintavaa. Mustan taksin voi pysäyttää kadulla, jokaisessa on mittari, kuskille sanotaan kadulta minne haluaisi mennä ja jos kuski hyväksyy kyydin, hän voi kertoa mitä se suurin piirtein maksaa. Matkan voi maksaa käteisellä tai maksukortilla, ja mustiin takseihin mahtuu viisi matkustajaa. Taksit voivat matkustaa bussikaistoilla, mutta tästä huolimatta puolentoista kilometrin matkaan voi kulua jopa vartti. Niinpä ruuhkissa ja etenkin aivan ytimessä taksi voi tiettyinä ajankohtina olla huomattavasti hitaampi kulkuväline kuin metro tai jopa kävely.

Minicab
Mustat taksit ovat virallisia, luotettavia takseja, mutta Lontoossa on myös toisenlaisia takseja, jotka tunnetaan nimellä Minicab.

Matkan lähtöhinta on nykyään 3,80 puntaa, ja maili (1,6 kilometriä) maksaa sen mukaan kuinka kauan se kestää, yleensä vähän alle punnan per matkustettu minuutti. Näin ollen kahden mailin eli kolmen kilometrin matkan voi ajatella maksavan 10 punnan tienoilla, mutta se voi maksaa ruuhkissa enemmänkin. Arkiöisin ja viikonloppuisin tulee 10–20 % korotus hintoihin, ja näin ollen valtaosassa tapauksissa taksilla matkustaminen on hintavaa. Kaiken muun lisäksi mustan taksin paikalle tilaava joutuu maksamaan kahden punnan lisämaksun, joskin taksin soittaminen paikalle on harvinaista. City Guide London kertoo seikkaperäisesti hinnoista ja muusta mustiin takseihin liittyvästä.

Jos haluaa tilata taksin, tiedustella jonkin reitin hintaa tai ottaa selvää jostakin, mustilla takseilla on oma kotisivu.

Mustat taksit ovat virallisia, luotettavia takseja, mutta Lontoossa on myös toisenlaisia takseja, jotka tunnetaan nimellä Minicab. Niitä käyttävät lähinnä paikalliset ja usein pidemmillä matkoilla tai viikonloppuöisin, mutta myös Lontoossa vieraileva voi käyttää niitä. Ne ovat yleensä paljon edullisempia kuin mustat taksit, mutta kuskit eivät välttämättä tunne kaupunkia kovin tarkkaan ja niissä voi olla muutakin ongelmia. Yksi etu epävirallisissa takseissa on se, että ne voi tilata paikalle koska tahansa ilman lisämaksuja. Minicabin voi tilata ja niistä saa lisätietoa Minicabien omalta kotisivulta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, ajb110@dreamstime, thinglass@dreamstime
2022/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tärkeä tieto taksimatkustajille on se, että otettaessa musta taksi, kerrotaan kuljettajalle jo kadulla (ikkunasta) mihin ollaan matkalla ja matka maksetaan kadulta, ikkunasta. /Ritu44

Ainakin taalla Itä-Etelä-Lontoossa takseilla on suuria vaikeuksia löytää määränpäähan vaikka kyse olisi muutamasta kilometrista. Nyt en tarkoita näitä mustia cabbyja vaan tavallisia, jotka tulevat puhelimella tilatessa. /hannu

Oma kokemus omilta Lontoon matkoilta on se että aina taksille kerrotaan etukäteen minne mennään, perille löydetty aina ja joka paikkaan, on meinaan ihan eri tason tutkinto heillä kun Suomessa, ja maksunkin suoritan lähes aina autossa... lompakko levällään en ikinä mene kadulle asiaa toimittamaan eikä ole ollut koskaan missään eikä kellekkään ongelma, päinvastoin loistopalvelua saanut ja monesti kaupungissa käynyt ja taas kohta menossa. Busseja käytän myös siellä ihan päivittäin ja toimii. /Mimmu

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti